Politika

Đukanović u Sarajevu: Brine nas zamagljivanje politike proširenja

Mi u Crnoj Gori čvrsto vjerujemo da je evropska perspektiva jedini garant da region Jugoistočne Evrope zaista pretvorimo u zonu mira, sigurnosti, bezbjednosti i razvoja, što je i temeljni cilj Procesa saradnje. Zato nas zabrinjava usporavanje i zamagljivanje politike proširenja, kazao je danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku država učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi SEECP u Sarajevu.

Kako je saopšteno iz predsjednikovog kabineta, Đukanović je istakao da je dinamika dešavanja ne samo u regiji već i šire, u Evropi intenzivna, ali da su izazovi i zadaci koji su pred nama gotovo nepromijenjeni.

Ocijenio je da su dva važna utiska obilježila vrijeme koje je neposredno prethodilo našem današnjem susretu.

“Prvi je zastoj u integraciji zemalja Zapadnog Balkana u dosadašnjem periodu 2019. Za upućene očekivan i politički najavljen. Podsjetimo se zaključaka nedavnog Evropskog savjeta: odluke o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom odložene su za jesen; nema vizne liberalizacije za Kosovo; o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine raspravljaće se još tokom godine; Crna Gora nije dobila zeleno svjetlo za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja; samo je Srbija uspjela da otvori jedno poglavlje. Da li je to ono što smo očekivali i da li je to realan odraz napora koje su proevropske vlade u regionu učinile u prethodnom periodu”, upitao je predsjednik.

Drugi važan momenat su ponovljene obeshrabrujuće poruke sa nekih od najvažnijih evropskih političkih adresa.

“Posljednja, koja je uslijedila nedavno nakon sastanka na vrhu, jasno odbija svako proširenje prije dubokih institucionalnih reformi u cilju unaprijeđene funkcionalnosti EU. Ne hitrim sa zaključcima, posebno ne sa ovakvim od kapitalnog značaja za budućnost naših zemalja i zajedničke nam evropske kuće. Ali, takođe, nesklon tome da jezičko-političkom ekvilibristikom kompenziram utisak izostalog napretka, vjerujem da ćemo veoma brzo morati otvoriti pitanje – kakva je stvarno budućnost proširenja i jesmo li i dalje mi, zemlje Zapadnog Balkana i Evropska unija, privilegovani partneri ili se vraćamo na poziciju susjeda koji dijele brigu o perspektivi zajedničkog kontinenta”, dodao je Đukanović.

Kako je naglasio, važno je imati vjerodostojne, a ne poželjne ocjene.

“Tačno je da prema posljednjim rezultatima izbora za Evropski parlament, 2/3 izabranih u predstavničkom domu podržava viziju ujedinjene Evrope, kao što je iskustveno tačno da to ne predstavlja garanciju dogledne perspektive članstva za zemlje našeg regiona. Nadamo se da će EU u konstituisanju novih institucija sačuvati potrebnu pažnju za proces proširenja i integraciju Zapadnog Balkana i da će politika proširenja imati svoje mjesto na agendi nove Komisije. Ali, ono što ne smije biti prepušteno nadi nego već predstavlja našu obavezu je jasna zajednička pozicija naših zemalja po pitanju perspektive i očekivanja u odnosima sa Evropskom unijom”, kategoričan je predsjednik.

Istakao je da je važno imati EU kao partnera koji podstiče reformske procese i daje jasnu i nepromjenjivu perspektivu, kao i koliko je vrijeme dragocjeno i koliko je nužno koristiti ga odgovorno i racionalno.

“Kako zbog Balkana koji je već propustio puno svojih istorijskih prilika, tako i zbog Evrope koja rizikuje da propusti sadašnju priliku i potvrdi i unaprijedi svoju konkurentnost i prestižnost u aktuelnom globalnom prestrojavanju. I tu dolazimo i do naše druge teme – bolje povezanosti i saradnje unutar regiona i Evrope kao uslova njegovog dugoročnog i održivog razvoja i stabilnosti”, rekao je Đukanović.

Konstaovao je da nema važnijeg preduslova za ekonomski i društveni razvoj naših zemalja od jasne upućenosti regiona na EU.

“I ovom prilikom naglašavam dva ključna aspekta – sveobuhvatno infrastrukturno povezivanje, transportno, energetsko i digitalno. I naravno obrazovanje. Teško je govoriti o razvoju, mobilnosti radne snage i slobodnom protoku roba i kapitala u fizički slabo povezanom regionu i u uslovima deficita znanja”, ocijenio je predsjednik.

Osvrnuo se i na podatak iz jednog istraživanja Savjeta za regionalnu saradnju da jedna trećina mladih na Zapadnom Balkanu, starosti od 25-34 godine, nije zadovoljna vještinama koje im pruža postojeći obrazovni sistem, a koje su im neophodne u obavljanju posla, dok je kod više od trećine njih u posljednjih 12 mjeseci bilo traženo da ili nauče nove ili poboljšaju postojeće vještine.

“Ako pogledamo taj podatak i u kontekstu onoga da 61 odsto mladih u regionu članstvo u EU vidi kao ‘dobru stvar’, vezujući ga za povećanje mogućnosti putovanja, obrazovanja i rada u inostranstvu, onda je nesumnjivo jasno šta mora da bude prioritet naših politika i vlada. Ako se tome doda da nam populacija ubrzano stari, a po čemu region ipak prati trendove razvijenog svijeta, i da imamo već dugo prisutnu praksu masovnog odlaska mladih, o čemu nam više mogu govoriti i zemlje učesnice ovog procesa a koje su članice Unije, onda je ozbiljnost situacije i važnost pravovremene reakcije još naglašenija”, kazao je.

Podsjetio je i na nedavni Samit u Poznanju, za koji je rekao da je potvrdio da je određeni napredak postignut, ali i da preostaje dosta onoga na čemu treba intenzivno raditi i gdje treba uvećati napore i međusobno povjerenje.

“Vjerujem da fokus regionalne ekonomske saradnje treba prvenstveno da bude na agendi povezivanja i konkretnim rezultatima u toj oblasti. Za Crnu Goru važan iskorak predstavlja potpisivanje Memoranduma o saradnji u razvoju međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi, koji je rezultat inicijative Crne Gore”, naveo je predsjednik.

Poručio je da Crna Gora ostaje snažno posvećena promociji dobrosusjedske politike i regionalnoj saradnji u pravcu jačanja demokratije, uzajamnog razumijevanja i povjerenja i međusobne povezanosti.

“Čvrsto vjerujemo da je neophodno nastaviti sa onim aktivnostima i politikama koje su komplementarne evropskoj integraciji regiona. Kao potvrdu tome iduće godine Crna Gora će predsjedavati Centralnoevropskom inicijativom i Zapadnobalkanskim fondom. Vjerujem da će to biti prilika da se dodatno osnaže regionalni procesi i sinergija različitih inicijativa”, zaključio je Đukanović, čestitajući Kosovu preuzimanje predsjedavanja Procesom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Grana
Gost
Grana

Kako te brine? Pa do juče si pričao da smo tigar i da ulazimo brzo. Kad je opozicija govorila da nećemo mi tamo brzo, napadao si ih na pasja preskakala. Sad tebe brine što nećemo ući. Nego, možeš sa ovim blentavim narodom kako hoćeš.

Stari
Gost
Stari

Kad se neko drustvo sunovrati moralno intelektualno i ekonomski put oporavka je dug i predug.

Bnjj
Gost
Bnjj

Eu je imperija kojoj trebaju teritorije oni su primili Bugare i Rumune koji su 2007 bili daleko iza nas u svim aspektima, polovina država Eu danas nebi mogle da ispune uslove koje nama šalju pa u Baltičkim zemljama Rusi koji čine 20,30% nemaju državljanstvo tih zemalja e to je Eu imperija

Sigurica
Gost
Sigurica

Kome zahvaliti, što nas vide kroz maglu,… uvezenim analitičarima, domaćim plaćenicima,… što prosipaju maglu,… ili DK. …

Zigman
Gost
Zigman

Region moze skliznuti u nesto jako lose ako brzo evropa ne pokaze spremnost da se siri

Edi89
Gost
Edi89

EU ne smije da ima dileme kad he CG u pitanju

Drago
Gost
Drago

hahah pa i nemaju oni dilemu, znaju ko nas vodi i u kakvom je stanju nasa drzava i ekonomski i pravno, zato nas i ne pustaju u EU

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Prijatelji nešto razmišljam. Ko će da bude poslije Mila predsjednik/ca Crne Gore? 🇲🇪🤓

Montelider
Gost
Montelider

Pa, sto si smislio?

Enigma
Gost
Enigma

Lidija kuću čuva 😂

Roćko kikiki
Gost
Roćko kikiki

Lidija ili Duška Jeknić!

anoniman
Gost
anoniman

predsjednice vas brine prosirenje evropske unije a ne brine vas sto se gradjani sa sjevera crne gore masovno sele sto radnici rade za male plate sto je ekonomija unistena kao i privreda to vas ne brine nego hoceli se evropska unija prosiriti

Montenegro
Gost
Montenegro

Predsjednice mi smo strpljivi sacekat cemo dok zamijenis Stoltenberga u NATO-u a onda cemo zavrsiti sve sto je preostalo…

Montenegro
Gost
Montenegro

Bas nas briga za EU nama je stobom i ovako dobro!! I tako na tim samitima samo ti pricas a ovi drugi klimaju glavom!!

Miki
Gost
Miki

Sin,sinovac,sestra,brat,kumovi,prijatelji,jakuze…tek sad kapiram sta je nezavisnost donijela,a kod Stankovica na hrt”nit znam engleski nit znam na kompjuter a nemam ni centa”hahahaha

Dejan stedim
Gost
Dejan stedim

Nešto razmišljam ja mislim da za 20 godina crna gora neće ni postojati što od albanaca što od muslimana što od srba što od hrvata. Crnogoraca neće biti.

Montenegro
Gost
Montenegro

Sve te sto si pobrojao nije bilo ni na mapi ni po spisku kad je CG postojala tako da ce ona postojati a tim drugima se pise da ih nece biti ili ce biti u mnogo manjem broju a i po katastru!! Tako da se ti brini za te druge nemoj se sjekirat za nas!!

Marko996
Gost
Marko996

Lomi ga lomi sefe potonji 🤣

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Previse se zanosimo tim integracijama a i to nas nece spasiti kad smo naopaka nacija.moramo da se mijenjamo iz korijena.za pocetak prvo i osnovno promjena vlasti.ovo je sve do sad na stetu gradjana.

galeb
Gost
galeb

ove srbe vazda stave u neki ćošak hahaha

Marko
Gost
Marko

Ha ha ha ha ha aj po sendvič buvo

Pjetro
Gost
Pjetro

A đe vam je Roćen, kako vas nahvali a vi ni riječi o tome.

Enigma
Gost
Enigma

Ko se smije kao koza gospodine Roćen 😂😂😂

Mladen
Gost
Mladen

Ono sto su uradili sa rijekom Tarom je potpuna devastacija. A dje sve ostalo što ova vlast radi ovom narodu. Dosta je. Niko me ne može ubijediti da nije lični interes dps ,sd, bs, sdp partijasa priznanje *kosova i ulazak u NATO. Ako znamo kolika je droga u ovoj zemlji koja se diluje na sve strane i dilovi sa bosovima… Više »

veki
Gost
veki

htio i dobio neovisnu državu, a sad brine gdje nas može sve uvalit, gdje ti je ekološka zemlja Milo

Idiot
Gost
Idiot

niko neće probleme kod sebe predsjedniče a sa druge strane, vi se ne trudite da umanjite probleme u Crnoj Gori, nego mislite da ćete na lijepe oči u Evropu, ne ide to tako

Hogar
Gost
Hogar

A koja crna Evropska Unija. Kako da nas prime i cijeli region kad smo tranzit svega i svacega. Kad u 21 vijeku pricamo o klanovima ovim ili onim. Kad politicari i visoki funkcioneri imaju milione, kad nam pred svake izbore uvale pricu o crkvi ili necem drugom da se bolje svadjamo medju sobom. Kome mi takvi i ovi blizi oko… Više »

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Sledeci mandat Mila je predsjednik Balkanske unije. To je rješenje za Balkan. Pa nek EU trebaju vize za rad kod nas. Da je sreće i manje lopova,tako bi bilo.

Prc CG
Gost
Prc CG

Brine tebe sto ćeš brzo u spuz…

Danko
Gost
Danko

??? A briga te vala, i drugi sanjaju …

crnogorac
Gost
crnogorac

Je li realno da ovaj priča o zamagljivanju!

crnogorac
Gost
crnogorac

Je li realno da ovaj spominje zamagljivanje

gajooo
Gost
gajooo

okrenuce se lomi protiv eu

Globovanje
Gost
Globovanje

EU ima elemente u sebi koji se okrecu sami protiv sebe , i on ima potpuno pravo , kao i svaki drugi lider Balkana a koji nije u EU da kritikuje odredjene stvari u EU , s’obzirom da je EU isto jedan od inicijatora ulaska zapadnog Balkana u EU . Covjek ima potpuni legitimitet …

Maradona
Gost
Maradona

EU, EU, EU, EU. . Kakav je ovo koncept izrazavanja?! Golub će nam objasnit sve izgleda kao vrsni strucnjak.

Roćko poliglota
Gost
Roćko poliglota

Je li ponio slušalice za doručak?

domacica
Gost
domacica

Nasa drzava je spoj razlicitosti, koja je uspjesno funkcionisala na svim poljima, a pritom je iz godine u godinu sve vise napredovala i nadogradjivala se u svim segmentima. Sve promjene na bolje, koje su nastupile posle 2006.mozemo da pripisemo predsjedniku Djukanovicu.

Drago
Gost
Drago

pogotovo smo napredovali od 90tih kad smo pod njegovom komandom jurisali na dubrovnik i bili pod sankcijama i unistili fabrike na cijim mjestima se grade zgrade

Drago
Gost
Drago

Ljudi yna li ko dje je Migo?

Dva tri padeža
Gost
Dva tri padeža

Iju ga muve proz Zetu.

Jagos
Gost
Jagos

Milo je prije svega lider, covjek koji je uspio da ujedini sve gradjane i da ne pravi razliku medju njima. Zalagao se da u nasoj drzavi cvjeta demokratija, i da ustavom zastiti nasu gradjansku drzavu. 

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ne mlati tu ,sve je ovo od cigara i na prevaru.pa kako onda da budemo normalna drzava?

sekretarica
Gost
sekretarica

CG tezi prikljucenju EU i na tome godinama vrijedno radi. Nadam se da ce upravo CG biti sledeca drzava clanica.

Pravedni 👨‍💻
Gost
Pravedni 👨‍💻

Treba da se svi zakoni poštuju u Crnoj Gori. Ako nas Evropska Unija neće, a neće jer Makron ne da onda treba formirati Zajednicu balkanskih država. Da nama ođen bude dobro 🇲🇪👍👌

mojsilović
Gost
mojsilović

Opet bi ste sa Srbijom u Zajednicu?

Danko
Gost
Danko

To je tacno mada se ne bih ja previse brinuo oko Makrona, vidji ga sto radi svojoj zemlji!

Vojislav ..
Gost
Vojislav ..

Crna Gora je jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja u regionu, a na tome mozemo ds zahvalimo politici predsjednika koja od strane gradjana ima sve vecu podrsku.

Vulkanizer
Gost
Vulkanizer

Dušiš nedje, Vojo!

Globovanje
Gost
Globovanje

Covjek ocigledno forsira jedinstvo , i propagira ga na zdravim i modernim osnovama . Da su svi celnici vlada i vodecih pozicija na Balkanu ovakvi , EU bi bila bukvalno na dohvat ruke , ako ne i nepotrebna , ali sto je najbitnije je jedinstvo i uskladjenost u politikama nasih okolnih zemalja . Takvim stavom bi pokazali i EU da… Više »

Fatamorgana
Gost
Fatamorgana

Sto je vruće ovih dana… Sto ne nosiš kacket?
Ne moraš non stop iz kuce po Suncu.

Tiramisu
Gost
Tiramisu

Crna Gora zadnjih godina radi na sprovodjenju institucionalnih i strukturnih reformi koje ce nas pribliziti nasem prvobitnom cilju, a to je prikljucenje porodici evropskih drzava.

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Milo ce obnoviti jugoslaviju,jedino on uziva apsolutnu podrsku u svojoj drzavi

Globovanje
Gost
Globovanje

Pa nije bas , Vucic uziva vecu u svojoj , to je ipak cinjenica … ali to nije nikakvo mjerilo nicega

Liberal
Gost
Liberal

Imam apsolutno povjerenje u naseg predsjednika ,samo naprijed

Svjefol
Gost
Svjefol

Udaglasavanje zakona, sa zakonima EU…da, usaglasavanje normi, iz svih oblasti, sa normana EU…da. Ulazak u EU…ne. Islandski model, sasvim dovoljno za CG

Stefo12
Gost
Stefo12

Milo jedini ima moc da napravi balkansku trgovinsku uniju ,sto je nekad Tito to je danas Milo

Montelider
Gost
Montelider

Ahaaaaaa ojde u elac ojadjela drzava s 500 000 Kromonjonaca izniklih iz Kamena Crnog

mirko
Gost
mirko

Izjava je potpuno na mjestu i sasvim je tačna.Međutim,na fonu ove izjave treba formirati jedinstven stav svih zemalja kandidata prema EU.

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

Vi napravite paralelnu EU tj oformite bivsu jugoslaviju odnosno napravite savez ravnopravnih drzava potpisite sporazume o trgovinskoj saradnji itd itd… da je bog ne treba vam sengen ukinite taxe i carinu izmedju vas, obavezite se da cete trgovati i prodavati prioritetno izmedju vas itd itd.. da uprostim, napraviti regionalnu ligu kosarkaski receno!!

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

Kakav gospodin..

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

ako moze posle sat vremena da objavite mi komentar – ili kao ne vidite.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Zasto ne objavite razgovor rocena u vuka jeremica dje se sprdaju sa cg i srb + zasto ne objavite razgovor rocena i ubovica…ZASTO????????

mojsilović
Gost
mojsilović

Čekaju da Vijesti promole glavu pa će onda, ne bi da se zamjere ahahah. E takvoga mi novinarstva.

Send this to a friend