Politika

Džomić: Venecijanska komisija nije dala pozitivno mišljenje, to je spin

protojerej-velibor-dzomic.jpg

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske, protojerej-stavrofor Velibor Džomić, tvrdi da nije tačno da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, već da ja riječ o spinu, te da su u dokumentu koji je danas usvojen iznijete brojne kritike i da obiluje negativnim komentarima.

<<<Zenka: Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti>>>

“Tačno je, od svega što je objavljeno na portalima u Crnoj Gori, da je na dnevnom redu plenarne sjednice Venecijanske komisije bio i predlog Zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.
Nije tačno da je usvojeno pozitivno mišljenje i u pitanju je najobičniji spin. Usvojeno je mišljenje a koliko je „pozitivno“ dovoljno govori činjenica da ima 23 stranice. Jako je važno da znamo da je u pitanju mišljenje koje na 23 stranice sadrži na desetine negativnih komentara, kritika, obavezujući uputstava i kada ga čitaoci budu pažljivije čitali, kada bude objavljeno u ponedjeljak, vidjeće o čemu se zapravo radi”, navodi Džomić.

Uočljiva je, dodaje on,  činjenica da je Vlada Crne Gore dala saopštenje o tome i kvalifikaciju prije nego što je Venecijanska komisija usvojila svoj dokument. Dakle, sudeći po ovome, ispada da se Vlada danas javila u funkciji portparola Venecijanske komisije, a ona to nije.

“Venecijanska komisija opšti sa javnošću putem svojih saopštenja i svoje zvanične internet stranice. Prema mojim informacijama konačni tekst mišljenja biće objavljen u ponedjeljak na zvaničnoj internet stranici Venecijanske komisije.
Na osnovu mojih saznanja, nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava, džamija, rimokatoličkih samostana, župnih ureda i druge imovine nepokretne koja je u svojini Crkava i vjerskih zajednica. Dakle ne samo naše Crkve, nego i Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice”,smatra Džomić.

On tvrdi da je intencija člana 62 i 63 i Vlade, kao predlagača, bila je da jednostranim popisnim aktom obrišu Mitropoliju, Rimokatoličku crkvu, Islamsku zajednicu i druge crkvene i vjerske subjekte kao nosioce prava svojine i bez ikakvog postupka, dakle linearno, kompjuterski upišu državu Crnu Goru kao titulara prava svojine nad vjerskim objektima.

“To je bila glavna odredba Predloga zakona kojim su se zorili donosioci. Međutim, ta odredba nije prošla. Dakle, ključna odredbe 62 i 63 nisu prošle na način na koji je bilo predviđeno. Pokazalo se tačnim ono što smo govorili: Bez sudske i administrativne procedure, upravno–pravne procedure, koja je propisana zakonom nema preknjižavanja crkvene i druge vjerske imovine. To je ključna poruka Venecijanske komisije”, ističe Džomić.

Naravno, dodaje on,  da u mišljenju ima i pozitivnih stavova.

“Član koji kaže da svako ima pravo na slobodu vjeroispovesti, misli, savjesti, vjeroispovesti, i mi pohvaljujemo. I to jeste za pohvalu, ali ono što nije za pohvalu to su ove odredbe koje su takve kakve jesu i vidjećete u ponedjeljak kada bude izašlo i objavljeno mišljenje Venecijanske komisije da nema jednostranog preknjižavanja i oduzimanja crkava i vjerskih objekata. Vlada to nije ni eksplicitno tvrdila u saopštenju, kako se vidi, ali vidjećete da ovo što govorim je sušta istina”, kazao je Džomić.

Džomić predlaže da se smire strasti i sačeka ponedjeljak.

“Biće taj dokument dostupan, ali ono što u ovom momentu znam, bila je intencija, ali Venecijanska komisija nije podržala određene predloge eksperata. Imam stopostotno tačnu informaciju da su određena njihova mišljenja morala da budu zamijenjena prije plenarne sednice i to što vam govorim je istina”, zaključio je Džomić.

M.D. 

113

avatar
1000
60
53
0
 
92
CrnogorciSuSrbijovan šiptarJežCrnogorciSuSrbiRadosav72
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Što čini ovaj NEREZIDENT u Gori Crnoj?? jeli moguće da ga Mugi još ŠTITI ne mogu vjerovat, mislim da je bio deložiran kad se vrnuo???

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Sto je tebi Velibor problem, a Taci, Haradinaj nijesu

dali
Gost
dali

trebace i drzava da pokaze da je njeno vlasnistvo a ne samo moje je .Papir o vlasistvu ko je gradio ko je dao novac a custe li Markovica da je mislio da je manastir svetog Vasilija Crnogorski pa ciji je koja Mitropolija je u Crnoj Gori ko je na celu Mitropolije Crnogorsko Primorske .Ne treba Markovic ovako da nastupa ako… Više »

dali
Gost
dali

e vala bih volio da pojedinima zakucaju na vrata i da im saopste da djedovinu moraju dati drzavi iako su je posteno kupili ili napravili

Radosav72
Gost
Radosav72

Ko je posteno kupio? Crkva i komuna na mom selu se vodi na SPC. Nijesu je kupili, nijesmo im je poklonili, kako je njihova? Od 198 nas koji smo sa toga sela, 193 je potpisalo da u nasoj seoskoj crkvi mogu da sluze svjestenici CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE. Zasto ne mogu, odnosno zasto nasa crkva nije nasa???

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

NEK SE STVORI VELIKA SRBIJA,NEK ZIVI VELIBOR DZOMIC

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

Znaci nemate primjedbe gsp Dzombicu !

niro
Gost
niro

Nesto se neslaze pope,predstavnik Srbije i BiH odnosno entiteta R.S su glasali proti odnosno uzdrpano na preporuke V.K

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Sjetim se srecnih vremena kad ovaj nije mogao da udje u Cg…

Giga
Gost
Giga

Okle je ovaj DzomBic? Da nije iz Pjesivaca? Ajde jado muci tamo.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ne, Pop Mihajlo Backovic, ko je branio krstionicu, je iz Pjesivaca.

elnino
Gost
elnino

Evo sve ti vjerujemo neka ni ne objavljuju dokument.

Fileopg
Gost
Fileopg

Kad Džoma kaže da mu se veruje na reč…ako ga ufate u laži kao i vrhovnog mu žreca onda će administrator obrisati komentar i gotovo…Nije administratoru bitno da neko laže već mu je bitno da neko lažovu ne kaže da laže.

Ribnica
Gost
Ribnica

Kako je u novom stanu od par stotina kvadrata? Bićeš ti uzoran crnogorac , treba ti dati vremena 🤗😂

Fileopg
Gost
Fileopg

Isto ovako su Slobodan i narod pobijedili NATO na Kosovu…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Može li se što jutros napisat, a da je protiv ovog Džomića. Juče popodne je bila bruka. Evo je sinoć vidio, ko je htio da vidi. Desetine dokumenata jasno kažu, kad je nastala srpska a kad crnogorska crkva. Nije njima do vjere i Boga. Nima je problem što će ostati bez miliona koje su nosili za Srbiju.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pošto kažeš da je bilo desetine dokumenata kada je nastala crnogorska crkva, da li je konačno ustanovljena godina nastanka?

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Ok, što je onda frka.

mačor
Gost
mačor

ne bude li poštovao zakone CG,otkazati mu boravak u CG.

Send this to a friend