Politika

Đukanović: Ovo je zemlja heroja, dostojna žrtava pregnuća i ostvarenja naših predaka

Crna Gora slavi 13. jul 1941. i 13. jul 1878. dostojna žrtava pregnuća i ostvarenja naših predaka, kazao je predsjednik Milo Đukanović na Akademiji povodom Dana državnosti i dana ustanka crnogorskog naroda. Ističe da su državna politika Crne Gore, sistem vrijednosti koje usvajamo, i uspjesi koje nižemo i na unutrašnjem i na međunarodnom planu, čvrsto utemeljeni na civilizacijskim tekovinama antifašizma.

“Trinaesti jul 1941. godine je najveći datum burne slobodarske Crne Gore. Uz njega jubilarno stoji još jedan slavni 13. jul – kada je prije 140 godine na Berlinskom kongresu potvrđeno međunarodno državno priznanje utemeljeno 20 godina ranije slavnom bitkom na Grahovcu. Ponosni na istorijski podvig naše generacije na referendumu 2006. na kojem smo kroz demokratsku bitku obnovili državu i doprinijeli očuvanju tradicionalnih vrijednosti, slobode, časti i nacionalnog dostojanstva. Danas slavimo 13. jul 1941. i 13. jul 1878. dostojni žrtava pregnuća i ostvarenja naših predaka”, kazao je Đukanović.

<<<Crna Gora slavi Dan državnosti-13. jul<<<

Podsjeća da su na poziv Komunističke partije Jugoslavije od 4. jula 1941. i odlukom delegata CK KPJ Milovana Đilasa i Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru – političkog sekretara Boža Ljumovića i organizacionog sekretara Blaža Jovanovića – u zoru 13. jula 1941. planule prve ustaničke puške na Virpazaru i na Čevu, a za njima neustrašivo ustala je cijela Crna Gora.

“Za samo nekoliko dana pod oružjem se našlo oko 32 000 ustanika; italijanske fašističke okupacione trupe bile su iznenađene i razbijene, a dvije trećine Crne Gore oslobođeno. Evropa je klečala pod hitlerovskom čizmom, dok su tog istog jutra, 13. jula 1941, njemačke, elitne armije zaposijedale ruski strateški grad Smolensk, na pravcu jurišnog udara prema Moskvi i Lenjingradu”, podsjeća Đukanović.

Trinaestojulski ustanak 1941. je po mnogo čemu bio jedinstven.

“To je prvi antifašistički ustanak u nacistički zgaženoj Evropi. On je i po svojoj masovnosti bio bez premca, praktično u jednom trenu digla se sva Crna Gora. U crnogorskom trinaestojulskom stroju, rame uz rame, stajali su i sinovi i očevi i đedovi; i ratnici sa Mojkovca, i njihovi sinovi, i unuci. Takav opštenarodni bunt uzdigao je ime i ugled Crne Gore na najviši nivo u njenoj istoriji. Ustanak je munjevito odjeknuo ne samo Balkanom, nego Evropom i svijetom. Radio Moskva se oglasio 16. jula 1941: “Crnogorci nikada neće biti robovi!”, podsjeća Đukanović.

Kako je naglaso, 13. jula 1941. herojski je ustao cio crnogorski narod, na prvom mjestu njegova neustrašiva mladost.

“Ali ne samo da bi slomili okove okupatora, nego i da bi zbacili ponižavajući jaram Podgoričke skupštine 1918. Zato, nakon 100 godina od tih nelegalnih i nelegitimnih odluka, možemo reći da je Trinaestojulski ustanak 1941. za crnogorski narod imao karakter akcije dvostrukog oslobođenja i dvostruke pobjede nacionalnog dostojanstva”, kazao je Đukanović.

Ove godine navršava se i 75 godina od najodsudnijih bitaka crnogorskih i jugoslovenskih antifašista – na Neretvi i na Sutjesci.

“U toj epopeji 1943. glavnina partizanskih snaga sa Vrhovnim štabom, pod borbenim maršem od Bosanske krajine do klisura Pive i visova Durmitora –u neravnopravnom odnosu: jedan prema šest neprijateljskih vojnika – pregrmljela je pakao fašističkih obruča Neretve i Sutjeske. “Ni jedan čovjek sposoban za vojnu službu ne smije živ da napusti obruč” – glasila je jedina njemačka komanda. Da bi se, najzad, “ovi neustrašivi gerilci”, kako ih je imenovao Vinston Čerčil, i pored teških gubitaka, probili natrag u Bosansku krajinu… I da bi 29. novembra 1943. u Jajcu trijumfalno proglasili jugoslovensku federalnu republiku i legitimisali svoju antifašističku Vladu”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, antifašizam je ona istorijska poluga, ili poluga istorije, bez koje ne bi bilo ni društvenog preporoda, ni državne obnove Crne Gore u 20. i 21. vijeku.

“Antifašizam je prvi, fundamentalni uslov i postojanja i opstanka Crne Gore. Tamo su i crnogorski ostvareni NATO, i crnogorski buduća Evropska unija”, jasan je Đukanović.

Crna Gora će, poručuje on, sa još snažijom ambicijom i obogaćenom energijom produbljivati reformske i evropske pristupne procese.

“Ne da bi time ugodila bilo kome, nego prije svega u svom državnom interesu, u interesu svojih građana i svoje budućnosti. Utoliko prije što se Crna Gora više ne nalazi pred vizijom. Ona već uveliko živi svoju viziju, iako još nedovoljno opredmećenu. Crna Gora prvi put živi viziju moderne i demokratske, sekularne i građanske, mediteranske i evropske države. Niko je geografski ne može izmjestiti, tako da ni Crna Gora neće nigdje sa turbuletnog Balkana: ali hoće crnogorsku državnu i društvenu egzistenciju na – nebalkanski način”, naveo je Đukanović.

Čvrsto je uvjeren u taj epohalni preobražaj i rezultat evropske Crne Gore.

“Sa ovog antifašističkog biljega, s najvišim pijetetom klanjam se sjenima trinaestojulskih besmrtnika, heroja i neznanih junaka, podvižnika Neretve i Sutjeske, i svih drugih crnogorskih odsudnih bitaka, ali i crnogorskim graditeljima, prosvetiteljima i državnicima, svim pregaocima koji su Crnu Goru branili, čuvali i uzdizali. Svim građanima Crne Gore – uz odlučnost da činimo nerazrušivim temelj crnogorskog postojanja i Crne Gore – čestitam ovaj naš veliki praznik! Nek je vječna Crna Gora!”, poručio je predsjednik.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DPS
Gost
DPS

Svaka cast predsjednice govor je stvarno vrhunski .

Ve$a
Gost
Ve$a

Au, koja je gužva unutra, ne može se ući! Kako ih je stalo ovoliko?

crnogorac
Gost
crnogorac

Kad ode u Spuž imaće kad da sastavlja tekstove

Tea
Gost
Tea

Mlada sam pa ne znam, da li se Ljubo borio za crvenu ili žutu petokraku?

e, viđi, ovako
Gost
e, viđi, ovako

Ovo zaista jeste zemlja heroja. To zna cio svijet, i herojstvo Crnogoraca ušlo je i u evropsku umjetnost kao simbol . A to herojstvo potvrđeno je davno, pa i 1758. kada su Crnogorci molili rusku imperatoricu Jelisavetu Petrovnu da im dozvoli da u Rusiji osnuju “Slaveno-montenegrinski puk”. Baš tako stoji u originalnom dokumentu koji se nalazi u Ruskom arhivu. U… Više »

russ
Gost
russ

Oće li se cvijeće polagat na groblje onim Njemcima u Podgoricu..???

vozi misko
Gost
vozi misko

oce, ti ces im cvijece polozit

Ljubo
Gost
Ljubo

BOLJI GOVOR NIJESAM CUO OD VREMENA STARIH KOMUNISTA

hdl i voli
Gost
hdl i voli

Mi i danas radimo nemamo kad slaviti.

Ve$a
Gost
Ve$a

Mora neko i da radi hahaha

Realan
Gost
Realan

Platice vam Bokan danas duplo ,on postuje radno vrjeme daje odmor slobodne dane sve maksimalno ispostuje 😂😂😂😂.

drago
Gost
drago

Braco Srbi budite jaki ne dozvolimo im da nas asimiluju mi nemamamo nista zajednicko sa njima oni su nam najveci neprijatelji .Drzimo se nase svete Spc i naseg mitropolitaAmfilohija

Ti si mulac
Gost
Ti si mulac

Drzi se ti za lijevo jaje da te koja vjestica ne omađija

Dragisa
Gost
Dragisa

A desno tebi na oko.

Ljubo
Gost
Ljubo

IZRODI

...
Gost
...

drago, vrane vam ga izjele…

vozi misko
Gost
vozi misko

djesi drago srbljo stari,bicujes li se nedjeljom u slobodno vrijeme?

Crni
Gost
Crni

Predsjednice…ovako ste trebali reci…zemlja nekadasnjih heroja i danasnjih velikih poltrona

Ti si mulac
Gost
Ti si mulac

Ne laji tako za sebe i za ukucane!

Crni
Gost
Crni

Pronadje se ti u ovome

Pljevljak
Gost
Pljevljak

ZEMLJA HEROJA HA HA HA IMA JEDNU CRNU MRLJU NA SVOJOJ ISTORIJI GOLORUK NAROD POKLATI I PODITI U SAHOVICIMA CRNOGORSKE JUNACINE

Virus
Gost
Virus

Nikakva je to mrlja pri vašim svinjarijama kojih bi se ljudsko biće postidjelo

Pljevljak
Gost
Pljevljak

viruse sto te boli istina

Realan
Gost
Realan

Ovo je zemlja lopova,poltrona,kukavica u spijuna!

Pljevljak
Gost
Pljevljak

UPRA VU STE GOSPODINE

vozi misko
Gost
vozi misko

nauci gramatiku ili ti zavrsi osnovnu skolu barem pa dodji ovdje da prosipas pamet mudri

Lektor
Gost
Lektor

Oba ste zaobilazili školu i to u širokom luku!

HNovi
Gost
HNovi

Hahaha zemlja lopova, poltrona, špijuna i kukavica. Eto to je cg danas nažalost.

LJUTA
Gost
LJUTA

Nekima na srecu i to debelo….eto od 1941 ljubo dodje na red 2018g….

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Na danasnji dan smo ispravili nepravdu kada je izbrisana Crna Gora iz postojanja. Slavite Zelenasi i komiti, crnogorske patriote i prijatelji. Nek je vjecna Crna Gora! Slobodna Crna Gora ce nadzivjeti sve izdajnike i posrbice!

Virus
Gost
Virus

Na današnji dan je podignut ustanak zbog proglašenja nezavisne Crne Gore, čisto da imaš u vidu.

Ti si mulac
Gost
Ti si mulac

Viruse tebi su podigli spomenik na zlatiboru da te slave srbi kao velikog bega srbijanske okupatorske misli. A đe to iskopa mufljuzu jedan, 13 jul je podignut zbog toga sto je CG postala nezavisna?! Vi srbi nemate granica u svojim lazima i manipulacijama, valjda je to zbog toga sto ste bozji narod, pa dođe do toga da ste i bozji… Više »

Mirko budvanski
Gost
Mirko budvanski

Ti si glup a ne mulac, Sekula sa ekipom je proglasio neovisnu Crnu Goru 12. jula, a kao odgovor na to je nastao 13. jul.

vozi misko
Gost
vozi misko

alo budvanski,tako je,citaj srbljansku istoriju.onaj u leskovac gedza ti je blizi od komsije ivanovica,perovica,vukovica,jovanovica piii jadovu jadni idi izbicuj se

Historik
Gost
Historik

Rano izjutra 12. jula 1941. godine organizatori i učesnici Petrovdanskog sabora su istakli na Dvoru kralja Nikole crnogorsku državnu zastavu, a njoj su »činile počast« sa desne i lijeve strane dvije italijanske zastave. Sviralo je 120 italijanskih muzičara. Sabor je počeo rad u 10 sati, u zgradi Crnogorskog Kraljevskog pozorišta »Zetski dom« na Cetinju. »Glas Crnogorca«, br. 9 od, 13.… Više »

LJUTA
Gost
LJUTA

Istina mnoge boli….

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Na danasnji dan je pukla prva puska otpora fasistickoj italiji i njemackoj u virpazaru .Da dodam na stranu fasista su se borile gotovo sve nacionalne manjine u tuzima su bilo logori .

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Crnogorski zelenaši i federalisti su slavili 12.jula sa grofom Macolinijem.

baki naš
Gost
baki naš

Mora da je Milo mislio na đeda Blaža kada je ovo rekao.

Djed Ivan
Gost
Djed Ivan

I na djeda Brajovog. Dje se ovo stalno gubi?

Ti si mulac
Gost
Ti si mulac

Nije Blazo Milu đed, mislici na onog cetnickog vojvodu.

LJUTA
Gost
LJUTA

Sreca da nije…general i zadnji zetski Ban bi se u grob prevrnuo…..ipak mu je on bio ocigledno idol dok se srbovao pa dao ime sinu da zavara narod….prevara i dalje uspijeva

crnogorac
Gost
crnogorac

ovo je zemlja heroja i za ovu zemlju se krv prolivala,ali kako ti imas obraza da ih pominjes

Luminijum
Gost
Luminijum

Ovo je zemlja heroja-tačno presjedniče.Ovo je zemlja čiji se potomci svojski trude da upropaste slavno ime predaka. Ovijem sadašnjim glavarima nije bitan obraz, za lični interes prodaše i uništiše sve.

187 000 kamata
Gost
187 000 kamata

Nas presjednik je zatvorio oči pred nemaštinom drogom ubistvima samoubistvima saobracajnim nesrećama mogu zamislit što nam misli kad je zatvorio oči povodom toga. 👍

4 nahije
Gost
4 nahije

Narod se digao da zbači jaram podgoričke skupštine. Kakva laž.

Ti si mulac
Gost
Ti si mulac

Nije laz nego to sto ti ne znas to je tvoja stvar. Postojao je dogovor da sve familije zelenaske tj one ciji su clanovi ucestvovali na bozicnoj buni, ucestvuju i podrze 13 julski ustanak pod uslovom da komunisti vrate CG drzavnost. Ja kao potomak zelenasa znam za to jer su mi moji pricali, pored zelenasa pridruzili su im se i… Više »

Ve$a
Gost
Ve$a

Dodje li ti sto Krsto 150 lira.

Razocaran
Gost
Razocaran

Da,bila je ZEMLJA HEROJA,sve do Dana kada ste VI SKAKAVCI,opudtosili I MORALNO I MATERIJALNO,milenijumom stvaran IMIDJ I Drzave I naroda. Vasimdklaskom na VlAST,baciliste ZEMLJu u najvecu mogucu kaljugu,is koje je nece moci izvuci naredne generacije. Moralna propast je samo dio vaseg udjeka u IZRODJEVANJU Crnogorskog covjeka. Dana’s su na cijeni vie Kriminakci ,Zbirevi,Podrepasi,neznalice ,dousnici,dikeri nego prave PATRIOTE Koji see ,is… Više »

Ti si mulac
Gost
Ti si mulac

A ti znas sto je Njegosevska Crna Gora?! A znas li druze da je Njegos posto je potpisao ugovor o razgtanicenju sa Austro ugarskom proglasen za izdajnika Srpstva, znas li da su mu zbog toga Rusi usktatili pomoc i zabranili dolazak u Rusiju, znas li da je Njegos taj koji je u testamentu trazio da se Crna Gora proglasi za… Više »

NINDŽA Pipun
Gost
NINDŽA Pipun

Živio Milo Radovanov Djukanović!!! Živjela Crna Gora!!! Za pravo, čast i slobodu Crne Gore!!! Nikada više 1918-ta!!! DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!

crnogorac
Gost
crnogorac

nindza pipun.doro si sve napisao osim prve recenice sa kojom se ne slaze ni jedan casni crnogorac

Ti si mulac
Gost
Ti si mulac

Mozes rec za sebe da se ne slazes ali za ostale viđeli smo na izbore prije 2 mjeseca!

Pjer
Gost
Pjer

Aox sta ovaj naprica ajd daga ne znamo……

Prvoborac
Gost
Prvoborac

Đed Grgur, nam pricase. Ko mu god donese autenticnu sliku sa ustanka 13.jula 1941. gdje na kapi stoji petokraka, dace mu zlatnik za svaku. On govorase da su ustanici bili ili bez kapa i oznaka, ili sa kraljevim kokardama. No mozda Šerbo i Čirgic bolje znaju od njega koji je tada zivio i sve svojim ocima gledao. Dosta vise sa… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Procitaj knjigu od Pera Popivode on je zapoceo ustanak na Cevu

Cile
Gost
Cile

Ko ON. Milo je li?

13.julka
Gost
13.julka

Taj lično! Čitaj Šerba i Živka i uči.

marica perova
Gost
marica perova

A Jakov Kusovac na Košćelima kod Cetinja kada su satrti Italijani! Kasnije je morao da odstupi pod pritiskom Peka Dapčević jer mu je radio o glavi i nije htio da bude komunista! Što govori ovaj podatak? Da komunisti nijesu podigli ustanak već narod CG a kasnije se podijeliše u dvije kolone! I još, ustanak nije podignut ”da bi se skinuo… Više »

Ti si mulac
Gost
Ti si mulac

Crnogorci ni pusaka nisu imali, no su Italijane razoruzali i oteli im oruzje! Samo su komandanti i politicki komesari imali kape i oznake! Zato druze ne dipr!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Sramota ljudska sto pises…bruka a kruv Crnogorski jedes…Laz je najmocnije oruzje srpsko…Vlast je CG zamakla i Crnogorcima omcu oko vrata stavila..Zato posrbice i okupatorska spc u CG(rade sto pozele)..Jednostavo zlo

Čapur
Gost
Čapur

Zemlja heroja, zemlja lopova, zemlja izdajnika, kao i svaka zemlja, samo mi prećerujemo u svakom od ovih aspekata, pa smo zbog toga specifični…

Avro
Gost
Avro

S Hrvatskom se za vazda moramo razdvojiti i prestati da igramo šah! Najjača antifašistička poruka.

majka
Gost
majka

Sto niste ovako prenosili sto je Vujanovic radio/govorio? J… mi se za Mila.

Tatko
Gost
Tatko

Pridružujem se J slovu sa tri tačke, uz dodatak da isti izliv afiniteta zaslužuje i Fijip zaboravljeni. Koja je ovo farsa od naroda!

Nije do nas
Gost
Nije do nas

Nije bilo HD rezolucije.

Dula
Gost
Dula

DA JE VJECNA CRNA GORA

Purgeri
Gost
Purgeri

🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

ND
Gost
ND

Naš vladika Rade je rekao”Crnogorci ne ljube lancef!”

Tatko
Gost
Tatko

Ne ljube lance ako nijesu zlatni, Ali od vazda ljube pare!

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Crnogorci ne ljube lance, ali ih stavljaju na gume

Eto
Gost
Eto

Jedva cekam kad cemo se oslobodit lanaca. A doci ce Milo i taj dan od tebe i tvojih gospodara makar i krvlju da se oslobodimo. Vjecna da je Crna Gora Njegoseva i Crnogorska.

Organizator
Gost
Organizator

Kasnio je samo pola sata.

Send this to a friend