Politika

Dvije godine postojanja Ženske političke mreže, šta je do sada urađeno

Ženska politička mreža obilježava danas dvije godine postojanja tokom kojih je, kako su istakli, pokazala kako se političke razlike prevazilaze radi opšteg dobra, kako se kulturom dijaloga otvaraju vrata političkom dogovoru i kako više konsenzusa i kvalitetnih rješenja donosi dobro svima u Crnoj Gori.

“Zato sa ponosom ističemo da su žene iz 16 političkih partija iz vlasti i opozicije 18. novembra 2017. godine, u vremenu najveće političke krize i bojkota parlamenta, formirale Žensku političku mrežu, uz svesrdnu i nesebičnu podršku Delegacije Evropske unije i Kancelarije UNDP u Podgorici”, navode u ŽPM..

U startu su, kažu,, okupljajući predstavnice svih partija, dokazale da i najžešći politički protivnici mogu zajedno da rade kako bi se i u praksi ostvarila Ustavom zagarantovana ravnopravnost muškaraca i žena.

Ističu da je veći broj žena na mjestima odlučivanja jedan od ključnih preduslova za demokratizaciju društva.

Zato je ŽPM zatražila izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika kroz uvođenje kvote od 40 odsto žena na izbornim listama i obavezu da se u redosledu na izbornoj listi među svaka tri kandidata mora naći najmanje jedna žena, te izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojima su predviđeni finansijski podsticaji za partije u vidu više opredijeljenog novca za svako mjesto poslanice, te za finansijsku podršku ženskim organizacijama unutar partija.

“Ovi predlozi ŽPM dobili su podršku skupštinskog Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, a prethodno i zeleno svijetlo od lidera svih parlamentarnih stranaka, na sastancima održanim u prisustvu visokih predstavnika UNDP-a i Delegacije EU, čime je obezbijeđena neophodna većina za usvajavanje naših predloga na plenumu”, kazali su u ŽPM.

Povodom zahtjeva ŽPM da se unaprijedi izborno zakonodavstvo pokrenuta je i kampanja “Vijek borbe za politička prava žena” u Crnoj Gori.

U sferi ekonomskog osnaživanja žena, ŽPM je nastavila sa inicijativom za podršku ženskom preduzetništvu na lokalnom nivou, koja je otpočela još u decembru 2017. godine, na konferenciji kojoj je prisustvovalo više od 150 odbornica iz cijele Crne Gore.

“Tako je, na inicijativu ŽPM, u 2019. godini za podršku ženskom preduzetništvu na lokalnom nivou izdvojeno 175.000 eura u 15 opština u Crnoj Gori. U pitanju su bespovratna sredstva, koja ženama širom Crne Gore omogućavaju da započnu svoje male biznise”, ističu u ŽPM.

Ženska politička mreža posebnu pažnju posvećuje i zaštiti žena od nasilja, pa je u tom cilju u martu, u Podgorici, održana velika konferencija na temu „Nasilje nad ženama – primjena Istanbulske konvencije i otpor retrogradnim procesima“.

Na ovom reprezentativnom skupu učestvovali su resorni ministri, koji su preuzeli obaveze kako bi se obezbijedila nulta tolerancija na nasilje nad ženama.

ŽPM je, takođe, na sastanku sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Zoranom Pažinom obezbijedila političku odluku da se unaprijede Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i Krivični zakonik, kako bi se osigurala bolja zaštita žrtava nasilja i nadležna Radna grupa danas predano radi na tome.

Delegacija ŽPM učestovala je na prestižnom međunarodnom skupu u Ženevi, koji je bio posvećen obilježavanju 25. godišnjice usvajanja Pekinške deklaracije i platforme za djelovanje Ujedinjenih nacija iz 1995. godine u cilju podsticaja rodne ravnopravnosti.

I u drugoj godini postojanja, predstavnice ŽMP učestvovale su na nizu značajnih regionalnih i međunarodnih skupova posvećenih rodnoj ravnopravnosti, a na kojima je ocijenjeno da rad ŽPM može predstavljati model za druge kako i regionu tako i u Evropi.

“ŽPM neće stati, već će i dalje uporno i hrabro nastaviti sa radom na promjeni i primjeni propisa u pravcu postizanja ravnopravnosti žena u Crnoj Gori, odnosno suštinskog poboljšanja kvaliteta života naših građana i građanki. Jer, ŽPM gradi bolje sjutra za sve u Crnoj Gori”, piručuju u ŽPM.

S.Đ.

Send this to a friend