Politika

Džomić: Nek na sudu dokažu da imovina nije crkvena

Velibor Džomić

Ako neko, pa i država, smatra da crkveno nije crkveno, onda neka svoje tvrdnje dokaže na sudu, a ne da vode imovinsko-pravne sporove pred Upravom za nekretnine koja nije nadležna za ta pitanja, poručio je u razgovoru za Dan protojerej-stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Poručuje da Crkva nema ni milimetar prostora za nazad, te da će, ukoliko vlast ne uvaži njihove argumentovane predloge, nastaviti borbu za očuvanje svetinja, grobova i zavještanja još masovnije i još istrajnije.

Govoreći o ekspertskom dijalogu između Mitropolije i Vlade, Džomić ocjenjuje da je do dijaloga i ekspertskih pregovora na takvom nivou i sa tretiranim temama moralo doći mnogo ranije, ali da svakako ekspertski dijalog samo može da doprinese rješenju problema, koji je, kako dodaje, evidentan i koji se mora riješiti.

“Održan je jedan sastanak, a drugi je, na molbu Vlade koju smo uvažili odložen zbog trenutne situacije. Razmijenjeni su argumenti, ali smo jasno ukazali da u ovom slučaju jedino treba i smije da pobijedi interes građana i da pravna struka bude iznad i prije politike. Vrlo je važno što su vladini eksperti prihvatili naš predlog da se argumentovano razgovara o neophodnosti izmjena i dopuna spornih zakonskih odredbi koje su izazvale uznemirenje vjernika i javnosti uopšte. Nisam subjektivan, ali smo vrlo jasno ukazali na nedopustivost pokušaja lišavanja imovinskih prava bilo kog subjekta, pa i Crkve i vjerskih zajednica, u upravnom postupku pred organima koji su pod neposrednom kontrolom i pod ogromnim uticajem Vlade i političkih stranaka”, poručio je Džomić.

Na pitanje kakav je stav ekspertskog tima Crkve o pravu svojine nad crkvama, manastirima i drugim nepokretnostima, Džomić objašnjava da je njihovo mišljenje da svojinskopravna pitanja uopšte ne treba da budu normirana u Zakonu o s lobodi vjere.

“Svjesni smo vjekovne istine da crkveno pripada Crkvi, a džamijsko i vakufsko Islamskoj zajednici. Nije nama problem u navodnom nepostojanju dokaza o crkvenom pravu svojine, kako su neki zlobno podmetali”, ističe Džomić.

Naglašava da su iznijeli brojne argumente u prilog zakonito sprovedenih postupaka za uknjižbu svojinskih prava Crkve na pravoslavnim vjerskim objektima i zemljištu koje im pripada, ali i istih takvih postupaka i prava ostalih crkava i vjerskih zajednica.

“Mislim da su predstavnici vlasti imali priliku da saznaju dosta novih podataka koje do sada nijesu znali i da vide brojna dokumenta koja do sada nijesu vidjeli. Meni je neshvatljivo da neko osporava zakonitost nekog upisa u katastar, a da uopšte nema sve kompletne spise predmeta ispred sebe. Nažalost, to je bio manir u prethodnom periodu. Potrudili smo se i da snažno i argumentovano razjasnimo neke nedoumice koje su oni imali u vezi ovog i drugih pitanja”, kazao je Džomić

On je kazao da razumije i da zna da postoji velika bojazan kod mnogih ljudi zbog svega „što smo do sada pretrpjeli”.

“U ovom slučaju, važno je da se zna da nijedna odluka, ako Bog da da do nje dođemo, neće biti donijeta ishitreno ili na našu štetu. Ekspertski tim naše Crkve ima nadležnost da argumentovano iskazuje stavove Crkve i da Episkopskom savjetu, koji donosi odluke, dostavlja izvještaje i podnosi predloge. U Crkvi je red, odgovornost i poredak, i u to ne treba sumnjati”, kazao je Džomić.

Zahtjevi MCP su da se izmijene, a time i stave van snage odredbe o pravnoj likvidaciji Crkve i vjerskih zajednica iz članova 25 i 26 zakona, “kao i diskriminatorna odredba o pravnom položaju crkve ili vjerske zajednice čije je sjedište u inostranstvu iz člana 28 zakona”.

“Dalje, da se odredbe iz članova 62 i 63 zakona o proglašenju svetinja za državnu svojinu u upravnom postupku pred Upravom za nekretnine i odredba iz člana 64 zakona o državnom odlučivanju o načinu korišćenja vjerskih objekata zamijene jednim članom kojim će se propisati da se imovinskopravni sporovi o vjerskim objektima i zemljištu koji su sagrađeni ili pribavljeni do 1. decembra 1918. godine isključivo mogu rješavati u parničnim postupcima pred redovnim sudovima u skladu sa Ustavom, potvrđenim međunarodnim ugovorima i zakonima Crne Gore. To je minimum ispod koga mi ne možemo da idemo ni pred Bogom, ni pred ljudima. Ako se Crkva ne boji suda, zašto bi se bojala druga strana”, pita on.

Na pitanje da prokomentariše često različite poruke od strane predstavnika Vlade i predsjednika države Mila Đukanovića, Džomić konstatuje da je, nažalost, bilo svega.

“Davno je rečeno da riječi lete, a da napisano ostaje. Ne bih ulazio u unutrašnje odnose u vladajućoj partiji i koaliciji, kao i u lične odnose najviših državnih funkcionera. Crkva se ne bavi partijskom politikom. Ali hoću da naglasim da svako, a posebno najviše državne ličnosti, moraju da daju maksimalan doprinos rješenju ovog nebivalog problema, vladavini prava, poštovanju dostojanstva Crkve i vjerskih zajednica i njihove uloge i uklanjanju partijske politike iz ove vrlo osjetljive oblasti društvenog života”, istakao je on.

Na pitanje da li vjeruje da će pregovori biti uspješni, Džomić je odgovorio da vjeruje samo u Boga živoga.

“A u vezi sa pregovorima, smatram da svako od nas treba da, kako je govorio patrijarh Pavle, učini onoliko koliko do njega stoji. Uz poštovanje države i pravnog poretka, činimo i činićemo sve što do nas stoji čuvajući dostojanstvo i pravo Crkve”, poručio je Džomć.

Virus ne može uticati na duhovnu snagu vjernika

Na pitanje da li smatra da situacija s virusom korona može uticati na litije i enegriju naroda koja je dosad postojala, kaže Džomić, da su litije privremeno obustavljene dok ne prođe opasnost od masovne zaraze.

“Virus ne može da mutira u ovom slučaju i ne može da promijeni naš saborni glas: Ne damo svetinje! Ne mislim da situacija sa virusom može da utiče na veličanstvenu duhovnu snagu vjernika i građana koji su u njima učestvovali tako da je Crnoj Gori zavidio čitav svijet. Naprotiv, nevolja bez koje, po narodnoj, nema bogomolje će samo još više podstaći ljude da se obrate Gospodu da ne damo svetinje Božje, ali i da čuvamo sami sebe i jedni druge. U Boga se nadam da ćemo naći pravično i civilizovano rješenje i da onda svi zajedno odemo na jednu blagodarstvenu litiju. Na kraju, da podvučem da su litije izvorna i samonikla pojava pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori i da se o njima odlučuje isključivo u Crnoj Gori, a ne bilo bilo gdje drugdje”, zaključio je Džomić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nole
Gost
nole

cija drzava togi crkva pa izvoli svoja prava ostvaruj u Srbiji

Milo Vujovic ct
Gost
Milo Vujovic ct

e Nole Budalo kad odbijes Bosnjake Albance Rome i nase CG Srbe kolko vas je znasli ? Bogomi ponasas se ko da cese nasim Srbima zabranit da budu Srbi u Crnu Goru

Bigul
Gost
Bigul

Pametnjakovic, dzonja on po Crnoj Gori i oce da nam kroji kapu, a bapunio se kao brod.

Peja
Gost
Peja

Pod hitno napraviti Goli otok

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Bi da mogu.

kokolo
Gost
kokolo

Osnovno pravilo u sudskim sporenjima je da tužilac podnosi dokaze o nekoj imovini a ne tuženi.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Svuda u normalnim državama je tako a u ovom prividu države je sve naopako.

Damask Siria
Gost
Damask Siria

Za ne vjerovat koi prefidni komentari mrzitelja Crne Gore i njenog iskonskog Srbstva.Umjesto da kazete hvala Srbiji sto nam je podarila ovakvu velicinu intelegencije i duhovnosti vi huljite na Srbiju.Ja kazem napokon hvala im i vakat je da nam se oduze jer smo i mi Srbiji dali Karadjordja Petrovica,Vuka Karadzica,Simu Milutinovica,Hajduk Veljka,Savu Nemanjica i jos mnoge druge vitezove

slanik
Gost
slanik

veli džomba “Džomić je odgovorio da vjeruje samo u Boga živoga” , a vjerovatno je ovo najači argument…..

Darko
Gost
Darko

E Nija Vasa Dzomicu.

4 C
Gost
4 C

Ovo bi bilo isto kao kad bi npr neki pop iz Plužina otišao u Dzomicevo Kraljevo i poručivao Vladi Srbije da moraju na sudu da dokažu da je manastir Žiča srpski manastir, da se nalazi na teritoriji Srbije i da pripada srpskom narodu ! Plus da srpski narod ne postoji, da ne postoji srpski jezik i da ne postoji država… Više »

Nenad
Gost
Nenad

Je li moguce da ovo ima najvisw komentara..prijeti anm.totalni kolaps sistema a vi komentarisete dzomica..korona ke mala maca koliko ste vi bolesni

Litijum
Gost
Litijum

U pravu si. Taman se smiri kolona virus a smjeni ga – korona

marko
Gost
marko

Zato ti na litije uredno raznosis virus .

Brano
Gost
Brano

Ovoga kretena treba vratiti, u njegovu Srbiju, šta misli ko je on. On i njegov šef su korona koji je zadesio CG prije 30 god.

Montekumovi
Gost
Montekumovi

Misliš na one u džemperima?

PgCg
Gost
PgCg

Sram te bilo Džoniću sto u ovako teskim trenutcima pricas ovakve politicke price.

mrkela
Gost
mrkela

Srbijanac ne da crnogorske svetinje Crnogorcima Bože pomozi .

4 C
Gost
4 C

Vjerujes li u Boga, Velimire ?

007
Gost
007

“Svjesni smo vjekovne istine da crkveno pripada Crkvi, a džamijsko i vakufsko Islamskoj zajednici. Nije nama problem u navodnom nepostojanju dokaza o crkvenom pravu svojine, kako su neki zlobno podmetali”, ističe Džomić.TO JE TACNO I VRAPCI NA GRANI ZNAJU,SAMO STO TO NIJE VLASNISTVO SPC ,NO DRZAVE CG,OVO JE DRZAVA CG,I ZAKONI SE MORAJU POSTOVATI.

MIRKO
Gost
MIRKO

Koje drzave Crne Gore imamo dvije one iskonske Srbske kolievke Srbstva i ove te se odrijece Srbstva,dabi nesto pojasnijo moras bit transparentan brate.Kazu i za Njegosa da je Crnogorac a njegovo Srbstvo prepisuju Slovenstvu falsifikatori oce Crkve a svece u crkve eliminisete jer su Srbski i vezani za Hilendar i Pecku patrijasiju ni Budali jasno nije sta hocete ? Ali… Više »

Sasa V
Gost
Sasa V

Mirko potrazi pomoc u Kovin posto ti je draze u tudjinu.imas problem lijeci se.

Marko
Gost
Marko

Njegos se nikad nije iznjasavao kao srbin, niti je bio srbin, a to sto ti vjerujes u bajke i izmisljotine, haha 🙂

@ Marko !
Gost
@ Marko !

Nijesam se ni ja izjasnjava Srbinom tek od 2006 kad gadovi krenuse gasit Srbstvo Crnogoraca i odredjivat nam naciju po imenu 4 nahije

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Da su srbalji stvarali CG zvala bi se srbija i pored slijepila i mrznje znate vi to dobro no se tjesite da ce se sakrit istina .

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Puno znas BIJELI PESA o istoriji Gore Crne i njenoj drzavi predhodnog imena ZETA Balsica i Crnojevica jesil zavrsio 4 razreda osnovne

Bezbradica
Gost
Bezbradica

Dzomicu, vaznijih stvari i pitanja sada u drzavi imamo…zanima me koliko ste para donirali bolnici za kupovinu potrebstina za bolesnike…

NURKO USA
Gost
NURKO USA

@ BEZPARICA prvo pitaj Mirasa i CPC oni su na vlast s DPS om pa cemo o opoziciji ?

Mister no
Gost
Mister no

Kako moze tudjin odlucivat o necemu nasemu?

Otac Duško
Gost
Otac Duško

Državno nije crkveno,vi ste samo korisnici.Nisu popovi iz srbije,a ni ovi naši,gradili manastire i crkve.Evo onaj vaš Dajković likuje na Twiteru riječima,stiglo brašno u CG iz naše srbije.Zamisli taj um,stiglo brašno koje je odavno plaćeno😀ee to je svijest ovih naših dušebrižnika.Čiji su naši manastiri

Dok ne popadamo
Gost
Dok ne popadamo

Nijesi u pravu Srbija je to dzabe dala kao i svaki put do sad. Hahaha

43 xxx
Gost
43 xxx

Kompleks inferiornosti kod ovih posrbica ne prolazi.Sve što stigne, platimo.Ne poklanja nam Srbija😁

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ko o čemu- crkva o imovini. Neka toga zasad, Džoma, nego da vidimo hoćete li od tih stotina miliona kojima raspolažete kupiti neki respirator za Klinički centar, naprimjer? Vi samo: daj nama, daj nama! A kad vi trebate nešto nekome dati, niđe vas nema. Častite nas molitvama i zvonima, kao što Risto poruči danas. Dajte nešto konkretnije, nije narod blesav!

Tivat
Gost
Tivat

Vi pokušavate da otimare imovinu, oni je brane,

Marko
Gost
Marko

kako mogu da brane sto su oteli ? kako mogu da brane nesto sto im nikada nije pripadalo ?

Milivoj
Gost
Milivoj

Kazu da je jedini lijek prodiv korona virusa zvono i 3 puta krug oko crkve

007
Gost
007

BOZE ME SACUVAJ,KO VJERUJE U TO OSIM SETACA.

kontraš
Gost
kontraš

Mislim da sad mozemo da se slozimo da Bog voli vise Mila od vas iz MCP. Realno vam je bozija volja zaustavila litije

Podgorica
Gost
Podgorica

Nije Litija bilo u Kini

007
Gost
007

U KINI BI SE TO RJESILO DRUGACIJE.

Душко МАРКОВИЋ
Gost
Душко МАРКОВИЋ

Најпријатељскије вам се обраћам. Како ви говорите црногорски а ја никад тај језик нисам учио, а све разумем.?

marko
Gost
marko

Koje je ovo pismo ..ne razumijem…pisi crnogorski i latinicom .

KontraMiting
Gost
KontraMiting

E pazi da ih ne nastavis,neces ni 100 ljudi okupit posle virusa.

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Ja bi zakonom uveo da se ucesnici litija lijece tamjanom a mi normalni cemo kod doktora

Kaktus
Gost
Kaktus

Dobro ste vi litijali u doba zaraze,ovo ste nam sve vi donijeli

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pokuśaj da bar malo kanališeš mržnju.

Ragnar
Gost
Ragnar

Koliko moras biti zagrizen da ni u ovakvom trenutku ne mozes da se suzdrzis!

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Zalosno je da su ovakvi ljudi na celu bilo kakve organizacije, ovoga da pitas da li bi organizovao litiju uprkos opasnosti od virusa vrlo rado bi to ucinio

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Bivši Srbine, ti opet pišeš protiv crkve.

Komita
Gost
Komita

Da ste neki kupili bi respiratore i finansirali bolnice sa milionima koje imate

Maki
Gost
Maki

Pa zarnetreba to da vlast obezbjedi?????Kao i u svim drzavama na svijetu !

animamontenegro
Gost
animamontenegro

Pa zar Risto nije vlast…:)

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Da li je mitropolija donirala ikome novac od kad je pocela ova kriza sa koronom?

43 xxx
Gost
43 xxx

Kina je donirala respiratore Italiji, a popovi ništa svom vjernom narodu.I sad im je jedina misao kako. za sebe što više uzeti.

Milica
Gost
Milica

Idi odakle si došao. Šta smo dozvolili, da nam pričaju i pokušavaju da odlučuju oni koji nemaju veze sa CG.
Ovaj je sve samo ne svešteno lice. Ljudi koji poste nemaju 100 kg. Kakva osoba, u ovakvoj sitiaciji očemu on priča.

Slavkoo
Gost
Slavkoo

Kad tebi u ovakvom trenutku padaju ovakve izjave na pamet nek ti je sve prosto

Duki
Gost
Duki

Dzomicu, dosa si iz Srbije da nam dijelis lekcije, ka da mi neznamo sto je uvijek bilo nase i bit ce, kazes da ne mozete ni milimetar nazad i da ce te se u suprotnom boriti , takvu pricu ostavi kad budes gost na hepy tv dje dobro lajes i vrijedjas nasa nacionalna osjecanja.Sto se tice ovog milimetra prosirit ce… Više »

Micko
Gost
Micko

Pokazite koliki ste ljudi ,pa donirajte nesto od tih para narodu koji je bolestan,ako sluzite narodu kao sto tvrdite.Ne placate porez,ocete imovinu,uzimate pare od naroda…dokle? Ako ja placam porez na sve,a vjerujem u Boga,i vi cete!

Marko
Gost
Marko

A ne ne

Ciccolo
Gost
Ciccolo

Samo o imovini pricate,nista vam sveto nije…a sve kao Bog,Bog,Bog…

Sistem
Gost
Sistem

Trenutno Dps samo imovinu napada, pa nekako je logično da nju i brane…

Eviva
Gost
Eviva

CRNOGORSKA DRZAVA! CRNOGORSKI NAROD! CRNOGORKA CRKVA!!!!

Podgorica
Gost
Podgorica

I Globus Crne Gore dodaj

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Država Crna Gora! Građanska država! Sekularna država!

Maki
Gost
Maki

Pa sto se onda mjesa u crkvu kad je sekularna???

animamontenegro
Gost
animamontenegro

Što ste oteli crkvu?

Trece Oko
Gost
Trece Oko

Trovacu jedan mrs iz Crne Gore . Svestena lica koja su rodjena u Crnoj Gori nikad nece raditi protiv svje Crne Gore . Crna Gora je nasa domovina mi nemamo rezervnu dravu kao ti !

Khal Drogo
Gost
Khal Drogo

Видим, режимски ботови појачали рад, ударају ли ударају по тастатури, ако, ако, похвално, могао би их Мило за промјену наградити којим сендвичем са пршутом а не само саламом. Не мари, предани дјечаци. Протојереј Велибор Џомић је примијетио како се то ради у цивилизованом и нормалном свијету, ако неко нешто оспорава, поведе судску парницу. Дружина лопужа која је узурпирала власт у… Više »

Darko
Gost
Darko

Bas je on gospodin ,,, poznat je ugostiteljima Podgorice a i sire !!! I ma dobar apetit ali se rjetko vata za takulin . Placanje je od ovih likova koji ga uce poslu !!!! To je muka sto ce sa konbinacijama ??? Ako ja lazem pitajte konobare ,,, Elita , Hiltona , ,,,,, ma lutka jedna mala voli pop kafane… Više »

Darko
Gost
Darko

Pa pa ,,,nema vise ,, pa pa

Titograd
Gost
Titograd

Dosta si toga napisao, ali nijesi nam rekao kad ćete u Prizren? Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, misliš li na Kosovo sa koga je posle 1999. proćerano preko 25.000 Crnogoraca?

Ragnar
Gost
Ragnar

Koji je to civilizovani svijet, onaj od kojeg vi bjezite, je li? Vi ste antipod svemu civilizovanom, nego, daj da doprinesemo borbi protiv virusa, rijesicemo vas poslije toga!

Milica
Gost
Milica

Nikada više 1918. stidite se izdajnici svoje zemlje.

007
Gost
007

SPSKI BOTU OVO JE MOJA DRZAVA I MI NIJESMO NICIJE SLUGE ,MI SAMO BRANIMO SVOJU DRZAVU ,A STO SE TICE DPS VLADAT CE DOK NAROD HOCE.

animamontenegro
Gost
animamontenegro

Tako je,vraća se bistrom izvoru,svojim crnogorcima,a ne srbijancima…

PIPER
Gost
PIPER

IMOVINA JE CRNOGORSKOG NARODA,CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE,CRNOGORSKE DRŽAVE

Mulen
Gost
Mulen

Tako je, znači imovina jda SPC. To je i crnogorska crkva, druge nemamo.

Sistem
Gost
Sistem

Nije, ta imovina je “dijelom Crnogorsko naroda, konkretno Pravoslavaca…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, da li je CPC obnovljena kako tvrdi gospodin Dedeić ili tek treba da se obnovi, kako kaže gospodin Đukanović?

Kaska
Gost
Kaska

Sto ne date sad fino pare da se pomogne narodu u ovoj situaciji?? Sto ste se stisli?

Trt milojko
Gost
Trt milojko

Zasto pošteni popovi ????? Ako vas uopste ima u cg niste donirali novac da se obezbijedi sanitetski materijal respiratori itd nego cutite i bavite se politikom gori ste postali od političara. Sram vas bilo svih skupa . U cg treba da se uvede pravoslavna crkva i to je to da se ujedini narod a onda popovi neka se misle. Ne… Više »

Bogdan
Gost
Bogdan

Vi ste do kraja insistirali na protetima koje ste organizovali zajdno sa opozicijom

Rada
Gost
Rada

Vala ste pretjerali vise sa istom pricom, stalno nesto pricate a ne zelite da dodje do bilo kakvog resenja i dogovora

Apolo
Gost
Apolo

Nidje veze sa mozgom djeluju van institucija sistema drzave i ne postuju CG

Polo
Gost
Polo

Da su sigurni u sebe, podnijeli bi inicijativu o ocjeni ustvnosti i oborili Zakon tamo gdje treba tj pred Ustavnim sudom a ne na ulici

Stefan4
Gost
Stefan4

Pa ajde neka dokazu sto se ceka onda kad toliko tvrdite?

Tane
Gost
Tane

Država treba da dokaže, ona je ta koja otima.

007
Gost
007

OCIGLEDNO DA TI NEZNAS STA JE DRZAVA,TI ZIVIS JOS U VRIJEMENIMA ,,DIVLJEG ZAPADA,,.

Barbara
Gost
Barbara

Nista se ne moze na silu pope, uostalom nema dta vama ni da se dokazuje, u dubini duse znate to i vi sami

Paša
Gost
Paša

Prvo neka Srpska pravoslavna crkva na sudu dokaže da su crnogorske svetinje njene, pa će se ostalo dokazivati.

Niko kao ja
Gost
Niko kao ja

Aj ti pope pomalo put Srbije i sa Vučkom pod ruku. Mi sad imamo većih problema nego dokazivati vama da je nase nase.

Darko
Gost
Darko

Pa ako je tako onda i ti da dokazes kako si dosao do stana u kojem zivis i od kojih prihoda . Inace stan ti je u novoj zgradi koju ste kao crkva uradili sa Wolvoksom ,,, kvadrat je 2.500 E moj pope ,,,, a samo si po kafana sa sumnjivim tipovima ,,, jel ih ucis vjeri ili oni tebe… Više »

Minja
Gost
Minja

Svi imaju svoj posao tako da bi najbolje bilo da popovi brinu o manastirima i rade sto bi trebalo a da se drzavi ostavi da brine o svojoj imovini, puno je prepustila svima mijesanje u stvari koje su samo njen posao!

Unico
Gost
Unico

Od koga da ih ne date? Bas sam mislila da su ovi popovi bar malo pametniji

marta
Gost
marta

Sve ste vi ovo sa vasim litijama i prouzrokovali. Morao nas je neki jad snaći

Planinka
Gost
Planinka

Ovima su samo u glavi pare i kako da ih zadrze od svetinja a to sto se narod suočava sa ovakvim problemima nikome nista

Miško
Gost
Miško

Evo ovi opet istu pricu, samo o imovini i svojim dzepovima razmisljaju. Skalajte malo vise sa ovog jadnog naroda

Bezobraza
Gost
Bezobraza

Crkva je uvijek bila i biće donator, dobročinitelj, dobrotvor,… Nebivani problem je što vlast pokušava da narodu otima ono što mu je jeduno ostalo, …

Micka
Gost
Micka

Evo vidim kako fino pomazu narodu sad. Sto ne doniraju novac, da se pomogne gradjanima CG, sto su se stisli??

Brano
Gost
Brano

Ne trebaju nama pare nego brašno, pare se ne jedu. A brašno je poslala majka Srbija, stigli šleperi.

pero
Gost
pero

Jes , pa ga VRATILI SA granixce koje je placeno!??

Darko
Gost
Darko

Besplatno ?
Reci to majkama one djece sto su ih iz Serbija aer skinuli sa leta u ubacili svoje !!!! Sramota od fasista iz Srbije

Majka
Gost
Majka

To su svetinje koje pripadaju CG i Crnogorcima, dosta je vise price o ovome, sve je jasno kao dan

crnogorka
Gost
crnogorka

To je lako dokazati, nego ti fino prilozi dokaze da je imovina crkveno. Ne mozes a? Zato vas frka uhvatila?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

To je lako dokazati, nego ti fino priloži dokaze da je imovina državna. Ne možeš, a? Zato na silu oćete da otmete?

Micko
Gost
Micko

Ima dokaza druze, ima! Nego ovi popovi ne daju, zato su ove litije i bile

Sara
Gost
Sara

Mislim da je trenutno bizarno komentarisati bilo sto na ovu temu, jer imovina nece nidje pobjeci!! Budite ljudi i manite se politike i ostalih gluposti, barem sada, budite uz narod, ako ste vec BOZJI LJUDI

Ssxxx
Gost
Ssxxx

Koliko su božji službenici najbolje pokazuje ova Đomićeva priča u trenutku kad vlada pandemija i kad preko mora masovno umiru ljudi, što je samo trenutak kad će biti i kod nas.Ovih 8 su samo početak.A oni misle o imovini.Baš božje.

pub111
Gost
pub111

O cemu ti sad pricas kukala ti majka, vidis li ti u kakvoj smo se situaciji nasli?? Zar vam je samo do imovine stalo??

Titograd
Gost
Titograd

Svetosavska sekta ne miruje!!!

Vocka cudnovata
Gost
Vocka cudnovata

Ko je lud da pripada genocidnoj srpskoj crkvi

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

I da se dokaze da je crkveno ,crkve je crnogorske a ne srpske okupatorske

Igo
Gost
Igo

ajde ti u Trstenik

ukulele
Gost
ukulele

Od kada su doktori u crnom?

43 xxx
Gost
43 xxx

Otkad crkva zadire u sve sfere države pa izigrava i doktore.

Nikola
Gost
Nikola

Dokazi ti da je crkvena..Ako nemas dokaze da je crkvena,a nije,cija moze biti onda Dzomicu..Naroda CRNOGORSKOG,jer je taj isti narod gradio..A vi ste je okupirali…E ne ide to tako..Vi bi da preskočite činjenice..I da uknjizite imovinu na drugu drzavu…Bolje se zapitaj dje su zavrsile 500.000€ sto ste prinudno naolatili od opstine BD…Za to se ti “boris”….

Veliki vezir
Gost
Veliki vezir

Mos mislit kako ce se ovaj ubucit u karantin.spucace ga holersterol

Riki
Gost
Riki

Ti bucmasti dokazuj na sud ako imaš što.

Nik
Gost
Nik

Ponovo hoce da budu iznad drzave. Treba procesuirati one sto su upisali imovinu bez osnova

Sasa
Gost
Sasa

“Putuj Igumane,ne brini za manastire”

Stručnjak
Gost
Stručnjak

Đe si, buco, isposniče?!

MneMne
Gost
MneMne

Mici te nam ovog Kraljevcanina, neka tamo gusla. Milet pasja!

Dok ne popadamo
Gost
Dok ne popadamo

Vid ovoga. Nikom ne pada na pamet vise crkva i popovi.Sjasite vise

Tiguan
Gost
Tiguan

Dzomic je dokazani Ljoticevac u mantiji.Takvi su maltene svi popovi u SPC.Dzomicu vasi dokazi su falsifikat i to se zna sto se radilo poslije te 1918.

43 xxx
Gost
43 xxx

Zar njemu nije bio zabranjen ulaz u Crnu Goru?

Debeli četnik
Gost
Debeli četnik

Nije tražio sud kad je poletio devedesetih da knjiži imovinu na crkvu.

djuro
Gost
djuro

Sramno ovaj da nam uredjuje drzavu, on misli da je u Srbiji, oladi mang…., sva imovina je drzavna ,
zakon je izglglasan, CG će postupiti po njemu.Što se bunite svuda je tako pa i u vašoj Srbiji, zašto bi bilo odje drugačije.

Nikola
Gost
Nikola

zasto ne donirate pare bolnici da kupe respiratore ionako ne znate dje cete sa parama, ili samo vi primate donacije. Eto koliko vam je stalo do naroda onaj daje istom kasicicom pricesce i organizuje litije a sad su vam se poglavari zatvorili doma od straha od virusa. Nadam je da ce ovaj zavedeni narod ukapirati ko ste i sto ste

Nažalost
Gost
Nažalost

Nikola: narod neće nikada ništa ukapirati. Zašto? Zato što pristaju ih, pastiri” zovu ovcama. A ovce imaju ovčju pamet.

Milka
Gost
Milka

Daj prestani vise sa time
umjesto da se moliš Bogu ti CG poikusavas da zagorčao život

nick
Gost
nick

Dobrica Ćosić je u formi faksimila napisao o gospodinu Veliboru Džomiću. “Več sam zapisao, Vlibor B. Džomić ljotićevski, četnički, glupački me napao kao komunistu. Taj Džomić, za kojeg mi vladika Sava kaže da je agent provokator i da je on tu ništariju najurio iz šumadijske eparhije, sad je po Atanasijevom i Amfilohijevom diktatu klevetnički izvršio napad na mene, braneći Crkvu,… Više »

Vaistinu pade
Gost
Vaistinu pade

Pitaj nekoga što je faksimil, nick?

nick
Gost
nick

Faksimil (lat. facere – činiti, similis – sličan) pojam je koji označava reprodukciju istovjetnu s izvornikom u svim pojedinostima. Faksimil označava i sustav za prijenos vjernih kopija mirnih slika, kao i pečat s ugraviranim potpisom. Obično se rade faksimili starih rukopisa, zemljopisnih karata ili knjiga koje imaju veliku vrijednost

nick
Gost
nick

veoma duhovan čovjek…i u ovakvoj situaciji on samo misli na materijalno, PIH

delboj
Gost
delboj

Ti dokazi da je crkveno malac i nema problema. Moze?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Pa šta,i sudcki će se dokazat da su crkve crnogorske države,vojvodo džomiću!

Piksi
Gost
Piksi

Ajde pope ne mlati imamo preca posla.Uostalom i onako je sve to crnogorsko!

Zoro
Gost
Zoro

Stvarno kao u filmu .
Crni i bradati , predvode horde zamracenika, iznad njih i oko njih oblaci su mrznje , nacionalizma , krvi nevinih im komsija i zedji da sve to ponove .
Tacno da se najezi covek
Uh

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Докажи ти да си свештено лице.

Ambijent
Gost
Ambijent

Džomić će da pospremi Pažina u pregovorima dok si rekao svetinja.

🇷🇸CRNA GORA
Gost
🇷🇸CRNA GORA

Na ovom partijskom sudu me ne bi cudilo da dokazu, ali na pravom je to nemoguce, to je cinjenica.

Spsektastop
Gost
Spsektastop

Da tuzimo moze

Dje ste mi uleceli ooo
tudjini
Na cije ste udarili
Kam vi u glavu
Odlazite ne cekajte
Vasom glavom
Crni vrani napumpani
Kuku vama za parama….

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

dobrica cosic otac srpske nacije je napisao za ovog prevaranta da je mracnjak i pokvarenjak…

Mrgud
Gost
Mrgud

Što ovaj pop priča? U kojem vremenu on živi, ali smiču eure i materijalna bogastva kroz prodaju stanova i placeva na savremen i evropski način. Sve crkve i manastiri na teritoriji Crne Gore pope, su imovina ove države a nikako druge. Njih je gradio ovaj narod i narod ove države. Zamislite: u Srbiji, crkve i manastiri su vlasništvo države Srbije… Više »

Jovan
Gost
Jovan

Pa dobro, ako se dokaze da je nesto nezakonito upisano u katastar na crkvu, to onda ne moze biti crkveno. Po zemaljskim zakonima. Koji, valda, vaze i za crkvu.

Jovan
Gost
Jovan

Pa dobro, ako se dokaze da je nesto nezakonito upisano u katastar na crkvu, to onda ne moze biti crkveno. Po zemaljskim zakonima. Koji, valda, vaze i za crkvu.

Nikola
Gost
Nikola

donirajte pare, ako ko ima imate vi popovi i crkva , no vi cekate da vama neko nesto donira, zar vam nije dovoljno koliko ste se nakupili. Tako da ne pricajte da vam je stalo do naroda, sad su vam se poglavari zatvorili nece da izlaze iz straha od virusa

Jelena sa 2L
Gost
Jelena sa 2L

njih ce zvona spasiti i 3 kruga oko crkve. 🙂

Darija
Gost
Darija

Uprava za nekretnine samo izdaje dokumenat o vlasništvu pa se sa tim ide na Sud . Ko smatra da ima “jači dokumenat. A ti Đoma na Kosovo pa tamo dokazuj čije su svetinje.

Rašo
Gost
Rašo

Nesporno je da je crkvena , ali koje crkve Džomiću, one što je 18- te okupirala zajedno sa Srbijom Crnu Goru ili Crnogorske crkve i države Crne Gore. Samo je to sporno Džomiću. U stvari nije sporno sve je vlasništvo Crne Gore i crnogorske crkve

Niksic
Gost
Niksic

Dokaži ti da su crkve vaše a groblja i grobovi nijesu ni vaši ni njihovi.

Bnjj
Gost
Bnjj

Još malo neće ko imati da odlazi u Crkvu osim turista, kakva nam je ekonomija.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Za tvoje oboljenje, korona je mačji kašalj.

onanikije
Gost
onanikije

što ćeš u crkvu . dosadno je to

Role je king
Gost
Role je king

druze,ovo je nasa zemlja,u njoj je sve nase,crnogorsko,sto ko ima tebi i bilo kome da dokazuje.
Zakon se nece povuc!

Ana
Gost
Ana

Naše, crkveno, vjerničko, da. Tajkunsko, lopovsko, Drpsovsko, ne.

Bendzamin
Gost
Bendzamin

Ne avetaj

rambo
Gost
rambo

otete crkve moraju da se vrate narodu i drzavi CRNOJ GORI ida se jednom kaze svima da ih nijeste donijeli iz Srbije

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Tako je, ovo je naša zemlja, crnogorska a ne dukljanska!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Tako je, crnogorsko a ne dukljansko.

Send this to a friend