Politika

Džekson: Nema zemlje koja je napredovala brzo kao Crna Gora

Od svih zemalja koje su ušle u NATO i Evropsku uniju od kraja Hladnog rata, nijedna zemlja se nije tako brzo kretala prema Zapadu kao Crna Gora. Za ove izuzetne rezultate nije bilo zaslužno samo rukovodstvo-predsjednici, premijeri i ministri inostranih poslova, već i izuzetni muškarci i žene Crne Gore, koji su neumorno radili u ministarstvima i prekomorskim ambasadama i, naravno, Brisel koji je ubrzao integracije, kaže u intervjuu Pobjedi Brus Džekson.

Stručnjak za integracije postkomunističkih zemalja u NATO i predsjednik Projekta za demokratije u tranziciji, jedne od vodećih nevladinih organizacija u Vašingtonu koja se bavi našim dijelom svijeta, ističe da će što budemo bliži EU biti i više američkih investitora.

Ističe da se sjeća bezbroj sastanaka sa Milom Đukanovićem i Milanom Roćenom u posljednjih dvadeset godina, kao i toga da je budućnost Crne Gore u NATO i EU bila tema svaki put.

“Svake godine Đukanović je predvodio crnogorsku delegaciju na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu i potencirao crnogorski put u NATO. Prekretnica je 2006. godina i pobjeda na referendumu o nezavisnosti. Kada je Crna Gora postala nezavisna država, vrata u NATO i EU su bila širom otvorena. Od svih zemalja koje su ušle u NATO i EU od kraja Hladnog rata, nijedna zemlja se nije tako brzo kretala prema Zapadu od Crne Gore. Za ove izuzetne rezultate nije bilo zaslužno samo rukovodstvopredsjednici, premijeri i ministri inostranih poslova, već i izuzetni muškarci i žene Crne Gore koji su neumorno radili u ministarstvima i prekomorskim ambasadama i, naravno, Brisel koji je ubrzao integracije u NATO i EU. Bila je velika privilegija raditi sa tako talentovanim i posvećenim ljudima”, kaže Džekson.

Kako dodaje, u potpunosti je saglasam sa prioritetom pristupanja EU za Crnu Goru i često su govorili da nema smisla izdavati NATO garanciju osiguranja ukoliko se Crna Gora ne gradi kao evropska kuća.

“Vrijednosti koje su uvele Crnu Goru u NATO su iste vrijednosti koje će je dovesti do članstva u EU. Međutim, mislim da je greška da se insistira na vještačkim datumima koji stvaraju nerealna očekivanja i ometaju procese. Proces pristupanja je više nalik obrazovanju na koledžu. Nije stvar u tome koliko brzo studirate; radi se o tome koliko se uči. Sa Bregzitom i EU izborima postoji mnogo dešavanja u Briselu ove godine. Jedina stvar koja je bitna je da Crna Gora nastavlja da zatvara poglavlja stalno, iz godine u godinu. Pretpostavljam da će sljedeća klasa novih članica EU ući između 2025-2030”, ocijenio je američki stručnjak.

Na pitanje kako Crna Gora može privući investitore iz SAD, pošto ih nema, Džekson odgovara da je Hrvatska uradila izuzetno dobar posao sa investitorima koji su podstakli nevjerovatan rast na tržištu nekretnina i turizma.

“Može se očekivati ista ekonomska ekspanzija i u Crnoj Gori kada se pročuje za crnogorsku priču i budu bliži izgledi za članstvo u EU. Ali, svakako mislim da bilo koja država koja želi da bude članica EU, mora strogo voditi računa o visini nacionalnog duga i pogotovo zajmovima iz Kine”, rekao je Džekson.

Osvrnuo se i na suđenje za pokušaj terorizma, koje je u završnoj fazi.

“Svi mi radimo da zaustavimo Rusiju da se miješa u izbore u drugim zemljama i na drugi način da ih destabilizuje svojom politikom. U narednoj deceniji treba se nadati da će rusko-ukrajinski rat biti doveden do kraja i da će početi proces normalizacije odnosa Rusija EU. Ipak, zemlje koje pronađu način da oproste svojim komšijama koji su pravili gluposti daleko bolje napreduju u EU i u ukupnom razvoju od zemalja koje su prisiljene da zatvore građane susjednih i drugih zemalja i dokažu da postoji vladavina prava. Vizija Evropske unije je uvijek bila zasnovana više na istorijskom oproštaju nego na odmazdi”, poručio je Džekson.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lenon
Gost
Lenon

Tacno. Milo je najzasluzniji sto smo na putu na kojem smo. Da nije njega, jos bismo molili za saku dinara pomoci i umjesto Porto Montenegra koji je zamijenio Arsenal bismo imali ratnu luku Valdanos koja zamjenjuje maslinjake. Stariji bi nam i dalje objasnjavali da je normalno da bogata Srbija ima mnogo vece plate, jer oni imaju Vojvodinu i Sumadiju a… Više »

Balsa
Gost
Balsa

Ajd navedi jos jednu uspjesnu investiciju za 30 god

Pišonja i Žuga
Gost
Pišonja i Žuga

Eno i Sebastijan izjavi kako bi se rado mijenjao sa Markovićem! Kakva crna Austrija i bakrači!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

N A P R E D O V A L A 🔙

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Nezaposleni Cetinjani se ponose sa ovom izjavom. E viva!

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Samo onaj ko nece da vidi napredak ne vidi ga

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Blago tebi, dalekovidom, daj reci de da gledamo

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Evidentno je koliko je cg napredovala

mojsilović
Gost
mojsilović

Čegovići su ovi Đaksoni, školovan neki svijet.

ines23
Gost
ines23

Da nije bilo lidera Mila Djukanovica i njegove vizije kojim putem treba ici CG, ne bi mi danas pricali o napretku CG, nego bi nam drzava bila pod ruskom sapom.

mojsilović
Gost
mojsilović

Bolje pod ruskom šapom nego biti dužan kinezima.

B.D
Gost
B.D

10 ak kriminalnih klanova i 2229 bezbjedonosno interesantnih osoba! Plate politicara koje idu preko 15 minimalnih zarada i predaja drzavnih resursa i prirodnih domacim i stranim tajkunima govore drugacije!

Vitinka
Gost
Vitinka

Za sve koji su radili 2016. godine protiv interesa CG treba da im bude sudjeno, jer ne moze niko niti ima pravo da nam rusi drzavu!

tschugo
Gost
tschugo

pa jeli bilo uopste drzavnog udara?ima li tu odgovora?

oliver14
Gost
oliver14

Taj napredak imamo zahvaljujuci jednom covjeku koji je i imao viziju razvoja CG a to je Milo Djukanovic!

Kosta
Gost
Kosta

Niko nema pravo da se mijesa u izbore ni jedne drzave a pogotovo ne Rusija!

goran1978
Gost
goran1978

Da smo napredovali jesmo zato sto smo se trudili i dalje se trudimo, a i za sve zemlje sa ZB za njihovo dobro je da budu dio integracija.

Nenad
Gost
Nenad

Zovota mi ja vise nemam zeludac da citam kako se sprdaju sa nama

mojsilović
Gost
mojsilović

Ko se sprda? Nemoj se ti sprdat znaš, ovo je Brus Đekson!

Ljuta
Gost
Ljuta

Eto ovaj kaze da cemo u eu do 2030g?
Laže jer nam milo i markovic rekose do 2020g

Peka
Gost
Peka

Upravu je ovaj bjelosvjetski gospodin, ni jedna zemlja u istoriji planete nije napredovala u razvoju kriminalnih i mafijaških klanova, pod vodjstvom prezidento-premijera kao naša Montenegra.

Marv
Gost
Marv

Dajte mi izvjestaj svjetske banke, i njihovih ekonomista a ne politickih analiticara koji su placeni ovako da pricaju. Dokle cemo zivjeti na placenim procjenama?

Pjer
Gost
Pjer

Pa sto nas pod hitnom postupku ne uvedete u EU kad tako napredujemo

Savjetnik
Gost
Savjetnik

e da mi je znati u cemu smo to napredovali, sjutra bih vladi Crne Gore prepisao kucu i imanje u Rogame

VeraVariola
Gost
VeraVariola

Lideri u zaduživanju

Alenja
Gost
Alenja

Toliko brzo napredujemo da ćemo eksplodirati

Mačaka
Gost
Mačaka

Ponosni na CG

Dante
Gost
Dante

Ne bojkotuju oni zbog losih uslova vec zbog boljitka

Doris
Gost
Doris

Da nema opozicije i sabotaza davno bi mi u svijet bili

Saška
Gost
Saška

Sa pravim liderom do Eu

Irina
Gost
Irina

Nego sta nego napredovala

Morpheus
Gost
Morpheus

CG bi bolje napredovala da manje botova koji su spremni za sendvic i crkavicu da pisu sta god im se naredi umjesto da zasuku rukave i rade

cikotic
Gost
cikotic

Ne bi nama mogla Rusija da naudi da nema izdajnika unutar drzave, ali DF-ovci bi sve prodali za saku ruskih rubalja.

Milica
Gost
Milica

Jednu novost jeste otkrio ovaj ekspert. Crna Gora je već ušla u EU. To je polazna rečenica ove ozbiljne analize.

almir
Gost
almir

Nije bilo lako 2006. godine donijeti nezavisnost dok su pritisci bili sa svih strana, dok su oni koji danas protestuju te 2006. godine setali s trobojkama i govorili da Crna Gora ne postoji, a da su crnogorci izmisljen narod.

Madagaskar
Gost
Madagaskar

Pa kad pogledate Srbiju i Kosovo koji decenijama muce muku oko teritorije i koji jos uvijek zive pod tenzijama, na drugoj strani je Bosna koja muci muku s Dodikom i Republikom Srpskom, njima je nezamislivo da se druze jedni s drugima i da normalno funkcionisu. Crna Gora je primjer multietnickog sklada svim zemljama u regionu.

Krasnic
Gost
Krasnic

I opet su i Kosovo i Srbija boji po svim parametrima, i bolji BDP i bolja prognoza BDP-a. Kosovo ce 2020 imati duplo veci BDP od CG. Idi na sajt svjeske banke. Sta ti to govori?

cvrkut
Gost
cvrkut

Crna Gora bi postigla jos bolje rezultate da nije ovih unutrasnjih neprijatelja koji u koordinaciji sa spoljnim neprijateljem pokusava na sve nacine da destabilizuje Crnu Goru.

srki
Gost
srki

Pa ne protestuju ovi sto im je lose vec protestuju protiv uspjeha koji je postigla Crna Gora i shvatili su da je ulaz u EU sve blizi..

Kinez
Gost
Kinez

Milo je prije svega lider, covjek koji je uspio da ujedini sve gradjane i da ne pravi razliku medju njima. Zalagao se da u nasoj drzavi cvjeta demokratija, i da ustavom zastiti nasu gradjansku drzavu. 

crni sin
Gost
crni sin

Crna Gora je tek pocela da napreduje, jos kad se zavrsi auto-put, pa porto novi, svaki dan se nesto novo otvara…..

Morpheus
Gost
Morpheus

A sta se otvorilo juce? 🙂 Ili u zadnjih 5 god?

La prinćipesa
Gost
La prinćipesa

Krstionicu.

Enesa
Gost
Enesa

Ponosan sam na svoju drzavu, na predsjednika i na mlade ljude koji prepoznaju koji je to put napretka i stabilnosti, i koji ne dozvoljavaju uticaj drugih na njihova uvjerenja i stavove

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Botu, i u dobroti su pobosni na tebe

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Politika koju vodi nas predsjednik je i dovela ovu drzavu do nezavisnosti i samostalnosti, a pored pristupanja nato savezu, tokom godina je i ucvrcen nas put ka EU! Sve pohvale za predsjednika.

Mačak
Gost
Mačak

Najbolji dokaz za to su zemlje u okruzenju koje i dalje muku muce s problemima proslog vijeka.

Marelica
Gost
Marelica

Predsjednik je mnogo toga uradio za nas, a njegov napredak osporava samo opozicija koja nista za nas korisno nije uradila.

Jovo
Gost
Jovo

Popovi spc-a ostavite tablete dosta ste pisali protiv mrske CG.Sad je pauza za marendu

Suncica
Gost
Suncica

Ima i mnogo dokaza da se sve ovo i potvrdi. Čovjek je dovoljno rekao

Votka88
Gost
Votka88

Rusija samo moze da se mijesa ništa drugo,svi pokusaji su joj uzaludni. Crna Gora je samo jaca

kamiondzija78
Gost
kamiondzija78

Umjesto da se postuje to sto se radi za ovu drzavu pojedinci se ponasaju kako se ponašaju. Ali to je samo podstrek da se vise radi i zalaze za njen napredak

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Crna Gora je napredovala zahvaljujuci ljudima koji iskreno vole ovu drzavu i koji podrzavaju njen put ka napretku i stabilnosti na celu sa predsjednikom Djukanovicem!

Igor88
Gost
Igor88

Crna Gora napreduje i dalje,sve što je obecano ispunjeno je.Jos da se pristupi EU i to ce biti ono pravo.

InesBD
Gost
InesBD

Predsjednik radi u interesu ove države to je činjenica,uprkos svim pokušajima propalih politicara da njegov rad ospore.Tek ce Crna Gora da napreduje!

Prepelica
Gost
Prepelica

Crna Gora napreduje itekako,treba se malo osvrnuti sta je sve uradjeno i sta se sve radi. Ali narodu nikad ugoditi i nikad im nista ne odgovara.

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Boze sačuvaj kakve gluposti… Kamo sreće da je tako, ali mi sami najbolje znamo da nije!

Poštujem
Gost
Poštujem

Nije bas ka sto veli Dzekson ali napredak je ocigledan. Prvo to vidim po sebi, znaci plata mi je bila 200 eura ravno ka sam poceo da radim 2005 godine a danas je 600 eura. Nije ni sad neka ne znam ti kakva ali je bolja no svim poznanicima koji rade u Srbiju.

La prinćipesa
Gost
La prinćipesa

U koju si sad zemlju ?

Poštujem
Gost
Poštujem

Eo u sred Podgorice

mojsilović
Gost
mojsilović

Krećemo se takvom brzinom ka Zapadu da nam je Evropska Unija već za leđima tako da bi realno bilo da nam pruže jednu zvijezdu sa američke zastave jer ako propušte priliku inercija ovog strahovitog napretka dovešće nas opet do rusije i kine. Ovo je strašno o kakvoj se brzini radi, od završetka hladnog rata veli? Od 1989-te? Zahuktani u mjestu… Više »

đurica
Gost
đurica

Godine čine svoje.Zaboravi,ali namjerno,tzv.Hrvatska-Bugarska-Rumunija.Ušle su na expres,kao brzi voz.I sve te zemlje bile su Hitlerove mezimice.Dioptriju oćala trebaš promijeniti.

Alenja
Gost
Alenja

Džekson je protivnik Trampa. Tramp ga očima ne može vidjet. Samo se vi zamjerajte sadašnjoj administraciji angažujući ove klintonove penzionere.

POJK
Gost
POJK

Eto kakav je Tramp im je najbolji covjek medju tim kremovima.

Rašomon
Gost
Rašomon

Brže je napredovao Burundi

Gun
Gost
Gun

Ovaj text je super stvarno jedino sto ste ga trebali stavit pod rubrikom “vicevi”

erdogan
Gost
erdogan

Za tri Dana ce. Samo ce Dzeksona da zamijeni ugledni Dzonson

Bnjj
Gost
Bnjj

Taj napredak je u interesu elite

EX YU
Gost
EX YU

“Predsjednik projekta jedne nevladine organizacije u vašingtonu”toliko o ozbiljnosti i težini njegove riječi.Juče je svjetska banka objavila ekonomski rast zemalja ex YU i okruženja ,prenesite taj tekst i pokažite na kojem mjestu su postavili CG i koliki je njen napredak????!!!!!

Ćita banana
Gost
Ćita banana

Brus je inače stric Majkla Džeksona!

EX YU
Gost
EX YU

Ali nije isti nego brat od strica Majklovog oca…..

Alenja
Gost
Alenja

Znači, drugi pas? Ovi dzeksonovi su iz gornjih kokota, a majklovi su sa Ubala čevskih

Rašomon
Gost
Rašomon

Ili brat od strica?

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Ajjj ajjj ..polubješe me Ajj…. Velimire blago tebe ti u sve vjeruješ…. Da mi je da sam DPSovac sa 250e pameti mjesečno ..lako bih ja..Bez mozga se može živjeti… Jutros na prazan želudac ovo pišete… Daj pola sendviča Velimire ..

komentator
Gost
komentator

Nidje nebo nije plavo kano iznad Crne Gore

aoo
Gost
aoo

dodji onda dzeksone da zivis kod nas,da vidis kako smo napredovali,posle mjesec dana ces pozamijivati od komsije da skrpis kraj mjeseca

La prinćipesa
Gost
La prinćipesa

Ma napredujemo samo tako, još malo pa će plati izači na 200 eur, koliko su Nijemci imali 1934 godine. Za dvije plate su mogli folciku da uzmu za 990 DEM, a i kod nas možeš danas za dvije plate folciku da kupiš.

💱 welcome
Gost
💱 welcome

Koliko poznajes osoba da imaju platu 200e? Koliko?

POJK
Gost
POJK

A koliko vi znate osoba da zvanicno primaju platu na koje plaćaju doprinose im poslodavci preko 250.

💱 welcome
Gost
💱 welcome

U pravu si, ali to je potpuno druga stvar.

Poštujem
Gost
Poštujem

E sram te bilo, ne znam jednu osobu da prima manje od 250 eura a vecina ljudi koje znam rade za 360+ pa sve do 1000 eura mjesecno. Da nisu u Srbinu mozda bolje plate?

La prinćipesa
Gost
La prinćipesa

Evo ti jado: The current minimum salary in Montenegro is of just 193 euros.
Pa prevedi na translate.

💱 welcome
Gost
💱 welcome

Pa koliko ljudi poznajes da im plata iznosi 193€?

MaleCuce
Gost
MaleCuce

Koliko mladi ljudi znas da uopste imaju posao? 50% Cetinja je nezaposleno

Jovo
Gost
Jovo

Tacno sam znao da su vam uzori diktatori,ako se ne varam 1934 je Hitler uveliko vladao.E blago ti u pamet

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Dje ima folcika za 400e? Tri cu da uzmem, sekundarno.

Dira li te ko
Gost
Dira li te ko

Ču napredovala pa nije ovo kongo

Milica
Gost
Milica

Džekson misli da smo ušli u EU, tako kaže na početku teksta. Za jednog eksperta ovo je veliki previd, a šta reći za novinara koji mu nije ukazao na tu sitnu činjenicu.

POJK
Gost
POJK

E onda je bas napredak u Svijetu

Reds
Gost
Reds

Najvaznije je podici standard gradjana. Boli nas briga za NATO i Varsavski pakt.

Jovanka
Gost
Jovanka

Dodje li ovome strucnjaku sto Majkl Dzekson, isto strucnjak ali za pop muziku? Dosta je strucnjaka iznjedrila familija Dzekson…

Sarma
Gost
Sarma

Je li ovaj skuplji od Janjića, Đonovića, Samardžić a….

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

A bili tako padao u depresiju da je ovo rekao za Serviju?

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Car malo ima kompleks od Servije.
Uredu je care iskuliraj, popi pivo ili zuri u Sunce ili tako nesto.

Lola
Gost
Lola

Ovom gospodinu se pripisuju zasluge za ulazak u Nato Ceske, Madjarske…..Crne Gore.

Gost
Gost
Gost

Dje nalaze ove strucnjake izvani, nijesu nogom odje krocili ili nijesu ni tri puta i pricaju o brzom napretku CG.. Da se od statistike može živjeti bili bi mi kao Monte Karlo. Šou. A i vaš portal, kao da iz Amerike pišete, kao da ni vi nijeste odavLLLe!!

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Zapamtite,onaj sto vas pretjerano hvali misli vam neko zlo i ima neki prikriveni interes.sve je to ok nato,eu ali za sad gradjani nemaju koristi od toga.jedino sto politicari mogu vise da sklapaju od naroda jer pripisuju sebi ogromne zasluge i predstavljaju to kao neko strasno dostignuce i alibi za poharu sopstvene drzave.ima li pitanja?

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Ima …..

ron.de.jeremy
Gost
ron.de.jeremy

Konačno ozbiljan analitičar. Za promjenu od raznih kvazi stručnjaka kojima dajete prostor…

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Ovaj nije jeftin kao analitičari iz Srbije. Malo deblja koverta.

Velimir
Gost
Velimir

Pošteno i istinito rečeno!

đurica
Gost
đurica

Sigurno da je oćalinko mislio na ono dobijanje EURA.EXPRESNO preko noći.

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Jeste, zato je Bugarska ušla u EU za par godina, a mi nećemo 20!

razocarani
Gost
razocarani

Koliko je kostala C.Goru,ova Slavopojka,tamo nekog Dzeksona ?

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Razocarat ces se ako ti kazem.

Send this to a friend