Politika

Đukanović: Redovni politički kontakti jačaju partnerstvo Crne Gore i Bugarske

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na sastanku sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim u Njujorku, istakao je da redovni politički i radni kontakti predstavljaju potvrdu snažnog partnerstva i obostranog opredjeljenja za dalje jačanje odnosa i saradnje Crne Gore i Bugarske, utemeljenih na tradicionalnom prijateljstvu.

On je zahvalio Radevu na intenzivnoj i kontinuiranoj podršci integracionim procesima Crne Gore i regiona, podsjećajući da je Bugarska jedna od prvih NATO članica koja je ratifikovala naš Protokol o pristupanju, kao i na uspješno predsjedavanje Sofije EU, uz očekivanje da će podrška Bugarske biti još snažnija tokom predsjedavanja Berlinskim procesom naredne godine. Predsjednik je podvukao značaj očuvanja jasne evropske perspektive za ZB, što je u interesu i regiona i EU.

“Bugarska može značajno doprinijeti boljem razumijevanju potrebe da se Balkan tako konačno otrgne od vjekovnog zaostajanja”, kazao je Đukanović.

Predsjednik Bugarske je iskazao punu saglasnost u pogledu značaja integracije regiona koja je po njemu ključna za stabilnost i bezbjednost ZB.

U tom kontekstu posebno je naglasio pozitivnu ulogu koju Crna Gora i predsjednik Đukanović lično ima u jačanju regionalne saradnje i stabilnosti, čestitao našoj zemlji na članstvu u NATO, i naglasio da je ona dobar primjer i za druge države u regionu.

Dva predsjednika su izrazili zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa i saradnje u brojnim oblastima. Dogovorena je skora posjeta predsjednika Radeva Crnoj Gori koja će prije svega biti u cilju povezivanja poslovnih zajednica dvije države i daljeg unapređivanja saradnje u obostranom interesu.

Send this to a friend