Politika

Đukanoviću Dan državnosti čestitali Vučić, Đinping, Gutereš…

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, predsjednik Kine Si Đinping i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitali su piredsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću Dan državnosti koji se obilježava danas.

<<<Tramp i Putin čestitali Đukanoviću Dan državnosti Crne Gore<<<

Državni praznik čestitao je i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Vučić je u čestitici istakao da ostaje posvećen razvoju dobrosusjedskih odnosa Srbije i Crne Gore, kao i politici mira i stabilnosti u regionu.

“Zato očekujem da, u narednom periodu, zajedničkim naporima, uz međusobno uvažavanje, intenziviramo dijalog o pitanjima od obostranog interesa i podstaknemo saradnju, posebno ekonomsku, kao i infrastrukturno povezivanje“, poručio je on.

Gutereš je naveo da su ovo izazovna vremena u kojima je međunarodna saradnja potrebnija nego ikad.

“Čitav svijet je na dobitku kada se „Mi, Narodi” (”We the Peoples”) udružimo za dobrobit mira, održivog razvoja i ljudskih prava. Dok obilježavate ovaj dan računam na aktivno učešće Vaše zemlje u jačanju Ujedinjenih nacija i unaprjeđenju naših napora za bolju budućnost za sve. Molim Vas, Ekselencijo, da primite izraze mog najvišeg uvažavanja“, dodao je on.

Uz srdačne čestitke Đukanoviću lično i crnogorskom narodu Si Đinping je istakao da se ovih godina dosljedno učvršćuje političko međusobno povjerenje između Kine i Crne Gore.

“Naša saradnja u raznim oblastima dobija plodonosne rezultate. Visoko cijenim razvoj kinesko-crnogorskih odnosa i spreman sam da zajedno sa Vama, promovišem kinesko-crnogorske odnose da dosljedno dostignu veći stepen, i da donesu benefit za nase zemlje i narode. Želim vašoj zemlji prosperitet, a vašem narodu sreću i zdravlje“, istakao je on.

Uz najiskrenije čestitke Đikanovići i crnogorskom narodu povodom nacionalnog praznika, Alijev vjeruje da će se prijateljski odnosi i saradnja od uzajamnog interesa između Azerbejdžana i Crne Gore i ubuduće razvijati i proširivati u skladu sa interesima naših naroda.

“Na ovaj značajan dan želim vam dobrog zdravlja, uspjeha u Vašoj djelatnosti, a prijateljskom narodu Crne Gore mira i prosperiteta“, zaključio je on.

Čestitke povodom 13. jula uputili su i predsjednica Slovačke Suzana Čaputova, predsjednik Mađarske Ader Janoš, predsjednik Švajcarske Ueli Maurer, predsjednik Alžira Adbelkader Bensalah, predsjednik Grčke Prokopios Pavlopoulos, kralj Jordana Abdulah II, predsjednik Irske Majkl D. Higins, predsjednik Predsjedništva Vrhovne Narodne Skupštine Sjeverne Koreje Če Riong He i predsjednik Češke Miloš Zeman.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrdak
Gost
Mrdak

Dan državnosti a pola privatnika radi.Kako bismo poštovali tuđe kada ne poštujemo svoje.Sram nas bilo…

Radosav72
Gost
Radosav72

Hvala svima. Ovo me nekako podsjeca na onaj 21. Maj i dane poslije njega kad nam je prvi Island cestitao i priznao nezavisnost, a odma za njim i cio ostali svijet.

Zemlja čuda
Gost
Zemlja čuda

Slavi li iko Dan državnosti liše Djukanovića?

Cetinje
Gost
Cetinje

Dobar si ti “Alisa-zemlja cuda”.Licno ga ne slavim,ali ga snazno podrzavam,i Crna Gora nije Djukanovic,zato neka NAM JE SRECAN Dan drzavnosti,a tebe druze ako imas neku “svoju”drzavu,kad bude neka je i tebe “srecan”.

Send this to a friend