Politika

Džomić: Venecijanska komisija nije dala pozitivno mišljenje, to je spin

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske, protojerej-stavrofor  Velibor Džomić, tvrdi da nije tačno da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, već da ja riječ o spinu, te da su u dokumentu koji je danas usvojen iznijete brojne kritike i da obiluje negativnim komentarima.

<<<Zenka: Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti>>>

“Tačno je, od svega što je objavljeno na portalima u Crnoj Gori, da je na dnevnom redu plenarne sjednice Venecijanske komisije bio i predlog Zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.
Nije tačno da je usvojeno pozitivno mišljenje i u pitanju je najobičniji spin. Usvojeno je mišljenje a koliko je „pozitivno“ dovoljno govori činjenica da ima 23 stranice. Jako je važno da znamo da je u pitanju mišljenje koje na 23 stranice sadrži na desetine negativnih komentara, kritika, obavezujući uputstava i kada ga čitaoci budu pažljivije čitali, kada bude objavljeno u ponedjeljak, vidjeće o čemu se zapravo radi”, navodi Džomić.

Uočljiva je, dodaje on,  činjenica da je Vlada Crne Gore dala saopštenje o tome i kvalifikaciju prije nego što je Venecijanska komisija usvojila svoj dokument. Dakle, sudeći po ovome, ispada da se Vlada danas javila u funkciji portparola Venecijanske komisije, a ona to nije.

“Venecijanska komisija opšti sa javnošću putem svojih saopštenja i svoje zvanične internet stranice. Prema mojim informacijama konačni tekst mišljenja biće objavljen u ponedjeljak na zvaničnoj internet stranici Venecijanske komisije.
Na osnovu mojih saznanja, nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava, džamija, rimokatoličkih samostana, župnih ureda i druge imovine nepokretne koja je u svojini Crkava i vjerskih zajednica. Dakle ne samo naše Crkve, nego i Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice”,smatra Džomić.

On tvrdi da je intencija člana 62 i 63 i Vlade, kao predlagača, bila je da jednostranim popisnim aktom obrišu Mitropoliju, Rimokatoličku crkvu, Islamsku zajednicu i druge crkvene i vjerske subjekte kao nosioce prava svojine i bez ikakvog postupka, dakle linearno, kompjuterski upišu državu Crnu Goru kao titulara prava svojine nad vjerskim objektima.

“To je bila glavna odredba Predloga zakona kojim su se zorili donosioci. Međutim, ta odredba nije prošla. Dakle, ključna odredbe 62 i 63 nisu prošle na način na koji je bilo predviđeno. Pokazalo se tačnim ono što smo govorili: Bez sudske i administrativne procedure, upravno–pravne procedure, koja je propisana zakonom nema preknjižavanja crkvene i druge vjerske imovine. To je ključna poruka Venecijanske komisije”, ističe Džomić.

Naravno, dodaje on,  da u mišljenju ima i pozitivnih stavova.

“Član koji kaže da svako ima pravo na slobodu vjeroispovesti, misli, savjesti, vjeroispovesti, i mi pohvaljujemo. I to jeste za pohvalu, ali ono što nije za pohvalu to su ove odredbe koje su takve kakve jesu i vidjećete u ponedjeljak kada bude izašlo i objavljeno mišljenje Venecijanske komisije da nema jednostranog preknjižavanja i oduzimanja crkava i vjerskih objekata. Vlada to nije ni eksplicitno tvrdila u saopštenju, kako se vidi, ali vidjećete da ovo što govorim je sušta istina”, kazao je Džomić.

Džomić predlaže da se smire strasti i sačeka ponedjeljak.

“Biće taj dokument dostupan, ali ono što u ovom momentu znam, bila je intencija, ali Venecijanska komisija nije podržala određene predloge eksperata. Imam stopostotno tačnu informaciju da su određena njihova mišljenja morala da budu zamijenjena prije plenarne sednice i to što vam govorim je istina”, zaključio je Džomić.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Što čini ovaj NEREZIDENT u Gori Crnoj?? jeli moguće da ga Mugi još ŠTITI ne mogu vjerovat, mislim da je bio deložiran kad se vrnuo???

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Sto je tebi Velibor problem, a Taci, Haradinaj nijesu

dali
Gost
dali

trebace i drzava da pokaze da je njeno vlasnistvo a ne samo moje je .Papir o vlasistvu ko je gradio ko je dao novac a custe li Markovica da je mislio da je manastir svetog Vasilija Crnogorski pa ciji je koja Mitropolija je u Crnoj Gori ko je na celu Mitropolije Crnogorsko Primorske .Ne treba Markovic ovako da nastupa ako… Više »

dali
Gost
dali

e vala bih volio da pojedinima zakucaju na vrata i da im saopste da djedovinu moraju dati drzavi iako su je posteno kupili ili napravili

Radosav72
Gost
Radosav72

Ko je posteno kupio? Crkva i komuna na mom selu se vodi na SPC. Nijesu je kupili, nijesmo im je poklonili, kako je njihova? Od 198 nas koji smo sa toga sela, 193 je potpisalo da u nasoj seoskoj crkvi mogu da sluze svjestenici CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE. Zasto ne mogu, odnosno zasto nasa crkva nije nasa???

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

NEK SE STVORI VELIKA SRBIJA,NEK ZIVI VELIBOR DZOMIC

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Znaci nemate primjedbe gsp Dzombicu !

niro
Gost
niro

Nesto se neslaze pope,predstavnik Srbije i BiH odnosno entiteta R.S su glasali proti odnosno uzdrpano na preporuke V.K

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Sjetim se srecnih vremena kad ovaj nije mogao da udje u Cg…

Giga
Gost
Giga

Okle je ovaj DzomBic? Da nije iz Pjesivaca? Ajde jado muci tamo.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ne, Pop Mihajlo Backovic, ko je branio krstionicu, je iz Pjesivaca.

elnino
Gost
elnino

Evo sve ti vjerujemo neka ni ne objavljuju dokument.

Fileopg
Gost
Fileopg

Kad Džoma kaže da mu se veruje na reč…ako ga ufate u laži kao i vrhovnog mu žreca onda će administrator obrisati komentar i gotovo…Nije administratoru bitno da neko laže već mu je bitno da neko lažovu ne kaže da laže.

Ribnica
Gost
Ribnica

Kako je u novom stanu od par stotina kvadrata? Bićeš ti uzoran crnogorac , treba ti dati vremena 🤗😂

Fileopg
Gost
Fileopg

Isto ovako su Slobodan i narod pobijedili NATO na Kosovu…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Može li se što jutros napisat, a da je protiv ovog Džomića. Juče popodne je bila bruka. Evo je sinoć vidio, ko je htio da vidi. Desetine dokumenata jasno kažu, kad je nastala srpska a kad crnogorska crkva. Nije njima do vjere i Boga. Nima je problem što će ostati bez miliona koje su nosili za Srbiju.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pošto kažeš da je bilo desetine dokumenata kada je nastala crnogorska crkva, da li je konačno ustanovljena godina nastanka?

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Ok, što je onda frka.

mačor
Gost
mačor

ne bude li poštovao zakone CG,otkazati mu boravak u CG.

bane
Gost
bane

Veljoo sto je bilo za ručak danas…

Objavi ovo
Gost
Objavi ovo

Srpski Pravoslavni Manastiri i crkve u Njemačkoj,Sad,Francuskoj,Engleskoj … itd itd pripadaju li drzavi u kojoj se ta crkva nalazi???

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Hahaha!
Tamo se živi ne smiju čut!
Samo polako!

Kako sad ovo?
Gost
Kako sad ovo?

Manastiri i crkve srpske pravoslavne crkve u Njemačkoj,Sad,Francuskoj,engleskoj… itd itd,jesu li oni vlasništvo drzave u kojoj se ta crkva nalazi???

Lako je
Gost
Lako je

Koje su kupili ili sagradili, njihove su. I tamo, a biće i ovdje.

dobronamjerni
Gost
dobronamjerni

,, Bez sudske i administrativne procedure, upravno–pravne procedure, koja je propisana zakonom nema preknjižavanja crkvene i druge vjerske imovine. ” – gospodine Džomiću, da li je vođena i koja procedura devedesetih godina za uknjižbu ove imovine na SPC i MCP?

spc DOO
Gost
spc DOO

Svaka vam je “istina” takva.
Spinujes jedino ti da ce doci do nekakvog otimanja.
Nema otimanja vec samo vracamo oteto, kako smo nezavisnost obnovili, tako cemo i svetinje obnoviti.

spc DOO
Gost
spc DOO

Bez sudske i administrativne procedure, upravno–pravne procedure, koja je propisana zakonom nema preknjižavanja crkvene i druge vjerske imovine. To je ključna poruka Venecijanske komisije”, ističe Džomić. Eto, sam sebe demantujes. Naravno da ce se sprovesti pravni postupak, pruza vam se prilika da dostavite dokumenta koja opovrgavaju nasa dokumenta i cinjenice. Ti kao pravnik znas da jedina dokumenta koja mozete predociti… Više »

Đorđe pravnik
Gost
Đorđe pravnik

Da vodimo koja će to dokumenta država predočiti?

Anonimus
Gost
Anonimus

Evo, uspio sam da pročitam sve do kraja, svaki komentar, i za SPC i protiv SPC. Ovi protiv normalno pišu latinicom. To je ok. Ali ovi za SPC, bogami ima da odgovaraju Amfiju i Irineju, jer zapostavljaju ćirilicu. Šta vam je braćo Srbi zaboraviste li vaše pismo? Pa su vam Crnogorci krivi za zanemarivanje ćirilice. Prvo očistite vašu kuću braćooo…..

Ãpóşťřöf
Gost
Ãpóşťřöf

Sto ce jednoj duhovnoj organizaciji pravna sluzba, zar to nije materijalisticka posast koju koriste korporacije i piticari?

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Došlo vreme Džoma da se vraćaš doma.

totto
Gost
totto

malo je frkica, a Dzoma? hahahahaha

Sve posasavilo
Gost
Sve posasavilo

Ovo je ludilo od komentara…
Pitam se dal bi sijali ovoliko MRZNJE pod punim IMENOM I prezimenom…
Naravno da NE…
SIRITE LJUBAV
SAMO DA RATA NE BUDE….
Prosli smo…NE POVRATILO SE

Torsades
Gost
Torsades

Dobro, onda ćemo pitanje svojine ovako riješiti- proglasiti Crnogorsku autokefalnu crkvu i na nju prepisati svojinu. Svojina ostaje crkvena. Za to nam ne treba mišljenje Venecijanske komisije.

Đorđe
Gost
Đorđe

Skraćeno, tikvu u vodu, tikvu iz vode!

RISTO
Gost
RISTO

Dzomicu izgubili smo.
Moramo vratiti crkve, a ti se moraš vratiti.

Lool
Gost
Lool

Hahaha ha lepo pise, nema spina, manastiri ostaju u vlasništvu svojih graditelja.Ti manastiri svakako su u Crnoj gori i pripadaju Crnogorcima. Onim pravim i slavnim Crnogorcima.Pripadaju onoj slavnoj i nepokornoj saci gorstaka koji su ih branili krvlju i od vecih sila.Zamisli sad da to predamo protestantima….nikad zapamtite

Kalamburator
Gost
Kalamburator

Neka Bog odluci stocemo sa crkvama.uglavnom tu su djesu Crnogorci i Srbi Muslimani i Katolici pod jedan barjak Crnogorski!da je vjecna!

Realno
Gost
Realno

Sta reci ovo je ostalo u nasoj lijepoj drzavi, sve ostalo prodato, narod osiromasen. Dosta podjela. Crkva treba da se zove mitropolija crnogorska primorska i nikako drugacije. Jedna crka da bude i to je to

Danko
Gost
Danko

Pa e e . Oce to!

spc DOO
Gost
spc DOO

Kako vam je mozak ispran!
Amfilohijva “mitropolija” doo nema veze sa crnogorskom istorijom, cak ta poslovna imperija i ne djeluje na citavoj teritoriji.

ND
Gost
ND

Sve što ne odgovara je spin?

100%MNE
Gost
100%MNE

Putuj Igumane……

Bel
Gost
Bel

Bas bi tebi trebalo vjerovati ! Procerati SPC I AMBASADORA PLUS UVJESTI 100% takse na robu iz Srbije !

Prcserbi
Gost
Prcserbi

Srbijanci C.G. APORT!

Renesansa
Gost
Renesansa

Ne daj, Džoma, pare! Pare i nekretnine su stožer i osnovna misao svake religije. Bog je tu više kao ukras.

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Projektujes ono šta tebi predstavlja. Zato i ne ulazis u manastire, a i ne bi trebalo da se plekas.

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Ovaj i dalje misli da su 1999 pobijedili NATO. Glavu dajem da bi tako odgovorio da ga neko pita. Oni imaju svoje ubjedjenje a ako cinjenice govore drugacije, tim gore po njih

Enki
Gost
Enki

Kao i da su pobjednici u Kosovskom boju.

Montenegro
Gost
Montenegro

Juce su svasta rekli za venecijansku komisiju ali danas kad su vidjeli nekakvu nadu tj gledaju da sve izokrenu a onda ce sjutra opet drvlje i kamenje po njoj..

Prcserbi
Gost
Prcserbi

Vakat je
SvetaCPC

Montenegro
Gost
Montenegro

Ne procitah da su dali negativno.. tako da cucemo mi to sve iz prve ruke.. normalno je da ima i pozitivnih i negativnih komentara ali na kraju morat ce po slovu prava odlucit i dat pozitivno misljenje.. pa cu te za koji dan pitat sta je spin..

Nikola
Gost
Nikola

Samo se nadaj.

Radosav72
Gost
Radosav72

A sto kaze nas “dragi i uvazeni” vladika Kacavenda na ovo?

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Ajde ti Sofokle tamo kod Irineja pa njemu pametuj!

Ubljanin
Gost
Ubljanin

Dzaba vam prica, poltroncici…najbogatiji politicar Balkana a i mnogo sire-trazi crkvi da dokaze porijeklo imovine!!!

Kole
Gost
Kole

Bravo! Umjesto da najveći evropski kriminalac dokaže otkud mu imovina, on traži da SPC dokaže da li su njene crkve koje su podigli sveti Nemanjići. Pa ovo je Mapet šou u ovoj državi, ahahaha

Joveta
Gost
Joveta

Ha ha..kakva brutalna laz..Nemanjici podigli nase crkve..Ovi toliko lazu da na kraju sami povjeruju u svoju laz..Nevjerovatno

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Je li realno ovo? Kakvi crni Nemanjići!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ko gleda Živu istinu, a ima više od 10 godina, sve mu je jasno. No ovi domaći “srbi” ne shvataju da ih ovi ka Džomić koriste za svoje interese. Ali sa svakom emisijom postaje sve jasnije. Za 10 godina će da slave stogodišnjicu od nastanka Srpske pravoslavne crkve.

Dobrota
Gost
Dobrota

Samo ti gledaj Živu istinu, čitaj Adžića i Pobjedu pa ćeš brzo pored Kotora! Zvaće te Stari Kotor!

Nikola
Gost
Nikola

Mitropolija Crnogorsko primorska i Srpska Pravoslavna Crkva na ovim prostorima slave jubilej od 800 godina. To cijeli svijet priznaje, tako da mi vas je žao jer ste siročići u potrazi za identitetom.

Pisar
Gost
Pisar

E moj Nikola,ti pristajes da te lažu i da njihove laži siris. Zamolio bih te, proguglaj malo, vidi šta pise na Tomos iz 1922, zbog sebe malo potraži, sam otkrij ne dozvoli da ti pune glavu velikosrpski popovi.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nikola, znaš da su im poručili da ne pričaju gluposti i da smanje doživljaj. Vidio si dokumenta. Srpska pravoslavna crkva je nastala 1929-e a Mitropolija Crnogorsko -primorska 1931-e. Ne možete prepravljati ono što je tad zapisano jer vam ne odgovara.

Montenegro
Gost
Montenegro

Maknes jednu 0 i to je to!

Ozezi
Gost
Ozezi

Kako to da slave 800 godina na ovim prostorima,a ne mogu naci tapiju da je njihova crkvena imovina bila prije 1918?

Jež
Gost
Jež

I Bartolomej se sprda sa nima i njihovom 800 godina starom crkvom.Postoji li što u njihovoj istoriji, a da nije falsifikat.

Duks
Gost
Duks

Ja očekujem da ga sad neko iz pravne službe vlade demantuje i da nam predoče zaista šta su Venecijanci kazali!

Ozezi
Gost
Ozezi

Dzomicu,predaj ti zalbu Venecijanskoj komisiji u Valjevo,bice najbolje tako.

Djoko
Gost
Djoko

Ljudi moji je li moguce da nam ovaj izvanjac ovo radi?Postavlja se kao da je on iznad Venecijanske komisije,Skupstine CG,Vlade CG i naroda CG.Ovo treba procerat.Ko je on da se mijesa u nase unutrasnje poslove?

filter
Gost
filter

Unutrašnje poslove?

Djoko
Gost
Djoko

Kad bismo mi trazili da se manastiri u Srbiji predaju Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi,kako bi to okvalifilovali sjeverni susjedi nego kao mjesanje u unutrasnje poslove njihove drzave.

marco
Gost
marco

on je tu da ti pojasni ono sto je realnost, i sto te pale ovi tvoji iz Vlade.

Djoko
Gost
Djoko

On je izvanjac koji se sticajem okolnosti miijesa u pitanje koje treba da rijese iskljucivo Crnogorci.

Joveta
Gost
Joveta

U pravu si..Djoko..ali da ga ovaj put proceraju..stvarno proceraju..

Đukan
Gost
Đukan

Već je jednom proćeran al su ga puštili da se ne talasa.. E bogomi će morat natrag u Valjevo i nek vodi Rista sa sobom

Radosav72
Gost
Radosav72

I obavezno ovakvi da podlijezu zakonu o porijeklu imovine. Odakle Dzomicu onoliko bogastvo???

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ne pitas to Mila, ne ?

Ironija
Gost
Ironija

Zasto je uvijek iskljucivo jedan izbor?

filter
Gost
filter

A Milu

Borko
Gost
Borko

Bravo Džomiću! Znamo mi da oni kad god zinu slažu, ali vidiš dokle je to otišlo.

starac fočo
Gost
starac fočo

Pedalajte ovo tamo put Valjeva, Kraljeva, Ćićevca… ili odakle li je već došlo ovđe. Nema nas nažalost, čim se bagra poput ovoga osilila pa nas uči što su nam đedovi i prađedovi bili. On, koji je garantovano četvrtinom iz Anadolije a červrtinom iz Male Azije da nas uči ko smo i što smo!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Posto se potpisujes kao starac foco, tesko o porijeklu bilo kome mozes prigovoriti

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A pošto se ti potpisuješ mojim nickom a u stvari si iz Kuršumlije, teško o dešavanima u Crnoj Gori, možeš nešto pametno reć.

Valjevac
Gost
Valjevac

Za Vase kasabe Valjevo je druga dimenzija.

Pomorac
Gost
Pomorac

Oce li cpc vjernici slaviti slavu i oce li se ljubiti tri puta? Ako oce sve je jasno!

Radosav72
Gost
Radosav72

??????????

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Jel ploviš na MSC za omrznute Dolare ?

z d
Gost
z d

Laž je jedina srpska istina!!!

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

I vama kao sto je ova.Sto znaci da ste Srbi hahahaha

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Je li problem sacekat ponedjeljak zabludjela braco?

Radosav72
Gost
Radosav72

Sto je tada 🙂

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dok se apoteke otvore, da ne fali bensedina

filter
Gost
filter

Izgleda da jeste

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

BUDIMO REALNI BI MOGA BIT ,OPREM DOBRO KAKO GOD NEK SJEDNU DZIPOVE NAPUNE STO SU GOD.KRALI I U SRBIJU

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Sekula, pošto kažeš da sam krao, tvoja je dužnost da pođeš u MUP i da me prijaviš.

dagy
Gost
dagy

A vlada nasa iskrena,njoj je sve pozitivno od kad ih je pozitivna spasila,jes vala kao i misljenje o napretku eu i unesco,okoreli manipulatori

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Oce Velibore,hvala ti na svemu.Na tvojoj borbi za istinu i pravdu.

Prcserbi
Gost
Prcserbi

Djuro na cemu so Ooo djuroooo

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Svaka im je istina takva dobri moj oce Velibore. Mi cemo i dalje u nase hramove na liturgiju a oni mogu i pod tendu ili suncobran “Niksicko pivo”.

Prcserbi
Gost
Prcserbi

Djuro oooo djuro vakat je CPC ooo djuroooo za tobom

anonimni
Gost
anonimni

Jedan od najinteligentnijih ljudi u regionu. Pravo ima u nokat što se kaže. Naravno da je ovo spin domaćih medija da bi se vlast dokopala nekih sitnih političkih poena.

Đukan
Gost
Đukan

jedan od okupatora koji pjeva četničke pjesme
e malo se preškartao pa ga vodi u Valjevo

Da da
Gost
Da da

Kmeeeeeee

Svjefol
Gost
Svjefol

Braco Srpske PC..:,sta ce vsm vise laganje… Cao cao.. Kako ste dosli, na mogo blazi nacin cete otici

Radosav72
Gost
Radosav72

Bas tako, iako ne zasluzuju, ali mi oprastamo

filter
Gost
filter

Zar ti nije jasno da su u manastiru na Cetinje sveštenici isključivo iz CG

Radosav72
Gost
Radosav72

Filter? Odakle ti to? Polovina ih govori “ba” a polovina ” belo i lepo” .

Bjelopavlici
Gost
Bjelopavlici

Dzomicu ti si ono bijese iz Kraljeva doso ovamo da nama popujes sto je cije. Mani se ovo nije tvoja imovina vec gradjana Crne Gore pa bili oni Crnogorci, Srbi ili ostali samo treba da se dogovorimo bez upada Srbijanaca.

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Mirna,otkud ti u Bjelopavlice.

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Vivax,
Pa zar ti nijesi na svetom srpskom Kosovu, tastatura patrioto??!!??
Razocarao si me, srpski portal ratnice.
Da … VIVA VERO MONTENEGRO …

Djuradj
Gost
Djuradj

Cekaj Malo prijatelju,ima on procenat/imovinu svoj za zgradu kod crkve pod Goricom,Tu saradjuju I srbi I crnogorci,bez problema.
Ne interesuje njih sve zajedno venecijanska komisija nego da se gradi prijatelju,biznis je pokretac svijeta nije vjera

Send this to a friend