Politika

Đukanović sa Piculom: Vrijeme je da se ovaj region vrati svojoj evropskoj kući

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas je poručio da je vrijeme da se ovaj region vrati svojoj evropskoj kuć,  naglašavajući da nema bolje perspektive za Zapadni Balkan bez Evrope, niti bolje vizije Evrope bez njenog ujedinjenja.  Predsjednik Đukanović danas se sastao sa stalnim izvjestioem Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Piculu, koji je boravio u posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je čestitao Piculi na ponovnom izboru za člana EP i dužnostima izvjestioca za Crnu Goru i izvjestioca za preporuke za Zapadni Balkan, uz zadovoljstvo što je izvjestilac za Crnu Goru dobar poznavalac svog susjeda i regiona.

On je potvrdio da EU ostaje osnovni prioritet državne politike u kontekstu evropeizacije društva, koja je neophodna zbog prevazilaženja posljedica zaostajanja ZB i povratka na kolosjek savremenih evropskih tokova.

“Kapitalno je važno da se i sa evropskih adresa čuju poruke ohrabrenja za evropsku perspektivu ZB, jer koliko god je taj proces dug i zahtjevan i koliko god bili kritični prema nedostacima, logičnijeg, potpunijeg i perspektivnijeg doma nemamo”, kazao je Đukanović. Uz očekivanje da će nove strukture u EU obnoviti politiku koja proširenje pozicionira u fokus svog djelovanja, predsjednik je potvrdio da Crna Gora ostaje otvorena za maksimalnu saradnju i dobar partner koji će dati puno dobrih agrumenata za odbranu ključnog cilja integracije.

Izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula je naglasio da dijelimo isti bazični cilj, a to je evropska Crna Gora, Crna Gora koja napreduje na svom evropskom putu i Crna Gora koja će postati članica EU. Podsjećajući na vrijednosti na kojima je stvorena EU iskazao je uvjerenje da će i savremeni predstavnici Unije biti na nivou očekivanja njenih građana jednako kao i njeni osnivači, uspješno savladati period preispitivanja i učiniti je poželjnim modelom za evropske zemlje. U tom smislu naglasio je da EU mora ostati otvoren projekat, jer bez onih koji žele da postanu njen dio, ne može ostvariti svoju istorijsku misiju. Iskazao je uvjerenje da će Evropski parlament nastaviti da podržava integraciju Crne Gore, kao i da će Evropski savjet obnoviti politički interes za proširenje i deblokirati pregovaračke procese sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Uz očekivanje da će nastavak procesa integracije EU biti sve zahtjevniji, naglasio je da Crna Gora može i mora nastaviti putem kojim je krenula.

Ocijenio je da ono što vidi kao problem u regionu jesu često skupine kojima reforme nisu u interesu i koje mogu vršiti blokade procesa, a što je zemlja više napredovala u integracionom procesu tome je više izložena.

M.D. 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Norvezanin
Gost
Norvezanin

Ko je Picula?

Pomorac
Gost
Pomorac

Stavio bi je ti i u Arabiju da su oni sila a ne zapad. Stavio bi je ti i u rupu da se odrzis na vlasti al stoka to ne vidi. Da je vjecna

Obraz
Gost
Obraz

Vratice se i bez tebe ne brine se

Lagator
Gost
Lagator

Je li to ime ili zanimanje

Nego što!
Gost
Nego što!

Molebanci i litijaši na sljedećim izborima dps-u produžavaju mandat.

aco bojovic.PG
Gost
aco bojovic.PG

Hahaha

Veljo prdnjava
Gost
Veljo prdnjava

Eviva Milo.

Ejmen
Gost
Ejmen

Do zore,oba

aco b.PG
Gost
aco b.PG

Samo da je vječan o CG nema problema ‘Amin

Cogura
Gost
Cogura

Pozdrav za našeg Predjednika!

Svjefol
Gost
Svjefol

U region spada i Srbija. Pusti brate vise taj region, pa i Srbiju, nek idu dje hoce. A ovi posebno. Oni i sa Kinom da se ujedine, vrlo brzo bi poceli da ih maltretiraju, da ih nazivaju zutim Srbima….Batalite ih vise

Kovertas
Gost
Kovertas

I vriijeme bi bilo da ti odes sa vlasti.

aco bojovic.PG
Gost
aco bojovic.PG

Otiša bi davno da ima netko bolji

Velja gora
Gost
Velja gora

Da bi se vratili, mora biti da smo tamo bili
Ko ne izagna ?

Send this to a friend