Politika

Đukanović: Prevazići ćemo krize, naš pogled nije provincijski u odnosu na Evropu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uvjeren je da će se Crna Gora prevazići krize i vratiti se evropskom sistemu vrijednosti, jer, kako je istakao, naš pogled nije provincijski u odnosu na Evropu, već želimo tržišnu ekonomiju, demokratiju, vladavinu prava, zbog čega i težimo da budemo dio Evropske unije.

Đukanović bio je gost na radnom ručku sa ambasadorima Višegradske grupe (V4), čiji je domaćin bio ambasador Poljske u Crnoj Gori Artur Dmohovski, zemlje koja trenutno predsjedava V4.

Uz odsustvo predstavnika ambasade Mađarske iz zdravstvenih razloga, na radnom ručku bili su Karel Urban, ambasador Češke i Boris Gandel, ambasador Slovačke.

Dmohovski je uz dobrodošlicu Đukanoviću posebno iskazao zadovoljstvo što je susret upriličen dan nakon 30-o godišnjice potpisivanja Višegradske deklaracije, kojom je stvoren široki politički okvir saradnje ovih zemalja koje danas osim prijateljske i dobrosusjedske saradnje povezuje i svijest o zajedničkim vrijednostima, i volja za postizanje zajedničkih ciljeva u međunarodnoj politici.

“Višegradska grupa, kao jedan od simbola ujedinjene Evrope i efikasnog modela regionalne saradnje, može biti i model za budućnost ZB. Pod motom snažna četvorka u snažnoj Evropi, Višegradska grupa podržava integraciju Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture”, naglasio je Dmohovski uz ocjenu da je članstvo Crne Gore u NATO, posebno postignuće.

On je pohvalio i postignuća Crne Gore u pregovorima sa EU, kao lidera u tom procesu i iskazao nadu da ćemo zadržati prozapadni i proevropski politički kurs koji vodi ka članstvu i proširenju EU, što je, kako ocjenjuje, put bez alternative čiji su zemlje V4 snažni zagovornici.

“Crna Gora će uvijek imati saveznika na tom putu”, poručio je ambasador u ime Višegradske grupe.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom i zahvalio na inicijativi ambasadoru Poljske u ime zemalja Višegradske grupe, što cijeni kao potvrdu interesovanja za ono što su prilike u Crnoj Gori i polja za saradnju sa zemljama višegradske četvorke.

On je podsjetio na vrijedna i tradicionalna prijateljstva koje Crna Gora ima sa zemljama četvorke i ponovio snažnu opredijeljenost za strateški pravac ka Evropi i NATO.

“Apsolutna i bezrezervna podrška vaših zemalja na putu usvajanja strateških vrijednosti i iskustvo u okviru višegradske grupe, inspirativni su za sve nas”, poručio je Đukanović.

Izrazio je zadovoljstvo saradnjom i onim što je izraz prijateljstva zemalja višegradske grupe prema Crnoj Gori, a što kao iskustvo može biti primjer za cijeli Balkan.

Predsjednik je pozdravio snažan ekonomski rast ove četiri zemlje, koji je ojačao politički autoritet V4 u okviru EU, što je posebno značajno za Zapadni Balkan imajući u vidu da Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska imaju izuzetnu spoznaju o ZB i više senzibiliteta kada je riječ o njegovim potrebama.

Na interesovanje ambasadora, predstavio je aktuelne političke prilike u Crnoj Gori u postizbornom periodu, uvjeren da će se Crna Gora prevazići krize i vratiti se evropskom sistemu vrijednosti, jer, kako je istakao, naš pogled nije provincijski u odnosu na Evropu, već želimo tržišnu ekonomiju, demokratiju, vladavinu prava, zbog čega i težimo da budemo dio Evropske unije.

Razgovor je potvrdio visoko interesovanje za aktuelne crnogorske i regionalne teme, i podršku ambiciji Crne Gore i njenom putu ka EU, kao i integraciji ZB,  koji  je i prioritet vanjske politike ovih zemalja.

Đukanović je uz ponovljenu zahvalnost za gostoprimstvo, i stalnu posvećenost Crnoj Gori i ZB, čestitao jubilej formiranja Višegradske grupe i uspjehe zemalja članica. Dogovoren je nastavak dijaloga u navedenom formatu.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Time real
Gost
Time real

Kucke laju karavani prolaze .Milo gospodin si bio i ostao ‘ lazu sve za tebe ti si dio Crne Gore stamen kao Lovcen i Komovi

Jel piso Mišo
Gost
Jel piso Mišo

Tako je preśedniče

Ateista
Gost
Ateista

Najveci si gospodin i vladika crne gore a neka laje ko god sto oće

Sasa
Gost
Sasa

Ne predsjednice ,nas mentalitet je homo balkanikus i dok god je to tako ,mi smo samo dalje od Evrope..

Send this to a friend