Politika

Dvostruki aršini Sekulovića: Jedno pričao prije, drugo poslije izbora na funkciju

Sergej Sekulović

Mi smo žrtve kršenja ustavnih prava – tvrdio je prije samo dva mjeseca ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović nakon što je početkom novembra Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo odluku da se zabrane skupovi u zatvorenim i otvorenim javnim prostorima. Sekulović danas ne priča o ustavim pravima građana, već podjeća da su masovna okupljanja zabranjena i poručuje da kršenje zakona treba sankciosati.

Pitanje se samo nameće – da li je ministar naprsno promjenio mišljenje koje je imao kao NVO aktivista ispred CEGAS-a, ili su samo u pitanju dvostruki aršini.

Podsjetimo, iz Centra za građanske slobode CEGAS je 8. novembra saopšteno da se soboda okupljanja kao osnova demokratskog društva mora zaštititi. Na pres konferenciji Sergeja Sekulovića i Borisa Marića, aktiviste CEGAS-a, 16. novembra, poručeno je da zabranu okupljanja vide kao neustavnu jer se ovo pravo, kako su istakli, može ograničiti ali ne i potpuno ukinuti zbog čega su podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu Crne Gore.

Foto: PR Centar ( Sa konferencije 16. novembra)

“Mi u ovom trenutku smo žrtve kršenja ustavnih prava jer u ovom trenutku, uz dužno poštovanje potrebe za epidemiološkim mjerama imamo prvo na okupljanje. Mi smatramo da se ustavno pravo ne može ukinuti jednom naredbom, podzakonskim aktom”, rekao je tada Marić.

CEGAS je tada preporučio i da se pravo na spontano okupljanje, izmjenom Zakona, upodobi međunarodnim standardima, kao i da se propisi lokalnih samouprava usklade sa Zakonom jer opštinski ograni odobravaju postavljanje bine drugih pratećih mobilijara potrebnih za održavanje skupova, a odbijanjem zahtjeva mogu uticati na mirno okupljanje.

Foto: PR Centar

S druge strane, Sekulović je danas iznio potpuno suprotan stav. Sekulović je povodom poziva na javno okupljanje na društvenim mrežama, koje je zakazano za sjutra u 12 sati, ispred zgrade Skupštine Crne Gore, podsjetio da su masovna okupljanja zabranjena zbog epidemioloških mjera u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

“Poštujem i ohrabrujem pravo na izražavanje političkog stava, ali sada nije vrijeme za masovna okupljanja, bitno je da sačuvamo zdravlje i sigurnost. Kršenje zakona treba sankcionisati, ali pozivam da se vodi računa o potpunoj zaštiti ljudskih prava. Uprava policije će djelovati preventivno, što je najbitnije, ali će, u slučaju potrebe, preduzeti neophodne mjere u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira i zaštite bezbjednosti svih građana Crne Gore”, istakao je danas Sekulović.

Ministrovu kontradiktornost primijetili su iz SD-a. Portparol te partije Nikola Zirojević konstatovao je na Twitter-u da je Sekulović imao jedno mišljenje kao aktivista, a drugo kao ministar.

“Pitanje za ⁦MUP, s obzirom da ministar nakon one bruke sa imenom države vise nema profil. Zbog čega je naprasno promijenio stav o okupljanjima građana, ili mu sad neko drugi formira mišljenje”, napisao je Zirojević.

J.L.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rumija.
Gost
Rumija.

Je li on jedini koji je pricao jedno prije izbora, a drugo poslije?

Neo
Gost
Neo

Pravi čovjek na pravom mjestu 👌🇲🇪

Cucka Bata
Gost
Cucka Bata

Poruči ministre tvojemu preśjedniku da ako ima koju crkvu u Bukovicu da je slobodno može predati i pokloniti srpskoj crkvi, ali sumnjam da će mu to dozvoliti mještani i najbloža rodnina.

Dula
Gost
Dula

Jedno prica, drugo radi.

Neka, neka
Gost
Neka, neka

Sve im je takvo. Ali, srećom, neće još dugo divljati.

Republika CG
Gost
Republika CG

Eh lako je bilo platu zaradjivati iz pozicije nevladinog sektora… Je li ministre ???

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Sve u stilu apostola. Čista prevara!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

On je još i dobar: njemu je trebalo mjesec i po dana da demantuje sam sebe; Rukoljub, Drile, Bojanić i ostali sebe demantuju na dnevnoj bazi 😂

MedikusFikus
Gost
MedikusFikus

Primjetno je da nova vlast je u totalnoj konfuziji, sve sto su bile njihove kritike na racun dps sad rade isto, politicki revansizam, nepotizam…

Nikola
Gost
Nikola

Ovaj stvarno misli da je bitan! Ove prošle su slušali da li iz straha ili iz poštovanja. Ove ni jedno ni drugo, za sprdnju će ostati.

Milos
Gost
Milos

Dje je DPS da se pridruzi protestu?

Festadjun
Gost
Festadjun

Onda bi ispalo da dps brani imovinu, ovo je ne zadovoljstvo gradjana koji samo vole svoju drzavu

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ovi je njjov zakon zašto bi bili protiv njega

Anonimous
Gost
Anonimous

Odlično je što ovo nije partijski skup.

Tetrapack
Gost
Tetrapack

Potrebe nema.

Savo
Gost
Savo

Daleko im lijepa kuca

Suzana
Gost
Suzana

DPS dolazi!!!!

Kotor
Gost
Kotor

Ima nas i bez njih, ovo su sve oni sa fukarskim Upravnicima za nektetnine prepisali srpskoj crkvi.
To je živa istima.

“ U pamet se dobro Crnogorci”.

Primorac
Gost
Primorac

Sekulović misli da nam drži besjedu preko TV….. Gospodine to što si tražio si dobio, nisu te silom doveli na to mjesto.
Dokaži se kao pred TV kamerama jedno misliš, drugo pričaš a treće radiš.
Evo vidimo ovih dana što činite samo demantujete sami sebe.

Krsto
Gost
Krsto

Pitanje za SD i DPS. Hocete li i vi sjutra na skup odbrane Crne Gore? Ili cekate da sve drugi zavrse pa da sjednete nazad u fotelje?

Doko
Gost
Doko

Oce hahahhahahah ovo vam je sad velika SRBIJA I morat ce te se nauciti Ili ce te naici na otpor iste

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Krsto ocemo no sto

Suzana
Gost
Suzana

DPS vam i dolazi. Nece kleroliberali koji su glasali za URU, ne boj se.

Markoza
Gost
Markoza

Dobro se reklo. Daj mu vlast pa ces vidjeti koji je covjek.

Montenegrina HN
Gost
Montenegrina HN

Promjenili su ovakvi mnogo toga ne samo misljenja…

Haris
Gost
Haris

DPS i ovi novi.. Isto..

Korona
Gost
Korona

Što ste očekivali kad se dofate fotelje

Send this to a friend