Politika

Đukanović primio akreditivna pisma ambasadora Grčke, Portugala i Norveške

Đukanović sa ambasadorom Grčke

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Grčke, Panaiotisa Partsosa, Portugala, Virdžinije Pine i Norveške, Đjorn Judžin Gjelstada.

Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu. Informisao je novoimenovane ambasadore o stabilnom i dinamičnom putu Crne Gore ka ostvarivanju jednog strateškog cilja – članstva u EU i bez obzira na određene poruke premišljanja u pogledu dinamike i načina nastavka proširenja kazao da će Crna Gora posvećeno nastaviti da radi na evropeizaciji društva u cilju dostizanja evropskog kvaliteta života i evropskog sistema vrijednosti.

Integracija je obostrani interes, i Evrope i regiona, ocijenio je on, ističući da ohrabruju poslednje poruke novoizabranih čelnika evropskih institucija u tom smislu. Na toj liniji zahvalio je ambasadorima na podršci i razumijevanju evropskog puta Crne Gore i regiona.

Đukanović i ambasadorka Portugala

Predsjednik je ambasadorima govorio i o značaju održavanja dinamičnog ekonomskog rasta zbog čega su investicije iz razvijenih zemalja dobrodošle, ne samo zbog kapitala već i primjene standarda i znanja iz tih država.

Sa ambasadorom Grčke istaknut je značaj saradnje u oblasti odbrane, posebno u kontekstu partnerstva u okviru NATO. Uz visoke ocjene za saradnju u oblasti saobraćaja i pomorstva ukazano je na realan prostor za snaženje partnerstva u ekonomiji. Ambasador Partsos je iskazao punu podršku za članstvo Crne Gore u EU, ističući da je veoma malo balkanskih zemalja koje mogu da se pohvale ubrzanim napretkom kao Crna Gora.

Kao iskusni diplomata, iskazao je visoke ocjene za vizionarsku politiku Crne Gore i Predsjednika koja je Crnu Goru tokom tranzicije dovela do pozicije moderne države. On je ukazao na potrebu boljeg infrastrukturnog povezivanja dvije države u cilju zbližavanja dva prijateljska naroda.

Uz ocjenu o dobrom nivou saradnje sa Portugalom,predsjednik je zahvalio za ekspertsku podršku te zemlje Crnoj Gori tokom procesa pridruživanja. Ukazao je na potrebu jačanja ugovorne baze koja će omogućiti intenzivniju ekonomsku, saradnju u oblasti turizma i energetike, kao i prosvjete, nauke i tehnologije. Ambasadorka Pine, posebno je ukazala na značaj kulturne saradnje kao najdjelotvornije spone između dva naroda.

“Portugal podržava proširenje sve dok Crna Gora ispunjava kriterijume”, kazala je Pine.

Ona je čestitala Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima u procesu integracija, uključujući i poglavlje 8. Ima još puno toga da se uradi, ali Portugal je uvjeren da će Crna Gora nastaviti da ulaže napore u pravcu reformi.

“Ovo je poruka portugalske vlade – mi smo proevropska zemlja i zemlje ZB treba da pripadaju EU, zato jer su dio Evrope”, kazala je Pine.

Đukanović i ambasador Norveške

U razgovoru sa ambasadorom Norveške, Predsjednik je posebno istakao značaj razvojne pomoći te države Crnoj Gori koja je doprinijela unapređenju stanja u raznim oblastima i kapacitetima u manje razvijenim opštinama.

Osvrnuo se i na pozitivna iskustva saradnje u ekonomiji, iskazujući interes za obnavljanjem partnerstva u zdravstvenom turizmu kroz prenošenje potrebnih znanja i standarda.

Korisna iskustva sa Norveškom Crna Gora ostvaruje i u oblasti energetike, posebno u procesu istraživanja i eksploatacije nafte i gasa. Ukazao je i na povećani turistički promet zahvaljujući uspostavljanju avio linije između Crne Gore i Osla.

Ambasador Gjelstad iskazao je spremnost za punu podršku daljem razvoju Crne Gore, koja, kako je kazao, ima jasnu koncepciju i viziju razvoja. U tom smislu najavio je dalju saradnju u oblasti energetike, podrške opštinama i jačanju kapaciteta i stručnog znanja u procesu integracija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šole,zlatno uvo
Gost
Šole,zlatno uvo

Je li Migo donio koverte sa pismima?

Basketaš 3 x3
Gost
Basketaš 3 x3

Na kom jeziku ? mogao je da ih pročita na srpskom – ćirilicom a sad može samo na crnogorskom – ako je napisano latinicom

Send this to a friend