Politika

Đukanović: Štitićemo Crnu Goru i kad vlast hoće da baci ljagu na nju, izbori tek ako rearanžiranje Vlade ne uspije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da će njegova partija štititi Crnu Goru i kad vlast hoće da baci ljagu na nju. Govoreći o krizi u vlasti, po njegovom tumačenju Ustava, moguće je, kaže, da u toku jednog mandata parlamenta dođe do promjene mandatara za sastav Vlade. To, međutim, ne znači raspisivanje novih izbora. Nakon eventualnog pada Vlade, objašnjava Đukanović, moglo bi da dođe ili do rearanžiranja, izbora nove Vlade, i ako to ne bi ne urodi plodom, tek tada bi se išlo na nove izbore

Đukanović je, odgovarajući na pitanja novinara u Baru, kazao da DPS nije donio odluku da bojkotuje parlament.

“Nakon parlamentarnih izbora smo kazali da smo partija koja je stvarala ovu državu i i da imamo odgovornost da je izgrađujemo. Izgrađivati državu znači biti odgovoran prema njenim institucijama. Prema tome, nema bojkota institucija, ima doprinosa daljem razvoju institucija”, kazao je Đukanović.

DPS, jasno poručuje, neće izostati sa mjesta svoje odgovornosti.

“U obavezi smo da razvijamo državu, ne samo razvoj instucija, već i da zaštitimo državu kada je njeni protivnici, makar bili i aktuelna vlast, žele baciti ljagu na tu državu. Pokušaj bacanja ljage je pokušaj stvaranja nedoumice da li Crna Gora osuđuje genocid ili ne osuđuje, bez obzira što smo genocid osudili 2009.”, kazao je Đukanović.

A onda je dodao.

“U taj vakum se pokušala ubaciti nova vlast konfuzijom stvarajući nedoumicu kakav je odnos Crne Gore prema tome. Pošto smo bili svjesni da se može dogoditi da neko neodgovoran baci ljagu na obraz Crnu Goru, vratili smo se u Parlament, glasali za usvajanje rezolucije i glasali za smjenu čovjeka koji je, nažalost, bio član Vlade, a koji je pokušao da negira genocid u Srebrenici.

To je, ističe, vrlo jednostavno za razumijevanje.

“Ako je ostala neka nedoumica da li je naša politika konzistentna ili ne, ja sam uvjerenja da je vrlo konzistentna jer nas vodi ideja da zaštitimo ono što su tekovine savremene Crne Gore i drugo da svakim svojim potezom doprinesemo osvajanju novih koraka na putu pune evropeizacije crnogorskog društva”, kazao je Đukanović.

Na pitanje da prokomentariše izjave državnog vrha Srbije i predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića, Đukanović je kazao da je to čista manipulacija.

“Tako se i sada pokušava manipulisati kako je rezolucija zapravo osuda Srbije i srpskog naroda. Iako se u rezoluciji navodi da optužbe se ne odnose na bilo koji narod, to su učinili pojedinci. Pojedini ljudi, ovdje mislim na državni vrh Srbije, ovakvim izjavama samo čine štetu. Ako rezolucija ne pominje odgovornost jednog naroda, ako jedan razuman ne može optužiti narod, no pojedinca, a pojavljuje se neko iz vrha te države koji silom na sramotu pokušava da poveže genocid sa svojom državom i svojim narodom, onda je to bez lijeka autodestruktivno. Ne možete im pomoći, oni sistematski pokušavaju da tu optužnicu pripišu Srbiji i srpskom narodu, što nama u Crnoj Gori ne pada na pamet”, ističe Đukanović.

Đukanović kaže da je, po njegovom tumačenju Ustava, moguće da u toku jednog mandata parlamenta, dođe do promjene mandatara za sastav Vlade. To, ističe, ne znači raspisivanje novih izbora.

“To znači vraćanje mandata predsedniku države, a procedura dodjele tog mandata bi se odvijala kao i u prvom navratu. Tada kada se s formira parlamentarna većina najmanje od 41 poslanika, ta većina obraća se predsjedniku države da joj dodijeli mandat. Prema tome, ne treba da zebemo da bi po automatizumu padom ove Vlade morali da idemo na izbore. Nakon eventualnog pada Vlade, moglo bi da dođe ili do rearanžiranja, izbora nove Vlade, i ako to ne bi ne urodi plodom, tek tada bi se išlo na nove izbore”, kazao je Đukanović.

Svako, pa i Duško ima pravo na svoje mišljenje

On je kazao da je poslanik te stranke i bivši premijer Duško Marković na sjednici kluba poslanika obrazložio zašto 17. juna nije glasao za smjenu ministra Vladimira Leposavića, ističući da svako ima pravo na svoj stav.

Na pitanje kako komentariše to da Duško Marković nije glasao za smjenu Leposavića, Đukanović je rekao da to ne bi komentarisao.

“Bio sam u Turskoj. Ali, koliko sam informisan, u klubu poslanika je o tome razgovarano. Marković je iznio svoje stavove oko toga. Nije to, da kažem, izazvalo nikakve polemike, niti rasprave. Pošli smo od stanovišta da svako ima pravo na svoj stav i da o tom stavu treba da obavijesti javnost. Razumio sam da je Andrija Nikolić nakon završetkate sjednice parlamenta na konferenciji za medije prenio ono što je Markovićevo objašnjenje. Ako sam dobro informisan, osnovno što je za nas bilo važno i zbog čega nismo ulazili u duge razgovore na tu temu jeste da smo imali nespornu većinu da izglasamo ono što smo željeli za ministra koji je doveo u pitanju genocid u Srebrenici. Da ga razriješimo, i ja mislim da je to veoma demokratski važno”, naveo je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sebastijan
Gost
Sebastijan

Vrsti pare.
O ovome nećeš ti odlučivat !

maximus
Gost
maximus

Najbolji vladar, kojeg je Crna Gora ikada imala!

Olly
Gost
Olly

A najbolji jeste kada je opozicija nikakva…nije teško biti 🙂

vesko
Gost
vesko

nzn ti onda ko je vlada cg.

Figud
Gost
Figud

Onda u rezoluciji stoji da genoid nije izvršila osoba srpske nacionalnosti to jest srbin?

Kenan
Gost
Kenan

Mislim da gospodin DJuka treba se Malo vise pojavljivat u medijama da cujemo cesce njegovo misljenje……

Mico zabrdje
Gost
Mico zabrdje

Ziv bio predsjednice nas ❤️❤️❤️

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Bravo.

ĐUKA
Gost
ĐUKA

Tako je i nema dalje… 🇲🇪💯🇲🇪…

Prle
Gost
Prle

Ko je ovo ?

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Coek za kojeg ce ti i prapraprapraprapraunucad znat ko je.

Milo👑
Gost
Milo👑

Na nove izbore! Da ih pometemo! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Figud
Gost
Figud

Pomeli smo ih već 30 avgusta 2020.

nekotamo
Gost
nekotamo

Настави да сањаш

Bravo
Gost
Bravo

Eto tako. Svaka cast!

🇲🇪Monenegro❤
Gost
🇲🇪Monenegro❤

Polako brate nas kako su dosli tako ce i otici i to uskoro

Kan
Gost
Kan

Istina jer vam pojedini nisu ni do clanaka a mnogi su mislili da ce znati drzavu da vode .nije to krava da je vode kako su mislili vec drzava ljudi .

🇲🇪Monenegro❤
Gost
🇲🇪Monenegro❤

A ti si bog uz tebe su i oni sto te vole a i oni sto te nevole zavolje ce te

Cetinje
Gost
Cetinje

Ti si svoje ispricao, mi cemo je odbranit i bez tebe

Hurem
Gost
Hurem

Ada sto reci👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Send this to a friend