Politika

Đukanović: Vučić i Tači hrabro ušli u rješavanje problema

Posebno podržavam napore predsjednika Srbije Aleksanda Vučića i Kosova Hašima Tačija da, nakon što su hrabro ušli u rješavanje jednog od najtežih pitanja odnosa u regionu, prepoznaju istorijsku šansu da se to pitanje napokon dugoročno održivo riješi, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na sastanku lidera zemalja učesnica Brdo – Brioni procesa.

Kako je istakao, ne potencira važnost tog rješenja zbog brže perspektive u EU, nego zbog nas, zbog budućnosti Srbije i Kosova i stabilnosti Balkana.

“I da jednako posvećeno nakon toga udružimo napore i pomognemo u uspostavljanju kvalitetnije funkcionalnosti Bosne i Hercegovine u cilju njene dogledne EU perspektive”, poručio je Đukanović.

On je rekao da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi najvažniji od tri ključna prioriteta vanjske politike Crne Gore.

“Stoga je očekivano da Crna Gora pozdravlja i snažno podržava svaku inicijativu koja vodi ka stabilnosti i produbljivanju saradnje, a jedna od njih je svakako Brdo – Brioni proces”, dodao je predsjednik.

Nesumnjivo je, ocijenio je, da evropska perspektiva ostaje osnovni pokretač reformi na Zapadnom Balkanu.

“Stoga je od ključne važnosti da pristupanje svih država regiona Evropskoj uniji ostane jedan od prioriteta Unije. Posvećeni smo dostizanju i priključivanju evropskom sistemu vrijednosti, sigurni da samo tako možemo obezbijediti stabilnost i bezbjednost, ali i unaprijediti socijalni i ekonomski razvoj i obezbijediti vladavinu prava”, naveo je Đukanović.

Ispunjavanje standarda iznad svega

Naglasio je da smo, kao država kandidat za članstvo u Uniji koja je značajno iskoračila u pregovaračkom procesu, sa samo još jednim preostalim poglavljem za otvaranje, odlučni da i dalje budemo promoter integracijskog procesa u regionu, ali i da ukazujemo na važnost snažnog prisustva Evropske unije u našem regionu.

“Ispunjavanje standarda je iznad svega i tu kompromisa nema, niti ga treba tražiti. U Uniju želimo ući kao ravnopravna članica, spremna da ponese i da se suoči sa svim onim što podrazumijevaju obaveze iz članstva. Datumi nijesu najvažniji. Važnije je šta radimo do tada, ali ne samo mi u regionu. Jednako važno je, ako ne i važnije, šta na temu ujedinjenja Evrope do tada radi Evropska unija”, kazao je predsjednik, ističući neophodnost bliže saradnje u regionu, usredsređenost svih na intenziviranje reformi, te zajedničku posvećenost da rješavamo otvorena pitanja gdje nedavni sporazum Atine i Skoplja daje dobar primjer i podstrek.

Ne smijemo evropsku budućnost Zapadnog Balkana držati daleko

Crna Gora, naveo je on, razumije kompleksnost odnosa unutar EU, ali smatra da i EU mora imati na umu da je integracija regiona ključni faktor sigurnosti kontinenta i konkurentnosti na globalnom nivou.

“Najbolja konsolidacija EU podrazumijeva realizaciju vizije ujedinjenja Evrope. Ne smijemo evropsku budućnost Zapadnog Balkana držati daleko, ona mora biti jasna i dogledna. Nadamo se i da će zaključci Evropskog savjeta u junu potvrditi ovakvo gledište. I bez obzira na ovaj pomalo pesimističan ton kojeg je, maločas, iznio predsjednik Vučić, ja ipak želim da ponovim da je naša dužnost i naše uvjerenje da sa ovog mjesta veoma jasno podržimo početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, da podržimo viznu liberalizaciju za Kosovo i da podržimo, makar, to što je sadašnja retorika u odnosima EU sa Bosnom i Hercegovinom – riječi ohrabrenja za BiH za brzi napredak na putu evropske integracije”, rekao je Đukanović.

Prioritet ekonomsko jačanje i finansiranje infrastrukturnih projekata

Crna Gora, dodao je, pridaje veliki značaj Berlinskom procesu.

“Za nas je važno da se veća pažnja posveti ekonomskim pitanjima. Ključno je da Agenda povezivanja ostane u fokusu. Naš prioritet jeste ekonomsko jačanje i finansiranje infrastrukturnih projekata. Crna Gora ostaje privržena ispunjavanju obaveza iz Londona i obavezama sa svih prethodnih samita. I očekujemo dalji progres u susret samitu u Poznanju”, kazao je predsjednik.

Prema njegovim riječima, infrastrukturno povezivanje predstavlja preduslov jačanja ekonomske integracije, time i ukupne konkurentnosti regiona, te su prioritetni brza putna saobraćajnica i gasovod, kao i modernizacija i širenje željezničke infrastrukture.

“Ohrabruje što je Jadransko-jonski autoput našao svoje mjesto u Deklaraciji iz Sofije budući da izgradnja prekograničnih saobraćajnih dionica, ovih razmjera, zahtijeva značajna ulaganja koja prevazilaze individualne kapacitete naših država. Jednako ističemo važnost povezivanja na planu digitalne infrastrukture. Bez valjane infrastrukturne povezanosti regiona, ne možemo govoriti o njegovom prosperitetu”, zaključio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
freeMNE
Gost
freeMNE

Doktor!

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Milo sa naočarima! :)))))

Realan
Gost
Realan

Ove bebe rodjene u 2019 mozda docekaju da cg udje unevropsku uniju ,mi zivi sigurno necemo ,netrebaju njima problemi poput crne gore to ti je isto kao da usvojis djete iz popravnog doma .

ines23
Gost
ines23

Crna Gora je uspjesna jer je vodi Milo Djukanovic koji ima vizuju razvoja CG i zna da je za sad kljucno da se rijese svi problemi na ZB da bi sve zemlje mogle da krenu svojim putem kako treba.

Vitinka
Gost
Vitinka

Vise taj sukob izmedju Srbije i Kosova se mora rjesavat za dobro obje zemlje ako misle naprijed da idu.

Realan
Gost
Realan

Kosovo nije drzava 1/2 svjeta ga ne priznaje a ako ce mo po ljudstvu kina rusija i indija su vise od pola ljucke populacije .

Rumija+
Gost
Rumija+

Slazem se sa tobom. Za dobro svih protjerati arnaute izvan granica Republike Srbije!

oliver14
Gost
oliver14

Bolje bi bilo da i jedan i drugi od Mila uce kako se vodi politika pa bi vidjeli dje bi stigli i Kosovo i Srbija.

Realan
Gost
Realan

Stigli bi dje i crna gora nidje ,omladina masta da ode iz nje a nemoze na posteno zaradit ni za avionsku kartu .Omladina radi u sekjuriti za 230e dje ce vam dusa .

Kosta
Gost
Kosta

Uvijek je Milo bio politicar ispred svih zato je i cijenjen i uvazen svuda!

goran1978
Gost
goran1978

Milo je u pravu za ovo sto je rekao, taj problem koji imaju moraju rijesiti ne zbog EU nego zbog njih samih a onda i zbog cijelog regiona.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

ima li iko da vjeruje da ovo nisu sve go lopov do lopova….dno evrope sa kojeg se ljudi raseljavaju

Lale
Gost
Lale

Lomi nauci tu djecu kako da se igraju …

Filipa
Gost
Filipa

Intelektualac!!

Paulaner
Gost
Paulaner

Gospodar načitano djeluje, ostavlja utisak kao da poznaje klasike ruske književnosti, mada mislim da mu je engleska knjizevnost više prirasla k srcu. Naočare ne čine čovjeka intelektualcem, ali ostavljaju utisak! 🙂

Nenad
Gost
Nenad

Vucic i Tacic..nisi pogrijesio puno:)

Hajduk
Gost
Hajduk

Živio Milo…

Velimir
Gost
Velimir

Politički genije!

Sefket
Gost
Sefket

Fotografija sve govori.

Crmnički piljar
Gost
Crmnički piljar

Što…misliš ako nosi naočare da je pametan

Gost
Gost
Gost

Predsjednik Milo nosi naočare za vid. Stižu godine.

Mujica
Gost
Mujica

Jop da počne da se oblizuje, isti mu đak Vučić

Ranjo
Gost
Ranjo

EU je jedina svijetla buducnost CG

VOJIN
Gost
VOJIN

Jeste ali bez GB nije vise,premijerka Mej mora naci nacina da do brexsita ne doce za dobrobit i Londona a i Brixela.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Kralj počeo cvike da nosi. Ostari se čekajući na Evropu…

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Predajednik Djukanovic predstavlja najjacu politicku figuru na Balkanu

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Eu treba vise paznje da obrati na region a zemlje regiona da imaju blizu saradnju

eko
Gost
eko

Nakon Berlina unaprijeđen je za profesora za “političare” sa Zapadnog Balkana.Samo se bojim da naočari koštaju koliko i sat.

Jaa
Gost
Jaa

Kako je stavio naocare. Bas gospodski onako

Send this to a friend