Politika

Đukanović: Obnovom državnosti Crna Gora je ispravila tuđe i svoje greške

Istorija se postarala da današnje generacije 21. maja 2006. godine obnovom državnosti Crne Gore, mirnim putem na demokratskom referendumu, isprave i sopstvene i tuđe greške, poručio je predsjednik Milo Đukanović na proslavi povodom Dana državnosti koja je održana na Cetinju.

“Mi slavimo svoje istorijske podvige i poštujemo slobodarsku tradiciju. Ali vodimo državnu politiku u duhu savremenog doba, okrenutu budućnosti. Nekada ratnička zemlja, 90-tih je bila jedina republika koja je tokom raspada Jugoslavije sačuvala mir, učvrstila stabilnost i multietnički sklad. Država koja je nakon 11 godina od sticanja nezavisnosti postala punopravna članica NATO, zemlja predvodnica u pregovaračkom procesu za članstvo u EU. Važan faktor regionalne stabilnosti, bez otvorenih pitanja sa susjedima”, istakao je Đukanović.

Predsjednik je naglasio da je Crna Gora nepovratno na putu evropske integracije.

“Mi vjerujemo u ideju ujedinjene Evrope i u snagu Evropske unije da nađe odgovore na savremene izazove. Vjerujemo da je politika proširenja na Zapadni Balkan važan dio vizije evropske budućnosti. Epoha mira koju su evropskim narodima obezbijedili najveći politički i intelektualni umovi dvadesetog vijeka mora biti nastavljena i u promijenjenom međunarodnom kontekstu, u vremenu burnih tehnoloških, političkih i kulturoloških promjena. Evropa mora da zna, ako sebi želi dobro, da Balkan ne smije ostati van Evrope. Mi kao Evropljani želimo da budemo dio rješenja, a ne vječito predvorje evropske civilizacije, ili eksperimentalna politička radionica njene birokratije”, kazao je on.

Đukanović je naveo da je ovo  godina u kojoj je naš državni praznik u znaku velikih jubileja.

“Navršava se 140 godina od 13. jula 1878. kada je na Berlinskom kongresu potvrđena nezavisnost Crne Gore i priznat njen međunarodno-pravni subjektivitet. Opštenarodni ustanak 13. jula 1941. godine trasirao je pravac modernog razvoja Crne Gore, i porobljenoj Evropi ulio nadu u mogućnost pobjede nad fašizmom. Navršava se i vijek od nelegalnih i nelegitimnih odluka Podgoričke skupštine 1918, kojima je Crna Gora kao zemlja saveznica u Velikom ratu izbrisana sa mape svijeta. Osjećaj te duboke istorijske nepravde, koju je podržala tadašnja međunarodna zajednica, bio je dodatni motiv crnogorskom narodu za podizanje antifašističkog ustanka po masovnosti jedinstvenog u Evropi”, jasan je on.

Osvrnuo se i na nedavno održane predsjednike i lokalne izbore, na kojima su, prema riječima Đukanovića,  građani Crne Gore još jednom su ubjedljivo podržali evroatlantski kurs i njenu evropsku perspektivu.

“Ti rezultati su nagovijestili da naša zemlja ulazi u mirnije političke vode, što stvara uslove za veću fokusiranost Vlade i svih državnih institucija i društvenih subjekata na dinamiziranje ekonomskog i demokratskog razvoja, na jačanje institucija i izgradnju društva vladavine prava”, kazao je predsjednik.

A.G.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Da je Vjecna CG…Svetinje su nam pod OKUPACIJOM?

dragojle
Gost
dragojle

Dukljanine, vjerovatno si u pravu. Ne razumijem se u paganstvo i nevladine organizacije.

Stari
Gost
Stari

Mene penzija od obnove ni makac mozesli sta o tome.Vama ponekima bogami vise nego dobro sa tim znanjem i strucnoscu u drugu neku drzavu nebi ni portiri bili.

Monštap
Gost
Monštap

Šta bi ti, da ti daju 2,5€ dnevno, da se pomamljuješ tuda?

veki
Gost
veki

DA. ali nađe tebe prof. dr. za šverc i lažavine. nesvrstani , što to bješe, MNE u NATO momci izabrat ćemo zemlju da putujete a djevojke birajte boju organa

Baranin
Gost
Baranin

Koliko će nam trebati dok ispravimo tvoje greske,100 godina minimum.

Budo
Gost
Budo

Neće Ćetko, neće, idemo pravim putem, samo si ti zalutao?

Budomojelijevo
Gost
Budomojelijevo

Mi pravim putem, on zalutao, samo ti zanosiš.

Staxe
Gost
Staxe

Čovječe veliku si stvar napravio,ali 12 godina je prošlo,daj neku novu priču,predosadi…

187 000 kamata
Gost
187 000 kamata

Trebao se malo kao presjednik pozabaviti saobracajnim nesrećama i ubistvima rasvijerljenim i ne rasvijerljenim i malo kao presjednik oko šverca droge kao presjednik venecuele. 👍

Zoran
Gost
Zoran

Srećan dan državnosti svim gradjanima crne
gore.

Gradjani CG
Gost
Gradjani CG

Hvala Zoki, ako si mislio na Crnu Goru.

Srecan 13 jul
Gost
Srecan 13 jul

Neka nam je srecan.samo naprijed!

Milena
Gost
Milena

Srecan Dan drzavnosti

Da je vjecna
Gost
Da je vjecna

Srecno

187 000 kamata
Gost
187 000 kamata

Na preživljavanje sam kao i vazda 👍😆malo špageta i malo sira 👍😆neću daleko ne vjerujem da ću van bara samo da ponizim novcem jedno tridesetak ljudi 👍😆

Rankovic
Gost
Rankovic

Zastidje sramno, ti si guverner protektorata !

MMM
Gost
MMM

Pozdravio te Danijel Subasic.

MNE-istinski
Gost
MNE-istinski

A, tebe istjeraše s Kosova.

187 000 kamata
Gost
187 000 kamata

Moram reći bivšoj djevojci dusana R.da sam treći mangup crne gore pamtim ja vremena nikole jovanovica o dzamba kad su bili mangupi kad se igrao derbi 👍😆😂

NBA
Gost
NBA

SRECAN NAM DAN DRZAVNOSTI,SA VAMA NA CELU DRZAVE CG. GOSPODINE DJUKANOVICU,HVALA VAM NA SVEMU STO STE URADILI ZA CG,DA NASA DJECA ZIVE I RADE U MIRU,A,SVE OSTALO CE DOCI NA SVJE MJESTO SAMO SIGURNIM KORAKOM!

ND
Gost
ND

Istorijske,jesmo! Ali ga i sada,Milo,griješimo previše!

Send this to a friend