Politika

Đukanović u Skoplju: Iseljeničke zajednice čine važan most svake saradnje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na kraju posjete Skoplju sastao se sa Borisom Popivodom, predsjednikom Crnogorske zajednice u Sjevernoj Makedoniji i Medom Balićem, predsjednikom Saveza iseljenika iz Crne Gore.

Predsjednik Đukanović je izrazio zadovoljstvo susretom sa predstavnicima dva naša udruženja koja djeluju u Sjevernoj Makedoniji i zahvalio na njihovom doprinosu jačanju ugleda Crne Gore i ostvarivanju njenih ciljeva. Iseljeničke zajednice čine važan most svake saradnje, a naša zajednička obaveza je da te veze sačuvamo, istakao je predsjednik, dodajući da je saradnji sa dijasporom dat poseban značaj nakon obnove nezavisnosti sa glavnim zadatkom da njen potencijal stavi u službu razvoja države. Predsjednik je izrazio uvjerenje da će se paralelno sa razvojem zemlje i ekonomskim rastom, povećavati i pomoć i podrška matice radu iseljeničkih zajednica. Time će se uz posebnu pažnju i spremnost na poštovanje različitosti i međusobnu saradnju, jačati uslovi za rad i veze matice i dijaspore.

Razmotrena su aktuelna pitanja u djelovanju dva udruženja, uloga i značaj Savjeta za saradnju sa iseljenicima i pitanja od važnosti za unapređenje položaja Crnogorske zajednice, koja aktivno djeluje u pravcu snaženja veza sa maticom Crnom Gorom uz maksimalnu lojalnost prema Sjevernoj Makedoniji.

Potvrđena je odlična saradnja sa svim makedonskim institucijama.

Zajednički je ocijenjeno da Ambasada Crne Gore u Skoplju ima zapaženu ulogu u radu pomenutih udruženja.

M.D. 

 

Send this to a friend