Politika

Đurović sa Lundbergom: Učvrstiti saradnju kroz predstojeći petogodišnji Strateški okvir

Danijela Đurović i Piter Lundberg, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, sastala se sa rezidentnim koordinatorom UN-a u Crnoj Gori Piterom Lundbergom, saopšteno je iz njenog Kabineta.

Zahvalivši na snažnoj podršci koju UN pružaju reformskoj agendi naše zemlje, predsjednica Đurović je naglasila da Crna Gora izuzetno cijeni dobru saradnju i podršku sistema UN kroz aktivno djelovanje u brojnim oblastima, te izrazila spremnost da i u narednom periodu partnerstvo bude unapređivano kroz konkretizaciju definisanih inicijativa, kao i pokretanjem novih zajedničkih projekata.

“Ona je, ukazujući na kontinuitet političkog dijaloga koji naša zemlja ima sa najvišim zvaničnicima iz sistema UN, potvrdila snažnu posvećenost Crne Gore temeljnim vrijednostima UN i poštovanju Povelje i međunarodnih obaveza, kao i ostvarenju ciljeva definisanih u Agendi 2030. Kako je precizirala, Crna Gora ostaje posvećena očuvanju mira, bezbjednosti, razvoju i zaštiti ljudskih prava”, navodi se u saopštenju.

Osvrnuvši se na pitanja socijalne inkluzije, kao ona koja su u središtu interesovanja UN politika, Đurović je naglasila da je upravo ova problematika, kroz prethodni lični angažman u Ženskom klubu i Odboru za rodnu ravnopravnost, jedan od prioriteta njenog daljeg djelovanja.

“Ona je poručila i da je kroz ranije analize pomenutih skupštinskih tijela jasno prepoznato da bi dobre prakse UN sistema mogle značajno doprinijeti definisanju nekih budućih kvalitetnih rješenja u ovoj sferi. U tom kontestu, podsjetila je na važnost podizanja kvota, koje bi obezbijedile učešće žena u parlamentarnom životu, u procentu od 40 odsto”, piše u saopštenju.

Takođe, kako je istakla, značajno zabrinjava porast govora mržnje, najprije na društvenim mrežama, i u javnom diskursu uopšte, što je prepoznato kao problem koji, adekvatnom zakonskom regulativom, mora biti rješavan, i to na način koji bi istovremeno garantovao medijske slobode i pravo na autorski izraz.

Govoreći o značaju i ulozi parlamenta kao bitnog segmenta svekolikog političkog života, ali i izazovima koji stoje pred novom skupštinskom većinom, Đurović je podsjetila na važnost podsticanja i pokretanja političkog dijaloga, neophodnost donošenja zakona o Skupštini i Vladi, stavljanja u fokus izbornog zakonodavstva uz učešće svih političkih činilaca, te obezbjeđivanja neophodne većine za ključna imenovanja u pravosuđu.

Izrazila je očekivanje da će, u prevazilaženju svih ovih izazova “biti dovoljno političke zrelosti, kako bi se došlo do glavnog cilja, a to je evropska perspektiva Crne Gore”.

Rezidentni koordinator UN-a u Crnoj Gori Piter Lundberg čestitao je predsjednici Đurović povodom izbora na funkciju predsjednice Skupštine Crne Gore i naglasio da ga uvijek iznova ohrabruje imenovanje žena na čelnim pozicijama u zemlji.

On je istakao važnost kontinuirane i veoma konstruktivne saradnje Crne Gore sa Ujedinjenim nacijama, ističući očekivanje da će ta saradnja biti dodatno učvršćena kroz predstojeći petogodišnji Strateški okvir saradnje za period 2023-2027.

„Kroz saradnju u strateškim oblastima petogodišnjeg okvira, sistem UN će nastaviti pružanje podrške Crnoj Gori u ostvarivnju Agende održivog razvoja do 2030. i u ispunjavanju nacionalnih prioriteta, prvenstveno pristupanju EU.“ – kazao je Lunberg, naglašavajući da ostvarenju zacrtanih ciljeva mora prethoditi napredak u oblastima zaštite životne sredine kroz ekološku transformaciju, socijalne inkluzije i socijalne zaštite, ali i jačanje vladavine prava, nezavisnih institucija i garantovanje socijalne jednakosti za sve.

Uz konstataciju da je govor mržnje problem prisutan na globalnom nivou, Lundberg je ukazao da je “neophodno boriti se protiv mržnje u svim segmentima života”.

“Rezidentni koordinator je ponovio čvrstu oprediljenost UN ka nastavku i daljem jačanju saradnje sa parlamentom i Vladom Crne Gore, izražavajući spremnost da ponude ekspertizu i iskustvo u okviru mandata Organizacije”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend