Politika

Đukanović sa novim ambasadorima Kine, Njemačke, Mađarske, Makedonije i Poljske

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Kine, Liu Đina, Njemačke, Roberta Hajnriha Vebera, Mađarske, Jožefa Nedješija Makedonije,  Mihajla Trpkoskog i Poljske, Artura Dmohovskog.

Đukanović je po završetku ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i tom prilikom im poželio dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije.

On je sa ambasadorom Kine razmijenio ocjene o tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima dvije države, koji su obogaćeni savremenom saradnjom i brojnim zajedničkim projektima, prije svega  izgradnjom auto-puta, ali i kreditiranjem obnove pomorske flote, rekonstrukcijom pruge i izgradnjom vjetroelektrane.

sa ambasadorom Kine

“Crna Gora i Kina utemeljili su svoje odnose i na polju obrazovanja i kulture i zdravstva.Dvije države posebno uspješnu  saradnju imaju  i u okviru inicijativa 16+1 , kao i ‘Pojas i put’, zahvaljujući novoj inicijativnosti Kine prema evropskom kontinentu i Balkanu”, kazao je Đukanović.

U tom smislu predsjednik je istakao da se Crna Gora raduje uspjesima Kine, napominjući da članstvo Crne Gore u NATO i odlučnost da postanemo članica EU, ne dovodi u pitanje tradicionalna partnerstva.

Zahvalio je na pozdravima kineskom predsjedniku Si Đipingu i pozvao ga da posjeti Crnu Goru. Ambasador Liu Đin je zahvalio na prijemu uz podsjećanje na ocjenu predsjednika Kine da su odnosi na najboljem nivou u istoriji.

Đukanović upoznao je ambasadore iz Evrope sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, posebno sa strateškim pravcima u spoljnopolitičkoj agendi.

Ponovio je jasnu opredijeljenost Crne Gore da nakon prijema u NATO postane i punopravna članica Evropske Unije, ističući da je dalje proširenje i  očuvanje vizije ujedinjene Evrope najbolji put ka stabilnosti i prosperitetu ZB, ali i globalnoj konkurentnosti EU.

Razumijevajući potrebu konsolidacije EU, istakao je da to ne smije zaustaviti proces proširenja i dalju evropeizaciju balkanskih društava.

Crna Gora će, kazao je Đukanović, biti i ubuduce snažan promoter evropskih vrijednosti u regionu i raditi na dostizanju evropskog kvaliteta života.

“U tom kontekstu, za Crnu Goru je izuzetno važan aktivan politički dijalog i pažnja jedne tako znacajne zemlje u Evropi i svijetu kao što je Njemačka”, rekao je Đukanović novoimenovanom ambasadoru.

sa ambasadorom Njemačke

Pozdravio je pristup i podršku Njemačke integraciji ZB, koja je konkretizovana i kroz Berlinski proces. Đukanović je iskazao zadovoljstvo opredjeljenjem njemačke vlade da podstakne investitore da ulažu u Crnu Goru, jer uprkos dobrom tempu ekonomskog i demokratskog razvoja, ima još dosta posla do sustizanja evropskog kvaliteta života.

“Saradnja dvije države kao članice NATO i dinamičan politički dijalog na visokom nivou, snažan su impuls produbljivanju ekonomskih i drugih odnosa”, ocijenio je predsjednik, sto je potvrđeno i prilikom nedavne posjete premijera Markovića Berlinu.

Ambasador Veber je poručio da njegova zemlja želi da bude strateški partner Crnoj Gori i podrška na putu ka EU.

U razgovoru sa ambasadorom Mađarske posebno je ukazano na kontinuiranu i ključnu podršku te države Crnoj Gori za prijem u NATO i u procesu evropskih integracija.

sa mađarskim ambasadorom

“Sa ciljem održavanja ekonomskog rasta i daljeg ekonomskog i demokratskog prosperiteta Crne Gore, saradnja sa mađarskim partnerima biće važna i u narednom periodu”, istakao je predsjednik.

Ambasador Nedješi potvrdio je interes Budimpešte  da se na bazi odličnih bilateralnih odnosa, politički rezultat valorizuje i u sferi ekonomije.

On je u tom kontekstu informisao o formiranju fonda za ZB u kojem se očekuje da Crna Gora bude jedan od istaknutijih partnera i najavio potpisivanje Međuvladinog sporazuma o razvojnoj saradnji između Crne Gore i Mađarske.

Tokom prijema makedonskog ambasadora, posebno je ukazano na značaj tradicionalno dobrih odnosa, i na perspektivu saradnje u regionalnom i integracionom kontekstu.

sa makedonskim ambasadorom

Đukanović pozdravio je  postizanje sporazuma Makedonije sa Grčkom, što će, kako je kazao, dati impuls njenoj  daljoj evropskoj i evroatlantskoj perspektivi, kao i stabilnosti regiona.

“Crna Gora će sa svojim iskustvom Makedoniji biti podrška i partner”, kazao je Đukanović.

Ambasador Trpkoski zahvalio je Predsjedniku i institucijama Crne Gore na doprinosu izgradnji međudržavnih odnosa, ali i prijateljstva dva naroda. Zajednički je ocijenjeno da dvije države imaju potencijala i za snaženje ekonomske saradnje u obostranom interesu.

sa ambasadorom Poljske

O odličnim bilateralnim odnosima razgovaralo se i tokom prijema poljskog ambasadora.

“Zajedničke vrijednosti i razmjena iskustava na najvišem političkom nivou, dobra su osnova za produbljivanje saradnje Crne Gore i Poljske”, ocijenio je Đukanović.

Zahvaljujući za podršku te zemlje strateškim prioritetima Crne Gore, Đukanović je iskazao zadovoljstvo da država poput Poljske razumije potrebe ujedinjenja Evrope i perspektive ZB.

Ambasador Dmohovski potvrdio je snažnu podršku Poljske  integraciji Crne Gore i ZB. Poljska je spremna da podijeli svoja iskustva u tom procesu i podstakne evropeizaciju ZB u okviru rukovođenja Berlinskim procesom naredne godine.

Novoimenovani ambasadori u Crnoj Gori su prilikom današnje predaje akreditivnih pisama prenijeli Đukanoviću izraze uvažavanja i pozdrave predsjednika država koje predstavljaju.

1 Komentar na "Đukanović sa novim ambasadorima Kine, Njemačke, Mađarske, Makedonije i Poljske"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend