Politika

Duković: DUA i BS se mijenjaju kako vjetar duva

Halil Duković

Najveća greška je napravljena što je promijenjen datum koji nas je sve zbližavao, Dan oslobođenjaTuzi,jer je očigledno nekome to smetalo, a u razloge ne bi ulazili, kazao je Halil Duković, poslanik, predsjednik Opštinskog odbora i odbornik DPS-a u Skupštini opštine Tuzi.

<<<Dan opštine Tuzi biće 1. septembar<<<

On je istakao da je vlast nastupila sa idejom da nađu datum koji će nas sve zbližavati, a da je istina drugačija. Duković smatra da ih je jedino zbližavao 15. decembar, piše Dan.

Odbornici Albanskog foruma, Bošnjačke stranke i Demokrata izglasali su statut Opštine Tuzi koji predviđa da se kao Dan opštine Tuzi proslavlja 1. septembar, a ne kao do sada 15. decembar. Protiv toga bio je odbornik SD, a uzdržan DPS. Novi praznik ustanovljen je kao dan sjećanja na proglašenje nezavisnosti opštine skupštinskom odlukom, a 15.decembar je datum kada su Tuzi oslobođene u Drugom svjetskom ratu.

“Nemamo mi ništa protiv proslave i 1. septembra jer je upravo DPS izglasao Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore. Međutim, 15. decembar je dan oslobođenja koji cijeli svijet slavi i upitno je što im je smetao. Priča vlasti da ga neće zaboraviti, jer su predvidjeli dodjelu Nagrade 15. decembar, samo je maska koja u zaborav odbacuje sve tekovine Narodnooslobodilačke borbe”, kaže Duković.

Halil Duković je za bivše koalicione partnere DUA i BS kazao da nemaju svoj politički kontinuitet i vrijednosti za koje se zalažu, što su pokazali na zadnjoj sjednici kad je izglasan statut.

“Oni su partije koje se mijenjaju kako vjetar duva. Iz rasprave na sjednici DUA je ličila na partiju koja je kao cijeli život bila suprostavljena nama, a to nije istina jer smo bili koalicija. Čudi me da ništa iz toga nijesu naučili da se drže svojih stavova. Čudan je i stav Bošnjaka. Njihov odbornik je rekao da neće dozvoliti da se mijenja 15. decembar i da ode u zaborav, ali kad je bi lo glasanje drugačije su se izjasnili. Očigledno da vlast ucjenjuje manje koalicione partnere ili oni jednostavno čuvaju fotelje u koje su sje li, pa im se priča sa glasanjem ne poklapa. Možda su ucijenjeni. Mislili smo da će makar biti uzdržani. Vidjeli smo političko posrnuće naših bivših koalicionih partnera, koji su na državnom nivou sa nama, a na lokalnom sa Demokratama”, rekao je Halil Duković.

On ne želi da ulazi u razloge zbog čega novoj vlasti smeta 15. decembar, ali jedan od njih može biti i taj jer im smeta sve što je DPS proslavljao. Još jedan od razloga je možda, kako kaže, jer nijesu svi učestvovali u NOR-u, ali on ne bi komentarisao istoriju. On sumnja da bi datum 6. april koji se pominjao dobio većinu, jer bi ih podijelio.

“Radi se o malisorskom ustanku protiv osmanlija. Niko u svijetu ne slavi datum pobjede nad Turcima. Mislim da su to datumi namjerno pominjani da bi lakše došli do ovog 1. septembar. Slažemo se da 1. septembar treba obilježiti, ali nijesu smjeli dirati 15. decembar. Jedna činjenica koja se nameće u neozbiljnosti funkcionisanja naše opštine sa ovim činom promjene dana opštine otvorena je mogućnost da ko god dođe na vlast mijenja datum, što nije praksa. Datum se jednom ustanovi i ne mijenja se ko god da dođe na vlast. Ako mi dođemo na vlast vratićemo 15. decembar”, naglasio je Duković.

On kaže i da je 15. decembar kao Dan opštine Tuzi ustanovljen 2006. godine kada je opozicija bila na vlasti, te da su ga isti ti odbornici tada usvojili, ali da su se sada, iz nekog razloga, predomislili.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jaser
Gost
Jaser

Hoćeš da srušimo Vladu? Bolje ti je da ćutiš Halile.

Mne
Gost
Mne

Samo me interesuje kako da je srusis kad DPS ima vecinu i bez vas 😉

dan
Gost
dan

zna se ko je osobodio Tuzi i Podgoricu, albanci naravno. Predsjedni skupstine Tuzi Fadil Kajosaj je izjavio da ce objaviti sva imena

Dzemo
Gost
Dzemo

E da ni je ovo reka ko od ovije Srba,bila bi muka,nacionalizam,urusavanje muktietnickog i multikonfesionalnog sklada…Kad rece ovi -to je u redu…Ne bi reka….

...
Gost
...

Smeta njima 15.decembar jer znaju koliko su učestvovali u oslobođenje Tuzi, masovno saradnici okupatora iz II svjetskog rata.

Upucen
Gost
Upucen

Mi smo se samo pokusavali osloboditi od vas turaka

,,,,
Gost
,,,,

I mi od Fašističke Italije kojoj ste vi saradnici bili.

Tonii
Gost
Tonii

To je ono što je istina, nijesu svi učestvovali u NOR-u, i danas njihovi nasljednici nijesu kompatibilni sa tekovinama NOR-a.

Send this to a friend