Politika

Đukanović: Obnovićemo Crnogorsku autokefalnu crkvu

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na današnjoj Opštinskoj izbornoj konferenciji kazao je da se u Crnoj Gori i na Balkanu vodi teška borba između dvije politike.

“Jedna je ona koju predvodi ta partija, koja pokušava da evropeizuje svako od naših društava i da evropeizuje ovaj prostor. Druga je ona koja pokušava da konzervira stanje zaostajanja Balkana za Evropom”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, ti pokreti se javljaju kao opozicija ili parapolitičke organizacije, odnosno u formi, kako je rekao, tobože nezavisnih medija, nevladinog sektora, vjerskih organizacija.

“Danas Srpska pravoslavna crkva pokušava da na bilo koji način, kroz razne forme, opstruira ono što su evropska htjenja, evropske ambicije savremenog crnogorskog društva, želeći da na taj način čuva svoj vjerski monopol u Crnoj Gori, želeći da na taj način opstruira uspostavljanje pravne države i da i dalje nastavi da koristi ono što joj saglasno pravnom sistemu Crne Gore ne pripada. Priča o prekograničnim eparhijama, suprotna osnovnim principima organizacija pravoslavlja svuda u svijetu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi služi da bi čuvala infrastrukturu Velike Srbije kojoj oni vjeruju, jer vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vrijeme dovesti do spoznaje te greške i do potrebe da se opet okrenemo izgradnji Velike Srbije”, istakao je Đukanović.

On je poručio prisutnima da moraju svojom postojanošću, odlučnošću i vizionarstvom da im kažu da od toga nema ništa, da nema nikakvih grešaka već da su donesene odluke vrlo temeljno promišljene i da ta partija ispravlja teške istorijske nepravde nanesene Crnoj Gori.

“Generaciji naših predaka je ostao jedan važan korak koji ćemo tako ovdje ispraviti, jednu tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka, a to je obnova Crnogorske autokefalne crkve. Na tome ćemo vrlo predano raditi, jer je to u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima Demokratske partije socijalista kao temeljnog oslonca savremene Crne Gore”, poručio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
HvalaCrnaGoro
Gost
HvalaCrnaGoro

Bogu hvala da i mi imamo svoje na svome. Sve dadosmo i poklonismo a ni otkud nam hvala.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ako nezna sta mu je neka vidji gdje mu je ,pa ako ga ne nadje tomu je

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Što mi komentar nije dobren, ili je izbisan? Evo ponoviću: BRAVOOO… konačno jasan i glasan stav po ovom pitanju i to s namjerodavnijeg i najuticajnijeg mjesta! Tooo… Sad možemo očekivati konkretizovanje ove dugogodišnje nedovršene priče, kao i dobre promjene na više planova, nadam se.

Gulag
Gost
Gulag

Pa da se maknu okupacione zastave sa naših svetinja!
Crna Gora 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪

koki
Gost
koki

s obzirom da nas presjednik i ovi oko njega ,nijesu znali da je CPC obnovljena skoro 30 godina ,moze li CDM da trazi izjavu od mitropolita sta misli o ovom skandalu..hvala

Janik
Gost
Janik

Tacno !

Lomi & Tenda
Gost
Lomi & Tenda

Kako je moguće da u sekularnoj državi, političar koji se javno deklarisao kao ateista, obnavlja autokefalnost crkve? Da nije preko noći umesto predsednika, postao vladika?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zato što je traženje autokefalije obaveza države. Može on biti privatno što god oće, ali kao predsjednik to mora da traži. Zna se pravilo u pravoslavlju. Crkvene i državne granice su identične. A kod nas Mitropolija C.P. pokriva trećinu Crne Gore. Ostalo tri eparhije, kojima pripadaju i djelovi Bosne i Srbije.

maximilijan
Gost
maximilijan

Pravilo u pravoslavlju: crkvene i državne granice su identične?
Koje je to pravilo, prvo, peto, deveto…
Ako vjeruješ u ovo što si napisao potraži psihijatrijsku pomoć, možda ima još nade za tebe.

...
Gost
...

Pobogu, pa njegovo je da sprovede ZAKONSKO PRAVO DRZAVE JER JE TO KULTURNA BASTINA CRNE GORE I CPC, a ne nekakve useljene tudje crkve!

POJK
Gost
POJK

Podijeli i zavadi pa vladaj. Svetsko a nase.

Nenad
Gost
Nenad

Mitropolija Cetinjska jedina je Svetosavska Episkopska stolica, koja je bez prekidanja do danas sačuvana, i kao takva zakonita prestonica i nasljednica Pećke Patrijaršije…“
(Lazar Tomanović)

...
Gost
...

Neka ti srbovanja, Nenade! Oteto prokleto! Oteli stenam crkve!

Novi Pazar
Gost
Novi Pazar

Kako se svi razumijete u crkvena pitanja u pm
.ne zna se ko je veci vjernik 🤣🤣🤣

Miliarda samac
Gost
Miliarda samac

Ranka oli se udati za mene?

FENIKS
Gost
FENIKS

Kakvi ste nasilni vidjelo se u Ukrajini kako ste primljeni kako radite tako vam se vraca okupatori spc

Džabe krečite
Gost
Džabe krečite

Primile nas “ukrajinske demokrate” koje kače slike osvedočenog “humaniste” Stepana Bandere. Kada mi zvižde fašisti, ja sam zapravo ponosan.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Falsifikatori, e to ste, ko onaj iz niksic sto je djedu menjao grob jer je djedu na grobu pisali da je srbin, falsifikujete istoriju nema tu buducnosti.zivjela crna gora njegosa i k.nikole, serdar vukotica…

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Trt trt trt trt trt UKRAJINA 5 puta ako bog da sledeci put trt vise od sedam trt…

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Aj reci nesto iole smisleno

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Trt trt trt trt trt trt trt…

Arbitar
Gost
Arbitar

I Đoković, trt Milojka…..sve vi je…..trt Milojka.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Milojka neka ti parole. Njegoš je za “Nemanje” pisao da su najveći zlotvori Crne Gore. Nikola vas je tek vidio kad kad ste mu državu uzeli, kao i Janko Vukotić, kojeg ste iskoristili i šutnuli.Da te podsjetim.U Crnoj Gori nema srpske crkve prije 1918-e. Samo Mitopolija crnogorska i Crnogorska pravoslana crkva.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine,,pročitaj šta piše u ,,Grlici” koju citiraš. Nego, zar nije Njegoš napisao da je u Crnoj Gori posle imena Dušanovog, najsvetije ime Karađorđevo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ali nije niđe napisao da je Srbin. Svuđe piše da je Crnogorac. A ti Oprem dobro znaš da se u to vrijeme izraz Srbin značilo pravoslavac. Ti znaš, ali ovi što čitaju mogu da vide “Letopis matice srpske” iz 1825-eg. Piše Bugari (slaveno-serbi), Crnogorci-slovenski narod…

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Miloyka, trt ti je ta priča ka i svaka. MENJAJ, brrre, ploču, biće ti kasno POSLE.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Pravi gradjanine, istina je jedna i proverljiva.a to posle macki o rep.

Terra nova
Gost
Terra nova

Brzo ćeš ti nazad okle si i doša, dobro je da nisi zaboravio ekavicu !

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

E viva Montenegro pored Kosova i Sandzaka naravno i bosne.

Ssśal😀e
Gost
Ssśal😀e

Ostali srbijancima C.G da se junace i velicaju samo komentari jer bila je i bice samo sveta CPC.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Trt milojka

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Vrijeme.je..svi okupatori su odavno pošli…jedino mi imamo okupatora u našim Svetinjama..Jedino CPC moze bit Crkva Crnogoraca..sve ostalo je politika

Send this to a friend