Politika

Đukanović sa Korčokom: Virus nacionalizma koji se širi Balkanom, potpomognut je malignim uticajem sa strane

Đukanović sa Korčokom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ministra vanjskih i evropskih poslova Slovačke Ivana Korčoka koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je istakao da Crna Gora odnose sa Slovačkom ističe kao uzoran primjer za mnoge zemlje unutar EU i regiona.

“Pozitivno iskustvo saradnje, doživljavamo kao prijateljsko u punom značenju te riječi, što je potvrđeno kroz brojne događaje u novijoj crnogorskoj istoriji, prije svega referendumu o nezavisnosti, ali ne manje i u godinama koje su uslijedile”, kazao je predsjednik Đukanović.

On je podsjetio na dragocjenu pomoć Slovačke u savladavanju lekcija o snažnijoj podršci javnosti pristupanju u NATO, kao i na brojne ekspertize na putu evropske integracije, ali i diverzifikovanu podršku na bilateralnom nivou i značajnu ulogu Slovačke u okviru Višegradske grupe.

“Sve to više je nego dovoljan prilog potvrdi izrazitog prijateljstva koji Crna Gora njeguje prema Slovačkoj”, ocijenio je predsjednik, zahvalivši Slovačkoj na podršci u savladavanju izazova tokom pandemije i kroz prethodnu pomoć, kao i donaciju koja se realizuje tokom posjete ministra Korčoka, uz uvjerenje da će nakon stabilizacije situacije sa korona virusom, biti u prilici da na raniji
poziv predsjednice Čaputove otputuje u zvaničnu posjetu toj zemlji.

Đukanović je upoznao sagovornika sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora i izrazio očekivanje da će nova Vlada u potpunosti slijediti dosadašnji strateški put Crne Gore u EU i NATO, naglašavajući da će u okviru kohabitacije sa pozicije predsjednika učiniti sve da Crna Gora ostane na putu evropske i euroatlantske integracije. Nakon sastanka je saopšteno da su razmijenjena mišljenja o široj slici regionalnih odnosa.

Predsjednik je posebno ukazao na zabrinjavajući virus nacionalizma koji se širi Balkanom potpomognut malignim uticajem sa strane i na potrebu pojačane pažnje Evrope za pitanje koje, kako je kazao, nije samo balkansko, već i evropsko.

“Borimo se za evropske vrijednosti, koje su superiorne i za njih se vrijedi boriti iz svake pozicije”, poručio je Đukanović.

Ministar vanjskih poslova Slovačke je, uz ocjenu da mu susret sa Predsjednikom predstavlja čast, naglasio da dolazi iz prijateljske zemlje u državu za koju Slovačka zna da je prijateljska, što visoko cijeni. Uz podsjećanje da predsjednik Đukanović godinama važi za najvažniju i najimpresivniju političku ličnost i figuru Crne Gore, kao i da Slovačka prepoznaje njegovo liderstvo na prethodnim pozicijama premijera i predsjednika, ipak posebne čestitke Slovačka upućuje za vrlo hrabru demonstraciju privrženosti demokratskim principima u nesmetanoj tranziciji vlasti i poštovanju volje građana.

“Ministar Korčok je kazao da je važno da Predsjednik svojim dokazanim liderstvom ohrabri Vladu da nastavi sa reformama i transformacijom društva, što će se prepoznati i vrednovati kao rezultat i argument da se ostvaruje napredak, koji će biti prilog za podršku Slovačke i evropskih partnera. Zahvalio je Predsjedniku za analizu regionalnog konteksta, iskrenost i otvorenost”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Korčok se saglasio sa predsjednikovim ocjenama da je proevropskoj politici na Balkanu potrebna snažnija podrška da se izbori sa destrukcijom, ističući da EU ne treba na region da gleda kao na  susjeda, već kao dio svog prostora koji ne smije da izgubi i da se za to treba odlučnije založiti.

“Treba da zaštitimo sebe tako što ćemo štititi vas”, kazao je Korčok.

Uz ponovljeno zadovoljstvo prilikom da razgovara sa čovjekom koji je, kako je kazao, posvećen svojoj zemlji i vodi je ka vrijednostima i u situaciji podijeljene vlasti, ocijenio je da kohabitacija može na kraju biti još jedna potvrda privrženosti demokratiji i dokaz da Crna Gora pripada Evropi.

“Sagovornici su se saglasili da  Crna Gora i Slovačka imaju izuzetno razvijene bilateralne odnose, posebno u odbrani, bezbjednosti, vanjskim poslovima uz želju da se pospješi saradnja u oblasti ekonomije, turizma, zdravstva, obrazovanja, nauke i kulture”, zaključeno je na sastanku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Arso
Gost
Arso

Spasavaj Milo,zar ne vidis sto rade.

Hunter
Gost
Hunter

ista prica 30 godina. Dosta podjela 🇪🇺🇲🇪

Send this to a friend