Politika

EK o najavi nove većine: Zapošljavanje da bude po zakonu

Foto: Twitter

Sva imenovanja, pored ministara i državnih sekretara, moraju proći proceduru zapošljavanja koja se primjenjuje na državne službenike i koja se mora zasnivati na profesionalnim, nepristrasnim i kriterijumima zasluga, u skladu sa zakonima Crne Gore, kazala je za TVCG u Briselu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

<<<Radunović nakon sastanka sa Krivokapićem: Neće biti više zapošljavanja po partijskoj knjižici<<<

Na pitanje da prokomentariše zahtjeve pojedinih partija za preciznom raspodjelom mjesta “po dubini” u novoj vladi i javnim institucijama, i najavu dogovora prema kojem će svaka stranka dobiti “odgovarajući procenat kadra”, u Komisiji naglašavaju da nije na EU da komentariše proces ili pregovore za formiranje vlade.

Ipak, ukazuju da su depolitizovane i profesionalne javne institucije od najveće važnosti za efikasnu, nezavisnu i uslužnu javnu upravu, koja uživa povjerenje javnosti.

“EU očekuje od njih da rade na nepristrasan način u interesu svih građana i da zadrže već stečenu stručnost da bi nastavili napredak postignut proteklih godina”, navodi Pisonero.

Ističe da sve funkcije, pored političkih, moraju proći jasnu proceduru.

“Iako su mjesta ministara i državnih sekretara politička imenovanja, sva ostala imenovanja moraju proći kroz proceduru zapošljavanja koja se primjenjuje na državne službenike i koja se mora zasnivati na profesionalnim, nepristrasnim i kriterijumima zasluga, u skladu sa crnogorskim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i evropskim principima javne uprave”, kazala je Pisonero za TVCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Administracija
Gost
Administracija

Gospodja Pisonero se javila povodom novog zapošljavanja i sprdnje sa izborom, a naše NVO ni riječi totalna blokada brbljavaca i stručnjska za sve i svašta.
Muk ne vidjeni.

CetoNaBaterije
Gost
CetoNaBaterije

Hahaha, ma sto posto, evo samo sto nijesu! Gdje nadjose ovu da se nosi sa Mesijom i 12 Apostola i njihovim zilotima? Oni stvarno nemaju blage veze ( a neko bi rekao da ih nije ni briga) kome su pomogli da dodje na vlast.

Branka
Gost
Branka

Ako nije vaše da komentarišete zašto komentarišete?

gangrena
Gost
gangrena

sve ce se ispostovati. bice ministri apostoli, odani srpskoj crkvi. onda slijede mali apostolcici za direktore i sekretare koji moraju takodje biti odani srpskoj crkvi. posto su srbi nebeski narod i jedini legitimni predstavnici Boga na zemlji i samo je njima dato pravo i tapija na Boga, to ce znaciti da je srpska crkva volja naroda, jer se samo tu… Više »

Objasnjenje
Gost
Objasnjenje

E baš će te slušati. Plan je da se donese novi zakon koji će “po zakonu” prekinuti mandate svih direktora i članova upravnih odbora i u “nepristrasnoj” proceduri postave partijaki kadrovi i poslušnici koji će biti proglašeni za “eksperte” iz oblasti u kojima će zamijeniti sadašnje direktore koje je postavio DPS. Pravi kriterijum će biti dokazana odanost Srpskoj pravoslavnoj crkvi.… Više »

hans
Gost
hans

Hahahaha,pravi li se da ne vidi i ne čuje ili je stvarno takva?Ćutali ste kada su novi igrači popunili tim pa ćete sada da gledate igru.Sve što je strogo zabranjeno u Evropi imaćete priliku da odgledate.Kadrovi se biraju po kriterijumu vjerskog fanatizma i odanosti stranoj crkvi u Crnoj Gori.To znači da je prvi put u istoriji CG opozicija crnogorski orjentisana… Više »

Send this to a friend