Politika

EP: EU ne smije ostati pasivna na događanja u Crnoj Gori

Crna Gora je najuspješnija zemlja kandidat i svakodnevnim reformama pokazuje spremnost da postane članica Evropske unije, saopštili su poslanici Evropskog parlamenta na sinoć održanoj sjednici.

Poslanici EP primijetili su veliki uticaj Rusije na procese u Crnoj Gori, i pozivaju nadležne organe u zemlji da što prije ispita rusko miješanje u oktobarske izbore.

Poslanik EP Ivica Tolić kazao je da prosrpska opozicija u Crnoj Gori želi spriječiti evropski proces, i zbog toga kaže, ne čudi njihov bojkot. Dodaje da Evropska unija ne smije biti pasivan posmatrač događaja u Crnoj Gori.

Najviše o ruskom uticaju

“Pitamo se koja je uloga EU u procesu pristupanja Crne Gore. Smijemo li biti pasivni posmatrači, onoga što se događa u Crnoj Gori, a naročito kada je ruski uticaj u pitanju”, rekao je Tolić. Većina poslanika zadovoljna je dinamikom pristupanja Crne Gore, napominjući da sa 26 otvorenih poglavlja, Crna Gora treba da posluži kao uzor ostalim kandidatima.

Poslanik Ian Borg kaže da to što se pregovara o poglavljima 11 i 19 predstavlja pokazatelj da je Crna Gora spremna da ispunjava EU standarde.

“Nastojaćemo unaprijediti pregovore sa EU. Mi pratimo napredak u pogledu vladavine prava i tu se određuje okvir i cijela dinamika pridruživanja”, rekao je Borg. Dodaje i da je ustavno uređenje uglavnom pozitivno, ali da ostaje otvoreno pitanje njegovog sprovođenja.

“To se ne radi samo zbog pristupanja nego zato što i samoj zemlji to potrebno. Važno je da Crna Gora sama preuzme upravljanje tim procresima i da pokaže da radi u interesu naroda”, dodao je Borg.

Ističe i da je zabrinut zbog političke situacije u zemlji, i poziva opozicione stranke da se uključe u konstruktivan dijalog u parlamentu.

“U svijetlu ukupne situacije na Zapadnom Balkanu, važno je pokazati kako djelovanje Crne Gore pozitivno utiče na region. Crna Gora ostvaruje stalni napredak i razvija dobre odnose sa susjedima, zato se nadamo daljem napretku i približavanju Crne Gore EU”, zaključio je on.

Poslanik Julian King kaže da Crna Gora napreduje na putu ka EU, ali da su konkretni rezultati neophodni.

Zemlja jasne perspektive

“To je zemlja sa jasnom perpektivnm, zemlja koja je na čelu svih ostalih država koje su u procesu pristupanja. Na mnogo načina Crna Gora je uspješna priča, međutim postoje izazovi i o tome treba razgovarati”, naveo je on.

Dodaje da poluprazni parlament predstavlja zabrinutost za EU.

“Parlament je poluprazan jer opozicija bojkotuje rad u ovoj ključnoj instituciji. Dijelimo zabrinutost i šaljemo poruku komisije partnerima da je važno da se vodi diskusija u institucijama. Bojkot nije dobro rj ešenj e nigdje, a posebno ne u zemlji koja je kandidat”, naveo je on.

King primjećuje sve veći pritisak na Crnu Goru zbog njene odluke da pristupi NATO. Međutim, vjeruje da će vlasti u Crnoj Gori biti, kako kaže, mudre da sačuvaju ostvareno.

“Sve treba skupine da sarađuju i nastave rad na vrlo važnim reformama. Očekujemo da istražni organi osiguraju brzu istragu o pokušaju napada na dan izbora. To bi olakšalo političku napetost i doprinijelo stvaranju konkretnog rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije.”

Poslanik David Mekalister rekao je da pozdravlja pravosudne reforme u Crnoj Gori i borbu protiv korupcije, kao i odluku Crne Gore da pristupi NATO:

“NATO ostaje važan faktor i stabilnosti i ova odluka zaslužuje našu stalnu podršku. Pred Crnom Gorom je još mnogo izazova, a posebno nas brine polarizovana politička klima, politizacija javne uprave i spoljni uticaji na pravosuđe”, rekao je on. Kaže da uticaj Rusije nije zanemarljiv, zbog čega EU pažljivo prati istragu o pokušaju državnog udara.

Poslanik Eduard Kukan zaključio je da je za posljednjih 12 mjeseci Crna Gora vođa evropskog procesa koji uživa veliku podršku građana.

“Zato naši partneri zaslužuju da ih dalje podržavamo da nastave sa reformama posebno u domenu korupcije i kriminala, kao i medijskog okruženja. Nedavni bojkot čini da reforme kasne, ali to je sada izvan parlamenta. Zato bih želio da premijer sarađuje sa opozicijom kako bi parlament opet počeo da radi”, zaključio je Kukan.

Jasna evropska poruka

Andrej Kovačev, poslanik EP kaže da je to što je EU zanemarila pojedine teme, povećalo prisutnost Rusije u regionu.

“Neke vođe stvaraju dodatni pritisak time što iznose time što iznose nacionalističke stavove, predstavljaju se kao spasitelji naroda i tim skrivaju vlastite zločine. To stvara probleme kao što je referendum u Bosni i slične probleme”, rekao je on. Dodaje da je važno poslati jasnu poruku da zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu i podsticati ih da ograniče nacionalističke izjave.

Send this to a friend