Politika

Đukanović u Sarajevu: Brine nas zamagljivanje politike proširenja

Mi u Crnoj Gori čvrsto vjerujemo da je evropska perspektiva jedini garant da region Jugoistočne Evrope zaista pretvorimo u zonu mira, sigurnosti, bezbjednosti i razvoja, što je i temeljni cilj Procesa saradnje. Zato nas zabrinjava usporavanje i zamagljivanje politike proširenja, kazao je danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku država učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi SEECP u Sarajevu.

Kako je saopšteno iz predsjednikovog kabineta, Đukanović je istakao da je dinamika dešavanja ne samo u regiji već i šire, u Evropi intenzivna, ali da su izazovi i zadaci koji su pred nama gotovo nepromijenjeni.

Ocijenio je da su dva važna utiska obilježila vrijeme koje je neposredno prethodilo našem današnjem susretu.

“Prvi je zastoj u integraciji zemalja Zapadnog Balkana u dosadašnjem periodu 2019. Za upućene očekivan i politički najavljen. Podsjetimo se zaključaka nedavnog Evropskog savjeta: odluke o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom odložene su za jesen; nema vizne liberalizacije za Kosovo; o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine raspravljaće se još tokom godine; Crna Gora nije dobila zeleno svjetlo za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja; samo je Srbija uspjela da otvori jedno poglavlje. Da li je to ono što smo očekivali i da li je to realan odraz napora koje su proevropske vlade u regionu učinile u prethodnom periodu”, upitao je predsjednik.

Drugi važan momenat su ponovljene obeshrabrujuće poruke sa nekih od najvažnijih evropskih političkih adresa.

“Posljednja, koja je uslijedila nedavno nakon sastanka na vrhu, jasno odbija svako proširenje prije dubokih institucionalnih reformi u cilju unaprijeđene funkcionalnosti EU. Ne hitrim sa zaključcima, posebno ne sa ovakvim od kapitalnog značaja za budućnost naših zemalja i zajedničke nam evropske kuće. Ali, takođe, nesklon tome da jezičko-političkom ekvilibristikom kompenziram utisak izostalog napretka, vjerujem da ćemo veoma brzo morati otvoriti pitanje – kakva je stvarno budućnost proširenja i jesmo li i dalje mi, zemlje Zapadnog Balkana i Evropska unija, privilegovani partneri ili se vraćamo na poziciju susjeda koji dijele brigu o perspektivi zajedničkog kontinenta”, dodao je Đukanović.

Kako je naglasio, važno je imati vjerodostojne, a ne poželjne ocjene.

“Tačno je da prema posljednjim rezultatima izbora za Evropski parlament, 2/3 izabranih u predstavničkom domu podržava viziju ujedinjene Evrope, kao što je iskustveno tačno da to ne predstavlja garanciju dogledne perspektive članstva za zemlje našeg regiona. Nadamo se da će EU u konstituisanju novih institucija sačuvati potrebnu pažnju za proces proširenja i integraciju Zapadnog Balkana i da će politika proširenja imati svoje mjesto na agendi nove Komisije. Ali, ono što ne smije biti prepušteno nadi nego već predstavlja našu obavezu je jasna zajednička pozicija naših zemalja po pitanju perspektive i očekivanja u odnosima sa Evropskom unijom”, kategoričan je predsjednik.

Istakao je da je važno imati EU kao partnera koji podstiče reformske procese i daje jasnu i nepromjenjivu perspektivu, kao i koliko je vrijeme dragocjeno i koliko je nužno koristiti ga odgovorno i racionalno.

“Kako zbog Balkana koji je već propustio puno svojih istorijskih prilika, tako i zbog Evrope koja rizikuje da propusti sadašnju priliku i potvrdi i unaprijedi svoju konkurentnost i prestižnost u aktuelnom globalnom prestrojavanju. I tu dolazimo i do naše druge teme – bolje povezanosti i saradnje unutar regiona i Evrope kao uslova njegovog dugoročnog i održivog razvoja i stabilnosti”, rekao je Đukanović.

Konstaovao je da nema važnijeg preduslova za ekonomski i društveni razvoj naših zemalja od jasne upućenosti regiona na EU.

“I ovom prilikom naglašavam dva ključna aspekta – sveobuhvatno infrastrukturno povezivanje, transportno, energetsko i digitalno. I naravno obrazovanje. Teško je govoriti o razvoju, mobilnosti radne snage i slobodnom protoku roba i kapitala u fizički slabo povezanom regionu i u uslovima deficita znanja”, ocijenio je predsjednik.

Osvrnuo se i na podatak iz jednog istraživanja Savjeta za regionalnu saradnju da jedna trećina mladih na Zapadnom Balkanu, starosti od 25-34 godine, nije zadovoljna vještinama koje im pruža postojeći obrazovni sistem, a koje su im neophodne u obavljanju posla, dok je kod više od trećine njih u posljednjih 12 mjeseci bilo traženo da ili nauče nove ili poboljšaju postojeće vještine.

“Ako pogledamo taj podatak i u kontekstu onoga da 61 odsto mladih u regionu članstvo u EU vidi kao ‘dobru stvar’, vezujući ga za povećanje mogućnosti putovanja, obrazovanja i rada u inostranstvu, onda je nesumnjivo jasno šta mora da bude prioritet naših politika i vlada. Ako se tome doda da nam populacija ubrzano stari, a po čemu region ipak prati trendove razvijenog svijeta, i da imamo već dugo prisutnu praksu masovnog odlaska mladih, o čemu nam više mogu govoriti i zemlje učesnice ovog procesa a koje su članice Unije, onda je ozbiljnost situacije i važnost pravovremene reakcije još naglašenija”, kazao je.

Podsjetio je i na nedavni Samit u Poznanju, za koji je rekao da je potvrdio da je određeni napredak postignut, ali i da preostaje dosta onoga na čemu treba intenzivno raditi i gdje treba uvećati napore i međusobno povjerenje.

“Vjerujem da fokus regionalne ekonomske saradnje treba prvenstveno da bude na agendi povezivanja i konkretnim rezultatima u toj oblasti. Za Crnu Goru važan iskorak predstavlja potpisivanje Memoranduma o saradnji u razvoju međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi, koji je rezultat inicijative Crne Gore”, naveo je predsjednik.

Poručio je da Crna Gora ostaje snažno posvećena promociji dobrosusjedske politike i regionalnoj saradnji u pravcu jačanja demokratije, uzajamnog razumijevanja i povjerenja i međusobne povezanosti.

“Čvrsto vjerujemo da je neophodno nastaviti sa onim aktivnostima i politikama koje su komplementarne evropskoj integraciji regiona. Kao potvrdu tome iduće godine Crna Gora će predsjedavati Centralnoevropskom inicijativom i Zapadnobalkanskim fondom. Vjerujem da će to biti prilika da se dodatno osnaže regionalni procesi i sinergija različitih inicijativa”, zaključio je Đukanović, čestitajući Kosovu preuzimanje predsjedavanja Procesom.

63

avatar
1000
44
19
0
 
51
GranaStariDragoBnjjSigurica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Grana
Gost
Grana

Kako te brine? Pa do juče si pričao da smo tigar i da ulazimo brzo. Kad je opozicija govorila da nećemo mi tamo brzo, napadao si ih na pasja preskakala. Sad tebe brine što nećemo ući. Nego, možeš sa ovim blentavim narodom kako hoćeš.

Stari
Gost
Stari

Kad se neko drustvo sunovrati moralno intelektualno i ekonomski put oporavka je dug i predug.

Bnjj
Gost
Bnjj

Eu je imperija kojoj trebaju teritorije oni su primili Bugare i Rumune koji su 2007 bili daleko iza nas u svim aspektima, polovina država Eu danas nebi mogle da ispune uslove koje nama šalju pa u Baltičkim zemljama Rusi koji čine 20,30% nemaju državljanstvo tih zemalja e to je Eu imperija

Sigurica
Gost
Sigurica

Kome zahvaliti, što nas vide kroz maglu,… uvezenim analitičarima, domaćim plaćenicima,… što prosipaju maglu,… ili DK. …

Zigman
Gost
Zigman

Region moze skliznuti u nesto jako lose ako brzo evropa ne pokaze spremnost da se siri

Edi89
Gost
Edi89

EU ne smije da ima dileme kad he CG u pitanju

Drago
Gost
Drago

hahah pa i nemaju oni dilemu, znaju ko nas vodi i u kakvom je stanju nasa drzava i ekonomski i pravno, zato nas i ne pustaju u EU

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Prijatelji nešto razmišljam. Ko će da bude poslije Mila predsjednik/ca Crne Gore? 🇲🇪🤓

Montelider
Gost
Montelider

Pa, sto si smislio?

Enigma
Gost
Enigma

Lidija kuću čuva 😂

Roćko kikiki
Gost
Roćko kikiki

Lidija ili Duška Jeknić!

anoniman
Gost
anoniman

predsjednice vas brine prosirenje evropske unije a ne brine vas sto se gradjani sa sjevera crne gore masovno sele sto radnici rade za male plate sto je ekonomija unistena kao i privreda to vas ne brine nego hoceli se evropska unija prosiriti

Montenegro
Gost
Montenegro

Predsjednice mi smo strpljivi sacekat cemo dok zamijenis Stoltenberga u NATO-u a onda cemo zavrsiti sve sto je preostalo…

Montenegro
Gost
Montenegro

Bas nas briga za EU nama je stobom i ovako dobro!! I tako na tim samitima samo ti pricas a ovi drugi klimaju glavom!!

Miki
Gost
Miki

Sin,sinovac,sestra,brat,kumovi,prijatelji,jakuze…tek sad kapiram sta je nezavisnost donijela,a kod Stankovica na hrt”nit znam engleski nit znam na kompjuter a nemam ni centa”hahahaha

Dejan stedim
Gost
Dejan stedim

Nešto razmišljam ja mislim da za 20 godina crna gora neće ni postojati što od albanaca što od muslimana što od srba što od hrvata. Crnogoraca neće biti.

Montenegro
Gost
Montenegro

Sve te sto si pobrojao nije bilo ni na mapi ni po spisku kad je CG postojala tako da ce ona postojati a tim drugima se pise da ih nece biti ili ce biti u mnogo manjem broju a i po katastru!! Tako da se ti brini za te druge nemoj se sjekirat za nas!!

Marko996
Gost
Marko996

Lomi ga lomi sefe potonji 🤣

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Previse se zanosimo tim integracijama a i to nas nece spasiti kad smo naopaka nacija.moramo da se mijenjamo iz korijena.za pocetak prvo i osnovno promjena vlasti.ovo je sve do sad na stetu gradjana.

galeb
Gost
galeb

ove srbe vazda stave u neki ćošak hahaha

Marko
Gost
Marko

Ha ha ha ha ha aj po sendvič buvo

Send this to a friend