Politika

Đukanović predočio ambasadorima aktuelne političke prilike: Svaka naredna vlada mora da bude snažno demokratska, građanska i euroatlantska

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Republike Kosovo, Nj. E. Ariane Zerka Hodže, Republike Češke, Nj. E. Janine Hrebičkove, Države Katara, Nj. E. Farisa Rumi Mohamed Šahin Al-Naimia i Islamske Republike Pakistana, Nj. E. Mohameda Ejdžaza.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, predsjednik države je ambasadorima poželio dobrodošlicu i uspješnu misiju, “u uvjerenju da će tokom mandata svaki od ambasadora, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, dati doprinos unapređenju međudržavnih odnosa”.

Predsjednik je predočio ambasadorima aktuelne političke prilike u državi i ocijenio da je u toku proces konsolidacije vlasti. On je kazao da bi naredni mjesec dana trebao da da razjašnjenje situacije u kojoj se zemlja našla i istakao da je za Crnu Goru važno da sačuva svoju multietničku demokratiju, da sačuva mir, stabilnost i svoju evropsku budućnost. Đukanović je apostrofirao da svaka naredna vlada u Crnoj Gori mora da bude snažno demokratska, građanska i euroatlantska i da nastavi integracioni proces ka punopravnom članstvu u EU.

“Odnosi Crne Gore i Kosova su prijateljski i dobrosusjedski, bez otvorenih pitanja i sa značajnim potencijalom za njihovo unapređenje”, kazao je Đukanović tokom razgovora sa ambasadorkom Kosova.

Uz ocjenu dostignutog povjerenja i prakse kontinuiranog političkog dijaloga na najvišem nivou, pozdravio je započetu međuresorsku saradnju i apostrofirao mogućnosti za unapređenje ekonomske, energetske, turističke i saobraćajne saradnje. Zajednički je interes bolje infrastrukturno povezivanje i nastavak izgradnje granične infrastrukture. Ističući ponos u odnosu na crnogorsku zajednicu na Kosovu, poručio je da bi dalji napori za regulisanje ustavnog položaja crnogorske manjine na Kosovu bili dodatni impuls međudržavnim odnosima.

On je naglasio da Crna Gora s pažnjom prati sve što se događa na relaciji Beograd-Priština, uz interes da se dođe do sporazuma i trajne stabilnosti u čemu će Crna Gora uvijek biti konstruktivan partner. Ambasadorki Kosova je prenio podršku za evropsku i euroatlantsku perspektivu te zemlje uz uvjerenje da je zajednička budućnost regiona u porodici ujedinjene Evrope.

Ambasadorka Hodže je uz zahvalnost za dobrodošlicu prenijela Predsjedniku srdačne pozdrave predsjednice Osmani, Vlade i građana Kosova.

Zahvalila je i na sveobuhvatnoj podršci u istorijskim momentima za Kosovo i kontinuiranoj pomoći u gradnji subjektiviteta zemlje. Ona je naglasila jasno opredeljenje ka evropskoj i euroatlantskoj perspektivi uz posvećenost miru i stabilnosti regiona i dobrosusjedskoj saradnji. Prenijela je posvećenost kosovskih institucija da naše prijateljske odnose proširimo i jačamo u svim sferama od obostranog interesa i rješavanju ustavnog položaja Crnogoraca na Kosovu, koje smatraju dodatnom vrijednošću zemlje, i za šta volja postoji.

Đukanović sa ambasadorkom Kosova
Đukanović sa ambasadorkom Kosova

Đukanović je iskazao zadovoljstvo zbog povratka ambasadorke Češke u Crnu Goru s obzirom na njeno dobro poznavanje regiona i naše države.

Uz ocjenu da i ta činjenica uliva povjerenje u plodan period saradnje i dalje unapređenje odnosa, čestitao je na izboru nove Vlade Češke i pozdravio kontinuitet međudržavne saradnje i pažnje koju ta zemlje pridaje našem regionu i bilateralno i kroz Višegradsku grupu.

Uz ocjenu da je saradnja sa prethodnim ambasadorom bila izuzetna, Đukanović je iskazao očekivanje da će bogatom programu odnosa između dvije države doprinijeti i nadgradnja ekonomske saradnje i u oblasti investicija. U tom kontekstu, istakao je odlično iskustvo na polju energetike, prilike za dalji razvoj infrastrukturne i saobraćajne saradnje uz već odlične veze u oblasti odbrane i unutrašnjih poslova. Upoznao je ambasadorku sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori i regionu kojem je neophodna puna pažnja za ostvarenje strateškog cilja i pune integracije u EU.

Đukanović i ambasadorka Češke
Đukanović i ambasadorka Češke

Uz zahvalnost za dobrodošlicu i podsjećanje na istorijsko prijateljstvo koje Češka osjeća prema Crnoj Gori, ambasadorka Hrebičkova istakla je da je ponosna i počastvovana što će biti u prilici da sarađuje sa svim činiocima crnogorskog društva.

Posebno je, kako je saopšteno, istakla zadovoljstvo što se izborom nove češke Vlade nastavlja politika podrške ZB u suprostavljanju sa izazovima sa kojima se suočava. Podsjetila je da će Češka preuzeti predsjedavanje EU u drugoj polovini godine, što će biti prilika i da pomogne da se stvari u Crnoj Gori ponovo pokrenu i zemlja vrati dinamici integracija. Iskazala je spremnost da tokom svog mandata aktivno radi na animiranju čeških kompanija i investitora u cilju bolje ekonomske povezanosti dvije države.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Katara podsjetio na prethodne kontakte na najvišem nivou uz iskazani interes za nastavak političkog dijaloga. Na taj način, pospješiće se, kako se navodi, saradnja u svim oblastima, a posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, poljoprivrede i turizmu za šta postoji interes sa strane Crne Gore.

Uz poruku da su vrata Crne Gore otvorena za investitore iz Katara, pozdravio je aktivnosti te zemlje u pravcu snaženja međunarodnog prestiža, čemu se radujemo.

Đukanovć i ambasador Katara
Đukanovć i ambasador Katara

Ambasador Al-Naimia je uz komplimente za ljepotu i potencijale Crne Gore iskazao spremnost za unapređenje odnosa dvije zemlje kroz podsticaj intenziviranja političkog dijaloga na najvišem nivou. Posebno je naglasio zainteresovanost za investicionu i ekonomsku saradnju imajući u vidu prestižnost Crne Gore kao turističke destinacije.

Uz ocjenu da je Pakistan prijateljska zemlja sa kojom nas vežu pozitivne emocije iz prošlosti, predsjednik države je iskazao spremnost za uspostavljanjem dinamičnije saradnje kako u okviru političkog dijaloga, tako i u različitim oblastima od obostranog interesa, naročito u privrednoj sferi. Uz mogućnost dalje saradnje u multilateralnom okviru, iskazao je poštovanje za napore Pakistana u suzbijanju terorizma uz najbolje želje za uspjeh u očuvanju stabilnosti i bezbjednosti.

Đukanović i ambasador Pakistana
Đukanović i ambasador Pakistana

Ambasador Ejdžaz kazao je da je počastvovan prilikom da bude diplomata u Crnoj Gori uz poruke da Vlada Pakistana razmišlja u istom pravcu kada je riječ o potrebi intenziviranja saradnje. Upoznao je Predsjednika sa uspješnim prevazilaženjem problema sa terorizmom, navodeći da su sve institucije u toj zemlji usklađene i da je u toku proces prelaska sa geopolitike na geoekonomiju.

“Pakistan je glasni zagovornik povezivanja sa partnerima kao što je Crna Gora na političkom, diplomatskom i nivou privatnog biznisa. Uz najbolje želje za prosperitet Crne Gore u skladu sa njenim visokim zaslugama, inicirao je povezivanje privrednika koje bi započelo organizovanjem video konferencije, što je sa zadovoljstvom podržano”, navodi se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Raki
Gost
Raki

Sve je dobro samo dos i sd da ne dodju da opljackaju ovo sto je ostalo

Vladimir
Gost
Vladimir

Rodjeni gospodin.NK je uz Vas.

Pop Vukovci
Gost
Pop Vukovci

Vidjeli smo kako je Nk uz njega

Rajo
Gost
Rajo

Grmi!!!!!
Bravo legendo! Niko ti nije ni do koljena!!!

SRK
Gost
SRK

Milo Predsjednik, Duško Premijer, Draginja Predsjednik Skupštine!

Kotor🇲🇪
Gost
Kotor🇲🇪

Ovako to Gospoda rade i izgledaju.🇲🇪🇲🇪🇲🇪👊🔜

Krsto
Gost
Krsto

Kad grmi, zecevi su u zbunju. Kralju!!!

Bojana
Gost
Bojana

Nema rista nema tita sa se odje Milo pita

Send this to a friend