Politika

EU krhka bez Zapadnog Balkana, Crna Gora napreduje uprkos pritiscima

Opcija u kojoj Crna Gora, ali i druge države Zapadnog Balkana, neće biti dio Evropske unije ne može biti razumna alternativa i takva Unija će uvijek biti krhka, kazao je predsjednik Liberalne partije Andrija Popović na sastanku sa komesarom EU za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem u Briselu.

Kako je saopšteno iz Liberalne partije, Popović učestvuje je na dvodnevnoj konferenciji Evropskog parlamenta i grupe liberala Renew Europe, na kojoj je predstavljena perspektiva daljeg puta Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji kroz novu metodologiju koja može ubrzati taj proces i uliti novu snagu u evrointegracije, ali i reforme u državama.

Lider Liberala je rekao da put Crne Gore može da posluže kao primjer regionu kako se zapravo lako može iskoračiti naprijed ukoliko postoji politička volja sa svih strana, sa 32 otvorena poglavlja od 33 i najdubljim reformama u regionu.

“Predsjednik LP je kazao da je Crna Gora ostvarila ogromne pomake, nezamislive prije samo 10 godina, u pogledu vladavine prava i jačanja sudstva. Procesurani su mnogi slučajevi visokog kriminala i najviši državni funkcioneri su odgovarali pred sudovima, a njihova imovina oduzeta”, ističu u toj stranci.

Osvrćući se na aktuelnu situaciju Popović je naveo da je svaki napredak u Crnoj Gori praćen i snažnom političkom antikampanjom, koja i danas visi nad glavom Crne Gore i njenom evropskom perspektivom.

“Snažne nacionalističke, crkvene i konzervativne struje vrše ogroman uticaj na crnogorsku politiku i stalna su prijetnja proevropskoj i umjerenoj većini kojoj u vladi Crne Gore pripada i LP sa svojim partnerima. Crna Gora je od parlamentarnih izbora 2016. godine u stalnoj prijetnji od nacionalističkih krugova koji imaju snažnu podršku crkve. Ovih dana na ulicama upravo te strukture protestuju na ulicama Crne Gore protiveći se modernizaciji zakodavstva u oblasti vjerskih zajednica, kao što su nedavno demonstrirali i protiv ulaska Crne Gore u NATO savez, ranije protiv odluke o priznanju nezavisnosti Kosova i slično, vršeći ogroman pritisak i izazivajući nered u gradovima”, istakao je Popović.

Danas smo, dodao je, ponovo pod udarom hibridnog rata, lažnih vijesti i dezinformacija iz regiona, ali i Crne Gore koje su očito stalna prijetnja.

“Evropska unija, kao što je ranije uradio NATO, mora biti svjesna da ponekad mora napraviti hrabre poteze, prigrliti sve ove države i uz snažnu podršku smanjiti pokušaje destabilizacije ovih država čija bi nesigurnost ili labavost, uzdrmala temelje EU i dovela u pitanje i sigurnost same EU”, zaključio je Popović.

U diskusiji o budućnosti evropskog proširenja na Zapadni Balkan učestovali su između ostalih i potpredsjednica Evropske Komisije Vera Jurova, savjetnik predsjednika Francuske Makrona Kliment Beune, Ilhan Kjučuk poslanik i potpredsjednik ALDE evropskih liberala, ali i šef poslaničke grupe liberala Renew Europe Dacijan Čolos koji je otvorio konferneciju u Evropskom parlamentu.

“Grupa liberalnih i Makronovih poslanika Renew Europe dosljedni je zagovornik procesa proširenja i pozdravlja novu metodologiju Evropske komisije koja se zove “Kredibilna perspektiva EU za Zapadni Balkan“, koja bi trebalo da transformiše proces proširenja, čineći ga efikasnijim”, kazao je Čolos.

Kjučuk je poručio da nova metodologija ne smije ponovo ostaviti i zadržavati države kandidate u predvoriju EU.

“Nadam se da će nova metodologija donijeti novu dinamiku. Vrijeme je da se uklone sve nedoumice zemalja koje se protive otvaranju pregovora o pristupanju i proširenju. Želimo da građani i društva država kandidata budu uključeni u cijeli proces pridruživanja i imaju vidljive koristi od toga”, naveo je on.

Konferencija je zatvorena danas u Briselu diskusijama najviših zvaničnika Evropske unije i poslanika Evropskog parlamenta sa političkim liderima zemalja Zapadnog Balkana. Popović, kao lider partije članice evropskog saveza liberal ALDE, podržao je zaključke o daljem proširenju i snažnijoj podršci Crnoj Gori i regionu u tom procesu.

“On je dobio jasnu podršku iz Brisela, kako evropskih komesara tako i najviših političkih lidera i zvaničnika za dalju politiku Liberalne partije u ovom smjeru u Crnoj Gori”, zaključuju u toj stranci.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rile
Gost
Rile

Vjecita rezerva.U sportu i politici

Staxe
Gost
Staxe

Andro,tebe niko ne ferma..

laila
Gost
laila

Dobri ste samo malo novih ljudi ubacite, imate ove iz Evrope i gurajte. Nema vam drugacije napretka.

Ilija.
Gost
Ilija.

Treba iskoristiti trenutni odnos snaga u EU i snagu liberala,koji su kroz naše liberale blagonakloni prema Crnoj Gori.Sad ili nikad.

Lscg ct
Gost
Lscg ct

LIBERALA JE BILO DOK JE POSTOJAO LSCG
A OVO NIJE LIBERAL .SLAVKO TI JE REKAO SVE PURA .

Send this to a friend