Politika

Džomić: Bili smo u pravu, nema preknjižavanja crkvene imovine

Velibor Džomić

Nakon današnjeg objavljivanja mišljenja Venecijanske komisije o Vladinom predlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je Radio-Svetigori da se pokazalo da su netačno da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o predlogu tog zakona.

<<<Venecijanska komisija: Pozitivni iskoraci Crne Gore, registracija vjerskih zajednica nije obavezna<<<

On je kazao da se u vezi sa odredbom o crkvenoj imovini pokazalo da su istinu govorili kada su rekli da nema saglasnosti VK za jednostrano preknjižavanje imovine crkava i vjerskih zajednica.

“Dakle, to nije prošlo, nije dobilo pozitivno mišljenje. A ono što je jako važno,mogućnost, dakle, koja stoji pred državom kao subjektom prava, postojala je i do sada. Ništa novo u odnosu na ono što već danas pa i decenijama svaki subjekt, pa i država kao subjekt prava ima, a to je dostupnost sudskim organima. Nema one ideje da se jednostrano preknjižava imovina na osnovu popisa organa uprave nadležnog za imovinu i da katastar postupa po tome. Naprotiv: svako može da podnese zahtjev, i ja mogu danas da podnesem zahtjev da je vaš stan moj, ali to ne znači ostvarivanje prava po tom zahtjevu“, rekao je Džomić.

Podsjetio je da je upravo to bila intencija člana 62 i 63. tog spornog Vladinog predloga zakona.

„Ta intencija nije dobila prolaz. To je moguće, samo nakon završene upravno-sudske procedure, upravno-pravne procedure, u slučajevima kada negdje nije završen državni premjer. A tamo gdje su okončani postupci, gdje je sve završeno, gdje već decenijama i godinama postoje pravosnažna rješenja, tamo isključivo putem sudske odluke… I to znači da onaj koji tuži, u ovom slučaju ako bi to bila država, mora da dokaže svoje pravo da je bila vlasnik crkvene imovine. A to je, vjerujte mi, odgovorno tvrdim – nemoguće“, navodi Džomić.

Dodao je da se iz prvog čitanja tog mišljenja vidi da sve i kada bi se desilo da negdje u nekom pojedinačnom slučaju država bude uknjižena kao vlasnik neke seoske crkve, ona nema pravo da utiče na status korisnika da ona određuje „ko će u kakvu crkvu da ide“.

„Venecijanska komisija je u tome izričita. To su, dakle, postupci koji su apsolutno nepotrebni i štetni“, naglasio je.

Smatra i da ono što jeste kulturno nasljeđe Crne Gore treba da bude štićeno, te da je Zakonom o zaštiti kulturnih dobara ono već zaštićeno.

“Crna Gora treba da dobije jedan moderan zakon koji će biti poštovan od svih, koji će biti prepoznat kao zakon o slobodi, a ne kao zakon o pravnom nasilju ili bilo kakvoj drugoj vrsti nasilja, što ne dao Bog nikom”, kategoričan je Džomić.

On je najavio da će obiman tekst mišljenja, koje u sebi sadrži i mnogo drugih tema, u Pravnom savjetu Mitropolije biti podrobno analiziran narednih dana.

“Daćemo i javno saopštenje, jednu pravnu analizu o tome. I mi i dalje, naravno, ostajemo otvoreni za ono što jeste stručan dijalog, što jesu pravna pravila i civilizacijska dostignuća, za ono što jeste opšte dobro ovoga naroda i ove zemlje. Samo tako se može doći do pravoga rješenja. Ovo je pokazalo da jedan pravni akt ima mnogo veliki značaj u društvu kao što je crnogorsko, da može da izazove ogromne probleme. Nadamo se da to nikom nije cilj i želja”, zaključio je Džomić.

96

avatar
1000
42
54
0
 
78
Eh Ehjovan šiptarxxyxxyxxy
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dragutin
Gost
Dragutin

Džomiću, zapad je na strani CG. A CG je i članica nato-a. Sta ti to govori? Da je to pitanje crkve završena priča. To i ti znaš. To pitanje je trebalo da bude riješeno isto kad i državnost CG. No, evo je i sad dobro. I nece niko vas poćerat iz CG. Samo će vam džepovi bit malo manje puni,… Više »

Goran
Gost
Goran

Što ne objavite komentar, istinu, šta znači reč vakat je i čija je koju stalno upotrebljavate?Turcizam okle to kod vas?!

Joko
Gost
Joko

Da je vječno nezavisno Kosovo, a ako Bog da beogradski pašaluk!

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Okle ovaj ponovo zar nije deložiran.

Mojsije
Gost
Mojsije

Ova pravni savjetnik SPC trabunja o stvarima koje su vrlo jasne.SPC mora dokazati kako je stekla pravo svojine bogomolja u Crnoj Gori.Ako su to stekli ukazom Kralja Aleksandra,isto tako ukazom ce se status crkava vratiti na period prije 1918 g.Zamajava se ovaj svekoliki ekspert o svemu i svacemu.

Advokat Blagoje
Gost
Advokat Blagoje

Ma kako da ne. Ajde ti dokaži da je kuća tvoja. Ko nešto traži, on to mora i da dokaže. Crkve su crkvene, ako država misli da su državne, mora to da dokaže. Tako ti je to u pravu. Neka Milo nabavi neke papire od Nemanje i Svetog Save da su to ostavili njemu i Blažu a da su vazda… Više »

Bali beg očaran
Gost
Bali beg očaran

Postoji pravo ali postoje i Veka i Sudski savjet! Kad njih slušaš ubijede te da Medenica ima doživotni mandat! I odje će oni to tumačiti Sudski savjet i Veka!

Fileopg
Gost
Fileopg

@Mojsije, Ijako donesu ukaz da nijesi uračunljiv, šta onda?

xxy
Gost
xxy

MCP se ujedinila sa ostalim Mitropolijama 1920 Crkvenim Saborom ,kralj Aleksandar je to samo primio k znanju i prihvatio.
Tako i danas ako zeli samostalnost istim putem se moze osamostaliti a to je Crkveni Sabor MCP.

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Pazi bogati prifatio mislio sam da ste pametnije objasnili prevare i pohote.

Bokelj
Gost
Bokelj

Sta dozivjesmo da nam neki Dzomic iz Krusevca polemise u sred Crne Gore da li je nase ,,nase”ili je njihovo!?

Bokelj iz Boke
Gost
Bokelj iz Boke

Još se nijesi vratio u rodne Cuce da čuvaš koze?

Eh Eh
Gost
Eh Eh

Bokelj, jesi li stvarno bokelj ili mislis da jesi?

xxy
Gost
xxy

Ne no Cuca da polemise o crkvi u Boki.

Sasa
Gost
Sasa

Sve su u pravu Hrvati Albanci Bosnjaci Muslimani Makedonci Bugari RumuniMadjari i naravno mi Crnogorci koga briga za ove
SAMO CPC

Sasa V
Gost
Sasa V

Hvala ti boze sto nijesam srbin
Vakat je
CPC

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Pa naravno kad si hrvat

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Da je vječno nezavisno Kosovo! Živio NATO!!!

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Kod tebe je vjecna jedino glupost

Titograd
Gost
Titograd

Milojko, što te zovu ludi?

Mama izTitograd
Gost
Mama izTitograd

Znam ja, sine.

LudiMilojko
Gost
LudiMilojko

Zato sto poludim kad vidim sta pisu milogorci,

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Ti si se i rodio takav. Genetika more.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

KOJA NESRECA,BOZE STA SMO ZGRIJESILI PA SE CRNA GORA S NJIMA GRANICI

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

MILIJ SABAC OD MOJKOVCA LUDOG LI NARODA

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

FENOMEN NECE SVOJU DRZAVU OCE TUDU I TOO OD ROBA 500g

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

NEMA LUDEG NARODA OD CRNOGORSKOG,KOLIKO SU ODRADILI SPC POSAO NAPRAVILI FATICEVACA,SAD NAM SE DZOMBIC ISMIJAVA

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

TVOJ ACA PALIKUCA PREKNJIZIO CRNOGORSKU IMOVINU I SAD JE SRPSKO JEL STAFORD DZOBICU
U TUDEM SI I CRNOGORCIMA DIJELIS LEKCIJE

Dragano
Gost
Dragano

Ne pricas istinu pope

Musa
Gost
Musa

E propalo se kad drzavljanin Srbije uopste ima poziciju i pravo da komentarise o svojini nad objektima na tlu Crne Gore.

Hmmm...
Gost
Hmmm...

Pridružujem se… i ja!
Ljudi, da li se ovaj Džomić ikad u životu izrazio kao svještenik? Ja sumnjam čisto da li je ikad uzeo Sveto pismo u ruke. On bi bio isti Stevo Vučinić da nema mantiju. Samo pare, pare, pare, placevi, zgrade, metre kvadrate. Čisti fariseji.

FENIKS_MNE
Gost
FENIKS_MNE

Farisej jeste. Dzomic je blam za svaku crkvu.

Send this to a friend