Politika

EU: Budžet isplanirali do 2027., Crnu Goru i Srbiju zaboravili

Evropska komisija je izradila budžetski okvir za naredni šestogodišnji period 2021-2027, gde se od manjeg broja zemalja članica traži više finansijskih sredstava za povećani budžet. Međutim, novi predlog o budžetskom okviru ne predviđa odvajanje sredstava za dalje proširenje, iako ovaj vremenski period obuhvata i indikativni datum kada bi trebalo  Crna Gora i Srbija da uđu u EU. Evropski komesar za budžet Ginter Otinger (Gunther Oettinger) je prilikom predstavljanja naglasio da “nijedan euro nije odvojen za potencijalne članice”.

Višegodišnji financijski okvir obuhvata period od 2021. do 2027. i predviđa 1.087 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 1,1 odsto za bruto naciolani dohodak, ali isključuje Britaniju, čiji odlazak iz evropske porodice je predviđen za narednu godinu.

Poznavaoci prilika tvrde da budžet ne može biti konačni indikator da EU neće primiti nove članice u datom periodu.

Dušan Reljić, iz njemačkog Instituta za međunarodne i bezbjednosne poslove, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa tvrdi da se u budžetskom okviru ne planira novac za proširenje.

“Ako zatreba, kao u slučaju Hrvatske 2013. godine, onda se preraspodijele postojeća sredstva ili se zatraži u nekom trenutku dopuna budžeta”, objašnjava Reljić.

Srđan Cvijić iz briselske kancelarije Fonda za otvoreno društvo takođe smatra da se na osnovu predloga budžeta ne može zaključiti da su briselske institucije svjesne da u narednom periodu (do 2027 godine) neće doći do prijema novih članica. Za Cvijića je od suštinke važnosti da je Evropska komisija uspjela da poveća predpristupna davanja te da se “jasno definišu geografski prioriteti, među kojima je i Zapadni Balkan koji je izdvojen od Turske”. Izdvajanje Turske je važno jer je zbog velikog broja stanovništva ova zemlja dobijala najveći deo iz predpristupnih fondova.

U budžetskom okviru za naredni period, predpristupna davanja su povećana sa trenutnih 12 milijardi eura na cijelih 14,5 milijardi eura. Ovi instrumenti (IPA) su na raspolaganju zemljama koje imaju perspektivu evropskih integracija, prije punopranog članstva, odnosno zemljama regiona, kao i Turske.

Iz nevladine organizacije Carnegie Europe Džudi Dempsi (Judy Dempsey) smatra da je upravo povećanje predpristupnih sredstava dobra vijest za Zapadni Balkan te da se tu moraju fokusati na zemlje regiona time što će adekvatno koristiti novac iz IPA fondova. Povratak regiona u evropsku agendu je, prema njoj, najveće i najvažnije dostignuće.

Iako eksperti tvrde da se u prijedlogu budžet obično ne uvrštava proširenje, vrijedi naglasiti da je u maju 1999. godine potpisana financijska perspektiva za period 2000-2006. gdje su onomad obezbijeđeni “neophondi resursi za finansiranje proširenja” koje je uslijedilo pet godina kasnije, kada je u maju 2004. došlo do takozvanog “big bang” proširenja i EU je porasla sa 15 na 25 članica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
2006
Gost
2006

Pa naravno. Crna Gora i Srbija su odavno “crne rupe” (nažalost tako će još dugo ostati)

KLM
Gost
KLM

Stose tice EU zaboravimo.Okrenimose sebe ako kako mozemo da unaprijedimo zivot svih nas.

Psihički bolesn
Gost
Psihički bolesn

Mladene za dvije godine zarađujem 480 000 eura. 👓

Psihički bolesn
Gost
Psihički bolesn

Ponovo je montenegro izašao u specijalne sportske novine da je rudar pljevlja najtrofejniji klub u crnoj gori sa šest titula a drugo mjesto dijele sutjeska i budućnost. Između ostalog u sportske svjecke novine.

Psihički bolesn
Gost
Psihički bolesn

Marina nebi ključa na durmitor. Žal. ❤👓

metadon
Gost
metadon

Nijesu oni nas zaboravili,no se zna da mi tamo nećemo ni za 20 narednih godina,evro-džidži-midži šampioni!

Predavač
Gost
Predavač

Ima li šanse da prime Belgiju u EU? Ili makar u NATO?

They & Us
Gost
They & Us

Crna Gora i ostale zemlje Zapadnog Balkana treba na vrijeme da razmisljaju o alternativi EU, jer posle govora francuskog predsjednika i usvajanja budzeta EU vise nego ocigledno je da oni ne zele prijem novih clanica. Potrebno je se okrenuti drugim opcijama, saradnji sa SAD, Rusijom, Kinom i Turskom kao i jacanju regionalne saradnje i efikasnije ekonomske povezanosti sa Srbijom, BiH… Više »

Oni i mi
Gost
Oni i mi

Pa što se Crna Gora ne isčlani iz NATO kada gosn Makron i evropske birokrate ne žele Crnu Goru u EU? Što smo im toliko zgriješili? A Srbija?
🇪🇺🤤🇲🇪🇷🇸

EU2045
Gost
EU2045

Ma bravo politicki analiticaru sve si provalio. Tebe cemo za premijera umjesto ovih lopova

Ćotek
Gost
Ćotek

Što će nam budžet EU, DPS i vlada nam obećavaju milijarde invensticija 🤩🤩🤩
Biće toliko para da ih 🐐🐐🐐 ne mogu iźest. Zato, moje drage 🐑🐑🐑 ne zaboravite da glasate miGa 27. Maja.
Živjećemo ko bubreg u loju 😻😻😻

Nasmijani
Gost
Nasmijani

@Ćotek dobar ti je kom bez CdM-a!🤣😂😅😃👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏🙄

Kukuriku
Gost
Kukuriku

“Financijski” – nema prepisivanja, sjedi Perice, 1!

Nasmijani
Gost
Nasmijani

Opa! To Evropska Unijo!
🤣😂😁🤗👏👏👏👏🇪🇺🇲🇪🇷🇸🙄

Ciro
Gost
Ciro

Valjda je jasno da nas Evropa ne vidi u svom drustvu. Ne pada im na pamet da nas prime u EU. Ponudili su nam neku balkansku uniju, ali se uspostavilo da ni za nju nijesmo dorasli. Nista. Vodja vec krupnim koracima hita ka Rusiji. Treba ostaviti jos malo vremena tajnoj kuhinji da smisli krilatice koje ce podanicima plasirati. Podanici jos… Više »

Pivo
Gost
Pivo

Vjerovatno. Sad ce osloboditi i ove za državni udar jer nece biti dokaza :)))

Milorad
Gost
Milorad

Slabo ovo 1,1 odsto za 10 godina biće siromašan život u EU ! Ko živi Vanka zna da je zadnje vrijeme bjelančevina poskupljana od 30 do 60 odsto s ostali namirnice . Na primjer moja žena je kupovala nekakvu pavlaku za začin po 25 centi sad je ta ista pavlaka košta 65 centi to je jedan primer i ostale stvari… Više »

Djelmas
Gost
Djelmas

Milorade zena te zavrce za 40 centi godinama,zar ne vidis !

Milorad
Gost
Milorad

Tebe tvoja zavrce djukelo šljamu oženi se ako možeš glibo pa poslije mlati

Pavlaka
Gost
Pavlaka

Milorade, imaš baš evropski rječnik. Ti si otišao iz sela, ali selo iz tebe nikako!

Cika
Gost
Cika

Ovaj ti je Bioce presa kad je šljega u Podgoricu i drugog inostranstva nije gledao.

Munjozis
Gost
Munjozis

A dobro je vi emancipovani, sve kultura i stil zrače kad se prodju bioce. Napadate covjeka bez potrebe.

Nasmijani
Gost
Nasmijani

“Milorade bekrijo tri si soka, popio si tri jagode Milorade rode”🤣😂😁👏😃👏👏👏👏😅

Paštrović
Gost
Paštrović

@ Djelmas

I to samo na pavlaci, koliko li ga tek zavrće po ostalijem stvarima ???

Send this to a friend