Politika

Duković: Nemate pravo da odbijate donirane vakcine, kad sami nijeste sposobni da ih nabavite

Duković

Poslanik DPS-a Halil Duković poručio je Vladi da nema pravo da odbija donirane vakcine, kad se sami nijesu potrudili da ih nabave.

Eksperti su, kako je rekao, i prije dolaska na vlast, najavljivali novu strategiju za kontrolu epidemije korona virusa.

“Prošlo je više od 50 dana sprovođenja “novih” mjera, ali epidemija u Crnoj Gori ne jenjava. Naprotiv, bukti u ustanovama kolektivnog smještaja kao nikada ranije. Prvi slučaj infekcije u jednom domu za stare bio je 24.9.2020. godine. Danas ni ne znamo koliko je zaraženih korisnika i zaposlenih u više domova za stare u Crnoj Gori. Resorna ministarka već sedmicama ne pominje epidemiološke bombe u domovima za stare, Zavodu Komanski most i Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija”, naveo je Duković.

Prema njegovim riječima, za Ministartvo zdravlja  i “eksperte“ najbitnije je da plasiraju lažnu i obmanjujuću sliku o kontroli epidemije i istaknu da se broj pacijenata na bolničkom liječenju održava na oko 50 odsto popunjenosti.

“Cijena stvaranja ove nerealne slike i dovođenja javnosti u zabludu, je da se ogroman broj teških pacijenata liječi u kućnim uslovima. Zato ne iznenađuje podatak da je, za 55 dana od formiranja nove Vlade, od korone život izgubilo 268, odnosno prosječno svakog dana pet građana Crne Gore. “Ekspertska” Vlada nije postigla željeni efekat poštovanja postojećih niti je uvela nove mjere. U oko 70 zemalja je otkriven novi soj virusa, ali je ministarka Jelena Borovinić-Bojović vođenja nekim interesom, ali svakako ne onim koji se tiče zaštite zdravlja građana otvorila granice Crne Gore iako se brojne zemlje sve više zatvaraju”, rekao je Duković.

Naglašava i da je danas dostupno barem sedam različitih vakcina.

“U svijetu, ali ne i u Crnoj Gori. Kod nas se vakcina “nazire na kraju tunela”, kako reče direktor IJZ Igor Galić. U svijetu je aplicirano oko 70 miliona vakcina. Mi čekamo, kako obeća državni sekretar Borko Bajić, 5600 vakcina iz Covax programa?! Onog programa za koji je ugovor u oktobru 2020. godine potpisao bivši ministar Kenan Hrapović. I dok čekamo tu “impozantnu” količinu da bude nekad isporučena, Ministarstvo odbija donaciju od “tričavih” 50.000 vakcina?! Jer, ta količina vakcina ima nepopravljivu manjkavost: nije rezultat “intenzivnih diplomatskih i
bilateralnih pregovora” resorne ministarke već dobre volje osvjedočenog prijatelja Crne Gore. Grčki biznismen Petros Stathis je 21.1.2021. godine obećao donaciju 10000 vakcina građanima Crne Gore. Da se osjetimo dijelom svijeta, da se zaštitimo, da ne umiremo… Od tog dana Crna Gora je izgubila zbog korone 25 roditelja, kćerki, sinova, braće, sestara, kumova. Gospodin Statis je u proteklih sedam dana uspio da obezbijedi još 40.000 vakcina, provjerenih, kupljenih od proizvođača u zemlji koja je među liderima u vakcinaciji”, kazao je Duković.

Količina od 50.000 vakcina, kako je dodao, omogućila bi da se vakciniše oko pet odsto stanovnika Crne Gore koji bi trebalo da prime vakcinu.

“Vidimo da ni Svjetska zdravstvena organizacija, po izjavi gospođe Mine Brajović, ne osporava državama pravo da dobiju vakcine iz donacije. Međutim, te vakcine ne odgovaraju jedino Ministarstvu zdravlja Crne Gore i ministarki Borovinić Bojović. Nejasno je šta je problem da se prihvate ponuđene vakcine procijenjene vrijednosti nekoliko miliona dolara. Ne želimo da vjerujemo da su motivi isključivo politički i da prihvatanje donacije ministarka doživljava kao odraz svoje nesposobnosti da obezbijedi vakcine građanima o čijem zdravlju je zadužena
da brine. Ministarka Borovinić Bojović je, povodom nepoštavanja mjera prevencije na sahrani mitropolita Amfilohija, izjavila da je imunizovana”, istakao je Duković.

On dodaje da je premijer Zdravko Krivokapić, istim povodom, obavijestio javnost da je “na nogama” prebolovao koronu.

“Razlozi za ovako nemaran odnos prema imunizaciji građana ne mogu i ne smiju biti ni lične prirode, iako je premijer u jednom intervjuu prije nego što je postao predsjednik Vlade rekao da mu je blizak “švedski model“ stvaranja kolektivnog imuniteta. Da ovaj teatar apsurda bude uveličan Igor Galić, direktor IJZ nedavno je pozvao građane da se vakcinišu vakcinama koje ne postoje. Da nije tragično ovo čekanje vakcina kojih nema, imalo bi prizvuk komedije. Možda “na kraju tunela” ipak saznamo koji su razlozi za uskraćivanje vakcine građanima Crne Gore. Zašto Crnu Goru ostavljate označenu crnom bojom na mapi svijeta”, zaključio je Duković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tajfun
Gost
Tajfun

Pozivam Tuzilastvo da reagije,i provjeri ima li elemenata krivicnog djela,zbog odbijanja Ministarstva Zdravlja da prihvati donaciju od 10 hiljada vakcina.

Send this to a friend