Politika

Đukanović: Podrška UNDP-a je uvjek u funkciji demokratskog razvoja Crne Gore

Sa sastanka

Aktivnosti koje su u fokusu UN i UNDP, u značajnoj mjeri su podudarne sa strategijom razvoja Crne Gore i procesa pristupanja Evropskoj uniji, kazao je predsjednik Milo Đukanović tokom sastanka sa pomoćnicom generalnog sekretara UN i regionalnom direktorkom UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjanom Špoljarić Eger.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo njenom posjetom regionu i Crnoj Gori kao podsticajem za buduću saradnju sa UNDP i nadogradnju partnerskog odnosa.

Ocijenio je da imamo mnogo razloga za obostrano zadovoljstvo, te da je u proteklom periodu jako dobro korišćena ekspertska i ukupna podrška UNDP-a koja je uvijek bila u funkciji demokratskog razvoja Crne Gore i ostvarivanja vanjskopolitičkih prioriteta.

Na tragu posvećenosti saradnje sa UN-om, Đukanović je iskazao podršku reformskim procesima Generalnog sekretara Gutereša i namjeru Crne Gore da nastavi da svojim djelovanjem doprinosi realizaciji svih zadataka reforme, počevši od očuvanja mira do dostizanja ciljeva iz agende 2030.

”Aktivnosti koje su u fokusu UN i UNDP, u značajnoj mjeri su podudarne sa strategijom razvoja Crne Gore i procesa pristupanja Evropksoj uniji”, kazao je Đukanović.

Dodaje da Crna Gora ostaje otvorena da na linijama nove organizacije djelovanja Sistema UN u zemlji razmotri i dodatno oblikuje organizacionu strukturu koja će na najbolji način odgovoriti na kompleksnost implementacije Nacionalne strategije održivog razvoja i Agende 2030.

Predsjednik je u razgovoru sa regionalnom direktorkom UNDP-a podsjetio da osnovni prioriteti državne politike ostaju dalja demokratizacija društva i intenzivni ekonomski razvoj, i da se u tom okviru jasno prepoznaje značaj prisustva i unapređenja saradnje sa UNDP i sistemom UN u cjelini.

Regionalna direktora UNDP Mirjana Špoljarić Eger iskazala je zadovoljstvo dolaskom u Crnu Goru i susretom sa Đukanovićem, naglašavajući izvrsnu saradnju sa crnogorskim državnim i lokalnim organima, na svim nivoima.

“Reforma kroz koju prolazi UN je prilika za još kvalitetniji rad, bolji fokus na suštinu mandata UNDP i jačanje veza sa Vladom”, ocijenila je Špoljarić.

UNDP, dodaje ona, ostaje posvećen daljoj podršci kroz ulaganja u oblasti javnih politika koje su relevantne za region, posebno u pravcu izgradnje institucija, podrške institucionalnim reformama i daljem ozelenjavanju ekonomije koje će obezbijediti održivi rast.

“Uz predani rad možete predstavljati primjer nacionalizacije Agende 2030 u regionu,” kazala je ona.

Regionalna direktorka UNDP-a podsjetila je da Agenda pruža mogućnost da se ubrza plan pristupanja EU, istovremeno sa ostvarivanjem održivog razvoja koji će koristiti državi.

U tom kontektu UNDP ostaje potpuno otvoren da u daljem periodu nastavi da zagovara i podržava Crnu Goru kao kandidata za članstvo EU, članicu Ujedinjenih nacija i značajnog faktora regionalne stabilnosti.

Send this to a friend