Politika

Đukanović sa Kongresa DPS-a: Moramo suzbiti osporavanje crnogorskog identiteta, imamo obavezu da obnovimo CPC

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović poručio je danas sa Kongresa DPS-a da je stabilna skladna i razvijena država prioritet, te da Crna Gora ima obavezu da obnovi Crnogorsku pravoslavnu crkvu, i da spriječi osporavanje crnogorskog identiteta. Đukanović je upozorio da u regionu postoji latentni pokušaj oživljavanja ideja devedesetih godina prošlog vijeka. Jasno je poručio da je društveni progres prioritet odgovorne državne politike, kao i da je Crna Gora nepokolebljivo riješena da postane dio evropskog sistema vrijednosti.

“Naš primarni interes je snaženje drzavnog jdentiteta Crne Gore. DPS shvata potrebe svih nacionalnih zajednica. Moramo suzbiti osporavanje crnogorskog identiteta. Imamo obavezu da obnovimo CPC”, poručio je on.

<<<Đukanović i dalje predsjednik DPS-a, a Marković zamjenik<<<

<<<Ko je bio na Kongresu DPS-a<<<

<<<Crna Gora će i dalje pomagati Albaniji<<<

Predsjednik DPS-a i Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je Crna Gora slijedila jasnu viziju.

“1999. godine smo odbili da uđemo u rat sa najjačom vojnom Alijansom na planeti. Da smo se tada pokolebalai NATO i EU bi nam danas bili daleko, ako bi Crne Gore i bilo. Zato smo obezbijedili demokratski referendum i stekli nezavisnost. Postali smo članica NATO i idemo ka EU”, istakao je on.

Prema njegovim riječima Crna Gora je danas više nego ikada svoja, na putu emancipacije i razvoja.

“Postgnuća nijesu slučajna već rezultat politike koju smo vodili zajedno sa svojim partnerima. Na tome im se zahvaljujem. Mijenjala se i Demokratska partija socijalista tokom ovih godina. Danas smo organizivana i moderna partija lijevog centra. Partija koja promoviše kulturu tolerantnog dijaloga i doprinosi institucionalnom razvoj”, naveo je Đukanović.

Naglasio je da je društveni progres prioritet odgovorne državne politike.

“Nezampaćeni pritisci zabilježeni su krajem 2015. i tokom 2016. kako bi nas spriječili da postaneno članica NATO. Prijetnje šta nam se može dogoditi ako nastavimo put ka Alijansi. Scenario pokušaja nasilnog preuzjmanja vlasti smo vidjeli. Nijesu uspjeli u tom naumu, jer smo postali članica NATO-a. Nastavljen je proces pregovaranja za članstvo u EU, učvrstili u uvjerenju o važnosti samog procesa pridruživanja”, istakao je Đukanović.

Podsjetio je da je danas Crna Gora lider u integracijam, kao i da je nepokolebljivo riješena da postane dio evropskog sistema vrijednosti.

“Oktobra 2016. ostvarena pobjeda, pa još pobjeda na predsjedničkim izborima, potvrdila je put kojim smo krenuli. Prethodne četiri i po godine biljezimo dinamičan ekonomski razvoj. Realizujemo broje kapitalne projekte. U našoj državi prosječne plate i penzije rastu. Od jedne od najmanje razvijenih jugoslovenskih republika danas smo najrazvijenija zemlja regiona. Razvijamo otvorenu ekonomiju. Stvaramo ambjnent za biznis i investicije. Od nezavisnosti do dans u Crnu Goru ušlo je oko šest milijardi direktih stranih investicija. Postavljen je podmorski kabl, istažuje se nafta i gas u podmorju, gradimo vjetro i hidroelekrane. Razvijaju se Portonovi i Porto Montenegro, Luštica Bay. Bjelasica je već ogromno gradilište. Želimo da Crnu Goru približimo svijetu”, poručio je Milo Đukanović.

Đukanović je naglasio da danas u regionu postoji latentni pokušaj oživljavanja ideja devedesetih godina prošlog vijeka.

“Izgledalo je da su te ideje zauvjek poražene. Ali ne. No, naš odgovor takvim idejama je ne, hvala”, kazao je on.

Đukanović je kazao da Crna Gora teži ka razvijenoj Evropi.

“Naša vizija evropeizacije Crne Gore ne gubi na aktuelnosti. Naš strateški cilj je članstvo u EU. Cilj nam je prije svega evropski kvalitet života. Nastavićemo da budemo faktor stabilnosti regiona. Danas više nego ikada je ulaganje u obrazovanje i nauku bitno. Uz ulaganje u ljudske resurse to je ključno za ravooj ekonomije. Stvaramo uslove da Crna Gora bude društvo znanja. Ekspanzija znanja ima za posledicu povećanje životnog standarda”, ocijenio je perdsjednik Đukanović.

Dodao je da su Crna Gora i DPS pokazali da vjeruju u potencijal mladih.

“Jedno od najznačajnijih pitanja je zaštita životne stedine. Tome smo posvećeni. Svi koji žele da nam pomognu u tome su dobrodošli”, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima susjednu i prijateljsku Albaniju je piotresla seria zemljotresa koji su nažalost odnjjrli na desetine zivota i pivrjedjivanja vise stotina ljudi i do ogeomnih materijalnih gubitaka. C4na Gora se u najbokjem manirubdobrosusjedstva i prinateljstva kdmah odazavala potrebi da prijateljima pritekne u nevolji. Naravno u skladu sa svojim mkgucnoetima u danima koji skijede crna gkra ce pruziti svu svoju podskubi pomoc. Svi ovdje prisutni se ivdje se oridruyujemo bolu koji oejecaju gradjani alabanjje kojibsu u zemljotresjma izgubiki svoje najbkize. Izarazavamo im nase iskrebo saucesce a najbkkje zelje za brz oooravak porvijedjenih. Ovo je prilika da posebno zahvalimo orijageljima iz pokitickuh partija albanije koji subuorkos nevokjama kkji su ih zadesesjle nasle za shodno da budu na Kongresu i tako demonstriraju pr i dobrosusjedstvo pokiticko partnersyvo ubrealizaciji zajednjxkih zadataka.

Kongres najbrojniji do sada

Najjača politička stranka u Crnoj Gori Demokratska partija socijalista održava danas osmi Kongres, na kome se bira rukovodstvo partije i usvoja novi Program rada. Na početku rada Kongresa goste i učensike pozdravio je predsjednik partije i Crne Gore Milo Đukanović, potom je prikazan film o izbornim pobjedama DPS-a.

Svečanom dijelu Kongresa prisustvovalo je oko 3000 osoba, članovi partije iz čitave Crne Gore, kao i gosti iz zemlje i inostranstva.

Gosti na Kongresu su između ostalih bili Zoran Zaev, Rasim Ljaić, Vuk Drašković, Nenad Čanak…

Drašković: Moramo da pamtimo

“Zamislite šta bi se desilo da je uspio plan od 2016. Šta bi se desilo za Crnom Gorom i ovim dijeom Balkana. Šta bismo danas imali. Imali bismo balkansku Siriju da u sukobima, mržnji i bijedi nestanemo. Ovo moramo da pamtimo”, poručio je predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

Čanak: Svi smo na istom putu

Lider Lige socijaldemokaraat Vojvodine Nenad Čanak je donio pozdrave iz Vojvodine, Srbije, Novog Sada.

“Svi smo na istom putu. Trideset godina, ratovi, državni udari, prođe život. Važno je imati nešto ostaviti u nasljeđe a to je Crna Gora. To je ono najvrednije. Suverena i nezavisna Crna Gora”, naveo je Čanak.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Lajić je naglasio da “naše prijateljstvo je izdržalo sve ove godine.”

“Vi ne samo da trajete već pobjeđujete a to u današnje vrijeme nije lako. Iza tog uspjeha stoji jedna sjajna organizacija jer bez toga nema uspjeha. Važna je saradnja i vjerujem da će ovaj Kongres pokazati. Vjerujem da će se odnosi Srbije i Crne Gore razvijati i jačati na odnosima dvije prijateljske suverene države”, kazao je on.

Zaev: Pozdrav od makedonskog naroda

“Vi ste lideri u regionu. Neka tako i ostane, a znam da hoće, pod liderskom palicom DPS-a, predsjednika Mila Đukanovića”, poručio je Zaev i poželio srećan rad Kongresu.

<<<CdM objavljuje Politički program DPS-a za naredne četiri godine<<<

Foto: CdM

Predsjednik Demokratske unije Albanaca i ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka zahvalio se državi na pruženoj pomoći Albaniji koju je pogodio razorni zemljotres.

“Bili smo svjesni vizije gdje je bila, gdje je i gdje treba da bude Crna Gora. Želim vam svaki uspjeh, da budete što bolji, ne samo zbog vas već zbog Crne Gore”, poručio je Zenka.

Lider Liberalne partije Andrija Popović je naglasio da saradnja sa DPS-om traje jos od 1999. godine.

“LP će biti iskren partner DPS-a na putu ka članstvu u EU i razvoju Crne Gore. Želim sreću u daljem radu u interesu Crne Gore”, jasno je poručio Popović.

Predsjednik Socijaldemokrata i Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je pozdravljajući Kongres većeg koalicionog partnera kazao da se njihovi zajednički ciljevi i prioriteti ostvaruju.

“Moramo se posvetiti još vise opštem dobru. Treba da radumo na prevazilaženju podjela u Crnoj Gori. Želimo bolji standard za naše građane. Prosperitetna i evropska Crna Gora treba jak DPS i jake Socijaldemokrate”, rekao je Brajović.

Pored predstavnika diplomatskog kora, gostiju i članova partije, koji su prisustvovali svečanom dijelu, u radnom dijelu Kongresa učestvovaće 598 delegata koji će birati predsjednika i zamjenika predsjednika DPS-a.

Kandidat za predsjednika partije je njen dugogodišnji lider i predsjednik države Milo Đukanović, a za njegovog zamjenika dosadašnji drugi čovjek DPS-a i premijer Duško Marković.

<<<Đukanović priredio večeru za inostrane goste Kongresa<<<

Miraš Dušević

515

avatar
1000
287
228
0
 
279
MedenicaLos ZETA sMala Moarh.Sjeverna Koreja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Medenica
Gost
Medenica

Becic na Vijesti spominje ubistva

Los ZETA s
Gost
Los ZETA s

Mi nemamo drzave on se pozabavio oko CPC i ne zna dasmo je obnovili 1992.Pa ti sam sovim negiras postojanje CPC i naseg Mihajla…

arh.
Gost
arh.

Šta su “Vijestima” kazali privatni fakulteti u Srbiji i BiH: Dogovor o ispitima sa profesorom lično!

MOže li mi neko ja it kada su to fakulzeti počeki da govore, kao to tvrde u Vestima u ovom naslovu?

Sadjavac
Gost
Sadjavac

Gledajuci one snimke na tv ta se covjek zacudi otkud oni tamo, u svakodnevnom zivotu imaju drugacije stavove o nato, crkvi, naciji…….drugacije govore o tome nego im preśednik !

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Presjednik isto nije crnogorac, sjecate se 90tih

GrubanMalic
Gost
GrubanMalic

Ima i poneka dobra riba !!!

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Ona mi iz lepetana mora dobit deset miliona.

Job
Gost
Job

David Jones

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Bilion posto.

Bnjj
Gost
Bnjj

Aleksa,oooooo Aleksa,ubih se pišući komentare,brzo dupli burger sa puno majoneza,toliko sam gladan da bih pojeo tri crvene kravate odjednom…

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Više mi je dala danka da jedem za jedan dan no malina za mjesec dana 😅😅😅😅😅

Sneza
Gost
Sneza

Ne salji vise poruke na cdm

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Moga sam da vidim papu samo mi je zavesa bila postavljena da izađem u dvorište nisam smio energija mi nije dala.

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Nebojša je si li mi ti srušio kućicu pa pusti jevreje na mir opasni su.

expert123
Gost
expert123

Vuk Draskovic je jedini pitomi cetnik kod Srba . Umnogome je revidirao stavove koje je imao ranih devedesetih i malo treba pa da napravi zaokret slican zaokretu koji je napravio Novak Kilibarda , Prema tome sada je on tj Vuk Draskovic veoma umjeren Srbin i nema veze sa Vukom iz pocetka devedesetih . Dobro bi bilo da ima mnogo vise… Više »

Haris
Gost
Haris

Pa i Milo je imao takve stavove, ali se na vrijeme dozvao i vrnuo korijenima.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Mozda dlaku mijenjaju ali ćud ostaje ista.

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Zamalo Digoh tri prsta u Vatikan kako su me opustili ko zna koliko bih platio. Nisam smio bez pitanja majke.

⚢ ⚢⚢⚢
Gost
⚢ ⚢⚢⚢

Inspiracija za krivicno dijelo vas komentar

Demonstrant
Gost
Demonstrant

Prva je Srbija pljuvala i Evropu i Nato a evo ih danas došli u Podgoricu da se dive onome što je Crna Gora postigla

⚢ ⚢⚢⚢
Gost
⚢ ⚢⚢⚢

Vas komentar ne moze da zna sta misli prava Srbija o Crnoj Gori citate Iliju G.

Sitting Bull
Gost
Sitting Bull

Šta je “prava” Srbija ? Radikali, bivsi i sadašnji i SPS sa malim Slobom i kofercetom iz Zitoradje ? Ili su to neki drugi ljudi. Kulturni, obrazovani i normalni ljudi koji imaju ime i ugled u civilizovanom svijetu. Naspram ovih primitivaca, neznalica , drskih i nevaspitanih vodja navijača i huligana sa stadiona i ratista koji su dogurali do predsednika ?!

Send this to a friend