Politika

Dvije godine od stupanja na dužnost: Šta je predsjednik države kazao u obraćanju javnosti

Iako je koronavirus i dalje nepoznanica za čitav svijet, za medicinsku nauku i struku, zadovoljstvo je konstatovati da se Crna Gora u prvoj fazi s tim uspješno izborila. A ta faza je neuporedivo najvažnija i najteža jer se tokom njenog trajanja vodila borba za najveću vrijednost čovječanstva: za ljudske živote, kazao je danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji za medije održanoj povodom dvije godine od stupanja na dužnost.

<<<Đukanović: Dosta je bilo cirkusa SPC-a, moraće da bude ono što joj pripada – vjerska zajednica koja će biti dio društva i ni milimetar više od toga<<<

“Znamo da je smrt svakog čovjeka veliki i nenadoknadiv gubitak, ali ipak vjerujem da se možemo saglasiti da je, mjereno uporedivim parametrima, naša država ostvarila rezultate za poštovanje: 324 ukupno oboljelih, što je nešto ispod 0,005 odsto populacije; od toga već 311 oporavljenih, devet nažalost preminulih, i četiri kod kojih je oporavak u završnoj fazi. To je bilans koji daje realan razlog za zadovoljstvo učinjenim. Naravno, uz nužni oprez sve dok po pravilima SZO ne budemo u prilici da objavimo da je korona virus u Crnoj Gori i konačno savladan”, naglasio je on.

Ali, ističe da ne vjeruje da žuri ako kaže da je čitavo crnogorsko društvo na ovom iskušenju pokazalo i neka nova svojstva.

“Prevashodno, zavidan nivo društvene odgovornosti. Bez toga, imajući u vidu nepoznanice koje i dalje prate pandemiju i deficit najefikasnijih medicinskih terapija, definitivno svi napori zdravstvenih ustanova i državnih organa donijeli bi vrlo limitirane učinke. Uz to, pokazan je veoma visok nivo odgovornosti, organizovanosti, posvećenosti i kompetentnosti cjelokupnog zdravstvenog sistema Crne Gore. Kako danas bijedno politikantski zvuče nedavna snatrenja u nacionalnom Parlamentu i javnosti, tragom nekog petparačkog, površnog istraživanja, kako je tobože crnogorsko zdravstvo na posljednjem mjestu u Evropi. Eto, danas je to naše zdravstvo pokazalo sposobnost za ponos države”, istakao je Đukanović.

Ne manje važno, napominje on, sve državne institucije, počev od Vlade, Policije, Vojske, pa do lokalnih uprava, inspekcijskih i komunalnih službi, iskazali su veoma ozbiljan napredak u pogledu funkcionalnosti, izuzetnu požrtvovanost, hrabrost i odgovornost.

“Nezamjenjivi volonteri, na čelu s Crvenim krstom, i izdašni donatori, mnogobrojni domaći, a važno je naglasiti i veoma renomirani inostrani prijatelji i investitori. Sve ovo je razlog za zadovoljstvo i iskrenu i duboku zahvalnost”, ocijenio je on.

O ekonomskoj politici

Ključne poruke i definisani prioriteti predstavljeni u inauguracionom govoru 20. maja 2018. jednako su aktuelni i danas.

“Kako oni koji se bave pitanjima ekonomskog i demokratskog razvoja crnogorskog društva, tako i drugi, više okrenuti širem, regionalnom, evropskom i globalnom okruženju. Dostizanje evropskog kvaliteta života, prirodno je naš najvažniji državno-politički cilj. Crna Gora nastavlja da napreduje dobrim tempom u željenom smjeru. Prije tri godine bili smo na 46 odsto prosječnog evropskog životnog standarda. Procjene govore da smo na kraju 2019. dostigli 49 odsto”, rekao je on.

Podsjeća, u godini obnove državne nezavisnosti bili smo na 36 odsto. Najvažniji dio objašnjenja ovog dinamičnog napretka je kontinuirano dobar rast ekonomije od sticanja nezavisnosti, uprkos tome što je veći dio tog perioda obilježila evropska ekonomska kriza.

“Posljednjih godina, izuzetno dobar, na nivou 4,5 do pet odsto godišnje. Takav rast je generisan prevashodno veoma intenzivnim investicionim ciklusom, kojeg ne bi bilo da država nije ponudila investitorima pouzdan i insipirativan državni i poslovni ambijent za plasman kapitala. Danas, naš izazov je kako sačuvati atraktivnost Crne Gore kao investicione destinacije. Kako dokazati da iskustvo u godinama nezavisnosti nije sezonski, niti slučajni uzlet crnogorske ekonomije, nego stabilan, dugoročan trend koji nam omogućava da u doglednoj budućnosti izađemo iz stanja zaostalosti u razvoju za evropskim okruženjem i da unaprijeđenim životnim standardom pružimo zasluženu satisfakciju građanima za istorijske i tranzicione nedaće”, ističe on.

Foto: CdM

Bez dileme, Đukanović poručuje – mi to možemo.

“Ako smo ovakav napredak postigli uprkos ne samo potpuno parališućim pandemijskim šokovima, nego i tokom gotovo decenijske ekonomske krize u Evropi od 2008, onda nam ne smije nedostajati samopouzdanja i optimizma u sagledavanju vlastite budućnosti. Uostalom, zar o tome ne svjedoče i projekti kao podmorski energetski kabal prema Italiji, prva dionica autoputa, Porto Montenegro,
Porto Novi, Luštica Bay, Aman, i tako očigledni rezultati u unapređenju kapaciteta zimskog turizma na sjeveru”, podsjetio je on.

A tek počinju da valorizuju najizdašnije razvojne šanse. Nakon prve, najskuplje i najkomplikovanije dionice autoputa, njegovim završetkom dobiće se puni efekte tog kapitalnog razvojnog i bezbjednosnog projekta u Crnoj Gori.

“Rekonstrukcija i razvoj aerodroma je ne samo više stotina miliona eura vrijedna investicija i impuls ekonomskom rastu, nego i tačka lakše dostupnosti Crne Gore inostranim turistima i investitorima. Izvjesno, očekuje nas i gradnja Jadransko-jonske autoceste kroz Crnu Goru. Takođe i Jadranskog gasovoda koji će pojeftiniti energetsko napajanje biznisa i domaćinstava”, naglašava Đukanović.

I nekoliko vrijednih projekata proizvodnje električne energije na bazi obnovljivih izvora. Proizvodnja hrane, kako ističe, postaje veoma inspirativan biznis u Crnoj Gori, sa izuzetnim potencijalima.

“Imamo odličnu osnovu za razvoj prerađivačke industrije na bazi aluminijuma i drveta. Kao i sirovinsku osnovu za razvoj industrije građevinskih materijala. Da o mogućnostima daljeg razvoja kapaciteta najkvalitetnijeg turizma i ne govorimo”, rekao je šef države.

Prema njegovim riječima preduslov svemu je ažuran i sveobuhvatan odgovor države i biznisa na sljedeću fazu borbe sa posljedicama pandemije.

“Prognoze relevatnih međunarodnih organizacija o dubini mogućeg poniranja globalne ekonomije u 2020. su zastrašujuće. Za zemlje dominantno turističke i uslužne ekonomije, i dodatno. Ali, zar nijesmo pokazali u suočavanju sa najrigidnijim, zdravstvenim rizicima COVID-19 da se može biti bolji od zloslutnih prognoza? Jesmo. Samo treba da nastavimo jednakom ozbiljnošću i efikasnošću. Niti jedan dan do kraja 2020. ne smije biti izgubljen, propušten kao šansa. Ako tako budemo mislili i radili, neminovne gubitke ekonomije u ovoj godini svešćemo na podnošljivu mjeru”, napominje Đukanović.

Naravno, dodaje, i ova kriza je dobar povod za neuka i nedobronamjerna, gotovo bez izuzetka politikantski motivisana naglabanja: može li Crna Gora kao mala država, sama i nezavisna; je li veća sigurnost u partnerstvu sa Evropom, ili u euroazijskom bratstvu;
jesu li liberalna ekonomija i demokratija dobro odrabrani koncept razvoja društva; jesmo li pretjerali s razvojem turizma i usluga…?

“Sve ove dileme imaju zajednički vrlo ozbiljan nedostatak. Krize nijesu trajna stanja. Kroz prizmu receptura kojim društvo otkako je svijeta i vijeka savladava neizbježne krize, ne možemo suditi ni o prošlosti, niti projektovati budućnost. Inače, moglo bi nam pasti na pamet da je vanredno stanje najbolji ambijent za rješavanje svih društvenih problema. Dakle, naša budućnost je mnogo sigurnija i dogledno bolja nakon što smo obnovom nezavisnosti preuzeli odgovornost za upravljanje vlastitom budućnošću”, kaže on.

Dodatno, ističe, što smo i prije formalne nezavisnosti, nepokolebljivo definisali strategiju evropeizacije Crne Gore kao put za povratak našeg društva evropskom civilizacijskom krugu.

“I kada tržišna ekonomija i demokratija u suočavanju sa izazovima ubrzanog razvoja globalizovanog svijeta zapadnu u ćorsokak – jasno je da odgovor nećemo naći u državno-planskoj ekonomiji i u autoritarnim modelima upravljanja državom. Pa to smo makar istorijski provjerili. Podrazumijeva se, svaka kriza pametnim ljudima i društvima donosi novi nauk. I razlog za fina podešavanja, prethodno dobro odabranog modela razvoja. Zar nijesmo kao Evropljani ponosni na svoju slobodu, stabilnost, demokratiju, multietničnost, dostignuti standard? A s razvojem turizma ne da nijesmo pretjerali, nego tek treba pojačati tempo. I držati se novoustanovljenog smjera – od prosječne jadranske ka najvišem nivou mediteranske i evropske turističke ponude”, rekao je Đukanović.

To, naglašava, ostaje i dalje naša veoma izgledna šansa.

“Svakako, dobrodošla je preporuka i podsjećanje da što brže moramo imati osmišljen i vidljivo ostvarljiv program razvoja i drugih djelatnosti, prevashodno energetike i proizvodnje hrane. Da bi nacionalna ekonomija imala pouzdaniju stabilnost i da bi racionalno upotrebila sve resurse i komparativne prednosti. Naravno, kriza je svijetu, pa i nama, poslala veoma važno upozorenje da u trci za
razvojem ne smijemo zaboraviti na obavezu unapređenja socijalne sigurnosti, solidarnosti, humanosti. Potencirala potrebu odgovorne multilateralne saradnje u očuvanju Planete i zdrave životne sredine. Ukazala na nužnost izdašnijeg investiranja u znanje i zdravstvenu zaštitu stanovništva”, kazao je između ostalog predsjednik Crne Gore.

Foto: CdM

Stabilnost predstavlja najkrupniji izazov za društva Zapadnog Balkana

Neraskidivo povezano s tim je i pitanje strateškog izbora budućnosti našeg regiona, koji je uslovljen dvijema ključnim okolnostima: jasnoćom vizije svake od zapadnobalkanskih država da želi da bude dio evropskog sistema vrijednosti, i da ima volje i kapaciteta da u tom cilju sprovede zahtjevne reforme.

“Istovremeno, i vizijom i odlučnošću EU da završi proces ujedinjenja Evrope u interesu njene kvalitetnije stabilnosti i globalne konkurentnosti”, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima Crna Gora godinama predstavlja dobar primjer i putokaz kako je to moguće postići.

“Zahvaljujući upravo jasnoj viziji, ali i nepokolebljivoj odlučnosti da savlada nemale prepreke i odoli lažnim alternativama. Zato što smo učvršćeni u iskustvenom saznanju da je osnovni uzrok svekolikog zaostajanja ovog evropskog regiona za razvijenim susjedstvom istorijski ukorijenjena nestabilnost. I predugo izbivanje Balkana iz matičnih tokova razvoja evropske civilizacije. Dakle, svakom koga to uopšte intrigira jasno je zašto je prosječna plata u našem regionu jedva preko 500 eura, a u Evropi četiri puta više. Sledstveno tome, jasno je i šta moramo obezbijediti ukoliko zaista želimo da u doglednoj budućnosti dosegnemo evropski kvalitet života za naše građane”, pojasnio je Đukanović.

Izazovi u tom poduhvatu su brojni. I domaći i međunarodni. Najteži unutrašnji izazov je kako savladati nataloženu svijest koja se odupire svemu novom i nepoznatom.

“Nespremna da se upozna sa nepoznatim i da se osposobi da bez straha i kompleksa niže vrijednosti postane konkurentna za tržište ujedinjene Evrope. Zato je njen izbor status quo. Zato što je opredjeljuje logika: bolje je držati se poznate nepovoljnosti, nego tragati za nepoznatim šansama. Međunarodni izazov je to što je Balkan nažalost i danas poprište borbe za geopolitičku dominaciju velikih. Aktuelno – poligon borbe protiv širenja uticaja NATO i EU. Nuđenjem tobožnjih alternativa. Kojih nema ni u naznakama. Jer ih ne može ni biti. Jer mi nijesmo samo geografski dio Evrope. Mi smo dio tog kulturološkog i civilizacijskog kruga koliko god uslijed trajanja naših balkanskih zabluda, lutanja i zaostajanja to danas nekom i ne izgleda tako”, naglasio je šef države.

I jasno nam je, kako dodaje, da nam alternativu ne mogu predstavljati savezi koji za osnovu nemaju isti sistem vrijednosti. EU i NATO, uprkos svim krizama koje dijele sa svijetom imaju izvjesnu budućnost jer su prevashodno to zajednice identičnih vrijednosti: demokratije, tržišne ekonomije, vladavine prava, poštovanja i afirmacije sloboda i ljudskih prava… Gdje nema ne samo verbalne saglasnosti, nego i dostignutih rezultata u poštovanju i promociji ovih vrijednosti, nema ni osnove zajedništva. Time ni alternative budućnosti Zapadnog Balkana.

“Zato Crna Gora najdublje vjeruje da je to put u pouzdaniju stabilnost bez koje nema dinamičnog i kvalitetnog ekonomskog i demokratskog razvoja. Zato se i ne premišlja. I kada u EU i NATO vidimo realne slabosti, znamo da je pripadnost tim savezima jedini mogući put izlaska iz stanja permentne nestabilnosti i zaostalosti. Štaviše, to je put povratka Zapadnog Balkana svojoj evropskoj kući. Put dostizanja onog kvaliteta života koji mora pripadati i našim građanima, kao građanima Evrope 21. vijeka. Sve ostalo su iluzije. I bezdušne igre velikih koji nam još jednom demonstriraju uvjerenje da im veličina daje pravo da se poigravaju sudbinama malobrojnih i nerazvijenih”, kaže on.

Zato Crna Gora pažljivo kreira i realizuje politiku učvršćivanja stabilnosti uz istovremene napore na modernizaciji crnogorskog društva.

“Opterećeni nasljeđem duboko ukorijenjenih podjela u njemu. I, dakako, svjesni da prevazilaženje tih podjela traži vrijeme. Jer, emancipacija je proces koji zahtijeva istrajnost i pažljivo upravljanje. No, uvažavanje naslijeđenih razlika i pažljivo upravljanje nužnim promjenama ne znači i kolebljivost i posustajanje pred otporima evropeizaciji crnogorskog društva. Svaka neodlučnost povodom strateškog kursa kretanja savremene Crne Gore značila bi produžetak lutanja, zaostajanja, vjerovatno i fatalnog kašnjenja u potrebi da postanemo dio razvijenog demokratskog svijeta”, ocjenjuje Đukanović.

Crna Gora nije nepromišljeno izabrala

Jedino u tom kontekstu vidi i uzavrele nesporazume na temu odnosa Države i crkve.

“Nije tu riječ o zakonu, niti o imovini, jer i taj zakon i ukupna pravna i demokratska praksa, danas svakome, dakle i vjerskim zajednicama, obezbjeđuje pouzdanu imovinsku zaštitu pred nacionalnim i evropskim pravosudnim institucijama. Riječ je o drugom. Da li je Crna Gora u stanju da uspostavi vladavinu prava koja nije samo imperativ evropske integracije, nego, prevashodno normalnog i civilizovanog života u našoj državi? Ili, postoje subjekti društva koji imaju ekskluzivna prava, kao što je slučaj sa SPC, koja bi da upravlja Crnom Gorom, da joj određuje karakter i budući razvoj? Preciznije, da li je Crna Gora demokratsko multietničko društvo, ili srednjevjekovno teokratsko, srpsko, kako nas podučavaju crkveni velikodostojnici. Da li je Crnoj Gori mjesto u Evropi, time i u zapadnoj hemisferi, ili na suprotnoj strani? Iz toga, logično, i da li Crna Gora treba da postoji, budući da je već napravila toliko „pogrešnih“ izbora u ovih 14 godina, ili neko drugi treba da donosi odluke u njeno ime? I ne manje važno – treba li Crna Gora da ostane nepokolebljiva u odbrani tekovina antifašizma, ili će prihvatiti samozvane mesije koji nam se preporučuju da mire žive i mrtve? Da, ako dobro čitam, mire fašiste i antifašiste”, rekao je on.

Đukanovićev odgovor je kristalno jasan.

“Crna Gora nije nepromišljeno izabrala. Naš izbor je nezavisnost i suverenost. Naš izbor je multietničnost. Naš izbor je evropski sistem vrijednosti. Naš izbor je NATO kao garancija stabilnosti. Naš izbor je zaštita i afirmacija ljudskih prava i sloboda, uključujući i slobodu vjeroispovijesti. Pri čemu svaka vjerska zajednica može biti samo ravnopravna sa drugima i samo dio društva, a ne pandan državi. I naš izbor je zauvijek što god vidjeli u našem okruženju – antifašizam kao neprolazna vertikala hiljadugodišnjeg crnogorskog trajanja”, dodao ej Đukanović.

Crna Gora biće prva nova članica EU

Ohrabrujuće su poruke, podrška i pomoć koje Crna Gora dobija od EU, posebno nakon posljednjih evropskih izbora.

“Jasna potvrda evropske perspektive regiona od strane briselskih institucija, početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom,
Zagrebački video-samit u doba korone, finansijska podrška u borbi sa posljedicama pandemije, najava novog strateškog Investicionog okvira za Zapadni Balkan, ubjedljivi su stimulansi za obnovu euroentuzijazma u ovom dijelu našeg kontinenta. Sad je presudno važno da mi u Crnoj Gori svoj zadatak obavimo na najbolji način”, smatra Đukanović.

Ne sumnja  da će Vlada i ukupna društvena infrastruktura zadužena za uspješan proces pregovora nastaviti i unaprijediti svoju posvećenost reformama i usvajanju evropskih standarda, i da će Crna Gora biti prva nova članica EU.

“Koristim priliku da svim građanima Crne Gore čestitam 21. maj – Dan Nezavisnosti. Dan kada smo sa olovkom u ruci vratili državno i nacionalno dostojanstvo. Vratili dug našim slavnim precima, i otvorili novu, evropsku perspektivu Crne Gore. Dostojni i svoje istorije, i 21. vijeka”, zaključio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zvezdasica
Gost
Zvezdasica

Crna Gora nikada nije bila jača i stabilnija i to sve zahvaljujući predsjedniku!

Djekna
Gost
Djekna

Sve ovo što se dešava sprovodi Srbija preko Srpske crkve koja ima cilj da uništi poredak drzave Crne Gore da bi poništila njenu državnost što joj neće poći za rukom

Jana
Gost
Jana

Sve je lijepo nabrojano kao i prethodnih 30 godina do sada a ucinjeno 20 %!

Pjer
Gost
Pjer

Pusti me vise dostizanja evropskog kvaliteta zivota
Jerbo ga u ovom vijeku necemo dostici sigurno
Neko je za to odgovoran
No kadcemo dostici barem Albaniju
Po mnogo cemu ispred nas

Milos Radunovic
Gost
Milos Radunovic

MILO DJUKANOVIC TREBA VECNO DA VLADA CRNOM GOROM A DPS DA IZGUBI NA IZBORIMA DPS JE GORI OD KORONE

Jug katunske
Gost
Jug katunske

Nasa braca i drugovi koji se osjecaju srbima moraju shvatiti da je ovo crna gora i da imamo pravo da zelimo i svoju crkvu i svoj jezik,zastavu,himnu…postovati njihovo opredeljenje uvjek ali jedino ako ne ugrozavaju drzavu u kojoj zive i ljude koji drugacije misle od njih…

Cg trobojka
Gost
Cg trobojka

Jug katunske,ne zaboravi da ste vi pravoslavna manjina u Cg,sa max 5% izlapile gerijatrije. Bio je popis,jezik srpski,nasa mitropolija crnogorsko primorska. Drzava je tu,Cg,svih nas. Ali ne moze debela manjina da odredjuje vecini.

@ $ @$
Gost
@ $ @$

Jug takoje i ja sam Crnogorac Bosnjacke vjere ti Crnogorske oni Srbske

opozicijaMne
Gost
opozicijaMne

Rezultat koji ste postigli je za svaku pohvalu.

Vanzemaljac
Gost
Vanzemaljac

Djela govore sve. Svaka cast.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

“teško tome na čiju se glavu sruči prezir roda rođenoga, predaka i potomstva. Od toga gore kazne nema “.

@ $ @$
Gost
@ $ @$

Stara- Stici ce ih kad tad nista im sveto nije ni Njegos ni SV Petar CT

Sejo
Gost
Sejo

E ovo se zove pravi Predsjednik.Zivljela Crna Gora!

Nikolas
Gost
Nikolas

Predsjednice samo naprijed. Ti si kroz dosta navrata pokazao sta je za nas gradjane najbolje rjesenje.

Njegoš
Gost
Njegoš

E jes vala. Gradjani su zadnja rupa na svirali.

ROKO
Gost
ROKO

Milo samo nastavi ovako.
Ne obaziri se na gluposti.
Sretno Crnogorci.

broj 1
Gost
broj 1

cestitke

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Dajte plate,fabrike, domaću robu, naše žito,ode nam zemlja u izgradnju,mjesto u poljoprivredu.Popooovi nijesu bitni

Detlic
Gost
Detlic

Predsjednik je covjek koji se zalaze za dobrobit svih nas.

Njegoš
Gost
Njegoš

Pretrgao se .

Suncica
Gost
Suncica

Bravo Predsjednice. Nas izbor je jasan i oni sluze za dobrobit svih nas!

Aha
Gost
Aha

Budite realni ljudi. Niko na nasoj politickoj sceni mu nije ni do koljena. Gospodin a ne vulgarna stoka ko Mandic i Pipun

Muka
Gost
Muka

To je najveća tragedija ovog društva.

Rozaj
Gost
Rozaj

Bravo Kralju.!! Milo bi trebao biti predsjednik svi Jugoslovenskih republika.!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ti bi i do osnovne trebao trknut

Njegoš
Gost
Njegoš

😂😂😂😂😂😂😂😂😂duhovito😂😂😂😂😂😂😂

marko
Gost
marko

Tako Preśedniče…da se zna ..kristaino jasno.
Nikad vise 1918.

Ognjen
Gost
Ognjen

Zaista ne sumnjam da ce mo ponovo nastaviti sa rastom ekonomije kod nas. Uz Vas nekako to izgleda lako,jer sve sto ste obecali to ste i uradili.

Sandra
Gost
Sandra

Predsjednik za primjer! Zahvaljujici Vasoj viziji i ostvarenju bolje i modernije Crne Gore,mi smo danas uvazeni i prijatelji da mnogim velikim Drzavama.

Bnjj
Gost
Bnjj

Razvoj sa platama evo deceniju 200,300e i penzijama 100,200e,iseljavanjem ogromnim pa kakav je to razvoj.

samo eu
Gost
samo eu

Mozemo da pricamo sto ocemo,ali ovaj covjek nas je uveo u taj zapadni svijet,dje su sloboda,razlicitosti,demokratija nesto normalno..Mi smo stvarno zemlja sa najjacim rezultatima u regionu,zato cemo i uci prvi u eu

Moje ime
Gost
Moje ime

Sloboda čega? Hapse zbog statusa na društvenim mrežama. Demokratija koja? 20+ godina ista partija na vlasti.

Mirko
Gost
Mirko

@Moje ime – znaš šta rade u tvojoj Rusiji takvima?

Mrga
Gost
Mrga

Bas ovih dana smo svjedoci postovanja razlicitositi.
Haha smijurija,😂😂😂

Njegoš
Gost
Njegoš

Blago tebi što misliš da će ti u EU biti bolje. Mozak na otavu.

Slobo
Gost
Slobo

Odluka o zabrani rada nedjeljom izravno smanjuje promet svakog OPG-a, svake tvornice hrane, svake vinarije i svake pivovare. Radi se doista o besprizornoj politikantskoj manipulaciji koja izravno ugrožava hrvatsku prehrambenu i turističku industriju.

leto je
Gost
leto je

ma spc je jedna obicna proslost..i oni su toga svjesni..narod je uvidio ko su

Njegoš
Gost
Njegoš

Samo se ti nadaj.

hasta_la_vista
Gost
hasta_la_vista

Nadam se da smo u ovoj situaciji svi vidjeli ko nam zeli dobro,koliko god to cudno zvucalo,ali vidjeli ste koliko litijasi samo stite svoj interes,a drzava vodi racuna o svima nama tj o nasem zdravlju!

Njegoš
Gost
Njegoš

Koji interes imaju litijaši? Jadno. A biće i jadnije kad Bog bude donosio presude.,svima po zasluzi! Amin.

aska i vuk
Gost
aska i vuk

Nato,Eu,multieticnost su nesto sto ce biti nase glavne karakteristike! To je taj put kojim zelimo da idemo! Evropski,i samo hrabro kao i do sad!

halo?
Gost
halo?

Rezultati koje je postigla vlada i sve institucije su za ponos! Pa da je sve ovo sto ste za svoj mandat uradili,mnogo je!!! Ljudi ne cijene ono najvaznije,a to je zivot…Da pitate italijane,sve bi dali za situaciju u kojoj smo mi! Svaka cast! Sve je to zahvaljujuci nasem dobrom predsjedniku!!!

1918.
Gost
1918.

Nije valjda da su litijaši u šoku. Još se ne glaskaju. Ajmo! Nije valjda da vam je nestalo farbe…

nnnnnnnn
Gost
nnnnnnnn

napredak hahahahahahahaha EU mu se sprda a on o napretku. Otvorio 32 poglavlja a zatvorio 3. Vrh

Nism robot
Gost
Nism robot

Zivjela Crna Gora,zivjeli Crnogorci!!!

ilke
Gost
ilke

Dve godine od stupanja na duznost???? Hahahahahah, jeste ali sesneasti put…… Pa da vas nema treba vas izmisliti.

bombica
Gost
bombica

Mislis da je slucajno 16ti put tu dje je? Ocigledno radi kako treba!

Pasobatić
Gost
Pasobatić

Ovo se zove drzavnik 👏👏👏👍🏻👍🏻 Svaka cast!

Dule
Gost
Dule

Sve za Crnu Goru – Crnu Goru ni za sta!!!
Da je vjecna!!!

Ilija
Gost
Ilija

Nadam se da cemo nastaviti putem napredka i prosperiteta

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dobar nam prisperitet

Kengur
Gost
Kengur

Jos jedan pokazatelj da Crna Gora ima dovoljni kapaciteta da uradi dobre stvari po nasu buducnost

Njegoš
Gost
Njegoš

A to su?

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Bravo Milo, cestitam na sveu do sad urađenom

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Navedi nešto, bilo šta

Rada
Gost
Rada

Misljenja sam da se zaista dovolj o uradilo na brojnim poljima i nadam se da cemo nastaviti tu gdje smo stali

Off
Gost
Off

Hvala gospodaru

Sejo
Gost
Sejo

Svaka cast Vladi, Vojsci i Policiji Crne Gore … na efikasnom i odgovornom radu. Zahvaljujuci vama Crna Gora je izasla kao pobjednik iz ove pandemije.

Dule
Gost
Dule

Sve za Crnu Goru – Crnu Goru ni za sta!!!
Da je vjecna!!!

Nikolas
Gost
Nikolas

Tako je Predsjednice. Crna Gora se uspjesno izborila sa ovom pandemijom.

Send this to a friend