Politika Stižu čestitke od svjetskih zvaničnika

Đukanoviću Dan državnosti čestitali Erdogan, Matarela, japanski car, Zajed al Nahijan…

Nakon što su juče Dan državnosti Crne Gore predsjedniku Milu Đukanoviću čestitali lideri SAD-a i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin, danas stižu čestitke i od drugih svjetskih zvaničnika.

<<<Tramp i Putin čestitali Đukanoviću Dan državnosti Crne Gore<<<

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u čestitci navodi da najiskrenije želi da se odnosi Turske sa Crnom Gorom još jače razvijaju unutar jedne šire lepeze.

“Želim da naši odnosi uz međusobne posjete na najvišem nivou budu još čvršći i sa velikim zadovoljstvom uočavam da tu našu želju dijele i crnogorske institucije. Koristim ovu priliku da Vašoj Ekselenciji još jednom ponovim najiskrenije želje za zdravlje i sreću, kao i za blagostanje i prosperitet prijateljskog naroda Crne Gore“, kazao je Erdogan.

Predsjednik Italije Serđo Matarela uz najsrdačnije čestitke u ime italijanskog naroda i u svoje ime, navodi da Crna Gora i Italija ove godine slave 140. godišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

“Polazeći od te istorijske godišnjice, još više dobija na značaju strateški karakter naših bilateralnih odnosa koji se uspješno razvijaju u oblastima politike, ekonomije, kulture, odbrane, nauke i tehonologije”, naveo je Matarela.

Dvije zemje su, podsjeća, takođe započele izvrsnu saradnju u okviru mehanizama regionalne saradnje.

“U tom smislu, želim da uputim Crnoj Gori moje komplimente za izvrstan rad tokom godine predsjedavanja Jadransko-jonskom incijativom i da vam poželim uspješno predsjedavanje Centralno-evropskom inicijativom 2020. godine. U ovom duhu i sa sigurnošću da će istorijski odnosi između Rima i Podgorice naći sve novije prilike za dalje produbljivanje posebno imajući u vidu perspektivu integracije Crne Gore u EU upućujem Vam najsrdačnije želje za dobrobit Vašu lično i prijateljskog crnogorskog naroda“, kazao je Matarela.

“Povodom proslave nacionalnog praznika Crne Gore, želim da uputim Vašoj ekselenciji, zajedno sa Vladom i narodom Španije, moje najsrdačnije čestitke. Upućujem, gospodine predsjedniče, Vama lično najbolje želje, a dragom crnogorskom narodu želim mir i napredak“, ističe u čestitci kralj Španije Felipe VI.

Povodom nacionalnog Dana Crne Gore predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalif bin Zajed al Nahijan upućuje Đukanoviću najbolje želje i najtoplije čestitke u ime naroda i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i u njegovo lično ime.

“Vaša Ekselencijo želim Vam svaku sreću i prosperitet prijateljskom narodu Vaše zemlje“, kazao je on.

“Povodom Dana državnosti Crne Gore sa velikim zadovoljstvom šaljem vašoj ekselenciji najiskrenije čestitke sa iskrenim željama za vašu ličnu sreću i prosperitet naroda vaše zemlje“, kazao je japanski car Naruhito.

Čestitke povodom Dana državnosti uputili su i kralj Filip od Belgije, predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, kralj Saudijske Arabije Salman Bin Abdulaziz Al-Saud, predsjednik Arapske Republike Egipta Abdel Fatah el Sisi, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Generalni guverner Australije David Harli, predsjednik Južne Koreje Moon Jae, kralj Švedske Karl Gustaf, i drugi.

U Crnoj Gori se 13. jul slavi kao Dan državnosti, jer joj je tog dana 1878. godine na Berlinskom kongresu priznata nezavisnost, a istog dana 1941. godine dignut je opštenarodni antifašistički ustanak.

To je bio uvod u Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj je, važnim političkim odlukama, počela obnova državnosti Crne Gore, ukinute 1918. njenim prisajedinjenjem Srbiji, odnosno Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije postala Jugoslavija.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Khal Drogo
Gost
Khal Drogo

И Илија Граховац је честитао.

rajko
Gost
rajko

Cijeli svijet nas uvazava i priznaje osim mitomana,da je vjecna!E viva

Suljo mustafic
Gost
Suljo mustafic

I ja sam mu cestitao!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Japanski Car cestita sto su napokon okoncali rat sa Crnom Gorom

ND
Gost
ND

Čitam komentare i ne mogu da vjerujem da ljudima smeta država,ne morate je smatrati svojom,ali je poštujte. Nije Milo CG,nije ni kralj Nikola bio CG…..

joko
Gost
joko

a što je učinio kralj Nikola…..opljačka ,uteka sa familijom i ostavio sirotinju.LIČI..

Maestrral
Gost
Maestrral

Ne shvatas. Tj, ne znas svoju istoriju, pa otuda tako lupanje. Drzava nam ne smeta, jer ovo nije prvi put da je Crna Gora samostalna. Smeta nam to sto je Crna Gora oduvijek, pa i onda kada je bila nezavisna, uvijek bila i ostajala srpska drzava. Sada je u sapama nekih kriminalaca koji se rugaju istoriji Crne Gore i koji… Više »

Spojo
Gost
Spojo

Cestitali njemu, a nama obicnom narodu mogu saucesce izjavit

Cetinje
Gost
Cetinje

Vala “steta”sto tebe ne “cestitase”nego ti nijesu znali ime “Spojo”,a bise sigurno

Vaka
Gost
Vaka

Je li Kosovo čestitalo ta velika sila i prijatelj.

Cetinje
Gost
Cetinje

Vaka,Kosovo i Srbija ce zajedno cestitati,jer je Srbija Kosovo.

Jack
Gost
Jack

Svi vole naseg postenog Milasa

Nisam robot
Gost
Nisam robot

Crna Gora Zivi Vjecno

Rasova IQ 86
Gost
Rasova IQ 86

A dje su Andora, San Marino, Monako, Monte Karlo, Farska ostrva…?

Oli
Gost
Oli

Lobirao je Vucic da ne cestitaju

Pamti pa vrati
Gost
Pamti pa vrati

Ništa, nećemo ih više zvati na igre Malih zemalja!

drug
Gost
drug

Rasova, oni će dogodine čestitati Vojvodini.

Send this to a friend