Politika

Đukić: Božović provocirao Crnu Goru po nalogu Beograda

Srećko Đukić (Foto: N1)

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je juče za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, a Srbija je odgovorila istom mjerom. Ovakav potez vlasti samo produbljuje dugogodišnji diplomatski sukob koji vlada između Beograda i Podgorice, a koji sada, prema navodima stručnjaka, dolazi do usijanja, piše Nova.rs.

Komentarišući za ovaj portal probleme na relaciji Beograd-Podgorica, diplomata Srećko Đukić ističe da odnosi Srbije i Crne Gore, od kada postoje diplomatski odnosi dvije zemlje, nikada nijesu bili na nižem nivou.

“Mene to ništa ne čudi, iako ovdašnji režim povlači potpuno nepredvidive poteze. Sa profesionalne, diplomatske tačke gledišta, za protjerivanje ambasadora Srbije iz Crne Gore može biti kriv ili sam ambasador ili je postojalo uputstvo da se on tako ponaša. Ako je srpski predstavnik dobio opomenu od domaćina u kojoj se navodi da njegove izjave nijesu primjerene i da ih ne prihvata vlada kod koje je akreditovan, on ima obavezu da o tome obavijesti svoju zemlju, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova “, ističe Đukić, dodajući da nakon toga nadležno ministarstvo može da reaguje na dva načina.

“Oni mogu da mu skrenu pažnju da to ne smije da radi i da se pridržava propisa i zakona u zemlji prijema ili da ga savjetuju da samo tako nastavi. Imajući u vidu kako je brzo protjeran crnogorski ambasador, ja bih rekao da je Božović imao jasan signal iz Beograda da se ponaša tako da ga otjeraju iz Crne Gore”, napominje Đukić.

Đukić podsjeća da je Srbija, nakon što su Crna Gora i Makedonija priznale nezavisnost Kosova, 2008. godine protjerala ambasadore tih država, a da susjedi nijesu uzvratili recipročnom mjerom.

“Crna Gora tad nije protjerala našeg ambasadora. Mi smo tad bili tako silni i jaki, pa smo od svih ambasadora protjerali crnogorskog i makedonskog”, navodi Đukić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baraka
Gost
Baraka

Zadnji pokusaji Srbije, i njihovih marioneta u Crnoj Gori, da uvuku Crnu Goru u svoje okrilje. E pa, nista od toga. To nece uspjeti cak ni Rukoljub sa svih svojih 12 apostola. Kraj

Mladen
Gost
Mladen

Djukiću ti i tvoja diplomatska karijera nikada više neće biti dio državne politike Crne Gore. Sa tim je završeno 30. 8. Jedino što ste znali jeste Srbija je kriva za sve naše poraze. Narod neće više to da trpi. Zato se narodu gadi kad vas sa takvim mišljenjem vidi.

2020
Gost
2020

A ti da ista znas ne bi lupao ka Maksim po diviziji…Srecko Djukic je srbijanski kadar…i radio kao srpski diplomata i u srpskom ministarstvu spoljnih poslova….najvaznije je da stalno ispoljavate mrznju prema crnogorcima a sto ste neobrazovani i nevaspitani i uz to par exelans lazovi …to nikome nista….kakav li vam je samo zivot sa ovakvim epitetima da mi je znati…

Michel
Gost
Michel

Ti si Mladene persona non pismena! Ali ti si tipični Srbin iz CG, mrzitelj sveg crnogorskog bez razloga. A meni se gadi od vas svetosavaca!!!

Sport
Gost
Sport

Srbi CG. nemogu nista ovo je suverena drzava priznata od svijeta ovi izbori su dozvoljeni pokusaj srbije da zadnji put jos probaju nesto svjesni da su obmanuli birace i tu je kraj velikog srpstva brzo ide vojvodina i mir na balkan. Dzesu srbi nekad branili tu ih vise nema .

Tomson
Gost
Tomson

Srpski prevaranti

Gaeta
Gost
Gaeta

Pazi se ti korone.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Srbska kuhinja. Zakuvaj, pa se pravi pošteni “brat”

Vesko
Gost
Vesko

E ako znam vise sto smo ucili iz istorije. Ono sto smo ucili sad samo naopako i to je to.

max1
Gost
max1

tako, samo za 180°

Mongro
Gost
Mongro

Realno sagledavanje stvari!

marius
Gost
marius

Ovo je Srbija namjerno ucinjela, da bi procerali Milosevica iz BG, jer ce im onda ovi novi poslat ambasadora po njihovoj mjeri, a ovamo ce oni poslat nekog taman ka sto je ovi procerani, ili nam mozda poslju nekog goreg. Recimo onog Rakovica, a ne bih se zacudio ni Beckovica da poslju.E ko ih ne zna.

Neko
Gost
Neko

Kako to kad Srbija povukla odluku ?

marius
Gost
marius

Vjerovatno se nisi prije donosenja odluke, o procerivanju CG ambasadora, konsultovali sa EU, pa su im danas stigle instrukcije, iz Brisela.

2020
Gost
2020

Rakovic je danas izjavio da nam vracaju Tarzana i sad moze da se druzi sa Milom u sumi…duhovito i posprdno na njegov nacin…a ne shvata da smo mi njima vratili majmuna…”volio” bih da nam on dodje sledeci…da vidimo kako bi se on snasao i ponasao…lako je iz Beograda pljuvati…

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Istinom se ne provocira.

Doxford
Gost
Doxford

A to vam je istina,kao i vasa istorija.Sve falsifikati.. lazi..

nick
Gost
nick

Ne, provocira se lažima, zato je i proćeran, a nadam se sa trajnom zabranom da bude srbijanski zvanicnik u CG. Čisto da drugi paze što rade i pričaju.

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Misliš lažima. Jer srbi samo za laži i znaju. Pozdrav.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Evidenrno je izrekao neistinu, zato je i protjeran.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

A posto znas kazi jedan pohvalan tren u istoriji proslosti i sadasnjosti srpskoga naroda

@@@
Gost
@@@

Dobrica Ćosić kaže da je Srbima laž osnova na kojoj počivaju : ” Lažemo iz koristi, lažemo iz potrebe”

Send this to a friend