Politika

Đukanović: Održivi razvoj postao filozofija razvitka Crne Gore

Saradnja sa Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP dobila je novi kvalitet kroz oblast održivog razvoja, koja je postala i filozofija razvoja Crne Gore, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku sa novom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Danielom Gašparikovom.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, on se zahvalio UNDP-u za dvodecenijsku podršku Crnoj Gori, koja je u tom periodu od najmanje razvijene republike bivše Jugoslavije, postala nezavisna država, članica NATO, lider u evropskim integracijama i najdinamičnija ekonomija Zapadnog Balkana.

“Predsjednik je izrazio zadovoljstvo imenovanjem Gašparikove na mjesto stalne predstavnice UNDP u Crnoj Gori i poželio joj uspjeh u daljem radu uz uvjerenje da će iskustvo stečeno dugogodišnjim angažmanom u okviru UNDP doprinijeti snažnijem pozicioniranju te Kancelarije i ostvarivanju zajednički definisanih ciljeva. U tom kontekstu, prenio je punu ličnu i podršku institucija Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

On je zahvalio na snažnoj podršci koju kancelarija UNDP pruža na nacionalnom nivou i zadovoljstvo intenzitetom i dinamikom zajedničkih aktivnosti i programa koji u potpunosti prate razvojne potrebe Crne Gore u kontekstu EU integracija i ispunjavanja Strategije održivog razvoja.

“Nastavak saradnje i podršku za jačanje kapaciteta od strane UNDP-ja vidimo kao realnu šansu za sebe i možete računati na našu apsolutnu posvećenost tom odnosu”, kazao je Đukanović.

On je istakao da Crna Gora podržava reformske procese koji će dovesti do još efikasnijih i snažnijih Ujedinjenih nacija, takođe i repozicioniranju razvojnog sistema UN i razdvajanje dvije pozicije (rezidentne koordinatorke UN i stalne predstavnice UNDP) što će doprinijeti efikasnijem djelovanju UN u pružanju podrške zemlji na planu ostvarivanja ključnih nacionalnih prioriteta.

Gašparikova je, pak, iskazala je zadovoljstvo nivoom saradnje sa Crnom Gorom, ističući da je privilegovana prilikom da tu saradnju dodatno unaprijedi tokom svog mandata.

“Jasno postavljeni nacionalni prioriteti i posvećenost Crne Gore, olakšavaju i naš put ka EU”, ocijenila je Gašparikova.

Ona je dodala da je potvrda te posvećenosti i činjenica da je Crna Gora jedna od prvih država u svijetu koja je ciljeve održivog razvoja prevela u svoju Strategiju održivog razvoja.

“Ključne oblasti saradnje u budućem periodu vidi u digitalizaciji, izgradnji infrastrukture za tu oblast i elektronskom upravljanju”, ističu u Đuaknovićevom kabinetu.

Stalna predstavnica UN-a naglasila je da će korišćenje informacionih tehnologija pomoći smanjenju jaza između potrebe za jačanjem kapaciteta i racionalizacije i neophodnosti da se odgovori na izazove i zadatke pred kojim se zemlja u pregovaračkom procesu nalazi.

“To će omogućiti da na kraju tog puta, Crna Gora postane konkurentna čak i u odnosu na pojedine članice EU”, ocijenila je Gašparikova.

Sagovornici su se saglasili da su zeleni razvoj i ekonomija, kao i održivost energetskog sektora takođe važne oblasti dalje saradnje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oliver14
Gost
oliver14

Naravno da je Crna Gora postala konkurentnija u odnosu na neke clanice EU jer konstantno ulaze u razvoj plus sve sto radi prilagodjava standardima EU.

Kosta
Gost
Kosta

Ne bi se Crna Gora toliko razvila da nije ulagano u nju i da nije Milo Djukanovic sproveo pravu politiku!

goran1978
Gost
goran1978

Odrzivi razvoj je svakako jedan od prioritrta razvitka Crne Gore, ulaganjem u njega ulazemo i u razvoj drzave.

srki
Gost
srki

Sta god ko pricao nijedna drzava u okruzenju poslije raspada Jugoslavije nije napredovala kao Crna Gora

crni sin
Gost
crni sin

Brzih dana ce Crna Gora biti dio EU zvanicno

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Vi pričajte iste priče o poštenju kojega najmanje imate,a,
Milo je spasio Crnu Goru i od nje napravio jednu mnogo lijepo turističku destinaciju i na tome mu čitav svijet priznaje osim vas nekoliko “podupri se”stotina nesretnik izdajnika i mrzitelja svega Crnogorskoga!

Bnjj
Gost
Bnjj

Odživi razvoj je za tebe tvoju familiju i partijske drugove a za ostale građane u CG teška muka

Izazvana
Gost
Izazvana

Održiv je samo lopovluk. E pa nije ni jasno kako ovi idio.. iz Evrope vjeruju u ove priče

Bnjj
Gost
Bnjj

Pa oni ga podržavaju i aplaudiraju mu u Eu parlamentu za stanje u CG je sve kriv zapad

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Izazvana zamisli Mila Đukanovića sluša i vjeruje EU -a što god on kaže,ne lupetaj,oni sve znaju,da je sve crno kako Vi to prestavljate svoju državu,i ovu vlast kakva je god bolje nema.Taj Milo je sačuva mir,stvorio samostalnu državu,da ništa drugo nije uradio dosta je,odvojio od Vaše Srbije.

Send this to a friend