Politika

Đukanović o klimatskim promjenama: Želimo transformisati ukupan razvoj Crne Gore kao ekološke države

Stavljanjem znanja i tehnoloških inovacija u službu održivog razvoja, želimo transformisati ukupan razvoj Crne Gore kao ekološke države, shodno zahtjevima agende 2030, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na Samitu lidera 24. Konferencije država ugovornica Okvirne koncencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koji se održava u Katovicama u Poljskoj.

Foto: Predsjednik Crne Gore

Današnja konferencija, predstavlja jedan od najznačajnijih skupova predstavnika država, naučnih institucija i organizacija civilnog drušva, tri godine nakon usvajanja istorijskog sporazuma u Parizu.

Foto: Predsjednik Crne Gore

Đukanović je istakao posvećenost Crne Gore naporima međunarodne zajednice u traženju optimalnih odgovora na klimatske promjene, kao
jednom od najsloženijih izazova današnjice, posebno pocrtavajući poštovanje Pariskog sporazuma i potrebu snaženja novouspostavljenog Talanoa dijaloga.

“Ukazao da je i pored malog udjela u globalnim emisijama sa svega 0,009 odsto, Crna Gora definisala izuzetno ambiciozan cilj smanjenja emisija gasova s efektima staklene bašte za 30 odsto u odnosu na nivo iz bazne 1990. godine. Đukanović je naglasio da se do 2030. godine
očekuju značajna ulaganja u cilju dostizanja 33 odsto udjela energije iz obnovljivih izvora, kroz realizaciju tekućih i planiranih ulaganja u infrastrukturne projekte”, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Istakao je da Stavljanjem znanja i tehnoloških inovacija u službu održivog razvoja, “želimo transformisati ukupan razvoj Crne Gore kao ekološke države, shodno zahtjevima agende 2030.”

Foto: Predsjednik Crne Gore

Tokom Samita Đukanović je imao više neformalnih susreta uobičajenih za ovakve skupove tokom kojih je upoznao sagovornike sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, koja stabilno i dinamično napreduje ka članstvu u EU, nakon ostvarenog članstva u NATO-u.

Takođe, predstavio je rezultate ekonomskog rasta koji Crna Gora ostvaruje, praveći tako ključne korake ka dostizanju evropskog kvaliteta života za njene građane.

Foto: Predsjednik Crne Gore

Razmijenjena su mišljenja o prilikama u Regionu, budućnosti EU i globalnim geopolitičkim aktuelnostima. U razgovoru s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, diskutovano je o aktuelnim dešavanjima u regionu Zapadnog Balkana, potencirajući potrebu saradnje u cilju
prevazilaženja izazova koji opterećuju region.

U razgovoru s predsjednikom Vlade Holandije Markom Ruteom, posebno je akcentovana evropska perspektiva Crne Gore i Regiona uz ocjenu da su evropske integracije put bez alternative i za Crnu Goru i njene susjede, kao najbolji garant stabilnosti.

Premijer Rute pohvalio je ulogu Crne Gore u regionu, kao svijetle tačke, stabilne zemlje koja nema izazova sa svojim susjedima i koja zasigurno ima evropsku perspektivu. Kako je kazao, u izazovnim vremenima kada se treba posvetiti rješavanju otvorenih pitanja u Regionu, očekuje i dalje doprinos Crne Gore i liderstva predsjednika Đukanovića jačanju stabilnosti i prosperitetu Regiona.

“Konferencija u Katovicama predstavlja jedan od najznačajnih skupova predstavnika država, naučnih institucija i organizacija civilnog društva, tri godine nakon usvajanja istorijskog sporazuma u Parizu, 2015. godine”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

Djukanovicu, vracaj se u zemlju da preuzmes odgovornost za ovo divljanje sudstva i tuzilastva. Mogao bi da zazalis zbog te tvoje bahate turisticke avanture ako odje padne krv za koji dan. A sve lici da ide ka tome. Nekoga ce izdati strpljenje. Ti si duzan da stitis gradjane od sukoba i krvoprolica. Zemlja ti je, dragi moj predsjednice u rasulu.… Više »

Miloklimaktolog
Gost
Miloklimaktolog

Razbio sam ih! Pojma nemaju o čemu sam pričao. A ni ja!

Titograd1984
Gost
Titograd1984

Milaš potopi svaki potok u Cg a prica o klimatskim promjenama. Zemlja ludaka na brdovitom balkanu!!! Ustajte robovi

Doktor nauka
Gost
Doktor nauka

Klimatske promjene su mit radi nametanja poreza za ekologiju. Inace vremenski uslovi variraju od godine do godine i to nema nikakve veze sa efektom staklene baste.

Tito
Gost
Tito

Beton i samo beton.Tako se stiti priroda .

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Je su li tamo rekli Milu da ne smije Blažo sin da gradi male hidrocentrale po Crnoj Gori da ne ugrozi prirodu? 💡🔌🏞🇲🇪🤓

Matrax
Gost
Matrax

Preslušajte govor, otišao u Katovice da osigura kredit Blažu koji
će biti papreno naplaćen od Naroda.

petar
Gost
petar

tako je predshjednice klima je bitna u autu na poljima kanabisa koke u svako pogledu veuma mudra politika velikog drzavnika e viva viva

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

A nema što…svestran covjek…zna 4 svjetska jezika…ima dva fakulteta..prosjek 10…sledeći skup koji ide je istraživanje u oblasti kvantne fizike i kako sprečiti uticaj Ultra ljubičastih zraka u gornjoj stratosferi i kako ojačati ozonski omotač iznad sjeverne hemisfere…a onda će na Američkom Prenstonu održati predavanje o utucaju renesanse i romantizma na ljudski rod posle epidemije “crne kuge”….Skojevac za primjer…trebamo ukinut ustav… Više »

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Dobro se on stara o klimi jer kad otvorim frizider ubije me promaja.

mojsilovic
Gost
mojsilovic

kakva rupa oko njega na ovu sliku gore svi se drze podalje osim ove crnkinje jer je do nje brnabicka te ne rizikuje.

Gost
Gost
Gost

Samo da ni je čista Domovina Crna Gora! “Od Planina pa do mora najlje’ša je Crna Gora!”

Šahbaz
Gost
Šahbaz

Pogriješio čovjek konferenciju! Umjesto političkih promjena otišao na klimatske!

Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

Imace izlaganje na visokom nivou. O klimi i meteorologiji. Nema, u sve se razumije. Ko srecko sojic. E, pa kakva je to jedna bitanga, bez prsta obraza.

Joko
Gost
Joko

E, blago CG kad ima ovakav portal đe svakakve bitange mogu svašta da napišu za Predsjednika.

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Svako ima pravo da kaze ono što misli…barem mi slobodo-misleći gradjani koji vide što ovaj covjek radi 30g..a ti ako ga toliko viluš prodaj sve što imaš i pokloni mu…greote nema…nema mu ni brat…ni sestra…ni sin..nemaju ništa..zive od plate i u dugovima su…e ova poltronska Cg treba u enciklopedije uć…da ljudi proučavaju ovaj fenomen…

Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

Jokooo, ti si bitanga taman ko i on, zato ste se nasli. Probisvijeti

Đoko Peśov
Gost
Đoko Peśov

Jeli te zaboljela istina doktore.bih

Send this to a friend