Politika

Đukanović primio akreditivna pisma ambasadora Argentine, Finske, Malte, Iraka i San Marina

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Argentine Estanislaa A. Zavelsa, Finske Kima Lahdevirta, Malte Karla Ica, Iraka Fakhrija Hasanija Mahdija Al Ise i San Marina Silvije Bolini.

Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu u Crnu Goru i Prijestonicu, kao i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu.

Predsjednik je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, informisao novoimenovane ambasadore o kontinuiranom i dinamičnom napretku Crne Gore ka ostvarivanju strateških ciljeva, ističući da savremeno crnogorsko društvo teži da pripada evropskom sistemu vrijednosti.

“Đukanović je istakao da Crna Gora posvećeno radi na reformama u cilju daljeg demokratskog i ekonomskog razvoja, što je vrednovano u međunarodnoj zajednici i potvrđeno, između ostalog, prijemom naše države u NATO i kroz pozitivne ocjene za napredak Crne Gore u evropskoj integraciji”, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa ambasadorom Argentine, Đukanović je kazao da Crna Gora pridaje veliku pažnju saradnji sa tom zemljom, imajući u vidu i našu brojnu dijasporu i intenzivne odnose koje imamo sa njima.

Đukanović-Zavels

”Drago nam je što smo posvjedočili da su oni veoma lojalni svojoj državi Argentini, istovremeno čuvajući veze sa zemljom porijekla. Naši iseljenici učvršćuju most saradnje između dvije zemlje”, kazao je Đukanović.

Uz podsjećanje na nedavnu posjetu Buenos Airesu i susret sa predsjednikom Makrijem, Đukanović je istakao da Crna Gora prati aktuelne prilike u toj zemlji i cijeni konstruktivnu ulogu Argentine u tom dijelu svijeta, u interesu ukupnog prosperiteta.

U kontekstu unapređenja bilateralnih odnosa, Đukanović je ukazao na mogućnosti saradnje u oblasti ekonomije i snažnije prisustvo ekonomskih partnera u regionu, za šta Crna Gora može biti logistički partner.

Iskazan je interes i za saradnju u poljoprivredi i vinogradarstvu, i posebno kulturi u cilju bržeg i snažnijeg povezivanja naroda dvije zemlje.

Ambasador Zavels je zahvalio Đukanoviću i Crnoj Gori za doprinos naših iseljenika argentinskom društvu – Argentina veoma cijeni i prepoznaje doprinos koji su crnogorski iseljenici dali oblikovanju savremene Argentine.

“Cijeneći razvoj turizma u Crnoj Gori, iskazao je interesovanje za transfer iskustava u toj oblasti i punu spremnost da svoj mandat posveti stvaranju još čvršćih veza u međudržavnoj saradnji”, navodi se u saopštenju.

Ambasador Finske predao je akreditivna pisma simbolično, na dan početka predsjedavanja te zemlje Evropskoj uniji.

Đukanović je čestitao preuzimanje te dužnosti i iskazao očekivanje da će Finska, kao i uvijek, dati prepoznatljiv doprinos, imajući u vidu i kontinuiranu podršku te zemlje našem regionu na planu evropske i evroatlantske integracije.

“Ovo je region koji još uvijek ne živi evropskim vrijednostima. Zaostajanje za razvijenom Evropom, porodilo je i deficit u demokratskom razvoju, netoleranciju i sukobe. Zato je učvršćivanje stabilnosti interes regiona, ali i Evrope i zato pokušavamo sve naše evropske partnere da uvjerimo u važnost politike proširenja i ujedinjenja”, naglasio je Đukanović.

Ambasador Lahdevirt je ukazao na prioritete predsjedavanja, dominantno pitanja životne sredine i vladavine prava, ističući da njegova zemlja dijeli viziju da ZB mora da ima kredibilnu perspektivu članstva u EU, te da će Finska u svojstvu predsjedavajućeg djelovati kao iskren i pouzdan posrednik u tom procesu.

“Obostrano je ocijenjeno da su dobri politički odnosi, solidna osnova za nastavak i jačanje saradnje na polju energetike, turizma, kao i obrazovanja i tehnološkog razvoja”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je iskazao zadovoljstvo bilateralnom saradnjom Crne Gore i Malte u regionalnim inicijativama.

Zahvalio je ambasadoru Malte na podršci strateškim opredjeljenjima Crne Gore da bude dio evropskog i evroatlantskog sistema vrijednosti.

Đukanović-Ico

“U skladu sa posvećenošću nastavku dinamičnog ekonomskog razvoja, Malta Crnoj Gori može biti dobar partner i uzor”, kazao je Đukanović.

Pozdravljena je saradnja u oblasti energetike i potvrđen značajan potencijal i interes za jačanje saradnje u oblasti zdravlja i turizma.

Ambasador Ico je uz pozdrave najviših državnih zvaničnika Đukanoviću, ocijenio da mali narodi mogu izuzetno dobro sarađivati i davati podršku jedni drugima.

Kao čelnik malteške vaterpolo reprezentacije iskazao je visoko poštovanje za naše igrače u toj zemlji.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Iraka podsjetio na tradiciju prijateljstva dvije zemlje iz perioda jugoslovenske zajednice i Pokreta nesvrstanih zemalja, koje Crna Gora njeguje i poštuje.

Odao je priznanje za doprinos te zemlje stabilnosti u regionu i inicijativnosti za formiranje globalne koalicije za borbu protiv terorističkih organizacija.

“Crna Gora nastoji da bude dobar partner u međunarodnim inicijativama i kao mala zemlja, pokazujemo odgovornost prema pitanjima koja su pojava i u vašem i u našem regionu, za zajedničko dobro, mir i stabilnost u svijetu”, kazao je Đukanović.

Ambasador Mahdi je poručio da je stabilnost Iraka najznačajnija, a njegova obnova i razvoj prioritet. U tom smislu iskazao je interes za podršku drugih zemalja uključujući Crnu Goru za izgradnju Iraka.

Đukanović-Mahdi Al Isa

Sagovornici su ocijenili da nema granica za uspostavljanje saradnje u brojnim oblastima, te da iskustvo kompanija iz Crne Gore, naročito u segmentu građevinarstva, može biti dragocjeno za jačanje veza i podršku obnovi Iraka.

Crna Gora i San Marino imaju dobar nivo međudržavne saradnje i frekvenciju političkih kontakata, ocijenjeno je tokom razgovora sa ambasadorkom Bolini.

Đukanović je naglasio da dvije zemlje mogu dodatno sarađivati na polju usluga koje dominiraju u ekonomskoj strukturi i iskazao zainteresovanost za razmjenu iskustava u oblasti turizma, kulture i naučno-tehnološkog razvoja.

Ambasadorka San Marina je istakla da dvije zemlje, osim sličnosti u pogledu prioriteta razvoja, povezuje istorija borbe za nezavisnost i snažna posvećenost regionalnim integracijama. Zahvalila je Crnoj Gori za podršku San Marinu u procesu učlanjenja u Jadransko-jonsku inicijativu.

Đukanović-Bolini

Đukanović je ambasadorima koji će obavljati dužnost na nerezidentnoj osnovi poručio da sa dobrim inicijativama što češće dolaze u Crnu Goru, uz spremnost za punu saradnju države i njenih institucija.

Send this to a friend