Politika Intervju predsjednika Crne Gore za Hrvatsku radioteleviziju

Đukanović: SPC instrument u rukama velikosrpskog nacionalizma

Zakon o slobodi vjeroispovijesti je predstavljao inicijalnu kapislu za sukob koji se u međuvremenu prilično ostrastio, sukob na relaciji SPC-država Crna Gora. Zakon je poslužio kao povod, ali se protokom vremena pokazalo, za nas potpuno nedvosmisleno, da je SPC instrument u rukama velikosrpskog nacionalizma, kazao je predsjendik Crne Gore Milo Đukanović u intevjuu za Hrvatsku radioteleviziju.

Kako biste ocijenili trenutačne odnose Hrvatske i Crne Gore, i u tom kontekstu, koliko je značajan ovaj posjet predsjednika Milanovića?

Đukanović: Mislim da su odnosi prijateljski, da su jedan uzoran primjer dobrosusjedstva u našem regionu. Poslednjih dvadeset godina je bilo vrijeme učvršćivanja međudržavnog povjerenja između Crne Gore i Hrvatske. Istovremeno, to je bilo vrijeme razvoja svestrane međudržavne saradnje. Tako da danas možemo da kažemo da nema oblasti u kojoj nemamo razvijene odnose između naše dvije zemlje, a sa posebnim zadovoljstvom možemo da kažemo da su ti odnosi najdalje otišli u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova, obrazovanja, kulture… Treba podsjetiti da je prije nekoliko dana u posjeti Crnoj Gori bio i ministar inostranih poslova Hrvatske, ova dva dana smo imali predsjednika države Hrvatske, to vidimo i kao gest prijateljstva prema Crnoj Gori, državi koja je najdalje odmakla u pregovaračkom procesu sa EU, ali, ne manje važno od toga i gest posvećenosti evropskoj perspektivi regiona u kojem Crna Gora živi.

Kako gledate na ulogu Hrvatske u približavanju jugoistoka Europe, uključujući i Crnu Goru, euroatlanskim integracijama?

Đukanović: Već sam kazao, želim da ponovim da je hrvatsko iskustvo dragocjen primjer uspješnosti u približavanju zemalja Jugoistočne Evrope evropskim i evroatlanskim ciljevima. Kao što znate, sve zemlje regiona Zapadnog Balkana su za svoj cilj zacrtale članstvo u EU, a sve sem Srbije i članstvo u NATO savezu. Veoma je dobrodošlo iskustvo susjeda koji ima neka svježa znanja iz tih oblasti, i Crna Gora se veoma oslanja na ta iskustva i ekspertize Hrvatske.

Da ponovim, za na nas je bilo dragocjeno ovo šestomjesečno predsjedavanje Hrvatske Savjetom EU jer mislimo da je veoma važno da svim zemljama EU, nekima koje nemaju baš tako bliska sa zapadnobalkanskim društvima, da jedna članica i NATO i EU kao što je Hrvatska, da iz te pozicije predsjedavajućeg Savjetom EU učini toliko dobrih preporuka za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Mi mislimo da je to jako važno. Vjerujemo da je to jednako važno za Zapadni Balkan kao i za EU. Kada govorimo o Zapadnom Balkanu, mi vrlo često potenciramo da je između stabilnosti i evropske perspektive Zapadnog Balkana znak jednakosti. Vjerujemo u istrajnost Hrvatske u toj misiji i podrške evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, i vjerujemo da je uz dobru posvećenost reformama u našem regionu taj cilj dostižan u doglednoj budućnosti.

Čini se da pristupni pregovori sa EU trenutačno stagniraju, od Crne Gore traže se veći pomaci u području vladavine prava i pravosuđa.

Đukanović: Vjerujem da je potrebno najprije primijetiti da imamo jedan pad tog reformskog entuzijazma u regionu Zapadnog Balkana poslednjih nekoliko godina, i po mom uvjerenju, kao čovjeka koji se dugo bavi politikom u Crnoj Gori, time i politikom regiona u kojem živimo, mislim da je to direktno posljedica jednog zastoja u politici proširenja koju je vodila prethodna EK. Nadam se, takođe, da su poruke koje nam je poslala nova Komisija mnogo više ohrabrujuće.

Nova Komisija je poručila i da želi da bude geopolitčki subjekt, što mi tumačimo vrlo pozitivnim kada je u pitanju budućnost Zapadnog Balkana jer vidimo da je Zapadni Balkan postao područje na kojem se sudaraju interesi krupnih geopolitičkih igrača, a ono što je naš interes, da tu dominantnu ulogu upravo ima EU kao lokomotiva naše zajedničke evropske kuće, i drugo, takođe, nova EK je poslala više poruka da je politika proširenja živa i da želi da pruži stimulanse, ne samo Zapadnom Balkanu nego susjedstvu u cjelini kako bi se ostvarivala neka kvalitetnija partnerstva, a u slučaju sa Zapadnim Balkanom to partnerstvo treba da rezultira članstvom zemalja Zapadnog Balkana u EU, u doglednoj perspektivi.

Naravno da je očekivanje EU na mjestu kada je u pitanju vladavina prava. Nećemo otkriti nikakvu skrivanu tajnu da su društva Zapadnog Balkana u deficitu sa vladavinom prava. Dakle, ako imate jedno područje u kojem se svako malo događaju nemiri, nestabilnosti, ispoljavaju nacionalne i vjerske netrpeljivosti, da to nije baš napovoljniji ambijent za sistematsko unapređenje vladavine prave.

Želim da vam kažem da je u Crnoj Gori napravljen ozbiljan pomak tokom poslednjih nekoliko godina. Naravno, daleko je to od onog stanje kojeg i sami želimo, s obzirom da mi ne potenciramo članstvo u EU, mi potenciramo evropeizaciju Crne Gore. Mi želimo da Crna Gora usvoji evropski sistem vrijednosti, mi želimo da budemo dio savremene evropske kulture i civilizacije, i zbog toga mi prije svega sebi želimo unaprijeđenu vladavinu prava.

Dvadeset godina je prošlo od Vaše isprike hrvatskom narodu zbog sudjelovanja crnogoraca agresiji na dubrovačko područje. Dvadesetljeća kasnije, biste li tome nešto nadodali ili promijenili?

Đukanović: Tom dvadesotogodišnjem iskustvu, ja mislim da ne treba ništa ni dodavati niti je potrebna bilo kakva promjena. Kada bih mogao, promijenio bih ono što je prethodilo tom dvadesetogodišnjem iskustvu. Nažalost, kao što sam maločas kazao, nije to iskustvo jedistveno kada je u pitanju region u kojem živimo, ali je, eto, u tom frekventnom ponavljanju naših nestabilnosti imali smo i to iskustvo iz 90-ih godina koje je rezultiralo raspadom nekadašnje zajedničke države i krvavim ratovima na našim prostorima. Tada sam u svojstvu Predsjednika Crne Gore našao za shodno da uputim riječi izvinjenja Hrvatskoj za ono što su građani Crne Gore u uniformama tadašnje Vojske Jugoslavije učinilo nažao građanima susjedne Hrvatske.

Drago mi je da je taj gest, definitivno prvi na našim prostorima, nakon tog neprijatnog iskustva, naišao na odobravanje ne samo najrelevantnijih državnih adresa u Hrvatskoj, nego manje više ukupne hrvatske javnosti, što je to predstavljalo začetak neke nove istorijske stranice u našim odnosima. Zbog toga, mislim da gotovo ne treba ništa mijenjati  u našem potonjem dvadesetogodišnjem iskustvu. Bilo je to iskustvo sistematskog obnavljanja i učvršćivanja povjerenja, razvoja dobrosusjedstva, razvoja međudržavne saradnje, tako da danas zaista s pravom možemo da govorimo o prijateljskim odnosima između naše dvije države i dva naroda.

U poslednje vrijeme svjedočimo brojnim tenzijama od strane SPC zbog vašeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Kako Vi na to gledate u regionalnom kontekstu?

Đukanović: Kao što ste i sami kazali, Zakon je predstavljao inicijalnu kapislu za jedan sukob koji se u međuvremenu prilično ostrastio, sukob na relaciji SPC-država Crna Gora. Naša intencija je bila da usvojimo zakon kojim ćemo zamijeniti zakon iz vremena socijalističke Jugoslavije. Željeli smo da donesemo novi zakon kojimćemo unaprijediti vjerska prava i slobode saglasno rješenjima koje danas ima savremena evropska civilizacija. Otvarajući taj Zakon, naravno, došli smo i do pitanja imovine, i intencija koju je pokazala Crna Gora je da dio imovine kojom se služi pravoslavna crkva, onaj dio imovine koji je finansiran iz javnih izvora, dakle, da to treba da bude državna imovina. SPC se jako protivi tome rješenju, pokrenula je proteste širom Crne Gore sa idejom da treba da brani svetinje od države Crne Gore. Te protesne litije koje organizuje SPC i dalje traju. Ono kako mi danas to sagledavamo, da je riječ o jednoj neprimjerenoj politizaciji jednog vjerskog pitanja.

Zakon je poslužio kao povod, ali se protokom vremena pokazalo, za nas potpuno nedvosmisleno, da je SPC instrument u rukama velikosrpskog nacionalizma. SPC je u međuvremenu uspjela da promoviše sve ono što su njeni konačni ciljevi. Nije samo da se taj zakon ukine, nego smo u međuvremenu čuli da bi Crna Gora morala umjesto epiteta građanske nositi epitet srpske države.

Drugo, da je crnogorsku državu stvarala SPC, što znači da ovdje postoji pretenzija da SPC upravlja ovom državom, da nas vrati na pozicije teokratske države iz srednjeg vijeka. I naravno, čuli smo da je NATO fašistička organizacija, a da je EU propala civilizacija, i da je zbog toga za Crnu Goru jedino udobno da bude pod bezbjednosno interesnim kišobranom Rusije. Ne treba dalja prezentacija obrazloženja za ovakvu percepciju sa naše strane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nebojsa
Gost
Nebojsa

Ja da vam đedovi mogu ustat…..

Bane
Gost
Bane

Isti scenarij kao u Hrv i bih pa ode kosovo. Kakva to glava mora biti da ne prizna ni jednu naciju..!? Otkuda im pravo i ideja da crnogorac kao nacija ne postoji. Mislim da ce i ovaj puta biti kaznjeni sa gubitkom Vojvodine, a ako nakon toga i prdnu ode njihov dio sandzaka.. Biti ce im dovoljan gradski prijevoz da… Više »

Bane
Gost
Bane

Definicija gluposti:
‘Stalno ponavljas iste stvari i uvijek ocekujes drugi rezultat!’

Gost
Gost
Gost

Prije bih rekao da je velikosrpski nacionalizam u rukama SPC.

Dahna
Gost
Dahna

Od 1991. godine oko 130.000 Crnogoraca postadoše Srbi.Ti ljudi nam govore da Crna Gora treba da bude nova srpska republika tj. da je Crna Gora samo geografski naziv.Sve je ovo posljedica loše obnove crnogorskog indetiteta u doba komunizma.Makedonija bi danas imala isti problem,da nijesu obnovili crkvu,jezik i nacionalno pitanje na vrijeme.Još jedna nepovoljnost na koju se Beograd nada je nepostojanje… Više »

Gibanica
Gost
Gibanica

Mehanizam ” Srpske intelektualne elite ” , i to jedan od mehanizama , ali trenutno kod nas najkorišćeniji , ali od 2016-te NON PASARAN ! Ako neko tajnu organizaciju kojoj je samonadjenuto ime prije 50 i više godina ” Srpska intelektualna elita ” , osjeća kao svoju jer je Srbin , zbog riječi ” Srpska ” u nazivu , to… Više »

pravoslavac
Gost
pravoslavac

Polakote, ‘ovo su cudna vremena koja su zasnovana na nemoralu i bez ikakvih moralnih vrijednosti! Uvijek je takvih bilo kroz istoriju, i osmanlije su mislili da su u pravu!

Uki
Gost
Uki

SPC sta radi bavi se velikosrpskom politikom, i zato danas u 21. vijeku mi gledamo ove nemile scene kojima oni kumuju.

Budva
Gost
Budva

SPC instrument u rukama velikosrpskog nacionalizma. Recenica koja objasnjava sve!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Budva nista tebi nije jasno.

Suzana
Gost
Suzana

Dobro ukapira predsjedniče. Liberali to kad su govorili prije 30 godina više ustaše i izdajnici. To vam je Velikosrpski projekat srpske akademije . Načertanije iz 1846 Ilije Garašanina. Sad imate priliku da raščistiti sa tom fašističkom ideologijom,da vas vidimo.

Njegoš
Gost
Njegoš

Ahahahaaaa🇷🇸🇷🇸🇷🇸

ZLO
Gost
ZLO

E dok je ovih divljaka,vladaćeš još ovoliko!!!

helium
Gost
helium

Dok je tebe, ovih bukadzija nece bit!!!!

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Crkva srba MCP-SPC je jasno označena kao izvršilac strategije Vlade Srbije , i to u zvaničnom dokumentu Strategija za odnose sa Srbima iz dijaspore i okruženja !
To veze nema sa crkvom , čast izuzecima , to je obična strana agentura !

Crna Ruza
Gost
Crna Ruza

Ruski placenici nikada nece osvojiti ovu zemlju,nikad!

CiciMici
Gost
CiciMici

Sto mislite o vojvodi od koljenice i podrsci koju pruza iz beograda ,da se nece vracat skoro ?

Dakica
Gost
Dakica

Ne daj boze da jedan koronas ode na skupovr koje organizuje DF… Sjutradan bi cijela CG bils zarazena

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

ne bi Crnu Goru no srbadiju u njoj, no za to ima lijeka, ima sedamdeset ristovih ljekara u NK i toliko Ristovih konaka pa ih sve najedno pokupiti pa neka ih lijece ti humanitarci molitvama, tamjanom, belim lukom i rakojom sljivovicom, vole humanisti svoj narod da pomognu evo pa sad izvolite

Argentinska
Gost
Argentinska

Toliko ih ima ?

Srna
Gost
Srna

Risto radovic i njegova druzina su ti koji zatiru pravoslavlje i ubijaju u narodu religioznost svojim djelima

Minja
Gost
Minja

Spc je propagandni cetnar svog materijala za posrbljavanje CG ,vrijeme je da se vise dovedu u red i oni i takozvana srpska kuca

Unico
Gost
Unico

Samo da nam nvo aktivisti i gradjanisti ne kazu sjutra kako je neopravdano bacanje suzavaca. Ne no treba da nam cetnici lome goave policajcima kamenjem i flasama ?

marta
Gost
marta

Dokle god im se aktivnost svede na galamu i kamenovanje policije bice i ostace opozicija

Planinka
Gost
Planinka

Kao gradjanka kojoj su sinoc razbili auto kamenjem jedva cekam izbore da po prvi put zaokruzim dps

Radosav
Gost
Radosav

Ne prolazi ta prica vise o velikosrpstvu jer je narod shvatio da DPS na taj nacin zeli da vlada..
Nikakve velike Srbije niti moze niti ce biti.
Bice samo Velike prave CG sa ponosom na svoje korijene,svoje crkve i svoje pretke ali bez vas na vlasti jer bi da zivimo malo bolje od ove bijede koju imamo sad…

Marko
Gost
Marko

samo da znas, crnogorci nisu srbi, nit ce ikada bit

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Crnogorci ne govore nisu nego nijesu !

problem
Gost
problem

Jasno je kao dan da su spc i front samo pioni Srbije!

kosacica
Gost
kosacica

Bitno je iskustvo, a vi ga zasigurno imate!

rajko
Gost
rajko

Pa logicno da nas srbija ne podzava kad imajju potpuno druge vizije, i hvala bogu sto nismo kao oni!!!!!!

Staxe
Gost
Staxe

Velika Srbija i četnici pa u to više ni Šešelj ne vjeruje…

Влатко
Gost
Влатко

Зашто је река ‘иностраних’ а не ‘вањских’ послова?

eu kolonija
Gost
eu kolonija

oni iz medijsko-političkog podzemlja a koji se nalaze u vaśem najužem okruženju I koji vam povlađuju I predstavljaju lažnu sliku su najveći neprijatelji države crne gore

Pollo
Gost
Pollo

Svi da postuju zakon red i ustavni ppredak ove drzave. Niko pa ni SPC ne smije biti privilegovan i izuzetak

Antoan
Gost
Antoan

Niko ne moze biti jaci od drzave i nikome se ne smije dozvoljavati izdajnistvo i mrznja prema Crnoj Gori

Apokalipsa
Gost
Apokalipsa

Crna Gora vise nikad nece dozvoliti i dati za pravo nasim negatorima da nas ponizavaju i omalovazavaju

Bogdan
Gost
Bogdan

Tenzije se podstiču iz centra a tj iz Vucicevog kabineta pa onda dalje pronose i idu na nama u CG. Narod nas je to prozreo i svima je sve jasno

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

To sto su naumili neka zaborave da ce ostvarit’ Crna Gora će čuvati i očuvati svoj teritorijalni integritet i suverenitet

Brat u Hristu
Gost
Brat u Hristu

Sačuvaćemo i svoju istoriju, kulturu, jezik, duh i društveni sklad!!!

Marta
Gost
Marta

Ogromna se pompa digla poslednjih pola godine od strane ljudi koji Crnu Goru gledaju kao srpsku drzavu a crnogorski narod smatraju za srpski narod

Pomorac
Gost
Pomorac

O ranijem periodu vladavine Gdina M. Djukanovica moze se naci dosta toga sto nije bilo za pohvalu, mislim da je i Predsjednik svjestan toga. Zato, poslednjih par godina su mu bez greske. Svaka Vam cast na tome. Crna Gora boljega nema (mislio sam da ovo nikad necu napisati) ali jesam!

Kengur
Gost
Kengur

Ljudi iz SPC-a su jedni u nizu lanca koji sprovode ideju o Velikoj Srbiji

Mackasta
Gost
Mackasta

Ajde sam kenguru pali u laganim poskocima!!!

Rada
Gost
Rada

Danas vise i jace nego ikad prije Crna Gora je izlozena hajci i harangi od strane ljudi koji sprovode srpski nacionalni interes

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Glavno da policiju napadaju kamenjem pa posle kmece kad im se baci suzavac

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

SPC je danas potpuno u funkciji srpskih nacionalistickih krugova

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Batrgaju se gospoda cetnici opasno,samo jako,ima nade za CG jos,pobijedice ih civilizacija kad tad !

Kaktus
Gost
Kaktus

Kazu spc stvorila drzavu a odje su cak i u doba starog rima ziveli ljudi. Gaj julije cezar je pisao o ratovanju na balkanu. Toliko o njihovoj istini

Leart
Gost
Leart

Tako je ,svaki problem se moze rijesiti za manje od 15 minuta

Komita
Gost
Komita

Bjelaska ideologija se povampirila zadnjih par godina,sto im vise istorijskih dokaza vadimo ,oni se sve vise radikaliziju

Liberal
Gost
Liberal

Zali boze sta rade ovi cetnici od crne gore,pola drzave smrdi na suzavac zbog njihovog inacenja

Stefo12
Gost
Stefo12

Amfilohije je imao vise zajednickih akcija sa cetnick pokretom nego voja seselj. Mislim da to dosta govori

Sa strane
Gost
Sa strane

Svaka ka Njegoševa. Diplomatski, odmjereno.

robert
Gost
robert

Potpisaše li poglavlje za pristup EU juce kako reče Marković.

marius
Gost
marius

Odavno su to oni predsjednice. Trebalo je malo vise paznje obratit na njiovo ponasanje. Evo 20 i kusur godina rovare po CG. Pokrstavaju ovi narod, sire mrznju i spremaju ga za neke velje srpske ideje. Jednom za svagda treba im pokazat dje im je imjesto, jer ovo je nasa Crna Gora, zajednicka zemlj svih nenih naroda. Ne damo je u… Više »

Darko
Gost
Darko

Sta je problem sa krstenjem? Ja sam u DPS-u, pa mi ova mrznja i prica o nacionalizmu prema bilo kojem narodu smeta. Crna Gora je drzava Crnogoraca svih vjeroispovijesti, Srba, Albanaca, Bosnjaka i svih drugih. Mislim da ima mjesta za sve, od referenduma smo vodili dobru politiku. DPS moze bolje od ovoga.

Humus
Gost
Humus

NIKAD teokratijaaa, samo demokratija!!!

Ketrin
Gost
Ketrin

Gospodin covjek, nijednom se nije spustio na nivo opozicije i uzvracao udarce, kulitivisano i na lijep nacin vodi drzavu, i nadam se da ce i tako i ostati!

Lokalac
Gost
Lokalac

Ova opozicija mi se zgadila, ne mogu da vjerujem za koga sam ja glasao ovih godina, sramota me sad, definitivno cu se preorjentisati ove izbore.. Ove godine uz DPS!!

Sarenda
Gost
Sarenda

Eee sto bi mi da nema tebe predsjednice!

Mijat
Gost
Mijat

Predsjedniče, ili država ili srpska crkva treće nema a sa ovom sektom nema razgovora. To ovi dani potvrdjuju svudje su popovi i iza svega stoji njihova organizacija.

Risto
Gost
Risto

Cuj “sektra” crkva stara vise vekova, a vasa nvo, nepriznata CPC nije sekta. Da li si ti normalan, cuje li sebe ? 🙂 Svi vam se smeju …

Podaci
Gost
Podaci

Risto, s p c postoji tačno 100 godina. CPC postoji 500 godina.

Cetinje
Gost
Cetinje

Litije i srbina su samo izgovori za ekonomski debakl cg. Neka nam je vjecna

Crni Macan
Gost
Crni Macan

Opozicija me ubijedi da si najbolje rešenje.
Nijesam do sad ,ma oću po sad . Imaš glas od mene !

delboj
Gost
delboj

Takodje.

Jaki
Gost
Jaki

I od mene a nikad ga glasao nisam

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Džabe im litije,zakon će se primjeniti,jedino ako ristu ne pritekne u pomoć,sveti pop maca,sonoga svijeta.

Lida
Gost
Lida

Pametan covjek sa kojim bi svaki gradjanin Cg trebao biti ponosan.Zbog njega smo mirni svi mi koji volimo Crnu goru.Milo je zestok politicar a ko su ovi drugi manda vojvoda,pipun paljevina i medo niko i nista i sa njima nekoliko bradatih baba.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sa platama 200,300e

Bastadur
Gost
Bastadur

Ako si radnik a ne folirant ja cu te zaposlit za platu duplo vecu od ove …a inace ovi litijasi koji imaju dobre privatne poslove,mislim da je i kod nji 200 300…”Proveri “

O. Popovic
Gost
O. Popovic

A po cemu smo mi to “napravili veliki napredak” u vladavini prava?

delboj
Gost
delboj

Pa evo na prvu loptu, recimo po tome, da bi ovi huligani koji napadaju policiju, kamenuju i pri tom su dobro opremljeni suzavcem, sok bombama i ostalim, prije bez pardona bili dobro isprangijani da im ne bi vise nikad padalo na pamet da nesto slicno urade.

Ljubo
Gost
Ljubo

Gospodine predsjednice to su fasisti

Nata
Gost
Nata

Blavo sleco plesednikova… gugili gugili…

Ljubo
Gost
Ljubo

Blago ti u pamet

Send this to a friend