Politika

Đukić: Bavim se lokalnim problemima, nemam vremena za raspravu sa opozicijom

Predsjednik Skupštine opštine Kolašin Milan Đukić smatra da je Crna Gora danas neprirodno i neprimjereno podijeljena i partijski konfrontirana, zbog čega se gubi velika energija i stvara nepovjerenje u samu politiku. On ističe da se zalaže da građanski koncept države i društva mora biti dominantan u odnosu na nacionalne antagonizme.

Koji su razlozi pa Vas svakodnevno “napadaju” opozicione partije grada na Tari, odnosno Demokrate, putem svojih medijskih pomagača?

ĐUKIĆ: Razlozi za te napade su političke i lične prirode. Mislim da su česti napadi u medijima pokrenuti kako bi pojedine partije i pojedinci sebi podigli rejting. Često se ti napadi svode na ličnu ravan, što nije dobro, a to je pokazatelj i nedostatka ideja. Meni i nije toliko bitno da na svaki napad odgovorim, ali u skladu sa političkom kulturom ponekad i moram. Istovremeno, uvijek sam se trudio da budem umjeren u odgovorima na njihove napade, koji su bili prilično neodmjereni i neumjesni, a često i prelazili granicu korektnosti.

Takođe smatram i da su predstojeći parlamentarni izbori razlog čestog štancovanja saopštenja od strane političkih neistomišljenika. S obzirom na to da Grupa birača ne učestvuje na tim izborima, ubuduće ću izbjegavati da odgovaram na predizborna saopštenja, jer namjeravam da se bavim konkretnim stvarima, lokalnim problemima i nemam vremena za uzaludna prepucavanja. Bolje bi bilo da od opozicije čujemo konkretan predlog ili rješenje za neki problem, kao i kritiku koja je konstruktivna, a ne tračeve na kojima su neka saopštenja i koncipirana.

Koji su to dosadašnji rezultati Vas i Vaših saradnika za koje smatrate, kako kažete, da su razlozi za političke napade opozicije?

ĐUKIĆ: Prvi razlog je što opozicija ne može da se pomiri sa rezultatom na lokalnim izborima u maju 2018. Iako smo lokalna politička organizacija, mi u kolašinskom parlamentu imamo više odbornika od mnogih partija iz državnog parlamenta, kao što su SNP, SDP, SD i svi pojedinačni konstituenti DF-a. Rijedak je slučaj da jedna grupa birača koja nema svoju centralu traje ovoliko dugo, a kamoli da bude jača pojedinačno od većine partija i da bude ozbiljan faktor i konstituent vladajuće koalicije.

Podsjećam i da su rezultat GB i osvojena tri mandata na lokalnim izborima bili presudan faktor za formiranje sadašnje vladajuće većine u Kolašinu. Drugi razlog je doprinos GB koalicionoj vlasti, u lokalnoj samoupravi i opštinskim preduzećima i ustanovama. Klub odbornika GB je najaktivniji u lokalnom parlamentu. Mi kao odbornici imamo veoma aktivno učešće na sjednicama, redovan kontakt sa našim sugrađanima u gradu i na seoskom području. Mnogi problemi građana riješeni su upravo zahvaljujući našim odbornicima i njihovom angažmanu. Naša prednost je što odbornici GB prihvataju inicijative i zahtjeve svih građana Kolašina, bez obzira kojoj partiji pripadaju. Kao što smo i obećali prije izbora, povećali smo budžet za sport i organizujemo najposjećenije sportske manifestacije.

Najveći uspjeh lokalne samouprave jeste dobijanje domaćinstva MOSI igara. Kolašin će prvi put u svojoj istoriji biti domaćin ovih igara, koje su bile višedecenijski san kolašinskih sportista i ljubitelja sporta. Isticanje kandidature i dobijanje domaćinstva MOSI igara smatram svojim najvećim dosadašnjim uspjehom od kada sam predsjednik SO Kolašin. Naravno, u ovome sam imao pomoć prijatelja i saradnika, od kojih bih naročito izdvojio „neumornog” direktora Komunalnog Milivoja Bulatovića.

Vodovod i kanalizacija je preduzeće koje je smanjilo raniji zaostatak u isplati plata, koje se sada redovno isplaćuju. Plan sanacije mreže i uvođenja vodomjera najprije za komercijalne, a kasnije i za stambene objekte polako daje rezultate. U cilju smanjenja gubitaka i stavljanja u funkciju svih kapaciteta za bolje snabdijevanje vodom radi se više projekata. Služba menadžera je prvi put u istoriji lokalne samouprave pisanjem i apliciranjem projekata kod IPA fondova EU uspjela da obezbijedi oko 300 000 eura evropskog novca, što je poređenja radi oko 60 odsto kapitalnog budžeta Opštine za 2019. godinu. Služba zaštite i spašavanja je prepoznata u Kolašinu i okolini kao kolektiv hrabrih i humanih ljudi, koji u teškim materijalnim i tehničkim uslovima uspješno realizuju akcije na zaštiti ljudi i imovine u našoj opštini. To su prepoznali i državni organi, pa je komandir Željko Darmanović više nego zasluženo prošlogodišnji dobitnik plakete Ministarstva unutrašnjih poslova.

Koje su Vaše trenutne aktivnosti u okviru lokalne samouprave i vladajuće koalicije u Kolašinu?

ĐUKIĆ: Posljednjih dana Služba Skupštine priprema materijale za narednu sjednicu, koja će biti u prvoj polovini jula. Zbog poznate situacije oko korona virusa imali smo samo jednu sjednicu u 2020. Osim poslova u Skupštini opštine, vrijeme između sjednica koristim i za pokretanje i koordinaciju određenih poslova koje realizuje lokalna samouprava. Ovih dana smo uz pomoć Komunalnog, Sekretarijata za finansije i FSCG dovršili rekonstrukciju fudbalskog terena sa vještačkom podlogom, koji je bio u veoma lošem stanju kada smo preuzeli vlast.

Ovih dana, prvi put u Kolašinu, na tom terenu pripremaće se crnogorska fudbalska reprezentacija. Takođe, planiramo organizovanje međunarodnog fudbalskog turnira za mlađe selekcije krajem avgusta. U istom periodu godine planiramo i organizovanje turnira u malom fudbalu, koji je prošle godine bio najposjećenija sportska manifestacija u Kolašinu. Osim tradicionalnih kulturnih manifestacija koje su najbrojnije ljeti, planiramo i jednu novu. Naime, uz pomoć Ministarstva kulture, Sekretarijata za društvene djelatnosti i JU Centar za kulturu, planiramo organizovanje kulturne manifestacije “Dani Mila Boškovića”, zaboravljenog zavičajnog pisca Kolašina.

Koje su sfere Vaših budućih političkih aktivnosti u vladajućoj koaliciji i koji su to izazovi lokalne samouprave u budućem periodu?

ĐUKIĆ: Smatram da je Crna Gora danas neprirodno i neprimjereno podijeljena i partijski konfrontirana, zbog čega se gubi velika energija i stvara nepovjerenje u samu politiku. Građanski koncept države i društva mora biti dominantan u odnosu na nacionalne antagonizme, za šta se zalažem i ja i GB. Moja vizija je da na posvećen i transparentan način služimo građanima i realizujemo konkretne i opipljive projekte. Takvim radom smo već u dobroj mjeri povratili povjerenje građana Kolašina u opštinske institucije. Najveći izazov u narednom periodu biće izgradnja sportskih terena na Lugu za potrebe organizovanja MOSI.

Velika je odgovornost na pojedinim nadležnim organima, pogotovu Sekretarijatu za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj i na predsjedniku opštine, koji je istovremeno i predsjednik Organizacionog odbora Igara. Drugi veliki izazov koji je pred nama je projektovanje i izgradnja komunalne i saobraćajne infrastrukture koja treba da prati velika investiciona ulaganja u Kolašinu. Moramo biti odlučni, brzi i efikasni u narednom periodu kako nam se ne bi desilo da nas intenzivan razvoj pretekne i da nespremni i bez adekvatne lokalne infrastrukture dočekamo završetak velikih projekata na našoj teritoriji.

Send this to a friend