Politika

Đurović: Štiteći SPC, Parlamentarna skupština Savjeta Evrope ozbiljno zadire u suverenitet Crne Gore

Gordana Đurović, FOTO: Pobjeda

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope postavlja se kao zaštitnik Srpske pravoslavne crkve, na što nema pravo, budući da je riječ o par excellence miješanju u nacionalni suverenitet zemlje, kaže za Gradski radio profesorica na ekonomskom fakultetui bivša ministarka za evropske integracije Gordana Đurović.

U rezoluciji o postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koja je usvojena glasovima 68 poslanika, posebna pažnja posvećena je i Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Đurović kaže da je zabrinuta zbog načina na koji se u tom dokumentu tretira crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Posebno je brine zaštitnički stav Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Ocijenjeno je da je dobro što je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijsti u decembru 2020. godine; istovremeno, skreće se pažnja na nedovoljno jasna vlasnička prava u istom propisu. Drugim riječima, Parlamentarna skupština SE iskazuje puno razumijevanje za stav SPC o vlasništvu nad imovinom države Crne Gore, ali i rezervu za stanje prije 1918. godine”, kaže Đurović.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, ponavlja Đurović, ulazi u pitanje suvereniteta Crne Gore, na šta nema pravo. Po njenim riječima, taj stav rezolucije protivan je temeljnim vrijednostima Evropske unije.

“U tački jedan rezolucije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope navodi se da subjekat druge zemlje, kroz institut spoljnog miješanja, nema pravo da arbitrira u par excellence pitanjima nacionalnog suvereniteta države. A upravo je to oblast i materija koju treba da reguliše ovaj zakon. Jedina pozitivna stvar, kada je riječ o ovoj temi, jeste to što se u rezoluciji konstatuje da se prilikom usvajanja izmjena zakona nijesu konsultovale sve religijske zajednice, te da se nekima od njih ukida pravo da se nazovu svojim imenom u nezavisnoj državi Crnoj Gori”, kaže Đurović za Gradski radio.

U rezoluciji Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope evidentiran je i porast napada na nacionalne manjine. Politički akteri pozivaju se da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se izbjegla dalja eskalacija sukoba i sačuvao mir u Crnoj Gori.

„Iskreno ih brine rast etničkih i religijski motivisanih napada, odnosno dizanje političkih tenzija po tom osnovu, što je kulminiralo nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. To je s pravom doživljeno kao pokušaj destabilizacije društva, kao atak na temelje crnogorske građanske države. Multietnički sklad i poštovanje svih konfesija u Crnoj Gori moraju biti osnova zajedničke budućnosti. U posljednjoj tački, PS SE poziva nas da ozbiljno obratimo pažnju na ono što se dešava i upozorava da se takvo činjenje može negativno odraziti na mir u Crnoj Gori. Po mom sudu, ovo upozorenje ima najveću težinu“, ističe Đurović.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope konstatuje da je u Crnoj Gori, u oblasti nezavisnosti sudstva, povjerenja u izborni proces, borbi protiv korupcije i stanja u medijima, postignut slab ili nikakav napredak. Crnogorska vlast poziva se i da u potpunosti primijeni mišljenje Venecijanske komisije, posebno kada je riječ o tužilaštvu. Takođe, zahtijevaju veću slobodu govora i obezbjeđivanje sigurnog ambijenta za novinare.

10

avatar
1000
7
3
0
 
10
Nikopoljedrago 1EmanonMontenegrinaPCR
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
drago 1
Gost
drago 1

sad kad se potpise temeljni, crkve i manastiri ce bit puni krcati vjernika, jer ce im bog pomagat duplo vise no dosad. navali narode srpski, samo srbi ostali neka se mole u inostranstvo. hriscanski nema sto.

Emanon
Gost
Emanon

Poslednjih 10 godina vazda isti europski izvjestaj…. “nijeste mrdnuli s mrtve tacke, no ste otisli korak nazad”

Bratonožić
Gost
Bratonožić

Ljudi u Evropi rukovode se odlukom i pismom koje je vaseljenski patrijarh poslao Milu Đukanoviću vezano za status spc i postojanje cpc, suština je u tome da Vaseljenski patrijarh neće dati autokefalnost crkvi koja ima u vrh glave 50000 vjernika u odnosu na crkvu koja ima 9 miliona vjernika.

Nikopolje
Gost
Nikopolje

Ko nama ima sto da da crnogorska crkva postoji prije te vase sekte a ne crkve

Bot32
Gost
Bot32

Pa mi smo naš suverenitet odavno bački pod noge, odavno se mi ne pitamo od svojih gaća, tako da je ovo šuplja priča.

Filip
Gost
Filip

Kakva šamarčina iz Evrope DrPSu, hahahaha.

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Svaka cast, Gospodjo!

ppp
Gost
ppp

eo sad ni evropa ne valja aooo

PCR
Gost
PCR

Ovakva Evropa ( mislim na poslednjih deset godina) ne valja nikome.

Montenegrina
Gost
Montenegrina

Krenulo je u sredjuvanje EU.
Jer ovakva mnogo kosta.
Pa i ovo ce se korigovati.

Send this to a friend