Politika

Đukanović uručio Borisovu Orden Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je danas predsjedniku Vlade Bugarske Bojku Borisovom visoko državno odlikovanje-Orden Crne Gore na lenti.

Iz predsjednikovog kabineta saopštili su da je Đukanović istakao da je kvalitet odnosa dvije države značajno unaprijeđen od crnogorske obnove nezavisnosti i snažno potvrđen u poslednjem periodu, tokom bugarskog predsjedavanja Evropskim Savjetom.

Borisov, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, tome je dao i lični pečat, snažno promovišući značaj integracije Crne Gore u EU, kao i proširenje Evropske Unije na Zapadni Balkan u cjelini, kazao je Đukanović.

“Istorijski utemeljena saradnja i prijateljstvo bliskih naroda nastavlja se i u ovom vremenu, kako bilateralno, tako i kroz NATO partnerstvo, uz uvjerenje da će se u bliskoj budućnosti nastaviti i u EU okvirima”, rekao je predsjednik.

Premijer Bugarske zahvalio je Đukanoviću na priznanju u ime bugarskog naroda, iskazujući očekivanje da će dvije zemlje uskoro biti partneri i u Evropskoj uniji.

Ističući da ćemo nastaviti da njegujemo istorijske i prijateljske odnose, Borisov je konstatovao da je Crna Gora puno postigla i da je na dobrom putu.

“U tom kontekstu, ukazao je na značajno zalaganje Bugarske i njegovo lično da temu proširenja EU održi vitalnom u krugu partnera u Evropskom Savjetu i kroz više samita koji su već održani ili su u planu”, navodi se u saopštenju Đukanovićevog kabineta.

Predsjednik je podsjetio na stabilnost i dinamičnost kretanja Crne Gore ka zacrtanim ciljevima, integraciji u EU, ekonomskom i demokratskom razvoju.

“Iskazujući zahvalnost za ukupnu podršku Bugarske u procesu integracija i reformi, Đukanović je naglasio da ni Crna Gora ni Zapadni Balkan nemaju alternativu za proces evropeizacije i dostizanje evropskog kvaliteta života. Razumijevajući evropske i globalne procese i potrebu preispitivanja postojećih formula funckionisanja, Đukanović je naglasio da je jedina ozbiljna i stabilna formula za Evropu – ujedinjenje, a za Zapadni Balkan puna integracija u EU. To je, ocijenio je Predsjednik, put za stabilnost i prosperitet regiona, ali i jačanje evropske konkurentnosti na globalnom planu”, ističe se u saopštenju.

Đukanović je, u kontekstu ostvarivanja dinamičnog ekonomskog razvoja, ukazao na priliku za intenzivniju ekonomsku saradnju dvije države, prije svega u oblasti investicija, transfera iskustava u realizaciji složenih projekata i savremenom upravljanju.

“Đukanović i Borisov iskazali su obostrani interes za infrastrukturnim povezivanjem Regiona i saradnjom u oblasti energetike. Ocijenjeno je da će i ova posjeta dati dodatan impuls jačanju međudržavnih odnosa i zajedničkom napretku”, zaključuje se u saopštenju.

Ž.N.

8 Komentara na "Đukanović uručio Borisovu Orden Crne Gore"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend