Politika

Đukanović o klimatskim promjenama: Želimo transformisati ukupan razvoj Crne Gore kao ekološke države

Stavljanjem znanja i tehnoloških inovacija u službu održivog razvoja, želimo transformisati ukupan razvoj Crne Gore kao ekološke države, shodno zahtjevima agende 2030, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na Samitu lidera 24. Konferencije država ugovornica Okvirne koncencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koji se održava u Katovicama u Poljskoj.

Foto: Predsjednik Crne Gore

Današnja konferencija, predstavlja jedan od najznačajnijih skupova predstavnika država, naučnih institucija i organizacija civilnog drušva, tri godine nakon usvajanja istorijskog sporazuma u Parizu.

Foto: Predsjednik Crne Gore

Đukanović je istakao posvećenost Crne Gore naporima međunarodne zajednice u traženju optimalnih odgovora na klimatske promjene, kao
jednom od najsloženijih izazova današnjice, posebno pocrtavajući poštovanje Pariskog sporazuma i potrebu snaženja novouspostavljenog Talanoa dijaloga.

“Ukazao da je i pored malog udjela u globalnim emisijama sa svega 0,009 odsto, Crna Gora definisala izuzetno ambiciozan cilj smanjenja emisija gasova s efektima staklene bašte za 30 odsto u odnosu na nivo iz bazne 1990. godine. Đukanović je naglasio da se do 2030. godine
očekuju značajna ulaganja u cilju dostizanja 33 odsto udjela energije iz obnovljivih izvora, kroz realizaciju tekućih i planiranih ulaganja u infrastrukturne projekte”, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Istakao je da Stavljanjem znanja i tehnoloških inovacija u službu održivog razvoja, “želimo transformisati ukupan razvoj Crne Gore kao ekološke države, shodno zahtjevima agende 2030.”

Foto: Predsjednik Crne Gore

Tokom Samita Đukanović je imao više neformalnih susreta uobičajenih za ovakve skupove tokom kojih je upoznao sagovornike sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, koja stabilno i dinamično napreduje ka članstvu u EU, nakon ostvarenog članstva u NATO-u.

Takođe, predstavio je rezultate ekonomskog rasta koji Crna Gora ostvaruje, praveći tako ključne korake ka dostizanju evropskog kvaliteta života za njene građane.

Foto: Predsjednik Crne Gore

Razmijenjena su mišljenja o prilikama u Regionu, budućnosti EU i globalnim geopolitičkim aktuelnostima. U razgovoru s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, diskutovano je o aktuelnim dešavanjima u regionu Zapadnog Balkana, potencirajući potrebu saradnje u cilju
prevazilaženja izazova koji opterećuju region.

U razgovoru s predsjednikom Vlade Holandije Markom Ruteom, posebno je akcentovana evropska perspektiva Crne Gore i Regiona uz ocjenu da su evropske integracije put bez alternative i za Crnu Goru i njene susjede, kao najbolji garant stabilnosti.

Premijer Rute pohvalio je ulogu Crne Gore u regionu, kao svijetle tačke, stabilne zemlje koja nema izazova sa svojim susjedima i koja zasigurno ima evropsku perspektivu. Kako je kazao, u izazovnim vremenima kada se treba posvetiti rješavanju otvorenih pitanja u Regionu, očekuje i dalje doprinos Crne Gore i liderstva predsjednika Đukanovića jačanju stabilnosti i prosperitetu Regiona.

“Konferencija u Katovicama predstavlja jedan od najznačajnih skupova predstavnika država, naučnih institucija i organizacija civilnog društva, tri godine nakon usvajanja istorijskog sporazuma u Parizu, 2015. godine”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

18 Komentara na "Đukanović o klimatskim promjenama: Želimo transformisati ukupan razvoj Crne Gore kao ekološke države"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend