Politika

Đukanović: Učestvovaću u inicijativi da se i u Crnoj Gori donese Zakon Magnitski

Milo Đukanović

U skladu sa ustavnim ovlašćenjima i političkim autoritetom, sa zadovoljstvom ću učestvovati u inicijativi koju nam je uputio Bil Brouder, pokretač ove globalne akcije, da se i u Crnoj Gori u bliskoj budućnosti donese Zakon Magnitski, saopštio je danas predsjednik Milo Đukanović.

“Ideja i način borbe da se sačuva uspomena na gospodina Magnitskog, a naročito na vrijednosti koje je on zastupao, veoma su bliski Crnoj Gori i meni lično i mi ih u potpunosti dijelimo”, naveo je Đukanović na Twitter-u.

Zakon se zove po ruskom advokatu i zviždaču Sergeju Magnitskom koji je otkrio velike poreske prevare u Rusiji. On je uhapšen, a potom je umro u moskovskom zatvoru 2009. Zapadne vlade i međunarodne grupe za ljudska prava tvrde da je bio mučen i da mu je uskraćena medicinska njega.

Zakon Magnitski usvojen je u Sjedinjenim Američkim Državama 2012. godine. Prvobitno je uspostavljao lične sankcije državljanima Rusije koji, prema mišljenju američkih vlasti, krše ljudska prava. Ruske vlasti su više puta saopštavale da je nedopustiva politizacija slučaja smrti advokata Sergeja Magnitskog.

Kasnije je dokument dobio status globalnog zakona, što znači da se sankcije mogu uvoditi protiv svih zemalja čiji građani, prema mišljenju Sjedinjenih Američkih Država, krše ljudska prava.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države su početkom mjeseca uvele sankcije za 65 bugarskih oligarha i kompanija zbog korupcije u toj zemlji. Sankcije su donijete na osnovu Zakona Magnitski.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
😬😬😬Tivat - EU
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
😬😬😬
Gost
😬😬😬

Jeste, baš mu je to onako blisko

Tivat - EU
Gost
Tivat - EU

Ruska i srpska “demokratija”

Send this to a friend