Politika

Đukanović sa ambasadorima: Ako nastavimo sa politikom proširenja, ulazimo u EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Suverenog Viteškog Malteškog Reda Đan Anibala Rosija di Medelane, ambasadora Jermenije Ashota Hovakimiana, ambasadora Urugvaja Enrikea Loedela, ambasadora Holandije Žila Arnouta Bešhor Plaga i ambasadora Luksemburga Filipa Donkela.

Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu uz ohrabrenje za inicijativnost i saradnju.

U razgovoru sa ambasadorom Suverenog Viteškog Malteškog Reda, Đukanović je uspješnom ocijenio dosadašnju saradnju i istakao zadovoljstvo što Crna Gora i Suvereni Viteški Malteški Red baštine temeljne vrijednosti hrišćanske civilizacije, njegujući tradicionalno prijateljske odnose. On je naglasio da su visoki moralni principi i humanitarna diplomatija koji čine okosnicu djelovanja Reda od suštinske važnosti u vrijeme kada se svijet suočava sa brojnim izazovima.

Uz podsjećanje na prošlogodišnji susret sa Velikim majstorom Reda ukazao je na značaj frekventnog dijaloga na visokom nivou u cilju intenziviranja saradnje, čemu bi doprinijelo i otvaranje rezidentne ambasade u Crnoj Gori. Zahvalio je ambasadoru za namjeru Reda da pomogne dalje čuvanje Ikone bogorodice Filermose cijeneći da je zajednički interes da se ona učini dostupnom vjernicima i svim građanima. Pozdravio je mogućnosti za saradnju u oblasti zdravstva i podrške invalidnim licima, kao i snaženje kulturne saradnje.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Jermenije izrazio zadovoljstvo prijateljskim odnosima dvije države i ukazao na potrebu intenziviranja političkih kontakata na najvišem nivou čime bi se produbila ukupna bilateralna saradnja.

On je podsjetio na dugu tradiciju međudržavnih odnosa iz vremena Sovjetskog Saveza i bivše Jugoslavije, uz ocjenu da ti odnosi ni danas nijesu izgubili na kvalitetu. Istakao je značaj povezivanja poslovnih zajednica dvije zemlje i tješnje privredne saradnje i turističkih tokova. Crna Gora sa Jermenijom može sarađivati i u oblasti zdravstvene zaštite i turizma, kao i u kulturnoj djelatnosti.

Hovakimian je kazao da mu je čast što je u Crnoj Gori i podsjetio na dugotrajno prijateljstvo i istorijske veze dvije države ističući da se Jermenija ugledala na Crnu Goru i njen slobodarski duh. Upoznao je Predsjednika sa velikim reformama u jeremenskom državnom sistemu i naglasio značaj razmjene posjeta na najvišem nivou, jačanja ugovorne baze i ukidanja viza uz obostranom interesu. Najavio je održavanje biznis foruma u Crnoj Gori sredinom naredne godine i istakao spremnost za dijeljenje iskustava u tehnološkom napretku i inovativnim rješenjima. On je prenio punu podršku jermenskih vlasti daljoj integraciji Crne Gore u EU.

U razgovoru sa ambasadorom Urugvaja, Đukanović je kazao da tradicionalno prijateljske odnose treba unaprijediti kroz uspostavljanje političkog dijaloga na najvišem nivou. Istakao je pozitivnu ulogu i doprinos koju crnogorski iseljenici u Urugvaju mogu pružiti snaženju prije svega ekonomskih i kulturnih veza dvije države, čemu Crna Gora od obnove nezavisnosti pridaje posebnu pažnju.

Na liniji razvojnih politika Crne Gore, Đukanović je ukazao na potrebe unapređenja infrastrukture, energetike, turizma i usluga i proizvodnje hrane. U tom kontekstu je ukazao na značaj promocije naših potencijala na urugvajskom tržištu, razmjenu znanja i iskustava u nauci i kulturi.

Loedel je uz veliko zadovoljstvo susretom, kazao da je Urugvaj odavno zainteresovan za Crnu Goru, posebno i zbog brojne crnogorske zajednice koja dvije države može još više zbližiti. Uz podršku razvojnoj ambiciji Crne Gore iskazao je inzeresovanje za saradnju u oblasti zelene energije, u kojoj Urugvaj ima poziciju četvrte zemlje u svijetu. Razgovarano je o saradnji u trgovini i kulturi, kao i uzajamnim posjetama mladih iz obje zemlje.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Kraljevine Holandije ocijenio da su bilateralni odnosi Crne Gore i Holandije na zavidnom nivou, uz jasno prepoznat prostor za intenziviranje i širenje saradnje dvije zemlje na bilateralnom nivou, kao i NATO saveznicom i jednom od uticajnijih članica EU. On je u tom kontekstu ukazao na značaj jasne evropske perspektive za ZB, kao uslova njegove stabilnosti i evropeizacije društava.

Ako EU nastavi sa politikom proširenja Crna Gora će nesumnjivo biti prva naredna članica, ocijenio je Đukanović uz poruku da ćemo nezavisno od članstva nastaviti posvećeno sa reformama i proces pregovaranja iskoristiti na najbolji način da se pripremimo za evropsku porodicu. Dvije države imaju perpektivu saradnje i u sektoru policije i ekonomije, kazao je Predsjednik, apostrofirajući pozitivna iskustva sa kompanijom Damen, koja doprinosi boljem pozicioniranju Crne Gore kao kvalitetne nautičke destinacije.

Plag je čestitao Crnoj Gori na očuvanju mira i doprinosu regionalnoj stabilnosti. On je naglasio da će jedan od prioriteta njegove misije biti pristupanje Crne Gore i ostalih zemalja ZB EU, ističući da Holandija smatra da Crna Gora treba da bude dio Unije. Potrebni ste nam i vi i cijeli ZB, kazao je Plag i iskazao spremnost za podršku u ključnim oblastima pregovora.

Tokom razgovora sa ambasadorom Velikog Vojvodstva Luksemburga, Đukanović uz ocjenu da su bilateralni odnosi dvije zemlje odlični izrazio zahvalnost Luksemburgu na kontinuiranim zalaganjima i podršci ostvarivanju naših vanjskopolitičkih ciljeva.

On je podsjetio na prioritete državne politike, nastavak dobrog tempa ekonomskog rasta, dalji razvoj institucija, efikasnost u vladavini prava i dalji napredak u integracijama. On je ponovio zabrinutost zbog usporavanja tog procesa, ističući da je Evropi potrebno više, a ne manje jedinstva.

“Dvije države imaju prostora za saradnju u oblasti ekonomije, održivog razvoja, zaštite životne sredine, kao i turizma i kulture, što će pospješiti obostrana snažnija promocija potencijala”, ocijenio je Đukanović.

Donkel je posebno ukazao na doprinos crnogorske zajednice jačanju odnosa sa Crnom Gorom, ističući da je riječ o uglednim i često visoko pozicioniranim građanima. Istakao je punu podršku integraciji Crne Gore u EU i izrazio nadu u donošenje pozitivne odluke o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji u bliskoj budućnosti. Kao prioritete bilateralne saradnje istakao je početak pregovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i zbližavanje poslovnih sektora. Posebno je pohvalio intenzivan i brz razvoj Crne Gore koji će je preporučiti za članstvo u EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pedja
Gost
Pedja

Nas predsednik ima fascinantan dar za diplomatiju , uz stasitost idrzanje mora nas uciniti ponosnim na njega.

Slavko
Gost
Slavko

A sta cemo sa 127 nerasvijetljenih ubistava, korumpiranim sudstvom i tuzilastvom koji se druze sa osudjenim svercerima droge? Sa platama od 220 eura i cijenama kao u sred Evrope? Zahvaljujuci DPSU mi nikad u Evropu necemo uci. – komentar koji anticrnogorski portal cdm ne zeli da objavi. SS

ni stida ni obr
Gost
ni stida ni obr

A sto cemo sa izdajnicima i unijatima? Sto cemo sa onima koji blate Crnu Goru dje god stignu a zive u njoj na prilicno visokoj nozi, plate im teku, a oni rade orotiv drzave? Sto cemo s njima?

Slavko
Gost
Slavko

A sta cemo sa 127 nerasvijetljenih ubistava, korumpiranim sudstvom i tuzilastvom koji se druze sa osudjenim svercerima droge? Sa platama od 220 eura i cijenama kao u sred Evrope? Zahvaljujuci DPSU mi nikad u Evropu necemo uci.

ni stida ni obr
Gost
ni stida ni obr

A ne, Slavko, stici cemo u Evropu sa DFom i slicnom bulumentom…

Send this to a friend