Politika

Đukanović: Saradnja Crne Gore i Slovenije uvijek bila od izuzetnog značaja

Đukanović sa ambasadorom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Slovenije u Crnoj Gori Gregora Preskera, povodom obilježavanja desetogodišnjice procesa Brdo-Brioni, koje se, ukoliko razvoj situacije sa Covid pandemijom dozvoli, očekuje krajem novembra u Brdu kod Kranju, na inicijativu predsjednika Boruta Pahora.

Đukanović je potvrdio ranije izraženu spremnost za učešće na sastanku, uz ocjenu da su takvi susreti uvijek dragocjeni u kontekstu jačanja saradnje i evropske perspektive zemalja regiona.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo susretom sa ambasadorom Preskerom, jer je to razgovor među prijateljima, državama koje se dobro poznaju i na čiji kvalitet odnosa treba biti ponosan.

“Saradnja Crne Gore i Slovenije je uvijek bila od izuzetnog značaja na putu ostvarivanja samostalnosti i evropskih i NATO integracija”, kazao je Đukanović.

Slovenija je značajno doprinijela kvalitetu naših reformskih procesa, poručio je predsjednik , ističući i njenu ulogu za napredak regiona imajući u vidu da je ta zemlja uzor i putokaz za sve države ZB.

Presker je uz zahvalnost za prijem visoko ocijenio odnose dvije prijateljske države, koje nemaju međusobnih političkih izazova, već razuđenu saradnju u svim oblastima. On je potvrdio punu opredijeljenost Slovenije da i dalje podržava Crnu Goru na njenom putu u EU, napominjući da će proces pridruživanja biti visoko na agendi slovenačkog predsjedavanja Uniji u drugoj polovini naredne godine.

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili mišljenja i o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori.

Send this to a friend