Politika

Đukanoviću i Bulajiću može biti što drugima ne može

Izgleda da će dvojici poslanika Demokratskog fronta Milutinu Đukanoviću i Strahinji Bulajiću poći za rukom da nadmudre i Elektroprivredu i Skupštinu Crne Gore i ostanu u radnom odnosu kod oba poslodavca, pišu Dnevne novine.

Za razliku od njih, kako navode DN, ostali poslanici koji su u drugom mandatu, kao što su to Đukanović i Bulajić, morali su da prekinu radni odnos kod prvog poslodavca, o tome donesu dokaz parlamentu, pa tek onda ostvare pravo da se profesionalno bave poslaničkim obavezama i za to dobiju punu platu i sve ostale privilegije koje im pripadaju.

Niko neće da im se zamjeri

Dvojici poslanika DF očigledno niko neće da se zamjeri i makar traži provjeru na osnovu kojih zakonskih rješenja su uspjeli da izbjegnu obavezu da se, kod izbora u drugi poslanički mandat, izjasne ostaju li u matičnoj firmi ili se odlučuju za profesionalni poslanički angažman.

Prema Zakonu o radu, upravo to su morali da urade. A nijesu. Nakon što su ostvarili pravo na drugi poslanički mandat, u oktobru prošle godine, ostali su u EPCg, na osnovu toga tražili i dobili godinu neplaćenog odsustva, a onda se obratili parlamentu i tražili da se profesionalno bave poslom zbog kojeg su im građani dali glas.

I oba poslodavca su im izašla u susret i odmah se ogradili da su sve uradili po Zakonu o radu i Op štem kolektivnom ugovoru. I ni jednom ni drugom, kako sada izgleda, ne pada na pamet da provjeri jesu li negdje nešto pogriješili i jesu li se prema nekom ogriješili parlament prema onim poslanicima koji su morali da raskinu radni odnos sa prethodnom firmom da bi se profesionalno bavili poslaničkim poslom, a EPCG prema mladim, nezaposlenim inženjerima koji bi se mogli zaposliti u istoj Elektroprivredi na mjestima koja se čuvaju Đukanoviću i Bulajiću.

Povlađivanje ili neznanje

Ni u Administrativnom odboru parlamenta nema mnogo interesovanja da se ovo pitanje raščisti. Predsjednik Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja je DN rekao da oni ni jesu istražni organ i da je za njih mjerodavna zaključena radna knjižica koju su dvojica poslanika DF priložila parlamentu kao dokaz da su napustili Elektroprivredu. Dakle, sve je odrađeno po zakonu, ali ipak ostaje zašto, nakon što se pojavila dilema oko radno pravnog statusa Đukanovi ća i Bulajića, nijesu tražili provjeru statusa dvojice poslanika i ugovor o prestanku radnog odnosa bez obzira što na to nijesu obavezni. Jer, troše novac crnogorskih građana.

U svakom slučaju, činjenice govore da su Đukanović i Bulajić u ovom trenutku u radnom odnosu i u EPCG, jer ne bi dobili neplaćeno da nijesu, i u Skupštini, jer ne bi mogli dobiti rješenje o profesionalnom poslaničkom angažmanu sa punom platom i svim ostalim privilegijama. Neka proba neki crnogorski građanin da, po istom receptu, bude u dvostrukom radnom odnosu da uzima neplaćeno od jednog poslodavca, zaposli se kod drugog, pa se poslije izjesnog vremena vrati kod prvog. I tako u krug.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojsije
Gost
Mojsije

Neko nessvjesno vrsi duznost.Nema pranja ruku ni u Elktroprivredi ni u Skupstini

poslanici
Gost
poslanici

boze dragi niko nesmije da im se zameri daje neko ovako iz dps ili sd i bs tu biti bilo svaki dan pisanja u novinama i interviju dzukanovica on udari u budvi saobracajnog policajca i niko ziv dase cuje od tuzilastva idu po rusiju stvaraju teroristicku organizaciju pokolj nad crnogorcima da bise docepali vlasti evo primera kad bi oni bili… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Sram ih bilo. Đe to ima da ne ideš na posa a primaš 3500 eura od države koju ne priznaješ. Doći će i oni na red.

vesna
Gost
vesna

SRAMNO

Frki
Gost
Frki

Pare pare pare volim samo pare, pare suskaju pare zveckaju….

gost
Gost
gost

Sramota! Eto tako posluju i vlast i opozicija, i svima dobro, a narod nek gleda, cuti i glasa ka i dosad! No, da im se pridruzim – ja imam posao, pa me briga…

Send this to a friend