Politika

Đurović: Crna Gora kandidat s najvećim stepenom ostvarenog napretka na putu ka EU

Đurović -Timonije: Foto: Skupština CG

Crna Gora kandidat s najvećim stepenom ostvarenog napretka na putu ka EU i velikom podrškom građana procesu evropskih integracija, poručila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović u toku današnjeg sastanka sa ambasadorom Francuske Kristijanom Timonijeom.

Đurović je, kako je saopšteno, izrazila zadovoljstvo povodom susreta i pozdravila odlične odnose Crne Gore i  Francuske, koje, kako je kazala,  “karakteriše kontinuirani politički dijalog, saradnja u mnogim oblastima, partnerstvo u okviru NATO-a i podrška Francuske evropskoj integraciji naše zemlje”.

“Ona je iskoristila priliku da zahvali Vladi Francuske što je pozitivno odgovorila na zahtjev vlasti Crne Gore i stavila na raspolaganje Nacionalnu agenciju za bezbjednost informacionih sistema (ANSSI) za pomoć u otkrivanju, analizi i sanaciji posljedica sajber napada u Crnoj Gori koji su pogodili državnu informacionu infrastrukturu od kraja avgusta ove godine”, naveli su iz Skupštine.

Takođe, kako dodaju, pozdravila je odluku Francuske da Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednost bude izgrađen u Podgorici i iskazala uvjerenje da će to biti “snažno institucionalno sredstvo za borbu protiv sajber kriminala i unapređenje sajber bezbjednosti ne samo za Crnu Goru i region Zapadnog Balkana, već i za cijeli evro-atlantski prostor”.

Đurović  je ponovila više puta izrečen stav da je članstvo u “EU strateški cilj na kojem Crna Gora dosljedno radi i ulaže maksimum napora”.

U tom smislu, saopštila je da raduje, ali i dodatno obavezuje činjenica da je “Crna Gora kandidat s najvećim stepenom ostvarenog napretka na putu ka EU i velikom podrškom građana procesu evropskih integracija”.

“Crna Gora cijeni angažman i napore koje Republika Francuska ulaže u politiku proširenja EU, pa je, shodno tome, naša država prihvatila novu metodologiju proširenja koja je kreirana upravo na osnovu nastojanja Republike Francuske da se pregovarački proces zemalja kandidata za članstvo u EU ubrza i učini dinamičnijim”, istakla je Đurović.

Ona je ocijenila da je “za Crnu Goru od suštinskog značaja da podrška Francuske integracionom procesu u EU ne posustane”.

“Već da se kontinuirano unapređuje i proširuje. Pozdravljam spremnost Francuske da kroz ciljano osmišljenu i za Crnu Goru prilagođenu ekspertizu dodatno doprinese reformskim naporima, među kojima su i promocija dobrosusjedskih odnosa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i promocija evropskih vrijednosnih standarda”, kazala je Đurović.

U pogledu unutrašnje političke situacije, Đurović je naglasila da se zalaže za što “hitnije” odblokiranje rada Ustavnog suda, jer je to, kako je kazala,  “neophodan uslov da bi Crna Gora stekla političku stabilnost i nastavila sa ispunjavanjem obaveza prema EU”.

U kontekstu trenutnih geopolitičkih dešavanja, kako je kazala Đurović, poseban akcenat se mora staviti na veću posvećenost EU i NATO partnera zemljama Zapadnog Balkana, a sve u cilju očuvanja bezbjednosti regiona, ali i ukupnog evropskog prostora.

Na današnjem sastanku, ambasador Timonije je prenio snažnu poruku podrške Francuske našoj državi i istakao da će se “nastaviti uspješna saradnja između dvije zemlje u pogledu borbe sa sajber napadima, kao i svim drugim izazovima sa kojma se Crna Gora suočava”.

“Crna Gora će premostiti trenutne političke podjele i postići vidljiv napredak u brojnim oblastima kako bi što prije postala članica EU”, istakao je ambasador.

U tom smislu, jako je važno, kako je istakao Timonije, da Crna Gora izgradi “funkcionalan sistem u kome će svaka instutucija obavljati svoj posao na najbolji mogući način”.

Ukazavši na problem blokade pravosuđa, Timonije je iskazao uvjerenje da će politički faktori, od kojih to zavisi, “dati maksimalan doprinos rješavanju ovog problema, te da će predsjednica Đurović svojim autoritetom i integritetom doprinijeti postizanju tog cilja”.

“Sagovornici su zajednički ocijenili da je nepohodna posvećenost i odgovornost svih političkih subjekata i institucija u cilju očuvanja bezbjednosti i stabilnosti države”, jedan je od zaključaka sastanka.

Ambasador je iskoristio priliku i da predsjednici Đurović predstavi novog prvog savjetnika u Ambasadi  Francuske u Crnoj Gori – Johana Uhresa.

Send this to a friend