Politika

Đukanović zahvalio Velikoj Britaniji na evropskoj perspektivi Crne Gore

Đukanović i Kemp

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) u Crnoj Gori Alison Kemp.

On je iskazao iskrenu zahvalnost za saradnju u mandatu ambasadorke tokom kojeg je povjerenje između dvije države učvršćeno, a saradnja podignuta na još viši nivo. On je istakao da je Crna Gora ponosna na dugu tradiciju odnosa sa UK i podsjetio da smo 2018. obilježili 140 godina diplomatskih odnosa.

Đukanović je istakao posebnu važnost ostvarene saradnje u oblasti pravde, odbrane i bezbjednosti. Više nego dragocjena bila je podrška UK u unapređenju vladavine prava, što je ključni izazov i potreba našeg i društava u regionu na putu usvajanja evropskih standarda.

“Crna Gora je kroz partnersku saradnju sa UK ostvarila i značajan napredak u oblasti odbrane i bezbjednosti i realizovala svoj prvi strateški cilj, članstvo u NATO”, kazao je Đukanović uz uvjerenje da će zemlje saveznice zajedno nastaviti da savladavaju i naredne izazove, za koje je Crna Gora upravo zahvaljujući bliskoj saradnji, razumijevanju i povjerenju danas spremnija i otpornija.

Đukanović je je zahvalio vladi UK na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona, navodeći da je takva politika podrške integraciji jedina ispravna i da se pažnja UK za ovaj region nije smanjila ni nakon izlaska te zemlje iz Evropske unije.

“Crna Gora je spremna za još intenzivniju saradnju, što će biti potvrđeno i očekivanim potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između UK i Crne Gore, što će unaprijediti uslove za produbljivanje ukupne saradnje i njeno širenje na planu ekonomije i investicija i reforme javne uprave, što je od posebnog interesa za demokratski i ekonomski napredak Crne Gore”, kazao je on.

Đukanović je zahvalio ambasadorki za podršku u suočavanju sa posljedicama pandemije COVID 19 ističući da i Crna Gora nastoji da u tom smislu bude odgovoran partner prema svima.

Kemp je kazala da joj je bila čast i privilegija da predstavlja UK u Crnoj Gori i približi našu zemlju građanima Ujedinjenog Kraljevstva.

Uz ocjenu da je ovo ključno vrijeme kada prijatelji i saveznici, a posebno UK, treba pomno da prate dešavanja, poručila je da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža snažnu i sve veću podršku viziji euroatlantizma koju Crna Gora dijeli, i kontinuiranu i rastuću podršku reformskim procesima u Crnoj Gori, za koje je kazala da je važno da budu inkluzivni.

Kemp je najavila novi set podrške britanske Vlade Crnoj Gori kroz opredjeljivanje sredstava u iznosu od pola miliona funti namijenjenih Institutu za javno zdravlje za primjenu u oblasti komunikacije rizika prema javnosti, Zavodu za zapošljavanje i Savjetu za konkurenciju u cilju jačanja ženskog preduzetništva. Dalja saradnja se očekuje i u programima održive energije i klimatskih promjena.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

Na mene je g.Alison Kemp ,ostavila bas pozitivan utisak. Uvijek se obilazeci razne krajeve CG , s divljenjem izjasnjavala o nasoj drzavi. Nije u tim rijecima bilo ni malo patetike, nego onako, bas iskreno. Dokazala je svojim boravkom odje, da je iskren prijatelj drzave CG, i naroda crnogorskog . Sve najbolje u zivotu i u daljem radu, g .Alison !

Send this to a friend