Politika

Đukanović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje dopune Zakona o lokalnoj samoupravi o odlaganju izbora

Milo Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je juče donijela Skupština Crne Gore. Podsjećamo, tim zakonom bilo je predviđeno odlaganje lokalnih izbora u Podgorici i 13 opština za najkasnije 30. oktobar.

Đukanović je, ovim povodom, uputio dopis predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović.

“Na Drugoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2022. godini, dana 5. maja 2022. godine, usvojen je Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi. Ranije sam, u skladu sa svojim utvrđenim ustavnim prerogativima, dosledno slijedeći važeće pravne akte i valjano cijeneći precizno definisane zakonske rokove, donio odluke o raspisivanju izbora za odbrnike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i skupštinama opština (Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plužine, Pljevlja, Šavnik i Žabljak), kojima u junu, odnosno julu ove godine ističe mandat, kao i odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike, u skupštinama opština (Budva i Tivat), koje je prethodno raspustila Vlada Crne Gore”, naveo je predsjednik Crne Gore.

Predsjednik je podsjetio da je donio odluke o raspisivanju lokalnih izbora u crnogorskim opštinama.

“Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat, 12. marta 2022. godine; Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, 2. aprila 2022. godine; Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Plužine i Skupštine opštine Žabljak, 6. aprila 2022. godine; Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bijelo Polje i Skupštini opštine Šavnik, 13. aprila 2022. godine; Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bar, Skupštini opštine Danilovgrad, Skupštini opštine Kolašin i Skupštini Glavnog grada Podgorica, 20. aprila 2022. godine i Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Pljevlja, 4. maja 2022. godine”, podsjeća Đukanović.

Navedene odluke su, kako dodaje, stupile na snagu danom donošenja i integralni su dio pravnog poretka države.

“Stoga, želio bih da ukažem da bi se donošenjem Ukaza o proglašenju ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem Predsjednika Crne Gore saglasno njegovom tekstu i dejstvu, moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja, odnosno nedoumica, koje nastaju u karakterstičnim političkim situacijama, uz pretpostavljenu refleksiju na polje crnogorskog ustavnog sistema i postulata ustavnog prava uopšte. Na osnovu izloženog, cijenim razložnim da se Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi vrati Skupštini na ponovno odlučivanje”, zaključio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
P psihijatre D
Gost
P psihijatre D

Milo je gospodin.

Grujo
Gost
Grujo

Dosta nam je više izbora
Aj malo da se radi! Treba para ovoj državi!

Alpinista
Gost
Alpinista

Dal ce ikad iko bit pola ovog drzavnika?

Tara
Gost
Tara

Zakon i Ustav CG se mora postovati..ako to ne ucine..raspusta se ova nova vlada..

Ustav
Gost
Ustav

Pa neće da krši Ustav, nek poslanici ponovo glasaju pa će on morati da potpiše ali neće biti nda je on prekršio Ustav . Da je ovo odmah potpisao, mogla se pikrenuti inicijativa za njegovo razrešenje .

Kotor.
Gost
Kotor.

Jedan ja kralj

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

Živo me zanima šta će na ovo da kaže Andrija Nikolić

Milos
Gost
Milos

Prcaj Milo
Sad je momenat da se izbori dobiju a ne da se jaca SNP I Ura.

Piro
Gost
Piro

A mora to tako
Ali ništa, važno je da ljetos nemamo izbore u sred turističkih gužvi i da se zgranjavaju ljudi kad vide četnička urlikanja po ulica

Bodin NK
Gost
Bodin NK

Milo majstore!
Svaka cast.

Nagual
Gost
Nagual

Milo slobodo

Izbori
Gost
Izbori

Kakav kralj.

RORA
Gost
RORA

Presjednice, a sto je sa kotorom sto sa preletacima i,,tasterima,,jokica

Don Drito
Gost
Don Drito

Ispravno. Ne može se zakonom protiv ustava. Ustav kaže da je mandat lokalnih skupština 4 godine, a ne 4 i po ili koliko se poslanici dogovore. Mandat ne može trajati duže od onog što je Ustavom CG propisano.

Shomy
Gost
Shomy

Fora…

Mandingo
Gost
Mandingo

Nije fora nego poštovanje zakona, ovo je ozbiljna politika, nije kafanska lakrdija u stilu bečića i df-a

Shomy
Gost
Shomy

Ipak neće biti izbora ljetos!

Send this to a friend