Politika

Đurović: Smatram da će vrlo brzo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, upitno potpisivanje sa CPC

Danijela Đurović, Foto: Skupština Crne Gore/Twitter

Ne dovodim u pitanje potpisivanje Temeljnog ugovora. Očekujem da skoro bude završeno potpisivanje, rekla je predsjednica Skupštine, Danijela Đurović u emisiji “Argumenti” na TVCG.

“Očekujem da bude vrlo skoro završena kompletna procedura i završeno potpisivanje. Smatram da će vrlo brzo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora”, kazala je Đurović dodajući da ona nije gledala ugovor.

Odgovarajući na pitanje da li je saglasna da se ugovor potpiše i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC),  Đurović kaže da je to upitno.

“Sa SPC su pregovori oko potpisivanja ugovora traju već 10 godina i mislim da je vrijeme da se završe. Što se tiče ostalih vjerskih zajednica, očekujemo da se ugovori potpisuju sa kanonskim crkvama. Sa te strane, vrlo je upitno potpisivanje ugovora sa CPC”, rekla je predsjednica parlamenta.

“Diplomatski odnosi između Srbije i Crne Gore su na prilično niskom nivou”

Komentarišući maltretiranja crnogorskih poslanika na granici sa Srbijom, Đurović je rekla da vjeruje da će se “to pitanje skoro riješiti” .

“Diplomatski odnosi između Srbije i Crne Gore su na prilično niskom nivou. Logično je da naše dvije države imaju normalan odnos i komunikaciju. Vjerujem da će se to pitanje vrlo skoro riješiti. Premijer Abazović naredne sedmice će boraviti u zvaničnu posjetu Beogradu. Očekujem da se i tada naprave dogovori oko rješavanja pitanja na diplomatskom nivou naših predstavnika”, kazala je Đurović u emisiji “Argumenti” na TVCG.

“Treba definisati koliko je inicijativa Open Balkan dobra za Crnu Goru i za naš put evropskih integracija”

Đurović je, govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, kazala da je za to da “Crna Gora učestvuje u što više regionalnih inicijativa koje same po sebi čine dobro Crnnoj Gori”.

“Naš strateški prioritet je da Crna Gora bude naredna članica EU. U tom pravcu svaka regionalna inicijativa, koja može biti komplementarna sa našim ciljem, je dobrodošla… Počeli smo sa pričom o pomirenju, a onda korak po korak vidimo da umjesto pomirenja u praksi otvaramo pandorine kutije i teme koje bi trebalo da budu tehničke posmatrane sa drugog aspekta. Treba definisati koliko je to dobro za Crnu Goru i na našem putu evropskih integracija”, istakla je Đurović.

Na pitanje da li je lično za to da Crna Gora bude dio Open Balkana, Đurović je odgovorila potvrdno.

“Da, smatram da treba da budemo dio svih regionalnih inicijativa i Otvorenog Balkana, uz određenu rezervu da možda nisam u potpunosti upoznata sa svim tehničkim detaljima i detaljima oko implementacije pa da me možda neko demantuje i ubijedi da to nije dobro za Crnu Goru”, kazala je ona dodajući da smatra da Open Balkan “nije alternativa EU”.

Zakoni o Vladi i Skupštini do kraja godine

Đurović se nada da će zakoni o Vladi i Skupštini biti usvojeni do kraja ove godine.

“Mislim da smo jedina zemlja u regionu koja nema te zakone. Prioritet je da se ta priča finalizira. U posljednjih godinu i po dana osjetili smo posljedice zbog toga što nemamo te zakone. Nadam se da će do kraja ove godine oba zakona biti u proceduri i biti usvojeni”, kazala je predsjednica parlamenta.

Komentarišući Zakon o porijeklu imovine i da li misli da će isti podržati DPS, Đurović je rekla da vjeruje da i ta partija “želi da se zakon usvoji”.

“Svaki učesnik u parlamentu donosi samostalno svoje odluke. Ne vjerujem da DPS želi da nosi hipoteku nekog vremena ili pojedinaca, vjerujem da i oni žele da se zakon usvoji. I da i oni pokažu možda otklon od nekih ranijih praksi i postanu kredibilniji partner za neke buduće tokove i za neke buduće situacije. Na njima je odgovornost. Što se tiče SNP-a, mi ćemo ga podržati”, rekla je Đurović dodajući da vjeruje da će biti podržan od velikog broja subjekata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čarls
Gost
Čarls

Smatram – riječ koja ništa ne znači nikom. Slušao sam i bivšeg ministra MUP- a Sekulovića koji priča iz svoje glave. Vi pokrivate funkcije nekih predsjednika i treba da imate odluke a ne neka vaša razmišljanja – nebitna.

Breza
Gost
Breza

Smatramo da ces vrlo brzo I ti sa toga mjesta…Ako nastavis ovako!

oooo
Gost
oooo

Ko je ta SPC da bi drzava sa nekom takvom nelegalnom i neregistrovanom organizacijom nesto potpisivala???????????

Rozaj
Gost
Rozaj

Mi smo jedne cetnike ispratili i tebe cemo akoBogda

Perica
Gost
Perica

Ne ulazeći u politiku koju zastupa, meni je Danijela preslatka.

Svakompozasluzi
Gost
Svakompozasluzi

Dok je bila u vrhu vlasti, u Herceg Novom, grad je dotakao dno. A bila je vrlo uticajna, u odlucivanjima. Toliko o njenom znanju ali i onome cemu stremi. Srpstvo i nista drugo, pod bilo koju cijenu…

Nice
Gost
Nice

ma sreća, samo da se to potpiše, evo i ja navijam, da budete mirni, da vas ne pritiskaju spc mentori.
Začuđuje količina opterećenosti snp df….potpisovanjem ugovora. Oni misle ostaće bez podrske spc, čitaj bez fotelja…ludilo

Nik
Gost
Nik

Koliko se trubi o tom ugovoru, kao da je najbitnija stvar – narod crče od cijena, jedva preživljavamo ali nema veze, temeljni ugovor je ultra ultra bitan da bi živjeli bolje. Pih!

King Henry
Gost
King Henry

E pa ako je upitan sa CPC necete ga potpisati ni sa SPC…sa crkvom nase drzave upitan a sa stranom moze a ??

Danijel
Gost
Danijel

Padaju Maske.

Jelena
Gost
Jelena

Ovu vladu treba rušiti!

titograđanin
Gost
titograđanin

mene je sramota njene sramote. pih!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Treba jednostavno da se stvori “kritična masa”i da se svi skupe pred cetinjski manastir,tražeći mogogućnost da svetinje koriste i crnogorski sveštenici zajedno sa srpskim.Ali čini mi se da narod nešto nije voljan da se skypi u velikom broju,boje se kletvi valjda?

Ispod ruke
Gost
Ispod ruke

A da potpisete temeljni ugovor sa epcg da vas vise ne iskljucuju

JelenaSavo🇲🇪
Gost
JelenaSavo🇲🇪

Hoce Bog otac i Sin Isus Hristos sa majkom Bozijom su na strani SRBA a na suprotnoj Don Milo

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Ova, što je god pitaju odgovara sa “vrlo skoro”, a što je to “vrlo skoro” to niko ne zna… Ne može biti vrlo skoro, može vrlo.. ili skoro hahahahahaha… Ooo… nepismenih političara majko mila… ima li ih još u ovoj zemlji, a ima sigurno – pi!!! Prihvataju se odgovornih i visokih funkcija ne umiju se izraziti ni jednom prstoma kamo… Više »

Licemjeri
Gost
Licemjeri

Dobronje da vam je to sad najbitnina stvar u drzavi.. gorivo rekord prebacilo, sezona katastrofa, sem domacih turista ni u mislima.. a ona o ugovoru.. a ne zna ni ko moze uopste da ga potpise…

Pravnik
Gost
Pravnik

Ova gospodja popadija se kao razumije u kanone? Ovo je gradjanska drzava a vjersku zajednicu moze registrovati 5 osoba. Drzavu ne zanima da li neki starac, Ristov drug priznaje ili ne priznaje nekoga.

Tash
Gost
Tash

Parazit (grč. para = “pored” i sitos = “hrana”) je organizam koji se hrani na račun drugog organizma (nazvanog domaćin) u toku dužeg vremenskog perioda.

Suza
Gost
Suza

🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Mrki PG
Gost
Mrki PG

Temeljni, temeljni, temeljni.
A u LPM.
Maželi se to na leba.

Čelik
Gost
Čelik

Sram te bilo!

Mrki PG
Gost
Mrki PG

E’ sam to ja kriv što boga nema a narod 5* za masnim mantijama.

koTor
Gost
koTor

a sto je tebe stalo za kanon

Ultraviolet
Gost
Ultraviolet

Kanon ili zakon? Bruka i sramota što narod dozvoljava.

Bokelj
Gost
Bokelj

Pa i Filip Vujanobić se držao kanona 30 godina fok je bio na vlasti.
Kad je pao sa vlasti došao je ma Belveder.

Loš
Gost
Loš

Neko treba reći,FAŠISTA.Kada MI nešto možemo,a VI ne ožete onda je to fašizam

gost
Gost
gost

e sram vas bilo trebalo je prvo sa CPC potpisati .

Dusko
Gost
Dusko

Predsjednica parlamenta se drzi kanona umjesto zakona drzave CPC je registrovana vjerska zajednica u skladu sa zakonom.

Daks
Gost
Daks

Zamislite Đurović određuje kanone…i kaže sa kanonskim crkvama, od kad to država ima pravo da se miješa u ustrojstvo vjerskih zajednica, zamislite jedan državni funkcioner ima pravo da određuje u ime vjerske zajednice! E moji Crnogorci šta dopuštamo!!!

sprdnja
Gost
sprdnja

Trpite crnogorci vucicevo ponizavanje

Cile
Gost
Cile

Pa crnogorci prvi u ljuckoj istoriji siroko dadose tudjinu svoje crkve koje im preci gradise u muci i znoju a ovakvoga naroda nidje nema

Ivana
Gost
Ivana

Prvo okupacija a onda otvoreni balkan ukidanje cg sramno

Vuk
Gost
Vuk

Kad bide pisalo u ustavu da se priznaju samo kanonske crkve onda moš ovo pričati…No boba ne valjaš ka i premijer…Odma da se oburda vlada…ista je kao predhodna…

ratko marković
Gost
ratko marković

Gospođo Đurović Vi ste predsjednica Parlamenta svih građana Crne Gore . Znate Vi dobro da je Sveta Crnogorska Pravoslavna Crkva bila autikefalna do 1920 godine i da je ukinuta Ukazom srpskog regenta. Potpisaće ova vlada ugovor sa CPC vjerujte. I nadam se da će za vrijeme Vašeg mandata Vartolomej obnoviti Tomos za CPC.

Car
Gost
Car

Okle ce ona znat. Dosla je iz uprave vodovoda i kanalizacije u Herceg Novom koje je ostavila u katastrofalnom stanju.

sramno
Gost
sramno

Imaš li ti kakva zakonom normirana posla da ne lobiraš za Crkvu Srbije??? Ne plaćamo te iz naših džepova da bi mudrovala.

Hijena
Gost
Hijena

Aha, sa spc može, a sa cpc ne?!
ne znam kako obraza imaš da saopštavaš takve stvari sa pozicije predsjednice skupštine? Nisi ni za kurirku u mjesnom odboru snp-a!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Meni se čini da je bila velika greška što je osnovana cpc na onaj način,to je samo pojačalo gard spc,i da nihe bilo toga možda bi se vlast bila dogovorila sa Amfilohijem poslije referenduma.Crkve su se ujedinile poslije prvog rata i to je činjenica,a na koji način to je drugo pitanje,velike sile se nijesu bunile na žalost. Jer čini mi… Više »

Njegoš
Gost
Njegoš

CPC nije “osnovana onako” . CPC je samo nastavila tamo đe su je ukinuli srpski okupatori 1918.!

Mrki PG
Gost
Mrki PG

Može i to bit’.

Loš
Gost
Loš

Ja mislim da stranke koje su crnogorske treba da se grupišu i saopšte Vladi da su se okupili oko prioriteta integracija.Ovo što nam donosi nova vlada 95 % pokitičke priče je za OB i ugovor sa SPC.
Dakle da se okrenemo prioritetima ili ova vlada da ide u prošlost.

Djukic
Gost
Djukic

Izdaja drzave po diktatu srbske sluzbe da se Cg napravi provincijom

Njegoš
Gost
Njegoš

aaaaaaaahahahahahahahahahahahahaha

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Necete cetnici nase crkve davat tudjinskom beogradu

marius
Gost
marius

Normalizovace se odnosi sa Srbijom , naravno, cim se izvinete za to sto su vam kolege maltretirali. E u svijet ve nema :

vau
Gost
vau

Ma, kako da ne, pametnice…evo, ja da ti kažem, ugovor sa srpskim eparhijama u CG je jedino što smije kandidovati SPC, a Crnogorska pravoslavna crkva za nas, Crnogorce, bila je kanonska, i sad je kanonska, a ugovor sa njom Država CG će NARAVNO potpisati. Evo ja ti rekoh, a ti upamti.

Micko
Gost
Micko

kako vas je navuka Ranja sa pričom o eparhijama aoooo

slanik
Gost
slanik

sve si u pravu @vau
taman pomislis sa šišnjari razmišljaju europski
kad ono izdaja CRNE GORE
OPET
PIIIIIIH

Sandra
Gost
Sandra

Bravo

Send this to a friend