Politika

Đurović: Prioritet rješavanje pitanja koja traže kvalifikovanu većinu

Foto: Skupština Crne Gore

Prioritet je rješavanje pitanja koja traže kvalifikovanu većinu. Trenutna situacija iziskuje ozbiljan dijalog, koji ne bi izrodio kratkotrajna već suštinska rješenja, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović u toku oproštajne posjete ambasadora Njemačke u Crnoj Gori Roberta Vebera.  Ambasador je u toku sastanka konstatovao da je upravo u prethodnom periodu bilo evidentno da institucije sistema demokratski jačaju i da sistem funkcioniše.

“Crna Gora i Njemačka imaju prijateljske i sadržajne odnose, koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja”, konstatovala je Đurović pri tom izrazivši zahvalnost na posvećenom zalaganju ambasadora Vebera u ukupnom jačanju veza između dvije države.

U tom kontekstu, kako navode iz Skupštine, predsjednica je ukazala na važnost održavanja frekventnog političkog dijaloga sa Berlinom i ocijenila da ima “prostora za daljim jačanjem bilateralnih relacija u oblastima od obostranog interesa.”

Đurović je naglasila da je tokom trajanja mandata Vebera značajno “ojačana saradnja na parlamentarnom nivou, te ukazala na važnost koju Skupština Crna Gora pridaje parlamentarnoj diplomatiji”.

“Ona je konstatovala da su parlamentarna radna tijela i oformljene grupe prijateljstva važni i snažni instrumenti čije potencijale je neophodno u kontinuitetu koristiti i u narednom periodu, te pozdravila inicijativu ambasadora Vebera o intenziviranju partnerstva dva najviša predstavnička doma na ekspertskom nivou, nivou parlamentarnih delegacija i službi”, dodaju iz Skupštine.

Đurović je zahvalila na podršci koju Njemačka pruža procesu pristupanja Crne Gore EU i izrazila očekivanje da pomoć ove države, kako politička, tako i ekspertska, “neće izostati ni u narednom periodu, uz konstataciju da je posebnu važnost odigrala ekspertiza koju je Njemačka pružila u oblasti pravosuđa”.

“Za Crnu Goru proces evropske integracije primarno važan. Uz svijest da predstoje brojni izazovi, Vlada je čvrsto opredijeljena da istraje u reformskim aktivnostima, i tokom trajanja aktuelnog mandata isporuči očekivane rezultate i stvori pretpostavke da Crna Gora postane prva sljedeća članica EU”, kazala je Đurović.

Ona je naglasila da je Crna Gora u prethodnom periodu prošla kroz izazovan politički period, koji su, kako je istakla, “obilježile brojne promjene, ali i potvrdila da, uprkos tome, institucije mogu da funkcionišu u demokratskim kapacitetima”.

“Prioritet je rješavanje pitanja koja traže kvalifikovanu većinu. Trenutna situacija iziskuje ozbiljan dijalog, koji ne bi izrodio kratkotrajna već suštinska rješenja” naglasila je ona i konstatovala da p”olitička zajednica ulaže maksimalan napor kako bi se do takvih rješenja došlo”.

Naglasivši da Njemačka podržava evropsku perspektivu Crne Gore, ambasador Veber je podsjetio i na intenzivnu i kvalitetnu komunikaciju na relaciji Skupština – Bundestag, te izrazio očekivanje da će “dobra praksa uz dodatno intenziviranje kontakata obilježiti i naredni period”.

“Ističući da je tokom trajanja svog mandata imao privilegiju da boravi u Crnoj Gori i bude svjedok politički izazovnog i interesantnog perioda u istoriji naše zemlje, ambasador je konstatovao da je upravo u prethodnom periodu bilo evidentno da institucije sistema demokratski jačaju i da sistem funkcioniše, uz sve izazove koji su obilježili politički život u zemlji. Kako je naveo, takva klima je i značajan znak koji Crna Gora, kao zemlja kandidat, šalje evropskoj zajednici”, naveli su iz Skupštine.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo “što je crnogorski parlament mjesto aktivnog političkog života, intenzivnog razgovora, koji podrazumijeva integrisanost svih političkih subjekata”, te pozdravio ozbiljnost sa kojom se pristupa traženju najboljih rješenja.

“Na kraju, ambasador Veber je istakao da će SR Njemačka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na njenom putu pridruživanja EU i iskazao nadu da će naša zemlja biti prva naredna članica velike evropske porodice naroda”, zaključuju iz Skupštine.

Send this to a friend